|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Šta sve oštećuje spermatozoide?

Uredništvo Ringeraja.ba, 14.4.2018
Kod gotovo polovine muškaraca uzrok lošeg nalaza spermograma je nepoznat, a samim tim je otežan izbor terapije i liiečenje. Šta doktori kažu?
Ključne riječi:



Međutim, stručnjaci su sve više uvjereni da bi razlog prikrivenog smanjenja plodnosti mogao da se nađe u nedostatku cinka i slena, ali i u masovnoj upotrebi ibuprofena i plastične ambalaže.


U intervjuu za "Novosti" dr Bogomir Milojević, urolog Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije, kaže da je sprovedena eksperimentalna studija na miševima koja je dokazala štetan uticaj supstance bisfenol A (BPA) koja se nalazi u plastici, na reproduktivno zdravlje:

- Bisfenol A je organsko jedinjenje koje se koristi u proizvodnji plastike jer joj daje čvrstinu i prozirnost, a koristi se i za proizvodnju brojnih plastičnih omotača. Među eksperimentalnim životinjama koje su dobijale ovu supstancu primjećeno je smanjenje broja spermatozoida i testosterona. U istoj studiji, istražen je i uticaj selena, pa je dokazano da ovaj mineral smanjuje štetan uticaj supstance BPA.


* Da li to znači da veća količina selena može da poboljša plodnost?

- Da, selen kao moćan antioksidans ima sposobnost da umanji uticaj štetnih supstanci, ubrza pokretljivost spermatozoida i poveća njihov broj. Najbolji način je da se što više selena uzima prirodnom ishranom, ali ljekari danas savjetuju i njegovu suplementaciju.


* A, kako cink utiče na poboljšanje spermograma?

- Ovaj mineral podstiče formiranje muških polnih ćelija, što znači da se zahvaljujući njemu stvara veći broj spermatozoida. Cink je neophodan i za deobu jajne ćelije. Osim toga, manjak cinka negativno utiče na održavanje dovoljne količine folikularne tečnosti koja je neophodna za sazrijevanje jajne ćelije. Zatim značajan je za sintezu mnogih hormona, prije svega estrogena i testosterona. Pri tome, gomila faktora utiče na gubitak cinka iz organizma, a to su najpre duvanski dim, druga zagađenja vazduha, kao i svakodnevni stres.


* Zbog čega ibuprofen loše utiče na mušku fertilnost?

- Uticaj ibuprofena, lijeka koji se pije za ublažavanje bola i snižavanje tjelesne temperature, na plodnost muškarca pokazala je studija koja je još uvijek svježa i koja je sprovedena na muškarcima od 18 do 35 godina. Ispostavilo se da ibuprofen u maksimalno preporučenoj dnevnoj dozi smanjuje nivo testosterona u krvi i samim tim dovodi do disfunkcionalnosti testisa. Disbalans hormona uzrokovan smanjenjem testosterona može da dovede do pojave hipogonadizma, a to znači da uz neplodnost bude prisutna i depresija i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, ova studija moraće da se potvrdi na većem broju ispitanika i da se utvrdi da li ibuprofen trajno oštećuje plodnost.


* Šta još dovodi do smanjenja nivoa testosterona i plodnost?

- Svakako pušenje, fizička neaktivnost, alkohol, korišćenje narkotika, stimulativnih preparata, steroida i gojaznost. Višak kilograma praćen i povećanim holesterolom i trigliceridima negativno utiče na sintezu muških polnih hormona. To je razlog zašto većina gojaznih muškaraca ima lošiji kvalitet sperme i smanjenu pokretljivost spermatozoida.


* Kada je nalaz spermograma loš, gde tražite razlog?

- Prepoznati razlozi umanjene fertilnosti potiču iz tri izvora. Prvi je pretestikularni, kada je narušeno lučenje hormona na osovini između hipotalamusa, hipofize i testisa. Zatim, testikularni razlozi kada su problem sami testisi i postestikularni kada testisi normalno stvaraju spermatozoide ali se oni ne nalaze u spermi. Jednostavnije rečeno, to su urođene anomalije, hormonski disbalans, brojne infekcije, kako bakterijske tako i virusne, kao i tumor testisa, ali i drugi tumori.


* Šta kada se dobije nalaz lošeg spermograma?

- Kada se nađe lošiji spermogram mora da se urade kompletne pretrage. Od uzimanja detaljne anamneze, fizikalnog pregleda, brisa uretre, spermokulture, ultrazvuka testisa, sve do hormonskih analiza i kompleksnih dijagnostičkih procedura.


IMUNOLOŠKA NEPLODNOST


Postoje situacije kada su nalazi svih pretraga uredni, a muškarac ipak ne može da dobije potomstvo.

- Deset do 15 % muškaraca ima problem sa imunološkom neplodnošću, čiji je uzrok prisustvo antitjela koja narušavaju kvalitet i funkcionalnost spermatozoida. Dijagnoza ovog uzroka neplodnosti provjerava se specifičnim testom na antispermatozoidna antitela (ASA).


OBAVEZNA PROVERA


* Da li je jedan loš spermogram dovoljan za dijagnozu neplodnosti ili smanjene plodnosti?

- Ukoliko je nalaz spermograma normalan, ne mora da se ponavlja. Ali, s obzirom na to da postoje normalne varijacije u fertilnosti muškarca, može da se desi da jedan nalaz spermograma, kod inače normalnog fertilnog muškarac, bude loš. Zbog toga se savjetuje da se, kod patološkog nalaza, spermogram obavezno ponovi.



Izvor: novosti.rs /ringeraja.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kada je šansa da ostanem u drugom stanju n...
Do ovulacije dođe kad se jajna ćelija koja je sazrijevala u jajniku odvoji i započne svoj put jajovodom u matericu.
13
Fizička i psihološka priprema za trudnoću
Osnovne pripreme za trudnoću... Piše dr. Nejra Pašić
4
Plodnost je osnova svakog života
Kada žensko tijelo izgubi plodnost, PROfertil® female će je ponovo uspostaviti korak po korak.
2
Spolni hormoni u potpomognutoj reprodukciji
Godine 1926., Bernhard Zondek i Selmar Aschheim dokazali su ulogu hormona u održavanju funkcije jajnika u prvom biološko...
2






Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *