|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Ta čarobna mala stvorenja - bebe!

Uredništvo Ringeraja, 21.8.2021
Prije nego što se rode, reagiraju na jake zvukove, plaču, smiju se, štucaju i uče jezik, povezuju se s roditeljima i više vole slatke ukuse od slanih.
Ključne riječi:

image
/11


Bebe prije rođenja nisu mirne i nesvjesne svoje okoline. Do porođaja se zabavljaju i time krate vrijeme raznim aktivnostima. Stručnjaci se slažu da bebe pomiču prste, ruke i noge, cuclaju palac, zijevaju i sanjaju. To su samo neke od nevjerojatnih stvari koje beba u radi u trbuhu.

 

Za ritmičko poskakivanje trbuha krivo je štucanje fetusa. Osjećaju ga mnoge trudnice, a počinje već krajem prvog tromjesečja. Svrha štucanja je ‘ispiranje’ pluća plodovom vodom u koju beba mokri i vraća natrag - pojasnio je ginekolog dr. Erden Radončić.

 

Roditelji ponekad dobiju fantastičnu sliku UZV-a na kojoj beba izgleda kao da se smije. Britanski znanstvenici potvrdili su da se bebe zaista smiju, a mogu se i mrštiti, naborati nos ili podići obrve. No osim što se smiju, fetusi i plaču.

 

Istraživanje je pokazalo da buka niske frekvencije usmjerena prema trbuhu kod fetusa u trećem tromjesečju izaziva ponašanje koje izgleda kao plakanje. Beba otvara usta, nepravilno diše, a stručnjaci su čak primijetili i drhtanje usana. Često na 4D ultrazvuku vidimo smiješak, cuclanje palca, otvaranje očiju, i to u kasnijoj fazi trudnoće, nakon 32. tjedna. Većinom su ti pokreti refleksni - objašnjava ginekolog Radončić.

 

Fetus čuje i reagira na zvukove već od 16. tjedna, što je čak i prije nego što je uho potpuno razvijeno. Aktivno počinju slušati od 24. tjedna. U četvrtom mjesecu fetus reagira na glasan zvuk na poseban način. Giselle E. Whitwell, muzičar edukator i terapeut, kao primer navodi ženu koja je u 7. mjesecu trudnoće posjetila zoološki vrt i gledala hranjenje lavova. Zbog snažnih krikova fetus je reagirao udarcima zbog kojih se trudnica nije osjećala dobro. Kasnije se ispostavilo da je dijete u sedmoj godini imalo blaži poremećaj sluha, ali je reagiralo kad je gledalo i slušalo na televiziji riku lavova.

 

Znanstvenici tvrde da se, osim posebne veze među blizancima, stvara i veza majke i bebe već i prije rođenja. Zadnjih 10 tjedan trudnoće, bebe vrlo aktivno slušaju majčin glas i ono što im govori. Dr. Carista Luminare-Rosen, autor knjige “Roditeljstvo počinje prije začeća”, spominje istraživanja koja su pokazala da bebe u trbuhu imaju emocionalne i intuitivne sposobnosti da osjete ljubav roditelja.

 

- Bebe mogu vidjeti, čuti, okusiti, osjećati, pamtiti i razmišljati prije rođenja - stav je doktora. Prema novijem istraživanju, bebe ne samo da reagiraju na glas majke nego već u trbuhu počinju učiti i jezik! Jedna studija pokazala je da novorođenčad već nekoliko sati nakon rođenja razlikuju materinji od drugih jezika.

Fetus osjeća ukuse kroz plodovu vodu. Prema znanstvenicima, nakon 15. tjedna beba će zavoljeti slatke ukuse više od ostalih i progutat će više amnionske vode kad je tog ukusa.

 

FETUSI PIJU SVOJ URIN

Amnionsku vodu stvara majčino tijelo dok bebi ne počnu raditi bubrezi u 4. mjesecu trudnoće. Tada beba pridonosi stvaranju plodove vode na neobičan način. Beba guta plodovu vodu koja zatim prolazi kroz probavni sustav u bubrege, pročisti se i vraća natrag u amnionsku vreću kao urin. Tako bebe, praktično pijući svoj urin, vježbaju probavne i urinarne sustave prije nego što se rode.

 

SVJETLO I TAMA

Vid se razvija posljednji od svih čula, a novorođenče slabo vidi još neko vrijeme nakon rođenja. Ipak, znanstvenici tvrde da su fetusi sposobni razlikovati svijetlo od tame. Ponekad se i okreću prema izvoru svijetla.

 

JEDU DLAČICE

Lanugo su mekane dlačice na tijelu fetusa. Nastaju u 5. mjesecu trudnoće. Nakon rođenja beba ima dlačice na ramenima, leđima, čelu i licu, a otpadaju tijekom nekoliko tjedana. Većinu "pojedu" u maternici i izbace prvom stolicom.

 

 

 

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Još mnogo zanimljivih tekstova o trudnoći čitajte u rubrici TRUDNOĆA.

Trudnice o razvoju svoje bebice u tibi mogu pratiti ako se prijave na Kalendar trudnoće

 

 

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2
Mučnina u trudnoći!
Mučninu u trudnoći? (video)
2
Prvi znaci trudnoće
Da li sam trudna? Koji su prvi znaci trudnoće? (engleski video)
2






Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *