|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Tata ovo ne smiješ reći mladoj mami!

Uredništvo Ringeraja.ba, 19.10.2016
Dok nakon poroda još uvijek divljaju hormoni, tijelo ne sluša, a um mori nesanica postoje rečenice koje tata ne smije reći mami koja je to tek postala. Tate upamtite ovaj popis!
Ključne riječi:

image
/11


1. Sigurno je gladna.

Da, bebe plaču kada su gladne, ali plaču i zato što su pospane, nervozne, muče ih grčevi, žulja ih čarapica, vruće im je, smeta im svjetlo, strah ih je, moraju podrignuti… I iz milijun drugih razloga. Prije nego bebu uvališ mami na (bolnu) cicu, najprije ih sve isključi sam (jer ti si tata, možeš vi to), a tek zatim skupi hrabrosti na glas reći ovu rečenicu.

2. Moja mama je rekla da bi to trebala ovako…

Da, tvoja mama je napravila super posao s tvojim odgojem, ali odgoj vašeg djeteta nije njen posao. Ako je tvoja odabranica odluči pitati za savjet, neka to učini sama, suzdrži se od prenošenja savjeta. U glavi joj je i onako kaos od milijun „ja sam to tako“ kontradiktornih preporuka, još jedna joj definitivno ne treba.

3. Zar ćeš takva izaći iz kuće?

Da, naravno da zna da na sebi ima najstariju, razvučenu majicu na kojoj ima i malo bebine bljuvotine. Ali, napokon je uspjela spremiti i sebe i bebu (znate li koliko je to dugotrajan i mukotrpan proces?), a to je jedina majica u kojoj može bez problema dojiti. I samopouzdanje joj je i onako nikakvo, umorna je, pospana, nervozna i sigurna da joj je frizura gora nego ikad, ali ipak je našla energije izaći iz kuće. Zaboga, ne postavljaj joj takva pitanja u tom trenutku. Reci joj da je ljepša nego ikad i potrudi se tako i misliti.

4. Zašto opet plače?

Stvarno, to je pitanje koje želiš postaviti? Da zna, vjerojatno bi već riješila problem i bez tvog zapitkivanja. Molim lijepo, ako ne želiš eksploziju suza i bijesa, radije pitaj – „kako da pomognem“ ili „daj da ja pokušam“.

 

Pročitaj i ovo > DEPRESIJA NAKON POROĐAJA

 

 

5. Baš sam se dobro naspavao sinoć.

Do onog trenutka kada beba bude prespavala cijelu noć bez buđenja, sorry ali nemaš pravo to reći na glas. Naravno, osim ako se nisi dobro naspavao unatoč tome što si se pet puta ustajao zbog bebe.

6. Oprao sam ti suđe.

Ne, nisi NJOJ oprao suđe. VAMA si ga oprao, jer nije ONA sama jela iz tih tanjura, a nije bogme ni beba. Jesi li siguran da je uopće stigla u miru sjesti i nešto pojesti čitav dan? Vjeruj, najbolja predigra u ovoj fazi njenog života bit će ako opereš suđe/spremiš odjeću/opereš pod ili što god drugo bude trebalo napraviti po kući. NAJBOLJA predigra. U ostalom, nije si sama dijete napravila – vi ste partneri, roditeljstvo je vaš zajednički posao i što god da radiš, radiš za vas, ne za nju ili sebe.

7. Blago tebi što ne moraš na posao sutra.

Da, blago njoj što će čitav dan biti zarobljena u četiri zida s vrištećom bebom u rukama, milijun ukakanih pelena, dojkama koje bole i cure non-stop, i tako i danas i sutra i uvijek, i subotom i nedjeljom i blagdanima i noću i danju? Ti na poslu imaš radno vrijeme i pauzu za marendu, jel’ da? Ona bi ubila za pauzu za marendu.

 

Pročitaj i ovo > Da, navikavaj ga na ruke!

 

8. Što si radila čitav dan?

Da, došao si doma s posla a ona i dalje sjedi na istom mjestu u istoj pidžami s istim gnijezdom na glavi i usnulom bebom na dojci. Nije da joj nije palo na pamet presvući se i počešljati, o neredu u kući da ni ne pričamo. Pokušaj ti danima ne raditi ništa drugo nego dojiti, nositi, smirivati, zabavljati, uspavljivati, dojiti, nositi… Nastavi niz. Radije ne pitaj ništa, nego joj donesi nešto za pojesti i popiti, ponudi jastučić, donesi omiljenu knjigu, počešljaj kosu, pripremi kupku… I pospremi po kući. Voljet će te više no ikad.

9. Tako sam umoran.

Naravno da si umoran. Po cijeli dan radiš, a onda te doma još čekaju i nervozna žena i plačljiva beba. Nikome nije lako, ali ovo nije natjecanje i ne naglašavaj to dok pola popodneva ležiš na kauču i gledaš tv. Oboje ste umorni, to se podrazumijeva prvih mjeseci. Preživjet ćete, ali morate se držati skupa.

 

Šta mame pišu koliko tate pomažu u svakodnevnim obavezama oko djece

 

10. I, kada ćemo na drugo?

A ne, nemoj ni pokušati, ne još. Daj joj bar toliko vremena da ponovo može normalno sjediti i da se prestane osjećati poput muzare. Ako zbog ničega drugoga, daj joj vremena da joj se stanje uma vrati u normalu. Sjeti se koliko joj je ljudi čeprkalo po međunožju posljednjih mjeseci, koliko dijete je izašlo tuda van i koliko ju je to boljelo, pa je zagrli, poljubi i zaboravi na neko vrijeme da imaš penis. Najvažniji ženski seksualni organ je i onako mozak, daj joj vremena, nježnosti i ljubavi da se polako oporavi.

 

Izvor: mami.hr

 

**** Na Ringeraji ****

  • Još mnogo zanimljivih tekstova o vašoj dječici pročitajte ovdje >>>KLIK<<<
  • Da bi ste pratili razvoj vaše bebice možete ako se prijavite i svakog ponedjeljka primate mailing kalendara razvoja djeteta
  • Ako želite diskutovati sa mamama dječice možete ovdje >>>KLIK<<<

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Da li beba u stomaku osjeća očev stres?
Ukoliko je budući otac prije rođenja djeteta izuzetno napet, uplašen ili anksiozan, dijete će kasnije biti sklonije agre...
2
Samo za tate!
Sada, ako budući tatica ne skače od sreće jer će biti prisutan pri porođaju i nije na vrijeme obavio sve pripreme za por...
2
Zašto očevi žele sina?
Priznali to javno, ili se potajno nadali, očevi naječešće žele da im se rodi sin. Jednim dijelom ovo je svakako uslovlje...
2
"Tata" je titula koju moraš da zas...
Nije svaki otac tata. Tata je titula koju moraš da zaslužiš. Ako si otac velika je šteta da ne pokušaš da budeš tata.
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *