|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Testiranje na koronavirus prije putovanja

Uredništvo Ringeraja.ba, 20.6.2020
Kako i gdje se naručiti, šta trebate znati...
Ključne riječi:

image
/11


Građani Bosne i Hercegovine koji planiraju putovati u pojedine zemlje dužni su se prije toga testirati na koronavirus, što je sada moguće u pet bh. gradova - Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli i Zenici. Kome se trebate javiti, koliko ranije naručiti i šta sve trebate znati o komercijalnom testiranju, donosimo u nastavku.

Za prelazak granice putnicima je potreban negativan PCR test na koronavirus, ne stariji od 48 sati. Uzorak za PCR test uzima se na stražnjoj strani nosa i grla. U suštini to je bris koji se radi sa dužim štapićem prekrivenim vatom.


PCR metoda je standardna metoda za umnožavanje i dokazivanje prisustva specifičnih gena, odnosno molekula DNK. Ovaj test, prema naučnim dokazima, je 100 posto specifičan jer ne detektuje drugi virus osim onog testiranog. PCR test je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i "zlatni standard".


Sarajevo

 

PCR test na koronavirus u glavnom gradu možete uraditi u Laboratoriji za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu radnim danima od 8 do 16 sati. Laboratorij je smješten u naselju Stup na adresi Ismeta Alajbegovića Šerbe na broju 7.

Prije nego se uputite na testiranje, za više informacija možete kontaktirati ljekara Adisa Softića na broj 061 369 324 ili 033 775 557.

Telefonski se može dogovoriti termin testiranja u skladu s terminom putovanja. Podsjećamo da su subota i nedjelja neradni dani, zbog čega nam Softić govori da je najproblamtičnije dobiti test krajem i početkom sedmice. Na primjer, oni koji planiraju putovanje ponedjeljkom ujutro, nteško mogu očekivati da će imati završen nalaz.

"U dogovorenom terminu se uzima uzorak. Ukoliko je uzorak dostavljen ili je stranka u dogovorenom terminu pristigla na Institut na Stupu do 9 sati ujutro, nalaz će biti završen istog dana do 15 sati. Ukoliko stranka dođe nenajavljena iza 9 sati, nalaz je gotov idućeg dana", pojasnila nam je Aida Kustura, zamjenica šefa Laboratorija za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

To znači da osobe koje urade test u petak poslije 9 sati, nalaz mogu očekivati tek u ponedjeljak do 16 sati.

Cijena PCR testa u ovom laboratoriju iznosi 198,90 KM. Plaćanje se može izvršiti na blagajni Veterinarskog fakulteta, u ulici Zmaja od Bosne 90, ili na bankovni račun.


Transakcijski račun BBI banke: 1411965320008475

Vrsta prihoda: 722631

Općina: 077

Poziv na broj 0000000077

Budžetska organizacija organizacione jedinice: 2104026


Banja Luka

 

Testiranje na području entiteta Republika Srpska obavlja se u Institutu za javno zdravstvo RS-a u Banjoj Luci, te u regionalnim centrima u Doboju, Foči, Istočnom Sarajevu, Zvorniku i Trebinju.

"Mi testiramo stanovnike koji poslovno putuju ili se vraćaju na studij u inozemstvu. Potrebno je da nam se ranije jave radi dogovora termina. Svi moraju popuniti obrazac zahtjeva za laboratorijsko testiranje koji mogu pronaći na našoj web stranici, a mogu ga popuniti i kod nas. Nalazi testova budu gotovi tokom dana i mogu se podići lično ili dostaviti na e-mail adresu", pojasnila nam je Milka Mrđa, portparol Instituta za javno zdravstvo RS.

Ona ističe kako internetom kruže dezinformacije vezane za serološka testiranja koja su dosta jeftinija od PCR testova.

"Napominjem da su PCR testovi jedini validni testovi za prelazak granice", dodala je Mrđa.

Državljani RS-a koji rade ili studiraju u inozemstvu sve potrebne informacije u vezi s testiranjem na koronavirus mogu dobiti na brojeve:


Institut Banjaluka 051 491 643, 051 491 638

Regionalni centar Trebinj? 059 240 012, 065 856 626

Regionalni centar Foča 058 210 620, 066/811 624

R?gionalni centar Doboj 053 228 320

Regionalni centar Istočno Sarajevo 057 342 795

Regionalni centar Zvornik 056 232 126


Cijena PCR testa u RS-u je 200 KM i može se uplatiti na bankovni račun ili lično prilikom testiranja u Institutu i njegovim regionalnim centrima.


Mostar


U najvećem gradu Hercegovine PCR testiranje na koronavirus moguće je obaviti jedino u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Uzorci se uzimaju u Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku mostarske bolnice.

Građani se mogu naručiti za testiranja direktno u bolnici ili na broj 036 341 959. Cijena testa je 215,20 KM, a uplaćuje se na račun mostarske bolnice.

Iz Sveučilišne kliničke bolnica Mostar naglašavaju da se jedino ovoj ustanovi na području Hercegovine obavljaju testiranja PCR metodom čiji rezultati se smatraju apsolutno i jedino relevantnim kao pokazatelj prisutnosti virusa u organizmu te su kao takvi mjerodavni za putovanja u inozemstvo.


Tuzla i Zenica

 

Komercijalno testiranje na koronavirus od danas je moguće i u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, kao i u Kantonalnoj bolnici Zenica. Cijena testova u oba grada je 215,20 KM.

Svi kojima je potreban PCR test na području Tuzle, više informacija mogu dobiti u Zavodu na broj 035 303 517. Uzorak brisa u Zenici se može načiniti u Odjelu mikrobiološke dijagnostike uz prethodnu najavu na broj telefona 032 447-230.


***

Prije putovanja u druge zemlje potrebno je da se državljani BiH dobro informišu da li im treba negativan PCR test na koronavirus. Situacija se mjenja iz dana u dan. 

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Znate li šta sve možete praviti u aparatu ...
S ovim praktičnim uređajem nikada nećete morati ponavljati jela. U njemu možete napraviti zdrav smoothie, ukusnu kašu pa...
19
Jasmin - cvijet čarobnog mirisa
Ime jasmina potiče od arapsko-persijske riječi yasmin. Najčešće ga sade radi njegovog predivnog senzualnog mirisa, te gr...
9
Moja čudna trudnoća - EXTRAORDINARY PREGNA...
"Trudnoća je nevjerovatno putovanje, ali ona čak i za prosječnu ženu predstavlja fizički i emocionalni vrtuljak. No š...
6
Emocionalno vezivanje u djetinjstvu
Emocionalno vezivanje je primarna potreba, javlja se još na samom rođenju, već prvim kontaktom sa majkom, a ostvaruje sv...
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *