|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Tjelesne promjene koje možete očekivati tokom trudnoće

Uredništvo Ringeraja.net, 6.8.2023
Svaka žena se proljepša kada čeka dijete.

image
Zdrava trudnica - >Freepik
/11


Istina je da se tijelo žene mijenja tokom trudnoće. Stoga ne čudi ako je neko u periodu iščekivanja ponekad umoran, depresivan, ako pati od mučnine i žgaravice, ako ga bole noge... Stoga je dobro znati kako postupiti u slučaju mogućeg problema i da se osjećate dobro cijelih devet mjeseci u svojoj koži.


Neugodne trudničke linije - strije

Gotovo svaku treću ženu u trudnoći „napadnu“ neugodne trudničke linije – strije. Ne bole, ali nisu baš lijepe. U posljednjim mjesecima trudnoće koža je toliko rastegnuta da se vezivno tkivo u donjim slojevima može pokidati. Formiraju se linije – strije, koje su u početku crvenkaste, a kasnije postaju sjajno bjelkaste. Najčešće se pojavljuju na stomaku, bokovima, grudima i bedrima. Strije se ne mogu u potpunosti spriječiti, ali se mogu ublažiti ako trudnica počne mazati i masirati rizična područja u trećem, a najkasnije u četvrtom mjesecu trudnoće. Ako se koža na ovim područjima maže i masira od početka (ujutro i uveče nakon tuširanja), strija će biti mnogo manje. Vježbe za trudnice također pomažu, ali prije svega trudnica ne bi trebala previše da se ugoji. Idealno je ako se udeblja samo devet do dvanaest kilograma, jer je teško riješiti se svakog kilograma nakon porođaja. Nažalost, većina trudnica dobija na težini mnogo brže nego što gubi na težini.


Zubi u trudnoći

Nekada se govorilo da svaka trudnoća uzima jedan zub ženi. Tvrdnja da zubi pate u trudnoći baš i nije istina, ali je istina da stradaju desni. Povećana količina hormona u krvi trudnice uzrokuje omekšavanje rubova desni. Ako trudnica ne vodi računa o pravilnoj prehrani, koja mora sadržavati puno proteina, kalcija i vitamina C, B i D, te ne pere zube pravilno (najmanje tri minute svakog jutra i uveče), dobiće plak, a to izaziva karijes (trulež). Ukoliko trudnica nije redovno posećivala stomatologa, prije porođaja krajnje je vrijeme da to učini, jer će poslije toga imati mnogo manje vremena za sebe.


Predivna sjajna kosa

Kosa je obično divno sjajna tokom trudnoće. Zbog hormona koji se tada luče kosa brže raste ali nažalost brže opada nakon porođaja. Čuvajte kosu kao i obično, posebno je važno da je redovno perete. Međutim, potreban je oprez pri farbanju kose, iako nije dokazano da bi boja u ovom trenutku štetila kosi. Smislite frizuru koju možete lako urediti sami.

 

Pročitaj! > Kako bebi odabrati ime?


Trudnoća pogoduje koži lica

Većina trudnica (oko 80 %) ima lijepu kožu. Prištići nestaju, koža postaje baršunasta i blistava. To je najuočljivije kod masne kože, jer se prekomjerno lučenje lojnih žlijezda uvelike smiruje. Trudnice treba da vode računa o tome da svaka koža – masna, suva ili kombinovana – dobije dovoljno vlage. To je i razlog zašto ne treba da zaborave da piju vodu, čaj ili prirodne nezaslađene sokove. Lice bi trebalo da njeguju kao i prije trudnoće: treba ga redovno čistiti ujutro i uveče i nanositi dobru hidratantnu i hranjivu kremu. Trudnice bi prilikom izlaska trebale nanijeti kremu koja ih štiti od UV zraka u proljeće, kada je koža lica još uvijek vrlo svijetla, a naravno i ljeti. Ako je sunce jako i koža im je jako osjetljiva na sunce, trebalo bi i da se napuderišu. Ukoliko imaju problema sa kožom, trebalo bi da posjete dermatologa ili kozmetički salon, gde će ih posavjetovati koje proizvode koristiti za njegu lica tokom trudnoće.


Mrlje od trudnoće

Trudničke pjege se često pojavljuju tokom trudnoće, najčešće na obrazima i čelu. To su čudne smećkaste mrlje i obično nestaju nakon porođaja. Šta trudnice mogu učiniti protiv njih? U principu, ne treba ih uklanjati tokom trudnoće, jer treba izbjegavati hirurške i druge "oštrije" zahvate. Pjege u trudnoći se djelimično mogu spriječiti tako što se lice ne izlaže direktnom suncu, ali ako jeste, zaštitite se kremom sa UV filterima. Osim toga, trebaju koristiti slamnati šešir, kapu, šešir ili suncobran. Nakon porođaja, mrlje od trudnoće mogu se ukloniti kremama za izbjeljivanje, koje mora propisati ljekar. Za početak mogu sami probati s peroksidom (3% koji je preporučljivo imati kod kuće za dezinfekciju rana).


Proširene vene se obično pojavljuju zbog slabe cirkulacije krvi

Daleko gore od strija i pjega su proširene vene. One ne predstavljaju problem samo trudnicama, već se često javljaju u trudnoći, kada je cirkulacija krvi  lošija. Prvo se pojavljuju tanke vene, ali u težim slučajevima vene se ističu kao debeli plavi konopci. Trudnica sklona proširenim venama treba što više hodati. Šetnja prirodom se posebno preporučuje u trudnoći, jer trudnica treba da diše za sebe i nerođenu bebu, a krvotok počinje bolje, a mišići jačaju. Međutim, ne treba dugo stajati ili sjediti prekrštenih nogu, jer to povećava umor nogu. Kada se odmara, treba da podigne noge više ili da ih spusti. Žena sklona proširenim venama od početka trudnoće treba da nosi elastične antivarikozne čarape, a pomaže i limfna drenaža.

 

Pročitaj!> Ruke k sebi, ne diraj mi stomak!

 

Bolni grčevi

Zbog sporije cirkulacije, neke trudnice često imaju grčeve, posebno u nogama. Ovi grčevi su obično jači noću i po hladnom vremenu. Ako trudnica unosi puno kalcijuma i kalijuma, grčevi će se ublažiti. Može si pomoći i toplim oblozima ili podizanjem nogu dok sjedi ili leži. Ali kada osjeti grč, treba rukom povući stopalo prema sebi i snažno masirati i kratko prošetati. Ponekad pomaže i čaša mlijeka (zbog kalcijuma).


Dobivanje na težini

Tokom drugog tromjesečja, trudnice najbrže dobijaju na težini. Iako nije ni neophodno ni preporučljivo da se prekomjerno kontroliše debljanje, ne treba ni da se predaju žudnji za hranom. Ako osjete miris voća i povrća, neće biti problema. Ali ako uglavnom žele kolače, pomfrit i sladoled, trebali bi se pokušati kontrolirati i ograničiti ove prazne kalorije u svojoj prehrani. Trudnica bi u trudnoći trebalo da dobije najviše 12 kilograma (toleriše se i do 16 kg). Kilogrami se neće nekontrolisano gomilati ako trudnica u svoj jelovnik uvrsti puno povrća, riže, hljeba od cijelog zrna, tjestenine, krompira, nemasnog mesa, ribe, skute, mleka i sira - po mogućnosti podjeljeno u najmanje pet dnevnih obroka.


Gubitak težine tokom dojenja - NE!

One koje su se ugojile – ili misle da su se ugojile – previše tokom trudnoće, ne bi trebale gubiti na težini tokom dojenja. Time uskraćuju svom organizmu, a naravno i djetetovom, važne nutrijente. Ako smršaju, biće umorni, neraspoloženi, nervozni. Sve će se to znati po količini mlijeka i atmosferi u porodici - i prenijeti na bebu. Trebaju se hraniti zdravo (to znači ni masno ni slatko), zajedno sa djetetom dovoljno vježbati na svježem zraku, vježbati itd. Ne kažemo uzalud da trudnica dobija kilograme devet mjeseci, pa treba i da ih gubi devet mjeseci. Bolje sporo nego brzo. Brzo izgubljeni kilogrami vole da se vrate.


Opuštene grudi

Neke žene imaju opuštene grudi iako se nisu porodile, dok druge nemaju - uprkos tome što su se porodile. Nekim ljudima grudi opadaju nakon dijete, iako nisu ni bile trudne. Čvrstoća tkiva, posebno tkiva dojke, snažno je nasljedna. Pogledaj svoju majku! Po pravilu ćete i sami biti takvi. Neke žene zaista ne mogu puno pomoći u tome, ili ne pripisuju zasluge za čvrstoću svojih grudi. Ali čuda nema, toga bi svi trebali biti svjesni. U svakom slučaju, strah da će dojenje "uništiti" grudi ne bi trebao biti razlog da ne dojite svoje dijete! Dojenje ne šteti grudima. Naprotiv, čak ih jača. Istina je, međutim, da žene u zrelijim i starijim godinama više nemaju tako zategnute grudi kao kod mladih djevojaka - takva je priroda.


Dobre navike

Tokom trudnoće nijedna žena ne mora u potpunosti da se odrekne svojih svakodnevnih navika. Dovoljno je da živite mirnije i zdravije. Treba puno vježbati na svježem zraku (najmanje pola sata dnevno treba sebi dozvoliti brzo hodanje, ali se pri tome ne umarati), vježbati i plivati ??ako je u prilici. Ali kada je umorna, treba da legne bez griže savjesti ili da se udobno smjesti i opusti dok sluša mirnu muziku. Iznad svega, trebalo bi da spava najmanje osam do devet sati svakog dana.


Trudnica bi se trebala udebljati do dvanaest kilograma. Treba da jede puno voća i povrća i mlijeka i mliječnih proizvoda (sa malo masti). Majka može da bira hranu, ali beba koju nosi ne može. Neće mu koristiti prazne kalorije (slatkiši, pržena i masna hrana), kao ni pušenje, pijenje alkohola itd.

 

/Preuzeto sa: ringaraja.net/

 

 

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Još mnogo zanimljivih tekstova o trudnoći čitajte u rubrici TRUDNOĆA.

pišite nam o svojoj trudnoći na FORUM TRUDNICA

Trudnice o razvoju svoje bebice u tibi mogu pratiti ako se prijave na Kalendar trudnoće

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Vibracije djetetovog imena prema numerologiji
Odabrati pravo ime za dijete je težak zadatak. Ako želite da ime vašeg djeteta ima vibru koja će održavati njegov karakt...
5
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
3
Najčešći simptomi trudnoće
Neke žene »znaju« da su trudne od trenutka kad je dijete začeto. Drugim pak trebaju brojni simptomi, brojni pozitivni te...
3
Život je čudo!
Pogledajte i uživajte! Najljepši video o stvaranju i razvijanju života, od trenutka začeća preko razvoja u maternici do ...
3






Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *