|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Trudnice i prehlada!

Uredništvo Ringeraja.ba, 29.1.2016
Kihanje, začepljen nos, šmrcanje, umor, teška glava - sve su to znakovi prehlade a trudnice su sklone prehladama....

image
/11


Trudnice su podložnije prehladama jer niske temperature, ali i progesteron smanjuju njihov obrambeni sustav. Stoga je potrebno dobro se zaštititi od prehlade, ali i znati se boriti protiv nje kad se već pojavi.


• Prije svega nahranite svoja antitijela

Nije potrebno jesti za dvoje ili uzimati dodatke prehrani; dovoljno je da jedete zdravije. Pazite na dovoljan unos vitamina u organizam jer zbog njihova nedostatka tijelo postaje osjetljivije i podložnije zarazama. Voće i povrće obiluju vitaminom C, glavnim borcem protiv mikroorganizama. Pazite i na dovoljan unos željeza, čiji nedostatak pogoduje infekcijama. Nadoknadite ga mesom, ribom, voćem, mahunarkama i špinatom. Jednako tako, potaknite obrambeni sustav kurom cinka, koji ćete pronaći u leći i žitnim pahuljicama. Najbolji je recept jesti pet vrsta voća i povrća dnevno, piti 1,5 litara vode, jesti po dva obroka bogata proteinima i, naravno, raznoliku prehranu.

• Pazite na higijenu

Da biste izbjegli zaraze, perite ruke sapunom u mlakoj vodi ili antibakterijskom otopinom prije svakog jela i nakon svakog izlaska iz kuće ili susreta s drugim ljudima. Osobito se klonite bolesnih ljudi koji kašlju, kišu i šmrcaju.

• Spavajte dovoljno

Oko osam sati sna noću u zdravoj prostoriji i u isto vrijeme svaki dan pomaže da se organizam uspješno obnovi. Ako je potrebno, nadoknadite san poslije podne.

• Održavajte ugodnu temperaturu u stanu ili kući

Vaš životni prostor ne bi smio biti toliko topao da možete cijele zime šetati razgolićenih ruku! Optimalna je temperatura između 19 i 21 °C, a sve što prelazi tu temperaturu pogoduje širenju bakterija. Ako vam je hladno (posebno kada se sve manje krećete), radije navucite vuneni prsluk. Također, ako je vaš životni prostor izrazito suh, nabavite ovlaživač zraka koji će pročistiti zrak u sobi. To je korisna investicija jer ćete ga moći upotrebljavati i poslije, kada stigne beba.

• Prozračite prostor u kojem boravite

Čak i kada se temperatura vani spusti ispod nule, kada pljušti kiša ili je vjetrovito, prozračite kuću ili stan na nekoliko minuta! Time ćete obnoviti zrak i smanjiti opasnost od širenja virusa.

• Ublažite simptome prehlade

Ako i unatoč svim mjerama opreza podlegnete prehladi, ublažite simptome. Za olakšano disanje, redovito ispirite nos fiziološkim serumom ili morskom soli u obliku raspršivača, a kad ležite, malo podignite glavu. Imate li laganu temperaturu, ne oklijevajte uzeti tabletu koja sadržava paracetamol. Međutim, za sve druge načine liječenja uvijek potražite savjet liječnika.

Također, temperatura koja ne pada i prelazi 38,3 °C dovoljan je razlog za posjet liječniku. Ne zaboravite piti mnogo tekućine jer je zbog povišene temperature tijelo više troši.


Fitoterapija bi također mogla pomoći u ozdravljenju, međutim budite oprezni i prethodno potražite savjet biljnog ljekarnika jer neko bilje može biti štetno za vaše stanje. Radije popijte čašu tople vode, voćnog čaja ili mlijeka s medom. Prehlada bi trebala nestati za tri ili četiri dana.

Zima može biti idealno razdoblje za razvijanje novih navika koje će dobro utjecati na vaše zdravlje i nakon porođaja. Ne dopustite da vas hladnoća i sivilo bace u stanje hibernacije; ostanite aktivni poštujući određene mjere opreza, ali prije svega zadržite dobro raspoloženje!


Prevencija je pola zdravlja

Nažalost, ne možete izbjeći baš sve prehlade i viruse koji vam se nađu na putu. Međutim, možete ojačati svoj imunosni sustav:

  • Hranite se zdravo. Jedite mnogo svježeg voća i povrća. Oni sadržavaju antioksidanse poput vitamina C, koji pomaže u borbi protiv zaraza. Ne zaboravite ni namirnice od cjelovitog zrna.
  • Izbjegavajte kofein i radije pijte čaj, vodu ili voćne sokove. Ti napici mogu vam pomoći odagnati mikroorganizme i ojačati obrambeni sustav bogatstvom vitamina i minerala.
  • Odmarajte se i izbjegavajte stresne situacije. 
  • Recite zbogom pušenju ako ste pušačica: pušenje smanjuje djelovanje vašeg imunosnog sustava i štetno je za bebu.
  • Ostanite u formi! Tjelovježba potiče cirkulaciju, a time i vaš imunosni sustav.
  • Za začepljen nos kod prehlade iskušajte parnu inhalaciju. U posudu s vrelom vodom dodajte nekoliko kapi ulja eukaliptusa. Nagnite se nad posudu i glavu pokrijte ručnikom. Udišite duboko dok se sinusi ne odčepe.
  • Za kašalj ili bolno grlo pripremite umirujući topli napitak od vode, meda i limuna. Kod upale grla ispirite ga slanom vodom.
  • Pijte puno tekućine. Topli napici osobito su blagotvorni kada imate gripu. Preporučuje se čaj od šipka koji je bogat vitaminom C.

 

 

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

 

Još mnogo zanimljivih tekstova o trudnoći čitajte u rubrici TRUDNOĆA.

Trudnice o razvoju svoje bebice u tibi mogu pratiti ako se prijave na Kalendar trudnoće

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

4D ultrazvuk - blizanačka trudnoća
4D snimak blizanačke trudnoće
4
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2
Mučnina u trudnoći!
Mučninu u trudnoći? (video)
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *