|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Trudnoća i vodene kozice/pljuskavice/ospice

Uredništvo Ringeraja.ba, 21.8.2017
Liječnici posebno upozoravaju na vodene kozice tijekom trudnoće jer posljedice mogu biti vrlo ozbiljne, posebno ako se pojave u prvom tromjesečju

image
/11


Zasigurno vam je poznata teorija po kojoj je mnogo teže preboljeti vodene kozice u odrasloj dobi nego u djetinjstvu. Praksa pokazuje da je to doista tako. Ova virusna zarazna bolest puno je opasnija kada od nje obole odrasli, koji su je nekim čudom preskočili u ranom djetinjstvu i nalaze se u 5 posto stanovništva koje se nije zarazilo između 3. i 10. godine – tipičnoj dobi za vodene kozice.

Naime, klinička slika odraslog oboljelog je teža, a i mogućnosti da dođe do komplikacija puno su veće. Liječnici posebno upozoravaju na vodene kozice tijekom trudnoće jer posljedice mogu biti vrlo ozbiljne, posebno u ako se pojave u prvom tromjesečju.

No prvo dobre vijesti – neke statistike pokazuju da će maksimalno 3 žene na njih 1000 dobiti vodene kozice u trudnoći, što je oko 0,3 posto ili manje. Bilo bi dobro da se raspitate jeste li preboljeli vodene kozice kao dijete, pa ako niste, pripremite se unaprijed na eventualno iznenađenje, odnosno pokušajte izbjegavati doticaj sa zaraženim mališanima. Opcija je i cijepljenje protiv vodenih kozica prije samog začeća, ali o tome se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Vodene kozice se prenose kapljičnim putem, najčešće pljuckanjem tijekom razgovora, kašljanjem, kihanjem, dolaskom u doticaj s nosnim iscjetkom ili samom tekućinom iz mjehurića. Da, vodene kozice manifestiraju se kao niz malenih, crvenih, vodenih bubuljica po čitavoj površini kože. Izgledaju poput osipa i jako svrbe. Kod djece se za vodene kozice rijetko pripisuju neki lijekovi, ali im se svrbež i peckanje olakšavaju raznim kremicama i serumima. Liječenje odraslih ovisi o ozbiljnosti simptoma (neki će ih “prehodati”, a neki mogu ostati prikovani uz krevet s visokom temperaturom i raznim ozbiljnim upalama).

Ako niste sigurni jeste li preboljeli vodene kozice, to možete otkriti krvnim testiranjem.

 

Zašto nije poželjno imati vodene kozice tijekom trudnoće?

Osim što će vas uz sve druge boljke i neugodnosti svrbež jednostavno izluditi, što ćete se osjećati loše, možda dobiti temperaturu, vodene kozice mogu izazvati puno ozbiljnije komplikacije i za vas i za bebu u vašem trbuhu.

Stoga, ako ste se zarazili, obavezno se javite liječniku i odmah ga zatražite da prati vaše stanje.

Vodene kozice mogu dovesti do raznih upala vitalnih organa, najčešće upale pluća, no, iako vrlo rijetko, zabilježeni su i upalni procesi na jetri (hepatitis), zglobovima, srčanim mišićima i mozgu (encefalitis). Nadalje, virusne vodene kozice mogu se prenijeti na neka područja kao što su oko, ždrijelo, grkljan, spolni organ i slične sluznice, gdje izazivaju niz problema, od problema s disanjem do gubitka vida.

Ovako ozbiljne komplikacije vrlo su rijetke i uglavnom izlječive, ali najvažnije je da vaš liječnik prati napredovanje bolesti i da idete na redovite preglede. Ukoliko posumnjate na bilo kakvo pogoršanje, odmah se zaputite na hitnu. Najbolje je ne riskirati.


Koji su rizici za bebu prije rođenja?

Eventualne komplikacije koje se mogu pojaviti kod bebe koja se razvija u majčinu trbuhu, variraju ovisno o tome do kojeg je tjedna trudnoća uznapredovala kada se mama zarazila.

Ne postoje znanstveno dokazane činjenice koje bi povezale vodene kozice s rizikom od pobačaja do 28. tjedna trudnoće. Međutim, postoji mali rizik da beba razvije takozvani fetalni varičela sindrom (FVS) koji može oštetiti bebinu kožu, oči, noge, ruke, mozak, mjehur i crijeva.

Ukoliko mama dobije vodene kozice između 28. i 36. tjedna trudnoće, virus se transferira u bebin organizam, ali ne radi nikakve probleme, odnosno ne aktivira se i nema simptoma. Barem nisu zabilježeni u praksi. Ipak, virus se može aktivirati u prvoj godini djetetova života i izazvati poznati osip na koži.

Kada se mama zarazi vodenim kozicama nakon 36. tjedna trudnoće, beba se može inficirati i roditi s vodenim kozicama.


Koji su rizici za novorođenče?

Velika je vjerojatnost da će novorođena beba od majke dobiti vodene kozice:
– ako se majka zarazila netom prije termina poroda, a beba je rođena unutar sedam dana od razvoja i pojave osipa
– ako se majka zarazila unutar sedam dana od poroda.

Vodene kozice kod novorođenčeta mogu se liječiti kao i kod male djece, a brigu o tome moraju preuzeti nadzorni pedijatri na odjelu.

 

Diskusija i iskustva na temi KLIK

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Porođajna doba
Trudove možemo usporediti s trčanjem maratona. Zovu se trudovi jer ste zapravo teška trudbenica.
3
Beba spasila život svoje mame
Matične ćelije – lijek sadašnjosti i budućnosti
3
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2






Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *