|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Uloga partnera u porodu

Uredništvo Ringeraja.ba, 3.9.2021
Pri porodu žene najviše trebaju ohrabrenje i potporu punu ljubavi kako bi se potaknuo proces normalnog, spontanog rađanja, što od medicinskog osoblja iz raznih razloga ne dobivaju.
Ključne riječi:

image
/11


Istraživanja su pokazala da se kod žena čiji se porod odulji mogu javiti najdublji strahovi i poremetiti trudove. U tim je trenucima važno da rodilja ne bude sama, a bliska osoba može učiniti čuda. Žene imaju povjerenja u supruga, a zajedničko doživljavanje rađanja djeteta produbljuje njihovu povezanost i olakšava situaciju rodilji. Naravno da se očevi moraju pripremiti, a to znači da moraju znati proces radanja, razumjeti trudove i bolove te to shvatiti kao prirodni proces, u kojem samo pomažu ženi.

Prof. dr.sc. Višnja Latin


Prvo porođajno doba ili doba otvaranja je prvo dio aktivnog poroda. On je ujedno i najdulji jer se vrat maternice mora u cjelosti otvoriti do 10 cm u promjeru. Kod prvorotkinja traje oko 12 sati, dok je kod višerotkinja upola kraći. Međutim, sve to varira od žene do žene i od poroda do poroda. Prvo porođajno doba se dijeli u tri stadija: početni, aktivni i prijelazni.

Početni stadij poroda


Što da radim? Što su mi ono rekli na tečaju o prirodnom porođaju? Kako sam mogao sve zaboraviti?

Te i slične misli obično vas more kao budućeg oca, često zabrinutog više oko stanja žene negoli za budućeg potomka. Ovo je uistinu vaš trenutak u kojem možete pripomoći na sljedeće načine:

  • mjerite vrijeme od truda do truda (učestalost kontrakcija se mjeri od početka jedne do početka sljedeće, a trajanje od početka do kraja istog truda)
  • ohrabrite ženu da ustraje u aktivnosti kao što je hodanje
  • zajedno vježbajte tehnike relaksacije
  • budite uz nju, bodrite je i osokolite


Aktivni stadij

Tijekom ovog razdoblja neki će se od vas osjećati sve bespomoćnijim. Iako ćete sve snage usmjeriti za davanje podrške i nastojati olakšati bolove, koristeći tehnike masaže i relaksacije koje ste tijekom trudnoće naučili, može vam se dogoditi da odgovor bude “Ne diraj me! Ostavi me na miru!” tijekom jednog truda, a odmah u sljedećem “Pritisni jače! Ne napuštaj me!”.

Više nećete znati što učiniti. Pokušajte cijelo vrijeme misliti da je vaša prisutnost ono što stvarno pomaže, bez obzira na reakcije koje trenutno izaziva. Postanete li sami uzrujani ili umorni, izađite na trenutak i odmorite se. Podržite suprugu i nastojte je uvijek pohvaliti: “Odlično se držiš, nastavi samo tako!” Uzrujanost i netrpeljivost nemojte shvaćati osobno. Stalno je podsjećajte:

  • da se opusti između trudova i koncentrira ponovo sa svakom sljedećom kontrakcijom
  • isprazni mjehur svakih jedan do dva sata
  • s vremena na vrijeme promijeni položaj te da najmanje leži na leđima

Pokušajte joj osigurati:

  • smirenu sredinu
  • mast za usne
  • kockice leda i tvrde bombone za ovlaživanje usta
  • hladnu vlažnu maramicu za brisanje lica te ručnik za brisanje leđa, ruku i nogu
  • čarape, bude li joj hladno
  • masažom pokušajte zajedno relaksirati mišiće
  • pritiskom na određene tjelesne točke ukloniti napetost

Nastojte prepoznati kada valja započeti ponovo s vježbama relaksacije:

  • promatrajte čelo – je li glatko ili namršteno
  • promatrajte oči – jesu li spokojne ili uznemirene
  • promatrajte vilice – jesu li opuštene ili su zubi stisnuti
  • promatrajte ruke i stopala – jesu li ukočena ili opuštena
  • slušajte disanje – je li ritmično ili nejednako i s naporom

U nastojanju da ohrabrite rodilju i poboljšate opuštanje, koristite se sljedećim izrekama:

  • “Omlohavi mišiće”
  • “Pokušaj se smiriti”
  • “Opusti ruke, vilice, itd.”
  • “Nastojte se odmoriti između trudova”

 

Prijelazni stadij

Nalazite se u trenucima koji nisu samo najteži za majku, nego i najzahtijevniji za vas. Trudovi se nižu, beskrajno dugi i nemilosrdno česti, a vaša prisutnost je strahovito važna bez obzira što u tom trenutku misli buduća majka. Dišite s njom, odvlačite joj pažnju od bolova, uvjeravajte je da je sve to prirodno i prolazno. Često hvalite uspjeh s kojim svladava bolove, pružite joj nužnu potrebnu podršku. Na pitanje u čemu je prednost blizine budućeg oca, većina žena odgovara da je to već sama njegova fizička prisutnost.

Podsjećajte je da je to najkraći dio poroda i da se koncentrira samo na postojeći trud.

Vi ste tu jedina bliska osoba i vaš savjet prije će poslušati nego bilo čiji drugi. Pozitivan, uvjerljiv ton, vratit će joj snagu.

Pitajte čime možete pomoći – nikada ne kritizirajte.

Ako se više ne može suzdržati, obuhvatite joj lice objema rukama i gledajte je u oči, nastojeći zadržati njezin pogled.

Dišite s njom gledajući je u oči.

Razgovarajte u kratkim pauzama, pohvalite način na koji se dosada držala. Ako zaželi ostati sama, poslušajte je, ali ostanite u blizini.

Eventualne i neosnovane grube riječi koje vam mogu biti upućene, nastojte zaboraviti. Ona to ne misli ozbiljno, a nakon poroda više ih se nećete niti sjećati.

Pokušajte s masažom ili glazbom. No, nemojte se iznenaditi ako ih u jednom trenutku odbije, a već u sljedećem ponovo zatraži.

Savjetuje promjenu položaja.

Raspitajte se kod medicinskog osoblja na koji još način možete pomoći.

Nikako nemojte odustajati. Vaša snaga i povjerenje vraća joj snagu i vjeru u njezine vlastite sposobnosti.

U teškim trenucima podsjetite se zašto ste ovdje i da nakon svih teškoća dolazi ono čemu se već tako dugo veselite.


Kako ovjekovječiti događaj?


Čim se uobičajilo da porodu prisustvuje član obitelji, rađanje se bilježi fotografiranjem, snimanjem video ili magnetofonskih snimaka. Time je događaj ne samo ovjekovječen, već ga možete podijeliti s bliskim prijateljima, rodbinom, a i sami ćete se na taj jedinstveni doživljaj često vraćati tijekom sljedećih godina.

Pritom valja misliti na sljedeće:

  • Tijekom poroda i rađanja djeteta nije najbitnije ono što vidite, već ono što osjećate.
  • Nekim ženama nije ugodno biti objektom snimanja tijekom rađanja. Ne žele se osjećati kao na pozornici, a porod nije kazališna predstava. Osim toga, snimanjem je možete dekoncentrirati u trenutku kada staloženost bitno pridonosi prvilnom tijeku poroda.
  • I vi sami, pokušavajući snimati, zaboravljate da je vaša zadaća biti u tom trenutku od koristi. Važnije je biti dobrim partnerom negoli preciznim fotografom.
  • Najvažnije slike su one koje prikazuju i bebu.
  • Pojedine bolnice i rodilišta posjeduju posebna pravila o fotografiranju i snimanju, poštujući u prvom redu privatnost ostalih osoba prisutnih u rađaonici.


Doživljaj rođenja pojačava se prepričavanjem i opisivanjem svih pojedinosti i iz perspektive oba roditelja. Međusobnim dijeljenjem doživljaja, pokušavjaući razumjeti kako ga je doživio onaj drugi, postiže se mnogo više od pojedinačnog iskustva. Ostavite si stoga vremena za razgovore kako biste mogli dati oduška osjećajima i mislima koje su vas obuzimale u tim jedinstvenim trenucima.


Roda.hr prema izvoru: Klinika Mayo

 

 

 

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Još mnogo zanimljivih tekstova o trudnoći čitajte u rubrici TRUDNOĆA.

Trudnice o razvoju svoje bebice u tibi mogu pratiti ako se prijave na Kalendar trudnoće

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako se računaju sedmice i mjeseci u trudnoći
Dok neki ljudi govore o trudnoći koja traje 9 mjeseci, drugi spominju 10 mjeseci, a većina stručnjaka i liječnika govori...
3
Sperma ima mnogo pozitivnih učinaka na tru...
Znanstvenici su došli do izuzetno zanimljivih saznanja o tome kako sperma može pozitivno utjecati na trudnoću. Pa čak po...
3
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2






Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *