|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Vitamini u trudnoći

Uredništvo Ringeraja, 9.9.2012
Za vrijeme trudnoće potrebe za određenim vitaminima i mineralima se povećaju. Većinu tih vitamina trudnica dobije sa zdravom raznovrsnom prehranom punom sviježeg voća i povrća.

image
/11


Za vrijeme trudnoće potrebe za određenim vitaminima i mineralima se povećaju. Većinu tih vitamina trudnica dobije sa zdravom raznovrsnom prehranom punom sviježeg voća i povrća. Neki vitamini i minerali za vrijeme trudnoće imaju posebnu važnost:

Željezo

Potreba za željezom poveća se u zadnjem tromjesečju trudnoće. Liječnik će nedostake željeza ustvrditi krvnom slikom. U slučaju anemije propisat će vam uzimanje željeza. Moguće komplikacije zbog anemije su zastoj u razvoju ploda, prijevremeni porod ili povećana mogućnost razvoja infekcija nakon poroda. Stoga obratite pažnju na simptome kao što su umor, slabost, nesvjestica, bljedoća kože ili glavobolje te na njih upozorite vašeg ginekologa.

Folna kiselina

Folna kiselina smanjuje mogućnost nepravilnosti pri razvoju zametka pogotovo u razvoju neuralne cijevi embrija. Potrebe za folnom kiselinom u trudnoći povećaju se gotovo 100% i ne možemo ih zadovoljiti unosom hrane. S dodatkom folne kiseline u trudnoći može se i smanjiti rizik od nastanka spontanog pobačaja. Žene bi trebale najmanje jedan mjesec prije trudnoće i barem tijekom prvog tromjesečja trudnoće uzimati dodatnih 0,4 mg folne kiseline.

Jod

Jod je važan za ispravno funkcioniranje štitnjače fetusa. Najvažniji izvor joda su ribe i morska sol. Trudnice bi trebale ribu uživati barem dva puta tjedno. U nekim zapadnim zemljama preporučuje se uzimanje dodatnih 100-200 mg joda dnevno.

Kalcij

Kalcij je važan mineral za izgradnju kostiju fetusa. Pijete li dovoljne količine mlijeka ili jogurta i jedete dovoljno sireva, dodatno uzimanje kalcija nije potrebno. Ukoliko mlijeko i mliječne proizvode ne podnosite, dogovorite se s vašim ginekologom o dodatnom uzimanju kalcija. Veće količine kalcija nalaze se i u zelenolisnom povrću.

Magnezij

Simptom za manjak magnezija najčešće se demonstrira grčevima u listovima i ponekad i prijevremenim trudovima. Zbog pozitivnog djelovanja uzimanje magnezija preporučuje se tijekom cijele trudnoće, također i kada nema simptoma nedostataka. Preporučena doza je oko 300mg na dan. Bogate magnezijem su namirnice kao što su lješnjaci, orasi, cjelovite žitarice, mlijeko, mliječni proizvodi, mahunarke, banane, mineralna voda…

Ako uzimate i magnezij i željezo pripazite da napravite pauzu od 2 sata između uzimanja pojedinih preparata.

Zapamtite!

Sviježa i raznovrsna prehrana u trudnoći je ključna za zdrav razvoj vašeg djeteta. Znanstvenici su podijeljenog mišljenja oko toga da li je u trudnoći potrebno uzimati i vitaminske dodatke. Vitaminske nadopune ne biste trebali uzimati nasumice i na vlastitu ruku bez dogovora s vašim liječnikom. Neki vitamini u većim količinama mogu biti čak i štetni, npr. vitamin A ili D. Liječnik će vam odgovarajuće vitaminske nadopune propisati nakon razgovora o vašoj prehrani.

 

 

 

Trudnice razvoj svoje bebice u tibi mogu pratiti ako se prijave na Kalendar trudnoće

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

 

I još mnogo zanimljivih tekstova o trudnoći čitajte u rubrici TRUDNOĆA.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Plaču li doista bebe u maternici?
Ultrazvuk često pokazuje bebu u trbuhu kako siše palac, zijeva... No jeste li znali da beba u trbuhu također plače?
4
Kako vanjski zvuk utječe na bebu u maternici?
Sluša li trudnica klasičnu muziku, njezino će dijete biti mirno, inteligentno, snažnije i brže će razvijati govor. Ako b...
3
Znakovi višeplodne trudnoće
Znači li višeplodna trudnoća i posebne znakove trudnoće? Da, .... i ne.
2
Začeće - 1. dio
Pogledajmo kako se odvija kompletan proces začeća.
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *