|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!

Znate li da trogodišnjake doslovno boli briga za vas?

Uredništvo Ringeraja, 15.1.2023
Dosada su nekako na tapeti zbog najgore dječje faze bili dvogodišnjaci, no čini se da su se mnogi možda malo zabunili...
Ključne riječi:

image
Trogodišnjaci - >Freepik
/11


Dosada su nekako na tapeti zbog najgore dječje faze bili dvogodišnjaci, no čini se da su se mnogi možda malo zabunili jer zapravo, ako malo bolje sagledate stvari, trogodišnjaci su ti koju su zapravo "najgori.", tvrdi to mama s portala Your Tango, a čini se da s tim slažu mnogi.

 

Čini se da su grozni trogodišnjaci postali epidemija.

 

Imam dvoje djece, a prije nego što sam rodila ijednog od njih upozoravali su me na te groznu drugu godinu - tu dob u kojoj djeca postaju divlja, nepredvidljiva i van kontrole. To je dob kada djeca otkriju da mogu pogurati granice dopuštenog i nauče tu famoznu riječ "ne" koja im ne silazi s usta čak i ako su neke stvari baš uvijek govorili "da". To je faza u kojoj roditelji trebaju neko skriveno skrovište dodatnog strpljenja i snage.

 

Ali ja mislim da su mnogi u stvari jako u krivu kada tako kažu.

 

Dvogodišnjaci svakako jesu zahtjevniji nego jednogodišnjaci, ali su nebo i zemlja od trogodišnjaka koji su hvala na pitanju - izazov kojeg stvarno ponekad nije lako preživjeti. Zašto? Zato što trogodišnjake doslovno boli ona stvar za vas. Eto, takvi su vam ti mali slatkiši.

Njih apsolutno ne zanimaju nikakve posljedice. I zato su grozni, najgrozniji. Znam - imala sam ih dvoje i sjećam se faze kada su imali dvije godine i postajali mali uragani, ali ih se nekako moglo još urazumiti laganim prijetnjama, no kod trogodišnjaka prijetnje u nikakvom obliku jednostavno ne prolaze. Zašto? Zato što ih doslovno boli ona stvar za posljedice. Eto, rekla sam to dvaput čisto da se osiguram da ćete shvatiti.

 

Kriza treće godine. Kako je svladati?

 

Moja kćer sada ima tri godine pa primjera radi spominjem najfriškiju epizodu. rekla sam joj da si obuče hlače, ali je ona je uspjela napraviti dramu i prije nego je krenula. Zašto? Zato što sam joj dala plave hlače, a ona je baš htjela roze, one koje je nosila lani. Sad ih se sjetila iako su joj već mjesecima premale. Ali ne - ona je zapilila i nije htjela ni čuti sve moje argumente, a čak i kada sam je strpljivo povela da pregleda cijelu ladicu u kojoj se nisu nazirale nikakve roze hlače, kada sam joj dozvolila da sama zaviri u prljavi veš da se uvjeri da nisu ni tamo, ni tada nije prestajala jer je ona sada baš htjela obući roze hlače. I nije je bilo briga ni za to što rozih hlača nema i neće ih ni biti, nije je bilo briga što kasnimo i što moja ljutnja raste - jednostavno - nije je bilo briga za ništa osim za roze hlače koje ne postoje.

Drugo jutro ju je "napalo" nešto drugo - jednostavno je svoju skupu igračku koju je toliko dugo žicala, odlučila više ne voljeti pa ju je nagurala u wc školjku - jer je više nije htjela gledati. Kada sam joj prišla ljuto da je pitam zašto je to napravila, kada sam počela siktati kroz zube da to više nikada, nikada ne napravi, ona se samo nasmijala s pogledom "Mama - mene baš briga za sve što ti pričaš".

 

Imala sam i sina u toj dobi. I bio je isti! Čak malo i gori jer je u toj dobi baš sve htio napraviti suprotno od onoga što sam mu ja rekla. Ali sve!

 

Pročitaj! > 5 razloga za prazničnu dosadu

 

Doduše, puno mi je tih primjera nekako isparilo iz glave ne zato što sam zaboravna - mislim da sam si većinu tih šokantnih trenutaka nekako blokirala u svom sjećanju s obzirom sam u toj fazi bila toliko frustrirana jer ga nisam nikako mogla držati pod kontrolom. Zapravo, s njim je bilo još gore, sjećam se tih frustracija - bio mi je prvo dijete i ja sam stvarno u toj dobi mislila da je problem u meni, da sam koma mama, da mi jednostavno ne ide od ruke odgajanje djeteta, a kada ono, problem stvarno nije bio u meni. Njega jednostavno nije bilo briga ni za što!

 

Djecu u toj dobi, shvatite to - ne brine ništa osim da sami sebi sustavno ostvaruju svoje sebične želje. Oni žele, oni to krenu dobiti i apsolutno im ne znači ništa što ste vi već 15-ti put rekli da NE-MO-ŽE!

Ako je dijete od tri godine odlučilo gađati ormar s M&M bombonima oni to neće prestati samo zato što ste ih vi to zamolili ili im naredili. Zapravo, jedina reakcija koju bi mogli dobiti jest to da gađaju još i više, i da vam baš sada pokažu da mogu ubaciti u mali otvor između vrata samo zato što su oni naumili da oni to mogu, a vi ste očajno grozna mama koja ih želi spriječiti u njihovoj vježbi.

No, srećom, ta faza ipak nekako prođe, ne znači da će, ako su sa tri godine mali seronje i ostati takvi. S vremenom se osjećaj za posljedice i spoznaja da je mamino "ne" zaista "ne" počnu javljati. Tamo negdje kada mama već balansira na rubu živaca. Tamo negdje za otprilike godine dana, jer kada napune četiri pregovori s njima postaju malo normalniji, malo im se više toga da objasniti, i tada već pomalo počinju pokazivati znakove odgovornosti. Tako da - ima nade! Zaista!

 

Zato ako ste baš sada u fazi "tri" - bez brige - duboko udahnite i mantrajte da na kraju ovog trogodišnjeg tunela postoji malo svjetlo nade - treba vam samo malo strpljenja i samo 12 mjeseci da do njega dođete. I jednom ćete se, sigurni smo, moći nasmijati svim njihovim trogodišnjim forama. Jednom. Ne danas, pogotovo ne ako vam dan započne rozim nepostojećim hlačama.

 

 

 

**** Na Ringeraji ****

  • Još mnogo zanimljivih tekstova o vašoj dječici pročitajte ovdje >>>KLIK<<<
  • Da bi ste pratili razvoj vaše bebice možete ako se prijavite i svakog ponedjeljka primate mailing kalendara razvoja djeteta
  • Ako želite diskutovati sa mamama dječice možete ovdje >>>KLIK<<<

PRATITE  NAS I NA INSTAGRAMU!

@ringeraja_ba

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako pametni telefoni i tableti izgladnjuj...
Jesper Juul, poznati danski pedagog i porodični terapeut objašnjava kako korištenje pametnih telefona djeluje na naše od...
4
Razvoj govora
S govorom dijete razvija intelektualne sposobnosti – kad nešto kaže, ono pokušava riječima izraziti misli. Tako misli po...
2
Volim kretanje uz ritam
Vaši mališani vole da vas imitiraju! "Kad si sretan" je svima draga I poznata pjesmica.
2
Najlakši način učenja je kroz igru
Beba pokazuje prve prirodne reakcije na ritam kroz gibanje I pokrete tijela.
2






Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *