|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Family friendly javna mjesta
31.7.2011 20:12:15   
boogy woogy
Zanima me da li cesto izlazite i putujete sa djecom i bebama? Da li vam smeta sto kod nas ne postoji kultura bebi i family friendly javnih prostora? Npr. veoma su rijetka mjesta sa pultovima za presvlacenje beba, restorani sa djecijim stolicama itd.

Primjetila sam da u inostranstvu roditelji i sa jako malom djecom i bebama puno vise provode vremen vani, putuju sa njima, odlaze u shopping, izlaze u restorane pa cak i setaju po kisi!! (djecica su naravno prikladno obucena u cizmicama i kabanicama). Sta mislite, da li je razlog tome sto kod nas ovo nije praksa to sto to nije dio nase "kulture", obicaja ili naseg poimanja porodicnog zivota? Da li se osjecate sputani da radite sve ove stvari sa djecom i bebama? Da li smo kao drustvo paranoicni da ce nam se djeca porazboljevati?


_____________________________

"Raj na zemlji nalazi se na grudima zene, ledjima konja i na stranicama knjiga" Arapska poslovica
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Family friendly javna mjesta
31.7.2011 20:20:44   
sabinos
i izlazimo i putujemo.rijetko nas vikend zatekne kod kuce posto su i meni i MM roditelji van Sarajeva.bukvalno smo stalno na tockovima.i vala bebi nista ne fali.e sad kako je u inostranstvu,ne znam...

_____________________________

nista nije ni dobro ni lose samo ga misljenje cini takvim.Sekspir

mamine paše i najbolji drugovi
veliki A 2009
mali A 2013

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Family friendly javna mjesta
31.7.2011 20:35:20   
boogy woogy
Sabinos, da li ti smeta sto po benz. pumpama, stajalistima i restoranima nema pult za presvlacenje beba u WC nigdje po Bosni? Mislim, naravno mozes dijete presvuci u autu (sto i ja radim) ali je puno lakse kada to mozes uraditi u WC-u gdje imas vodu, sapun i kantu za smece. Meni nije jasno zasto recimo Petrolove pumpe i OMV-ove, nemaju ovakve pogodnosti u BiH, kada imaju u Hrvatskoj i drugim zemljama. Ljuti me i cinjenica sto je kod nas tesko naci i WC sa sapunom i toalet papirom :(

_____________________________

"Raj na zemlji nalazi se na grudima zene, ledjima konja i na stranicama knjiga" Arapska poslovica

(odgovor članu sabinos)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Family friendly javna mjesta
31.7.2011 20:42:55   
mama75
Super tema! Mene ovo stvari ne sprjecavaju da vecinu vremena provodim s djecom van kuce, ali zaista fale ove neke "sitnice". Sada je jos super, kako je bilo prije 6 godina kada sam rodila prvo dijete. Uglavnom, najveca pomoc su mi uvijek bila kolica u kojima dijete sjedi, presvudem je u njima ako treba i sl. Meni je super bila ona Lora na ciglanama, sto su imali onaj dio za dojenje i presvlacenje baba. Ja npr ne volim dojiti u javnosti, jednostavno se ne osjecam komotno. BBI ima one prostorije za presvlacenje baba, a kada sam "primjetila"da nemaju prostorije za dojenje odgovorili su kao pa ima u svakom zenskom wc-u. Na moje pitanje: da li vi jedete u WC-u, dobila sam obecanje da ce se uraditi nesto po tom pitanjuu. To je bilo prije godinu dana otprilike. user posted image  

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Family friendly javna mjesta
31.7.2011 22:05:16   
tukica
meni su super torte i to u bbi-u, uvijek se osjecam ugodno sa bebom, nema dima od cigareta, ako beba i place, ne gledaju me cudno, samo mi nije jasno zasto tamo nemaju isto tako odvojen dio za bebe i mame, tj. gdje se bebe mogu podojiti ili presvuci... ja u svakom slucaju nisam primijetila da imaju ikakvo mjesto ili svoj wc gdje mozes presvuci bebu... 

(odgovor članu mama75)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Family friendly javna mjesta
1.8.2011 12:36:33   
balasgirl
Boogy sve pohvale za temu. Slažem se s tobom da je naš mentalitet u pogledu odgajanja djeteta itekako drugačiji od ostalih. I sama sam na stalnoj meti dušebrižnika kada djete izvodim vani po kiši, kada sam ga izvodila u "famoznih 40 dana", vodila na planine, more (u vrijeme kada tobože ne treba). Na točkovima smo svaki dan, mnogo putujemo što po Bih, što vani. Da, svugdje je normalno gore nabrojano, samo kod nas nije. Kod nas sam jedino vidjela da ima u BBI prostorija za presvlačenje beba (u kojoj ja lično nikad ne bih presvukla svoje dijete jer sam jedne prilike dok sam bila trudna virucnula unutra... Užas, više služi da se šiparice i šminkaju i presvlače u njoj). Nedavno me je u jednom tržnom centru u Thessalonikiju oduševila prostorija za presvlačenje beba (koja btw nije u sklopu ženskog wc-a), pored nje prostorija za dojenje u kojoj je i za majke koje ne doje dostupan kompletan aventov pribor za pravljenje i podgrijavanje hapica, pelene i ostalo. Sve tako čisto, uređeno, prilagođeno i majkama i djeci. Ljuti me što se kod nas o tome ne vodi računa, što ne postoje mjesta (bar koliko ja znam) koja su baby&kids frendly (znači da nema pušenja, da je iventar prilagođen klincima, a naravno da se i roditelji osjećaju lijepo). Jako je teško s malom bebom izaći u neku ljetnu baštu ili u restoran na ručak jer prvo svi te strijeljaju pogledom ako se beba i nakašlje, a ne daj bože da  zaplače, a o pušenju da ne trošim riječi. Ja se iskreno nadam da će u skorijoj budućnosti neko poduzeti nešto po ovom pitanju.  

_____________________________

... pronašli su Ameri šifru za to: take it easy, lutko lijepa...


<3 Ali Khan <3

(odgovor članu tukica)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Family friendly javna mjesta
1.8.2011 12:41:09   
veeseelaa
a što upotrebljavate ove nazive family friendly???? naš jezik je lijep, nema potrebe za korištenjem stranih riječi

_____________________________

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu balasgirl)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Family friendly javna mjesta
1.8.2011 12:56:22   
R&T@
IZVORNA PORUKA: balasgirl

Nedavno me je u jednom tržnom centru u Thessalonikiju oduševila prostorija za presvlačenje beba (koja btw nije u sklopu ženskog wc-a), pored nje prostorija za dojenje u kojoj je i za majke koje ne doje dostupan kompletan aventov pribor za pravljenje i podgrijavanje hapica, pelene i ostalo. Sve tako čisto, uređeno, prilagođeno i majkama i djeci.


Kako ovo divno zvuci...


_____________________________

“One su male, ali su velike, odnosno, hoću reći, nisu više male, ali su dosta velike da ne budu male“... One su T&R...

(odgovor članu balasgirl)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Family friendly javna mjesta
1.8.2011 14:55:33   
ena23
Naravno da nam nedostaju ova mjesta, ali nam prije svega nedostaje svjesti.
Evo neki dan pred Bingom na alipasinom, ja sa karavanom na kome ima    naljepica baby on board se  parkiram, pored mene u istom trenutku staje aga s  ogromim kombijem.    jedva se   izvukoh iza volana, izadjoh, reko gospodine vidite da sam i sama jedva izasla (stomak do zuba) kako mislite da   izvadim djete iz sjedalice i napolje? udostojio se da vrati kombi nazad da bi izvadila djete iz sjedalice sa  zadnjeg sjedista, potom ga opet parkiro tako da sam jedva provukla pored svog auta i kombija, i   ulazeci ispred mene u bingo prokomentarisao "sta si se digla hodat s djetom kad ne mozes"...

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.


(odgovor članu R&T@)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Family friendly javna mjesta
1.8.2011 16:53:33   
emma.L
Eh sad, ovakvih mjesta zaista fali, slažem se, ali meni ne smeta jer ne mislim da je to okruženje za djecu. Svaka čast ako imate dijete koje će biti super raspoloženo u zatvorenom prostoru u kolicima dok mama sjedi uz kavu. Kod nas nije bilo tako i nisam željela srkletiti bebu. Srećom, ubrzo je došlo ljeto, a bašte su već nešto drugo, mada smo i tada najviše hodali po planinama i domovima, po izletima i sl. I danas kad odem u Mo, a dole svi imaju običaj da sa djecom sjede po kafićima bili oni baby-friendly ili ne, pomrači mi se kad mi prijateljice predlože kavu s djecom. A kad ja njima predložim izlet, njima se pomrači. Zaista opravdavam kad mame nemaju kome ostaviti dijete dok obave kave, kupovine i sl. po gradu, ali s obzirom da imam tu opciju, mi smo izlazili u restorane sami, a sa bebom bukvalno u šetnje.
Što se tiče tih kutaka za dojenje i presvlačenje, dijete nikada nisam niti bih kod nas presvlačila na tim podlogama u Wc-ima po centrima (netko je već napisao nešto slično). Uvijek sam je presvlačila u gepeku auta, ma kako to ružno zvučalo ali sam tamo dvije godine imala svu zgodu da to uradim najbrže i najbolje, kao doma. Dojila sam u autu, izgubimo se na 10 minuta i eto nas začas.
Sa 30 navršenih dana smo išli na planinu i odlučili da se ne javljamo dedama i nanama taj dan na telefon (toliko o tome što me brinu komentari). A jučer moja strina koja je postala baka nedavno, na moje pitanje kako je dječak kaže: A jadan super on to podnosi, to prtljanje i auto i hodanje user posted image  (cijelih 5 km do jedne i 8 km do druge bake u klimatiziranom autu nakon presvlačenja, spavanje i hranjenja) - i što reći? Da zna da smo mi Emu vozili u kolicima po Dobrinji i probijali se kroz snijeg, a kuda nismo mogli, prenosili kolica, valjda bi me tužila socijalnoj službi. I da, slažem se da je sredina prilično zatucana po tim nekim pitanjima.

_____________________________

Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008.
Timur, radost mamina, 9.10.2011.

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Family friendly javna mjesta
1.8.2011 20:28:50   
teacher75
meni najvise fali u gradu mjesta poput "Tita" gdje se moze kafa popiti a da se djeca pored igraju bez problema i opasnosti da negdje odlutaju...sto se tice dojenja, ja sam to uglavnom obavljala u bbi u onoj prostoriji za presvlacenje

_____________________________

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

(odgovor članu emma.L)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Family friendly javna mjesta
1.8.2011 20:58:37   
boogy woogy
IZVORNA PORUKA: veeseelaa

a što upotrebljavate ove nazive family friendly???? naš jezik je lijep, nema potrebe za korištenjem stranih riječi


Veeseelaa, 100% si upravu ali ja nazalost ne znam nas termin. Da li mozda neko zna adekvatniji termin da definise ovu temu?


_____________________________

"Raj na zemlji nalazi se na grudima zene, ledjima konja i na stranicama knjiga" Arapska poslovica

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Family friendly javna mjesta
1.8.2011 23:03:11   
jasmin
Mozda da bude `javna mjesta prilagodjena porodici`?!

Ono sto me u ovom gradu posebno fascinira jest da javna mjesta imaju uredjene prostore za porodice,od posebih wc-a,
svlacionica,abdesthana,mesdzida u trznim centrima,do porodicnih restorana,parkova,odmaralista.U svlacionicama koje su tik do izlaza iz wc-a komotno mozes presvuci i podojiti bebu.Ma odusevljena sam.
U nekim radnjama postoje djecije igraonice(naravno,besplatno),gdje muz cesto sjedi i posmatra djecicu kako se igraju dok ja kupujem :).Tako da mi cesto izlazimo,jer imam sve na jednom mjestu.

< Poruku je uredio jasmin -- 1.8.2011 23:05:18 >


_____________________________

”A robovi Milostivog su oni koji po zemlji mirno hodaju, a kada ih bestidnici oslove; odgovaraju: - Mir vama”!

Cvijete...šta od tebe miriše ljepše?- Dijete!

2007, 2008 ( dva puta moje sve )

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Family friendly javna mjesta
3.8.2011 13:36:17   
sarisari
nemam bebu, ali mislim da nije razlog da sa bebom-djetetom se ne izlazi cesto, ako Bog da jedva cekam da je budem imala pa da ja i moje cure ili decki idemo u shoping, hodnju, izlaske dnevne nekada i nocne:)...

(odgovor članu jasmin)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Family friendly javna mjesta
7.6.2013 16:57:17   
canim
Jeli postoji restoran, osim MCD, da ima svoju igraonicu user posted image , ne mislim na shopping centre i slicna mjesta vec neki fin restoran s igraonicom, ja se bas trenutno nemogu sjetiti ni jednog.
Ne znam sto ne dodaju igraonice u neki kutak restorana, pa zar im nije u interesu da im dolaze porodicni ljudi.

(odgovor članu sarisari)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Family friendly javna mjesta
7.6.2013 21:27:06   
srećicaa
Ima na Pofalićima onaj Lorin restoran gdje ima i igraonica.

_____________________________

¨*..*°•. ¸.•°*°•. ¸.•°*°•..•°¨*
Imala sam puno toga u životu, ponekad i previše, ali niz godina nisam imala pravu sreću. Sada je mama sa tobom dobila sve što je ikada željela-život, sreću i ljubav-sve ostalo je prolazno.
16.03.2013.

(odgovor članu canim)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Family friendly javna mjesta
8.6.2013 9:22:35   
emi7908
Ima na Pofalićima onaj Lorin restoran gdje ima i igraonica.


Ovo jeste dobro zamišljeno ali igraonica 0 budova. Mislim "igraonica" a nigdje igračke ... ne znam meni se ne sviđa jer je bez ikakvog sadržaja ali kao koncept restoran - igraonica - caffe super je zamišljeno samo da malo porade na igraonici ..

(odgovor članu srećicaa)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Family friendly javna mjesta
8.6.2013 9:57:47   
Marija13

IZVORNA PORUKA: emi7908

Ima na Pofalićima onaj Lorin restoran gdje ima i igraonica.


Ovo jeste dobro zamišljeno ali igraonica 0 budova. Mislim "igraonica" a nigdje igračke ... ne znam meni se ne sviđa jer je bez ikakvog sadržaja ali kao koncept restoran - igraonica - caffe super je zamišljeno samo da malo porade na igraonici ..


gdje dodje taj restoran..

_____________________________

"Ono što mi jesmo određuje našu djecu daleko više nego ono što im govorimo. Znači, potrebno je da budemo danas, ono što želimo da naša djeca postanu sutra."

(odgovor članu emi7908)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Family friendly javna mjesta
8.6.2013 9:59:33   
Marija13
I bilo bi lijepo da pomenete na koja javna mjesta idete s bebama i djecom user posted image ..a da se osjecate prijatno!

_____________________________

"Ono što mi jesmo određuje našu djecu daleko više nego ono što im govorimo. Znači, potrebno je da budemo danas, ono što želimo da naša djeca postanu sutra."

(odgovor članu Marija13)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Family friendly javna mjesta
12.7.2013 13:24:35   
ema_28
https://www.facebook.com/SarajevskaBajka

_____________________________

07.01.2011 curica :-*
23.02.2013 djecak :-*

(odgovor članu Marija13)
Neposredna veza do poruke: 20
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *