|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Holestaza ili kolestaza
12.12.2008 13:31:03   
tuzlanka
Ja sam u prvoj trudnoci imala holestazu, i umalo izgubila bebu zbog toga.  Posto je to rijetka pojava, nasi doktori ne izgledaju bas upuceni u to. Voljela bih da s vama podijelim simptome da se to ne bi nekome desilo, a da ne zna.  Inace, to je problem sa jetrom zbog kojeg dodje do pretjeranog lucenja zuci i koji se manifestuje samo u trudnoci.  Glavni simptom je nesnosljiv svrab po dlanovima i tabanima, ali i po citavom tijelu bez ikakvih osipa na kozi.  Takodje jedan od simptoma je tamna mokraca i svijetla stolica.  Ja nisam ovo znala u prvoj trudnoci i svrab sam pripisivala rastezanju koze i nervozi pred porod i bilo mi je malo glupo zvati doktora zbog toga.  Inace, holestaza se javlja u trecem trimestru i trudnice kod kojih se uspostavi ova dijagnoza moraju biti porodjene najkasnije sa 37 sedmica trudnoce. Kasnije se povecavaju sanse da beba umre u maternici. Nadam se da ce vam ovo biti korisno i da cete se ako osjetite ove simptome odmah javiti ljekaru.


Takodje, voljela bih da znam da li je jos neko imao tu dijagnozu u trudnoci i da li vam se je to ponovilo u slijedecoj trudnoci.  Sad sam opet trudna, i pravo me je strah da mi se to opet ne desi. 
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Holestaza ili kolestaza
15.12.2008 2:34:54   
beban
Evo ja se sa zakašnjenjem priključujem , naime zadnjih 2 mjeseca a sada sam u 35 nedjelji imam nesnosan svrbež po cijelom tijelu da me dovodi do ludila, nalazi bilirubina i jetrenih transaminaza su ok, mada u zadnjih par dana zna se desiti da mi svaka druga stolica bude prilično svijetla, a inače imam premoštenje na žučnim kanalima i probleme sa izlučivanjem žuči. Do sada niti jedan ljekar nije obratio posebnu pažnju na to , iako sam čitala o kolestazi mislila sam da nije to ali tvoja priča me zabrinula....

(odgovor članu tuzlanka)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Holestaza ili kolestaza
15.12.2008 8:47:59   
tuzlanka
Ja ti preporucujem da ti nazoves svog ljekara i da zahtijevas da razmisli o toj mogucnosti.  Ako on nece, a ti nadji drugoga, rizik je prevelik... Bolje dici laznu uzbunu nego izgubiti bebicu... Njima nista ne znaci da te malo cesce prate i rade redovno ctg, a i ti obavezno prati pokrete bebe.  Ja sam imala srecu jer sam dobila bolove, pa mi je dijete spaseno u zadnjem momentu (Apgar 1).  ne znam jesi li bila na stranici www.itchymoms.com, tu mozes procitati vise o kolestazi, i vidjeti da li ti se simptomi uklapaju.  Ja samo znam da ja zadnjih dana nisam mogla spavati od svraba i non stop sam se tusirala. Sretno!

(odgovor članu beban)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Holestaza ili kolestaza
26.12.2008 14:10:14   
Koalinka
Draga moja Tuzlanko, kako mi napreduješ? Puno pozz. Ljubi Nejricu!

(odgovor članu tuzlanka)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Holestaza ili kolestaza
13.7.2009 21:14:24   
Mara47
Pozdrav svima na forumu,

htjela bih reći da sam i ja jedna od vas, trudnica koja je imala dvije trudnoće sa kolestazom. Evidentirana sam i ja roda.hr i tamo sam opisivala svoje događaje, ne baš lijepe user posted image
Iz Mostara, sam. Nažalost naši doktori ni dan danas ne znaju što je to user posted image  a ne prije 6 i po godina i 5 godina kada sam bila trudna.

Imam 33 godina i imam zadravog dječaka od 6 godina. Voljela bih imati još jedno dijete ali ne znam kome da se javim kod nas u BiH. kakva su Vaša iskustva? Tuzlanka, jesi rodila u međuvremenu jeli sve ok? 

(odgovor članu Koalinka)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Holestaza ili kolestaza
22.9.2009 13:59:59   
tuzlanka
Draga Mara47,

malo kasno sam vidjela ovo, ali eto, bolje ikad nego nikad :)

Ja sam hvala Bogu rodila u februaru zdravog djecaka.  Svrab mi je ponovo poceo oko 32 sedmice.  Odmah sam prijavila svojoj doktorici, koja mi je dala da izvadim nalaze jetrenih transaminaza.  Vrijednosti su bile 5 puta vece od normalnih, sto je ukazalo na holestazu.  Odmah me je uputila u bolnicu.  Tamo su mi propisali lijek koji se zove Ursosan.  To je nesto novo na trzistu, i mada pise kontraindikacija u trudnoci, u kasnoj se trudnoci nije pokazao kao stetan (bazirano na njihovom iskustvu u Tuzli).  Gastroenterolog mi j takodje preporucio da prestanem uzimati sve druge medikamente kao sto su prenatal itd.  Takodje, za prevenciju se preporucuje puno puno vode i nemasna ishrana.  Nakon nekoliko dana uzimanja ovog lijeka vrijednosti transaminaza su bile u normali.  Nastavila sam ga uzimati do poroda. Pred porod (kad sam usla u deveti mjesec) sam morala opet malo lezati u bolnici da bih bila pod prismotrom.  Voda je pocela zeleniti sa tek napunjenih 38 sedmica, kao i u prvoj trudnoci.  Inace sam procitala da se trudnoce sa holestazom trebaju zavrsiti sa 37 sedmica najkasnije.  Znaci izazvani porod ili carski.  Mali sad ima 7 mjeseci i super je masala. 

Nadam se da ti je ovo pomoglo.  Ja bez obzira na sve planiram ako Bog da jos jednu trudnocu za koju godinu, pa sta bude :)
Sretno!

(odgovor članu Mara47)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Holestaza ili kolestaza
23.5.2012 16:16:28   
mostarka 13
bok mame sa kolestazom!!! ja sam ležala u mostaru radi kolestaze duga tri mjeseca!!!! moja muka sa češkanjem je počela oko dvadeset drugog tjedna trudnoće ,u dvadesetpetom tjednu sam izvadila nalaze jetrenih enzima koji su tad bili 350 i 450 i doktor tanović me odmah smjestio u bolnicu!! za dva dana enzimi su narasli na 928 i samim tim mi je porasto i bilirubin (žutica). dvadesetak dana sam dobivala glukozu i ringer 12 dana deksametazon i samim tim mi je bilo puno lakše!!! uz sve to što su mi oni propisali sama sam sebi uvela strogu žućnu djetu koja mi je jako pomogla!!! pila sam tri litra vode pola litra surutke i pola litra čaja od crvotočine sok od cvekle a pila sam i ursofalk tablete i pomogle su za par dana transaminaze su počele padat!! doktori i sestre su zaista divni svi su se zaista trudili i sve je ispalo savršeno rodila sam blizance carskim rezom u 37 tjednu trudnoće kojeg mi je odradio dr.adžić legenda najveća!!! bebe su se rodile velike 3100 i 2650 i bez ikakvih problema za šest dana smo bili kod kuće!!! u mom slučaju doktori su bili super i zahvalna sam im za sve svi su bili divni posebno dr.tanović i sestre sa patologije trudnoće mostar!!!! hvala vam velikauser posted image

(odgovor članu tuzlanka)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Holestaza ili kolestaza
5.6.2012 11:46:49   
zolala
uporno pokušavam doći do korisnika mostarka 13-pa ako primaš ovu poruku,javi se

(odgovor članu mostarka 13)
Neposredna veza do poruke: 8
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *