|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
12.2.2009 20:28:05   
pipun
Evo trazim cijelo vrijeme ima li slicna tema, ali ne mogu da nadjem, pa ako postoji, molim moderatora neka ovaj moj post onda prebaci na tu temu.
Pravo sam u dilemi kako postupiti, R. ce biti tacno 3 godine stariji od bebe koja nam dolazi. Pomalo mu pokusavam kroz razgovor dati predodzbu sta ce biti, da cemo imati bebu u kuci, pokazujem mu neke slike, razgovaram o stvarima koje ce bebi trebati i sl., znam da je njemu to sve apstraktno sada, ali vibre koje dobijam su bas negativne.
Inace je posesivan, ne voli dijeliti svoje stvari, u igri s djecom voli da on vodi igru, ne voli nametanje user posted image ..eh sad ima tu i toga sto nije bio ni primoran dijeliti , sto zivi u svjesnosti da je jedan, a ima vjerovatno i genetike.

U svakom slucaju sam bas u nekoj brizi sta ce biti i kako da postupam od momenta dolaska bebe u kucu pa nadalje.
Ne znam ni kako da odreagujem na histerisanje, plac, sve neke momente koje ocekujem da ce se desiti, zbog cijelog poremecaja navika?!
Razmisljala sam cak da ga prvih 15tak dana kad beba dodje odvojim da bude kod mm roditelja, ali sta tim postizem?! Mozda samo gore..tako da to necu uciniti, ali bas ne znam kojim metodama da ga imalo pripremim na to. user posted image
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
12.2.2009 21:08:37   
MELLI
Joj to je baš teška situacija.Kako je uopće došlo do toga da je tako posesivan.
Razlika između moje djece je 18 mjeseci pa je možda i i to razlog što je to u mojoj kući prošlo prilično glatko.
Prije nego sam i ostala trudna učila sam moju kćerkicu da sve mora dijeliti,da nikog pa ni igračke ne smije tući,da su svi "dragi" i puno sličnih situacija.
Ne znam da li je to po prirodi,ali stvarno je pitomo i umiljato dijete tako da ja zaista nisam imala problema sa dolaskom nove bebe u kuću.
Naravno prvih nekoliko dana,bila je malo zbunjena,i smetalo joj je recimo dojenje,ali trudila sam se da to izbalansiram posvećujući joj puno više pažnje poslije dojenja mlađe bebe.
Osim tih situacija ponašali smo se savršeno "normalno" -sad nas je četvero i to je tako.Jako brzo je i ona prihvatila novonastalu situaciju.Nikada nije plakala,histerisala ili šta već.
Tebi bi takođe savjetovala da pokušaš razgovorom što više pomoći svom djetetu da prihvati da više neće biti broj jedan u porodici, ali da ćeš ga ti bez obzira na novu bebu voljeti i puno više.Posebnu pažnju obrati na ostale ukućane i strogo im zabrani da ga "prave"ljubomornim.
Bitno je pomoći djetetu da shvati da dolaskom novog člana ono ne gubi svoje mjesto u porodici.Ne treba od toga praviti neke tabu teme već se ponašati najnormalnije moguće i dijete bi trebalo to tako i prihvatiti.
Ne znam da li si me razumjela što ti želim reći ali ovakav stav meni je jako puno pomogao.
Prvo sam razgovarala sa svim članovima porodice i dala im upute kako da se ponašaju pa sam onda svaki dan kroz  igru,razgovor učila moje dijete kako će dobiti seku ili bracu.
Želim ti jako puno sreće,trebaće ti sigurnouser posted image

(odgovor članu pipun)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
12.2.2009 21:59:38   
Anoniman
Uh ... kod mene je mislim gora situacija. Kćerka ima 6 god. i 4 mj. Sve te godine je pažnja posvećena samo njoj. Prva je u komplet porodici. Prvo unuče i mojim roditeljima i roditeljima mm. Bilo joj je pravo drago kad smo joj sopštili da će dobiti brata ali problem je nastao već kad se meni počeo stomak primječivati. Uopšte je ne zanima priča kad dođem od dr., dok sjedim ispred komp. s leđa me udari u stomak, ako kažem da se beba pomjerila ode odmah u svoju sobu; pa onda imam momente kad se zaleti pa poljubi stomak....
I ja sam razmišljala, pošto mi je termin početkom juna, da bude 15-tak dana tu kad beba dođe pa da je ostatak raspusta pošaljem na more kod roditelja moje svekrve gdje će joj biti jedan rođak stariji od nje 2 god. al opet razmišljam, kao i ti pipun, šta sam postigla s tim.... 

(odgovor članu MELLI)
  Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
12.2.2009 22:16:01   
dinaa
Moje misljenje je da ne odvajate stariju djecu kad stigne beba jer ce u svojim glavicama pomisliti da ih vise ne volite jer imate novu bebu i tako te stvarcice.Moj sin je imao 5.5 godina kad je dobio seku i ljubomore je bilo tada ali ima je i sada ali moramo se nauciti nositi s tim mada ja mislim da je ipak malo lakse kad je dijete mladje nekako se brze privikne na bebu,i ja sam dosta svoje dijete pripremala na dolazak bebe pricala mu kako ce ona njega naj vise voljeti igrat se samo s njim a da ce on biti njen veliki braco i uvijek je cuvati  i tako masu nekih stvari samo da bi to lakse prihvatio,i kad se seka rodila nisam ga izdvojila od nas nigdje cak sam mu rekla da on meni sad bas puno treba da se zajedno brinemo za bebu i trudila sam se da shvati da on ne smeta nego da meni treba njegova pomoc i uspjeli smo nekako.Mada moram priznati bilo je tesko jer i oni su jos mali uz to sva moguca paznja bila je posvecena samo njima ali priviknu se i brzo zavole malog bracu ili seku.U svakom slucaju sretno vam i dosta strpljenja zelim.

_____________________________

Moja djeca su moje najvece blago!!!

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
12.2.2009 22:24:59   
mukica
\Ja isto nisam za to odvajanje, mi smo bili u istoj situaciju ljetos.Kod nas je malo veca razlika haman 7,5 godina i nisam bas mogla nesto specijalno postici dok beba nije usla u kucu. Ali sve je proslo ok.Sve smo zajedno radili kupali,presvlacili, namjerno sam sve radila kako se on nebi osjecao zapostavljenim. Naravno bilo je momenata kad se naljuti pa kaze sto ste me rodili ja vam ni ne trebam,ma da ti srce pukne. Ali sve je to sad iza nas.
Mora proci jedan preiod dok se nasi jedinci ne naviknu da vise nisu centar svijeta

_____________________________

Mamini djecaci
12.03.2001
25.07.2008

(odgovor članu dinaa)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
12.2.2009 22:41:28   
MELLI
Ja sam imala na pameti i to da kažem,ali dok sam nabockala ovo par rečenica ,zaboravilauser posted image
Moje mišljenje je takođe ne odvajaj ga kada beba stigne,jer bi se baš zbog toga mogao osjećati odbačenim,prije bih ti predložila da ga povede neko ko bude došao po tebe u bolnicu kada rodiš,neka bude dio svega,neka u svemu učestvuje.
Bit će teško, ali izdržat ćeš,nema vam drugeuser posted image

(odgovor članu mukica)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
12.2.2009 22:45:27   
Anoniman
Ma ja imam namjeru da je uključim u sve od dolaska pred porodilište, da mi "pomaže" oko kupanja, presvlačenja... al eto mm, svekrva i još par članova porodice nam predložiše da ide na more jer svake god u tom periodu ide i provede oko mjesec dole....Ma biće to sve, aBd, dobro user posted image

(odgovor članu MELLI)
  Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
13.2.2009 12:37:09   
pipun
Ne znam vala ni ja sta ce biti, valjda cu vidjeti kad se desi. Necu ga odvajati, pokusacemo izgurati, najgore mi je kako se nositi sa tim situacijama, a kad nemam vremena da mu se posvetim. To ne znam kako cu rjesavati uopste ni kako cu izdrzati psihicki ni fizicki, ali vidjecemo.
On je bas osjetljivo dijete, koje hoce da se postuje ono njegovo malo JA, a naravno kad bi moglo sve bi bilo po njegovom..heh.
Temu bebe ne docekuje nimalo odusevljeno..kad kazem da ce beba zivjeti s nama, on kaze: neka ide svojoj kuci i svojoj mami user posted image
Ehh hajde ti sada njemu to objasni..cini mi se da od price nema nista, da ce sve morati ici kroz zivi primjer.


(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
13.2.2009 14:14:34   
Nana_Ze
Draga Pipun, ja sam se porodila prije 3 mjeseca, kada su mom sinu bile oko tri godine, bas kao i kod vas. Kad sam rekla da cu mu roditi bebu, i objasnila da ce ona zivjeti s nama prvo je rekao da ce je baciti u smeće. Šokirala sam se, sa 2,5 godine reći nešto takvo..uhh... Znala sam da moram naoraviti dobru pripremu. Svakodnevno sam mu govorila kako cemo nas dvoje bebu kupati, vozati je u kolicima, uspavljivati, pa cemo se onda on i ja igrati itd... Kad smo saznali da je djevojcica muz i ja smo mu nametnuli nekoliko imena kao da on izabere, to mu je bilo pravo drago. Kad bi on nesto uradio ja sam dizala majicu i govorila vidi Nadja bracu, kao ona mu se divi, to mu se pravo svidjelo, pa vidi koliko je pojeo i slicno. Pa mi je milkio stomak i pricao bebi sta cemo raditi kad se rodi. Najdraze mu je bilo kad ga pitam kao pita te sestra  sta ce ti kupiti kad se rodi, sta ce ti donijeti iz bolnice. Odgovor je bio spiderman. I stavrno smo tako uradili. Dosli su po mene u bolnicu, a u korpu smo stavili igracku.
Tako da je on bio pripremljen za njen dolazak.
I moj sin je prvo unuce i glavni je, i jos uvijek je glavni:). Bio je protiv sestre, a sad joj stalno ljubi rukice. Nije ljubomoran, iako mu nekad nije pravo kad je moja mama uzme:). Ne znam kad vam je termin, ali pokusajte razgovarati, djeca su jako pametna i razumiju. Sretno!

_____________________________

http://www.pampers.ba/profile/4746

(odgovor članu pipun)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
13.2.2009 16:07:41   
hanabanana
Moja kći je imala 3 godine i 9 mjeseci kada se rodila mladja.
Od prvog trentuka, kada sam vidjela plus na testu, ja sam je uključila u sve što ima veze sa trudnoćom i bebom. Išla je sa mnom na preglede, na UZV pregled, birala šta ćemo kupiti za bebu od odjeće, uredjivala joj krevetić, birala imena.

Kupala se sa mnom, mazala stomak, pričale smo price bebi dok nas je ona u stomaku skušala.

Kad sam krenula u rodilište pitala sam je šta bi voljela da joj beba donese, to sam kupila i muž je donio skupa sa stvarima za bebu.

Nipošto nemojte dijete odvajati kada beba dodje. Osjećat će se odbačnim.

Danas je sve super, ona pomaže oko bebe, čuva je. Nikada nije bila ljubomorna, a ako bi i osjetila ljubomoru uvijek bi je ispoljila na nama nikada na bebi.

Jako je bitno krenuti sa pripremom ranije, a ne kada beba dodje.


(odgovor članu Nana_Ze)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
13.2.2009 16:19:44   
Crvena
Draga Pipun, ja sam svog sina od samog pocetka (od plusica na testu) ukljucila.On je mazao moj stomak, ljubio bebu (tibu) pred spavanje, isao na UZV preglede itd.
Po izlasu iz porodilista ja sam kuci donijela igracke, za koje sam znala da zeli. Naravno rekli smo mu da je to seka njemu donijela, sto ga je pravo obradoval. I  sada svima pokazuje te igracke i govori da je to dobio od seke.
Jeste da ce u pocetku biti tesko sa oboje djece (dok se ne naviknete), ali moje je misljenje da bi odvajanje imalo konta efekat. U svakom slucaju sa srecom, sve ce to vrlo brzo doci na svoje.


_____________________________

Volite svoju djecu i kad su kriva, jer će ih život kažnjavati i kad nisu.

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
13.2.2009 16:22:23   
Crvena
IZVORNA PORUKA: hanabanana


Danas je sve super, on pomaže oko bebe, čuva je.

Jako je bitno krenuti sa pripremom ranije, a ne kada beba dodje.



user posted image user posted image user posted image


_____________________________

Volite svoju djecu i kad su kriva, jer će ih život kažnjavati i kad nisu.

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
13.2.2009 16:29:16   
ElmaB
IZVORNA PORUKA: pipun


Razmisljala sam cak da ga prvih 15tak dana kad beba dodje odvojim da bude kod mm roditelja, ali sta tim postizem?! Mozda samo gore..tako da to necu uciniti, ali bas ne znam kojim metodama da ga imalo pripremim na to. user posted image



Nadji bilo koji nacin da ga pripremis za dolazak novog clana porodice, ali ovo NIKAKO nemoj uraditi. Time ces postici samo gore. Bitno je da su od prvog dana skupa.
Ja mislim da ce situacija ipak promijeniti kada beba dodje. Naravno, vi cete morati dosta raditi na tome, ali nekako dijete jednostavno shvati da sada ima brata ili sestru i pomiri se stim. Bit ce tu i ljubomornih ispada, ali ce proci!
Ovo sve pisem iz vlastitog iskustva, jer i moja Tea je bila ljubomorna, i njoj su jos dvoje dosli u paketu, a do tada je svima ožnama samo ona bila centar svijeta!


_____________________________

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.


(odgovor članu pipun)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
13.2.2009 17:32:03   
emina_h
I kod mene je slicna situacija,kcerka je imala 4,5 godine kad je dosao braco.I sve je bilo super za vrijeme trudnoce,radovala se s nama,isla sa mnom na UZ,pokusala sam maximalno da je ukjlucim u sve to.Braco je donio poklone za nju iz bolnice,ali njegovim dolaskom ona se promjenila.Plakala je bez razloga,cak se iz sna budila kao da je stvarno bolesna.I ona nece priznati da je ljubomorna.Sad odbija da ide u obdaniste,pa sam na neko vrijeme i odustala iz razloga da ne misli da je sad odbacujemo.
Valja se naoruzati strpljenjem,proci ce to njih,a odvajanje nije rjesenje.

(odgovor članu ElmaB)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
16.2.2009 12:58:03   
pipun
Ama to je to..ja stvarno ocekujem velike probleme i bas ne znam kako cu se nositi ni postaviti prema tome.
I sad imamo problema s njim, prevelika osjetljivost, burne reakcije i na najmanju kritiku, zabranu. Odmah pravi onu buntovno uplakanu fachicu, dize prst i govori: Ti si gajamija na mene!! Pa onda krene bacanje u kraj, isforsirani plac, odbijanje bilo cega sto kazes, ako ga ignorisem, arlaukanje se povecava, ako pridjem, odbija, ako govorim, ne slusa..katastrofa user posted image
I sve metode ne pale, razgovora, ubjedjivanja, alternativnih ponuda..nista, do nekog momenta kad se sve to ispuca, pa uspijem nesto reci ili uraditi sto ce prekinuti to i on se onda ukljuci. (kao da ama bas nista nije bilo)

Eh..sad razmisljam, ako sada ovako deveram, a na dnevnoj bazi su ti njegovi ispadi, po 40 minuta oko neke sitnice koja mu nije po volji, sta ce biti kasnije, kada necu imati ni snage ni vremena da ovako postupam.
Da ima igdje, igdje prirucnik za faze i ispade vaseg djeteta sa ponudjenim metodama pristupa, uzimam ga odmah.
Kupila sam skoro neku knjigu Abeceda savrsenog roditeljstva..ama bezveze.., dzaba potrosih pare na tu knjigu.
Je li iko ima nesto slicno, a da vrijedi procitati i primjeniti ?

(odgovor članu emina_h)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
16.2.2009 13:02:01   
pipun
I da..zaboravih reci, jedina stvar koju sam iz te knjige uzela a da je nekog efekta imala (ne uvijek, ali ponekad), je savjet da kada dijete postane buntovno i nemoguce, smireno mu pristupite i date dvije opcije, od kojih je jedna ona koju vi hocete da uradi, a druga ona za koju sigurno znate da mu se ne svidja i da je nece htjeti, tipa:

Ili pokupi igracke koje si razbacao ili ugasi televizor (crtani). Odluci sta ces uraditi.


Kod njega ovo ponekad upali, pa uspije.  :)

(odgovor članu pipun)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
17.2.2009 23:51:52   
Anoniman
Evo ja sam danas imala "neobičan" način ispoljavanja ljubomore. Kćerka nas jutros oko 05:30 probudila, kaže da je boli stomak. Čim smo je stavili u naš krevet odmah je zaspala (aaaaaaaaa čudnog bola!!). Jutros u autu dok smo je vozili u školu, opet se žali da je boli stomak. Kažem joj ja da zamoli učiteljicu da me nazove ako je bude opet bolio tibo. I ja na poslu kad u 08:45 zvoni tel., zove učiteljica i kaže da joj se Sara žali da je stomak boli. I ja onako sva u frci, odem s posla po nju u produženi. Čim je ušla u auto kaže: "kad završimo sa dr. mogle smo malo do Mercatora samo ti i ja" hahahahahaha. Dr. je pregleda, kaže sve ok. Preventive radi da nam uputnicu da izvadimo leukocite i urin...... i .... nalaz uredan, sve ok. Danas kući niti jednom nije rekla da je boli stomak. I tako ja shvatim da je počela da skreće pažnju na sebe na način koji "pali".
Sad me strah da joj neću vjerovati ako je stvarno bude bolio stomak.
I kako da čovjek bude "pametan" !!!

(odgovor članu pipun)
  Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
18.2.2009 0:04:30   
Ilhana RR
Ovako smo mi pripremili moju braticnu... posto je ona bila sama skoro dvije godine a veoma smo bliski i ona je imala svu paznju nasu... od nas sviju... prvo unuce sa obadvije strane, ja tetka ponosna...

uglavnom kad sam ja zatrudnila, poceli smo da pricamo kako tetka ima bebu u stomaku... kad mi je se stomak poceo pravo da vidi i Lamija kad je pocela da suta malo vise u stomaku onda bih nju priblizili da ona osjeti to... kad sam ja bila u 6 mjesecu saznali smo da je i snaha ponovo trudna, Emina mama, tako da smo poceli da pricamo kako ce Ema dobiti dvije bebe... seke ili brace...

Ona nije mogla iscekati... nonstop je pricala o Miji i Dedadu... to jest Lamija ili Vedad, imena koja smo mi kontali... a za maminu bebu je govorila seka i braco...

I kad je se Lamija rodila, ona je bila malo iznenadjena... ali odmah ju je zavolila... Ema koja nikom od djece nista neda, dala je odma njenog Miki Mausa... to bas nikome neda nikako... i odma je poljubila je... i rekla koliko me voli sto sam joj rodila jednu seku...

Jeste malo ljubomorna, to se podrazumjeva ali dala bih sve za Lamiju... onda posle je pocela da prica kako ce imati dvije seke, nije vise govrila braco i seka nego samo sestra Uma... i kako je se priblizavalo mi smo joj nonstop pricali kako ce se igrati sa Mijom i Umom i kako ce njih tri biti najbolje prijateljice i tako to...

Uma je se rodila za bajram u decembru... i mi smo joj pricali kako je dobila seku kako ovo ono... i ona je bila kod mene i ja joj svasta pricala o seki, a kad sam je odvela da je vidi u bolnicu Uma joj je kupila cokoladu i igracku.... ona je bila presretna... neda nikom da joj takne tu igracku jer je to njoj Uma kupila...

Snaha je sutradan odma izasla iz bolnice i mi smo otisle da pokupujemo neke sitnice i ja reko usput da Ema uzme Umi pokloncic i mami cvijece... naravno nisam mogla proci da uzmem samo njima dvijema jer mi Ema nije dala da odemo odatle a da Lamiji nekupimo...

Uglavnom ona je to sve primila, mada su moj brat i snaha neke greske uradile od pocetka... umjesto da se jedno malo vise pobrine o Emi oni su obadvoje oko Ume tako da je sada pocela da ih odbaciva od sebe jer nedaju joj toliko paznje... i moli mene da bude kod mene, ona moze sto se mene tice ali oni nece da je uce da je ovde nonstop... mora nekad i kod kuce biti...

ali sa tom greskom ona sve vise i vise zeli da bude ili kod nas ili kod mojih.... snahini zive malo podaleko odavde...

Neznam jeste li me skontali sta je pisac htio reci hihihi.... ali uglavnom puno price, lijepe price u vezi nove bebe i kasnije kad se rodi ako mama mora najvise obratiti paznje novoj bebi nemora otac... neka se otac pobrine o starijem djetetu ili djeci... da nebi se osjecali ispostavljeno...


_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
18.2.2009 1:08:08   
merimaa
nemam iskustva s tim al mislim da bi mu bilo jos gore da ga odma na pocetku odvojite.moja rodica je rodila drugo dijete poslije 8god...mala je bila ljubomorna al samo na pocetku oni njoj uvijek govore kako je ona njegova velika seka kako treba da brine o njemu da ga pazi i ona je to dobro prihvatila sad neda nikom da ga pogleda hehe...bice ti tesko na pocetku sigurno....user posted image

_____________________________

Vedad 11.05.2007 najljepsi dan u mom zivotu!

(odgovor članu pipun)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
20.2.2009 14:13:07   
hanabanana
To nije neobično, i nama se isto desilo. Neka djeca se čak znaju razboljeti, zaprave. user posted image Nama je malena recimo dobila temperaturu nakon par dana, ali sve je prošlo brzo. I isto tako je bolio stomak, ali je rekla da je boli od sikiracije. user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
14.3.2009 19:40:37   
LUNA4
imam ja pitanje?imam kćer od 5 godina i sva paznja je usmijerena samo na nju i naravno pripremamo je na dolazak novog clana obitelji,no koliko god ona prića da jedva ceka seku malo malo me pita dali ćemo mi nju voljeti kada ja rodim??????i sada uza sve to i meni je ulila strah dali ću ja to moći jel ipak ona mi je prva?????user posted image user posted image user posted image user posted image help meuser posted image user posted image user posted image user posted image

_____________________________

mama i tata imaju dva Anđela kraj sebe i najsetniji su na svijetu!!!!
LUNA 18.6.2004.
ANTEA 2.9.2009.
nase najvece bogatsvo su nase dvije prekrasne princeze!!!

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
14.3.2009 22:03:47   
hanabanana
Moći ćeš, ne brini. Naravno da ona ima taj strah, provjeri čime je okolina filuje. Sigurna sam da je to čula od nekoga, neko joj je to morao tako reči. Naši ljudi su čudni, recimo i danas dan nas kada sretnu znaju reći Hani: ne valja ti seka.
Moja Hana se šokira na tako što.

Možda ćeš prvih dana osjećati blokadu emocija ili zbunjenost, ali i to je normalno. Već nakon par mjeseci nećeš se moći sjetiti vremena kada i druge bebe nije bilo s vama.

Kada imaš dvoje djece, ljubav se ne dijeli, nego se množi.

(odgovor članu LUNA4)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
15.3.2009 10:07:32   
boogy woogy
IZVORNA PORUKA: hanabanana

Kada imaš dvoje djece, ljubav se ne dijeli, nego se množi.


Wow, ovo je tako divno recenouser posted image I ja jedva cekam da imam jos djeceuser posted image

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
15.3.2009 21:04:19   
LUNA4
Nisam nikada  razmišljala o tome tako,hvala na savijetu iskreno se nadam da cu uspijeti????

Ipak ovo smo i ja i suprug zaista željeli jel smo oboje jedinci i nismo željeli ostati na jednom djetetu nego
proširiti svoju obitelj......a i ja sam tesko ostala trudna pa onda kada se sve saznalo sam se i ja zapitala dali ću moći to????jel ipak ona je prva i nezelis joj nista uskratiti ali zato ju već sada na to pripremamo jel nezelimo da joj to bude sok....ali vjerujem da ce sve biti dobro jel ipak svi 3 jedva cekamo da nam dođe novi član obitelji......drzite nam fige.....user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image


_____________________________

mama i tata imaju dva Anđela kraj sebe i najsetniji su na svijetu!!!!
LUNA 18.6.2004.
ANTEA 2.9.2009.
nase najvece bogatsvo su nase dvije prekrasne princeze!!!

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Kako pripremiti dijete na dolazak bebe??
12.11.2009 14:20:00   
bebacha
Slucajno vidje ovu temu pa da i ja nesto napisemuser posted image user posted image user posted image Ajla ce imat 2 godine i 4 mjesca lad se ako Bog da rodi beba.Normalno da me uzasno brine kako ce to sve proci al to cemo tek vidjet.ja sam nju vec sad ukljucila u to.stalno joj pricam kako ce doci mala beba,kako ce ona mami pomoci da bebu kupa i slicno,kako u pocetku mamu nece moci puno vremena provodit s njom jer mala beba nista nemoze sama pa joj je mama puno potrebna.Pa joj kazem da ce beba brzo narasti pa cemo ici setat,igrat se.uglavnom pripremam je na cjelu situaciju.sad je moje pitanje za iskusne mame dali  bi bilo bolje kad se beba rodi da Ajlu ispisem iz vrtica ili ne.

_____________________________

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu LUNA4)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *