|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Kegelove vjezbe
24.2.2009 21:35:14   
Amrino
Spominjali smo ove vjezbe na mnogim temama ali mislim da Kegelove vjezbe zasluzuju posebnu temu.
Drage moje trudilice, trudnice i mame- ove vjezbe se preporucuju SVIM zenama- svakodnevno. Nisu teske i mozete ih raditi uvijek a da niko to ni ne primjeti .
Dobre su za nase zdravlje a mogu nam uveliko i poboljsati sexualni zivot .


Pisite ukoliko znate jos podataka o ovim vjezbicama i pisite svoja iskustva...user posted image


Kegelove vježbe

Nemoguće je govoriti o vježbanju tokom i poslije trudnoće, a da ne spomenemo Kegelove vežbe za mišiće donjeg dijela karlice. Prilikom oporavka posle porođaja trebalo bi da povedemo računa o tim mišićima. Jačina mišića donjeg dijela karlice je važna za održavanje cjelovitosti unutrašnjih prolaza i pozicija organa koje podržavaju. Mišići donjeg dijela karlice kontrolišu protok urina, dobrovoljna stezanja materice i analni mišić.
Dno karlice se sastoji od nekoliko slojeva mišića obješenih poput viseće mreže za ležanje, koji se drže za dvije tačke smještene na prednjoj i zadnjoj strani karlice. Pritisak u trudnoći povećava vjerovatnoću da će se dno karlice olabaviti, opteretiti, baš kao i ležaljka.

Zdravo dno karlice

Zdravi mišići dna karlice imaju pravilan tonus i elastičnost. Ipak, poslije porođaja ti mišići su najčešće zanemareni, horizontalno se spuštaju zbog gravitacijske sile i nastavljaju sve više da se opuštaju prema dolje. Prekomjerno opterećenje tokom dužeg vremena može dovesti do ozbiljnih strukturalnih promjena, oštećenja i slabljenja funkcija rada mjehura, materice, utrobe i njihovog sadržaja. Česti problemi povezani s oslabljenim mišićima karlice su:
vi i vaš partner «ne osjećate ništa» tokom odnosa vi možete imati problema u zadržavanju tampona spuštanje materice - s vremenom materica počinje da se spušta prema vaginalnom otvoru problem inkontinencije - neželjeno ispuštanje mokraće dok se smijete, kašljete, tokom kihanja, kada podižete nešto ili trčite.

Vježbanje tokom trudnoće i nakon porođaja je uvijek odlična mjera predostrožnosti. Budući da mišiće dna karlice najčešće ne vježbamo dok se bavimo nekim sportom ili nekom drugom fizičkom aktivnošću, potrebno je posebno naglasiti potrebu za tim.

Izvođenje vježbe

Mišići dna karlice prave figuru u obliku broja osam kao da su kružno omotani oko vaginalnog i mokraćnog otvora naprijed i analnog otvora pozadi.

Mišići karlice rade kao cjelina.

Kegelove, ili vježbe mišića donjeg dijela karlice, odnose se na mišiće kao na cjelinu, iako je naš glavni cilj na prednjem aspektu dva kružna stezna mišića (sfinktera) koji kontrolišu prolaz urina i stezanje vagine. Ove vježbe uključuju povlačenje i uvlačenje mišića.

Vježba broj 1: osnove stezanja i opuštanja

Lezite na leđa, postrance ili na stomak, s razmaknutim nogama i opuštenim grudima. Uvucite donji dio karlice, stisnite. Trebalo bi da osjetite kako se mišići sa strane stežu, a unutrašnji prolazi postaju napeti. Koncentršite se na prednje mišiće oko mjehura i vagine. Stavite ruku iznad stidne kosti i podignite se prema ruci kao da stiskate porođajni kanal. Zadržite taj položaj 2-3 sekunde, a onda se potpuno opustite.

Vježba broj 2: lift

Smjestite se u bilo koji udoban položaj. Zamislite da se vozite u liftu. Kako se podižete gore i približavate svakom sljedećem spratu, tako sve više stiskajte mišiće, ali tako da ne gubite ni malo napetosti koju progresivno skupljate. Učinite to laganom vožnjom gore i laganim spuštanjem dole, potpuno se opustivši na kraju. Vježbanje mišića donjeg dijela karlice uvijek završite stezanjem tako da se vratite u prvobitni položaj. Kvalitetno izvođenje vježbi je važnije od toga koliko puta ste ih ponovili. Uradite vježbe barem 50 puta dnevno za vrijeme trudnoće i nakon porođaja, a i dalje tokom čitavog života. Najbolje je to što možete da ih radite potpuno neprimjetno, pa niko ne mora da zna da ih izvodite. Kegelove vežbe se stvarno mogu izvoditi za vrijeme bilo koje aktivnosti

_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010


Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Kegelove vjezbe
24.2.2009 21:38:18   
Amrino
Kegelove vježbe pomažu ojačati dno zdjelice, pripomoć su liječenju inkontinencije i oporavljaju tonus mišića nakon porođaja. Nazvane su prema dr. Arnoldu Kegelu, ginekologu koji ih je i osmislio. Kada se osnaže mišići zdjelice bolje podržavaju uretru. Kegelove vježbe uključuju stiskanje pubokoksigealnog mišića (isti mišić koji zaustavlja mlaz mokraće) i njegovo zadržavanje dok se sporo broji do 3. Žena se treba zatim opustiti dok izbroji do 5, a zatim ponoviti stezanje. Postupno treba povećavati zadržavanje stisnutog mišića dok se ne izbroji 10. Trebalo bi napraviti pet vježbi tri puta na dan i ostati na tome. Rezultati će biti vidljivi za šest do osam tjedana - a ti rezultati uključuju i bolji seks. Vježbe treba redovito izvoditi da bi se dobio koristan učinak. Za lakše razlikovanje tog mišića od ostalih treba pokušati zaustaviti mlaz mokraće dva do tri puta prilikom mokrenja. Međutim, kada se jednom spozna koji su to mišići, nije poželjno često zadržavati mokraću, jer to može voditi urinarnim infekcijama. Kako taj mišić postaje jači lakše ga je razlikovati od drugih mišića u blizini koji se također grče. Kegelove vježbe nisu učinkovite ukoliko se stišću mišići trbuha, bedara ili stražnjice istodobno kada se stišće područje rodnice. Zapravo to samo povećava pritisak unutar trbuha i pogoršava problem. Kako bi žena bila sigurna da ispravno vježba, treba staviti dva prsta u rodnicu, malo ih raširiti i stisnuti mišiće rodnice, ukoliko osjeti kako se mišići oko prstiju stišću, vježba je pravilno izvedena. To su jedini mišići koje treba stiskati. Za provjeru da se ne stišću mišići trbuha istodobno kada se stišću mišići rodnice, stavi se druga ruka na donji dio trbuha kao podsjetnik da trbuh treba biti mekan i opušten. Žena može također isprobati stezanje mišića za vrijeme snošaja, tako što će stisnuti mišićima partnerov penis i koji bi u slučaju pravilno izvedene vježbe to svakako trebao osjetiti. Postoji još lakši način izvođenja Kegelovih vježbi, a temelji se na drevnim kineskim tehnikama Taoista. Stavljaju se utezi u obliku stošca u rodnicu i koje jednostavno treba držati na mjestu po nekoliko minuta dva puta na dan. Počne se s lakšim utegom kojeg se može bez teškoća držati u rodnici jednu minutu, postupno se produžuje vrijeme do 5 minuta, zatim se prelazi na teži uteg, a na kraju se nastavlja s programom održavanja snage. Zadržavanje utega u rodnici automatski koristi i tako jača upravo one mišiće koje treba jačati. Premda Kegelove vježbe ne liječe svaku vrstu inkontinencije, uvijek ih treba isprobati prije lijekova ili operacije. Razvijanje snažnog pubokoksigealnog mišića povećava dotok krvi u zdjelicu, pa se i povećava otpornost na infekcije urinarnog trakta, a poboljšava se i spolni život. Smatra se da bi rodilje prvih nekoliko dana nakon porođaja trebale izvoditi te vježbe jer ublažuju postporođajnu inkontinenciju i sprječavaju spuštanje maternice.

_____________________________

Polaznica obuke o dojenju
HAMZA
29.12.2007
IMRAN
03.03.2010



(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Kegelove vjezbe
24.2.2009 23:35:28   
Mik Mik
I ja sam postavljala ovu temu neki dan, samo pod drugim nazivom ali izgleda da mnogima nisu bitne user posted image  

http://www.ringeraja.ba/forum/tm.asp?m=223147&mpage=1


(odgovor članu Amrino)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Kegelove vjezbe
25.2.2009 0:08:56   
tweety
Meni su za ovu vježbu rekle babice dok sam ležala u bolnici u Oslu nakon prvog poroda,i naravno nakon drugog.To je kod njih jedan dio onoga o čemu te obavjeste/nauče dok tamo ležiš.Čak sam morala vježbu pokazati kako bi babica bila sigurna da radim pravilno.

_____________________________

Prince `05
Princess `08

Ente kalbii, ente kullun fii hajatii..."Moje si srce, sve si u zivotu mom..."

(odgovor članu Mik Mik)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Kegelove vjezbe
25.2.2009 11:01:30   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Mik Mik

I ja sam postavljala ovu temu neki dan, samo pod drugim nazivom ali izgleda da mnogima nisu bitne user posted image  

http://www.ringeraja.ba/forum/tm.asp?m=223147&mpage=1




Znam, znam, sjecam se...
Eto ja cu reci da sam skontala da ih usustini citav zivot nesvjesno radim :) posto meni cesto bude mrsko ici u wc taj misic je kod mene stvarno istreniranuser posted image ...al' bez zahebancije..fakat ja to cesto radim

(odgovor članu Mik Mik)
  Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Kegelove vjezbe
17.10.2009 21:23:34   
malena2222
evo danas sam kupila utege ali mi nisu jasne neke stvari... 1. kako se umeću, tj koliko duboko u rodnicu? ako ga stavim preduboko, ne osjećam "ispadanje", osjetim tek kad je skroz na rubu..? 2. svaki put se kreće od najlakšeg prema težem, ili krećem prema težim tek kad mi tijelo "savlada" one lakše..? 3. dok ih nosim trebam li biti opuštenih mišića dolje, pa da oni sami insiktivno "rade", ili kad osjetim osjećaj ispadanja utega, svjesno stisnem mišiće..? trebam li ih pustiti da "curkaju" pa ih zaustaviti, ili ih cijelo vrijeme tokom nošenja držati vaginalne mišiće lagano (ili jače) stisnute...?
još nešto... jel ikoga od vas primijetila da je u nekoj pozi "šira"? čudno zvuči, ali ja kad legnem na leđa, savijem noge u koljenima, te glavu guram prema naprijed (kao da idem raditi trbušnjake, ili kao da rađam user posted image ) osjetim kako mi je iznutra "rupa bez dna", dok u drugim pozama nije tako... jel itko slično doživio?

hvala unaprijed na svim odgovorima, puno ćete mi pomoći user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Kegelove vjezbe
17.10.2009 22:06:50   
Dida79
Pozz...ja sam cula za Kegelove vjezbe ali nikad se nisam usudila ih raditi zbog toga sto sam2002god imala konizaciju pa nisam sigurna da li se to smije raditi.Ako neko zna da li se smijem raditi vjzbice neka se javi..

(odgovor članu malena2222)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Kegelove vjezbe
17.10.2009 22:46:57   
_melina_
IZVORNA PORUKA: Dida79

Pozz...ja sam cula za Kegelove vjezbe ali nikad se nisam usudila ih raditi zbog toga sto sam2002god imala konizaciju pa nisam sigurna da li se to smije raditi.Ako neko zna da li se smijem raditi vjzbice neka se javi..


ja sam u trudnoci radila te vjezbe i punosu mi pomogle i da odrzim fizicku aktivnost i da spremim tijelo za porod...


_____________________________

Nase Malo Sunce 1.10.2009.

(odgovor članu Dida79)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Kegelove vjezbe
3.2.2010 12:08:03   
Skvo RR
Prebacivanje postova sa druge teme

IZVORNA PORUKA: dina_89

da ne otvaram novu temu svoje pitanje su postaviti ovdje

Kegelove vjezbe u trudnoci da ili ne? U dilemi sam jer sam procitala i ovdje na jednom postu da su jako korisne i dobra a sa druge strane imam prijateljicu koja je imala veoma jake misice vagine, na porodu su joj doktori rekli da do sada nisu imali takav slucaj nije se mogla rastegnuti dovoljno i imala je veliki rez znam da je bolilo i 2 mjeseca poslije, imala je oko 11 konaca, sada ne znam da li kegelove treba praktikovati, da li one jacaju te misice vagine koje je ona imala "veoma jake"...
uglavnom zamolila bi mame koje su upoznate sa ovim vjezbama ili zavrsile tecaj za trudnice (predpostavljam da se tu govorilo o tome) da napisu svoja iskustva i misljenja da li da ih radim ili ne?


IZVORNA PORUKA: belmac

ovo je moja treća trudnoća. sa svakom bebom sam išla na trudničke vježbice i sestre su nam svaki put govorile da radimo kegelove vježbe. mislim da su rijetkosti da mišiči vagine budu toliko jaki i " nabildani" da to pravi problem pri porodu. naravno, kegelove se rade radi jačanja mišiča koji pod pritiskom otežale materice popuste, pa veliki broj žena u i poslije trudnoće imaju probleme sa mokračnim mjehuro i zadržavanjem urina. tako da ih ja svakako preporučujem  i redovno ih radim




_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu _melina_)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Kegelove vjezbe
3.3.2010 11:17:28   
M kao Mama

IZVORNA PORUKA: doublemum

Da ne ptvaram novu temu,a davas pitam za savjet!
Bila kod ginića jutros na kontroli(prva nakon poroda) i haos mi je "dole",gotovo da je sve vani-materica spuštana,a sa nj i sve ostalo! Milion nekih preporuka,a malo sam i deblja nakon 2 trudnoće,čekaćemo nalaz papa testa pa vidjeti šta konkretno poduzeti,a do tada smršati(dojim,a ni gram s mene),raditi kegelove vježbe,vježbe na lopti...
Je li još ko imao ovaj problem i kako se završilo?
Gdje ću nabaviti loptu(to je ona za pilates ako se ne varam)?
Pls odgovarajte,ludim.....




IZVORNA PORUKA: maja78

A joj zao mi je sto se to desava, ali se desava, bilo je slucajeva ali se kasnije sve vrati na normalu, zato se smiri i polako pocni raditi sto je ginekolog rekao i sve ce biti dobro.
Loptu mozes kupiti u bilo kojoj sportskoj prodavnici.

Drzi se! user posted image user posted image




IZVORNA PORUKA: doublemum

Hvala maja78! Ne mogu da ne plačemuser posted image user posted image user posted image



IZVORNA PORUKA: maja78

Znam da ne mozes da ne places i da se ne sekiras, ali zaista sam cula da se to pa cak i cesto desi ali da bude kasnije sve u redu. Pusa



IZVORNA PORUKA: Nedi

Draga pokušaj da se ne sikiraš, čula sam više puta da se to desilo pa je na kraju sve ok, samo budi uporna sa vježbama. A to sto sad plačeš ništa ti ne može pomoći, glavu gore, forsiraj vježbe, izbaci večeru i biti ce to abd u reduuser posted image



IZVORNA PORUKA: w.pooh

doublemum baš mi je žao...user posted image user posted image user posted image user posted image želim ti da se što prije sve vrati na svoje mjesto
a kao što ti maja reče lopte imaš u bilo kojoj prodavnici sportske opreme



(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Kegelove vjezbe
3.3.2010 11:22:53   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: doublemum

Da ne ptvaram novu temu,a davas pitam za savjet!
Bila kod ginića jutros na kontroli(prva nakon poroda) i haos mi je "dole",gotovo da je sve vani-materica spuštana,a sa nj i sve ostalo! Milion nekih preporuka,a malo sam i deblja nakon 2 trudnoće,čekaćemo nalaz papa testa pa vidjeti šta konkretno poduzeti,a do tada smršati(dojim,a ni gram s mene),raditi kegelove vježbe,vježbe na lopti...
Je li još ko imao ovaj problem i kako se završilo?
Gdje ću nabaviti loptu(to je ona za pilates ako se ne varam)?
Pls odgovarajte,ludim.....



Ja mislim da ti i vaginalni utezi mogu pomoci, samo moras nekoga naci da ti ih nabavi, jer mislim da kod nas nema



(odgovor članu M kao Mama)
  Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Kegelove vjezbe
21.10.2011 12:04:49   
lucky mami
Drage moje...uppoznata sam sa znacajem Kegelovih vjezbi, jako su korisne i treba ih redovno raditi...samo ja često zaboravim da ih radim user posted image ...a kazite mi, vidim da ih vec neke forumasice imaju, koliko su korisni ti utezi...mislim u odnosu na vjezbe koje se rade bez njihuser posted image

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 12
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *