|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Nece da zvace....
18.6.2008 15:10:03   
laracroft
Da,dobro ste procitale...Adian sada jako dobro jede,ali mu zato svu hranu moram pasirati.Zna zvakati,ali cesto pravi takve face da se ja bas onako izbezumim.Krene da izbacuje hranu i imam osjecaj kao da bi se svaki tren mogao udaviti.Znam da mu vise ne bih trebala pasirati nista,ali kod mene je situacija takva,pa pomagajte.Najnormalnije gricka Hippov keks za bebe,ili bananu,ali rucak nema sanse.

_____________________________

Adian 01.02.2007
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Nece da zvace....
18.6.2008 15:23:03   
ame_la
Mali namazanko voli da mu se ugađauser posted image
još vidi da može.......
pa pokušaj da mu ne pasiraš kada guza ogladni žvakat će onuser posted image
vidjet ćeš

(odgovor članu laracroft)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Nece da zvace....
18.6.2008 15:25:08   
makana
jesi probala da mu hranu sitniš na male komadiće, baš baš male
malo veće mrvice, poredaš ispred njega ili na tanjurić i počni ti prva da stavljaš u usta i žvaćeš pa će valjda i on
neka djeca naviknu na žvakanje još od dobijanja prvih zubića kad im mame daju koricu hljeba pa oni sami otkidaju komadiće koliki im odgovaraju, ja bih probala tako i adianu dati maleni komadić nečega pa nek sam komada user posted image
ja izludim kad mi almedina mrvi, prosipa ali bitno je da jede i to sama pa joj stavljam u ruku
sinoć napravila palačinke i u jedan ubacila mladog sira i njoj dala, da ne pričam da je sira bilo po stolici i svemu ali je bitno da je pojela user posted image

_____________________________

strpljen - spasen

(odgovor članu laracroft)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Nece da zvace....
18.6.2008 16:00:39   
Suncica*
Moja Lorena pljuje hranu, kada uzme veliki zalogaj i ne moze da sazvace. Inace vec zadnjih 5 meseci jede sama.
Moj ti je savet, kao sto su vec rekli da ga pustis da ogladni, pa mu ponudis sitno iseckanu hranu.
A ne bi bilo lose da mu das da jede sam, bice mu mnogo interesantnije, jeste da ce trajati duze, ali ce se barem najesti. Ako nemas kupi porciju za bebe, tu dobijes tanjir, cinijicu, plasticnu kasiku i viljusku. Stavis mu plasticnu portiklu i da vidis miline.  I nemoj misliti da ne zna sam, samo ga pusti i videces kako cilja tacno u usta..

Usput jesi ti zeno ziva? Nisam te cula haman sto godina..user posted image

(odgovor članu makana)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Nece da zvace....
19.6.2008 11:14:38   
travnicanka
E moja Selma tako ti je to sa prvim djetetom. Nedovoljno znanja i iskustava,a ponajvice mekano mamino srce.
Isti problem sam imala i ja sa mojom Ajlom.Nije htjela da zvace imala je i dvije i po godine.Stvar navike.Ja sam se bojala u pocetku da ce da se udavi i iskreno nije htjela da jede jednako brzo i u istoj kolicini hranu koja nije pasirana,pa tako sam ja sve radila i pasirala samo da se ona dobro najede i bude buca.
Moja mama me cesto kritikovala u stilu sta pravim "invalida" od djeteta koje je vrlo rano dobilo zubice i bilo spremno da zvace vec sa navrsenu godinu.
Ali eto,na greskama se uci.Zato Adi zvace vec od sedmog mjeseca i sad jede gotovo sam i najvise voli plazmu keks da gricka te grozdje,sto mi je bilo nezamislivo da dam Ajli kad je bila kao on.
Uglavnom nemoj se sekirati cuvaj zivce.Polako pocni da mu dajes tako malo tvrdje keksice kad se igra neka gricka a najbolji su ti stapici oni su slani i polako mu daj pa vidi kako ce reagovati.Mozda smijesno zvuci ali Adi je jeo stapice sa 8 mjeseci.
Pozdrav tebi i malom Adianu!

(odgovor članu laracroft)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Nece da zvace....
29.6.2008 16:23:52   
hanabanana
Pitanje je samo da li je tebi problem da mu blendiraš hranu??

Ja sam Hani do 20 mjeseci gotovo sve blendirala, neki su mi govorili da nece naučiti žvakati, glupost. Danas su joj 4 godine i žvaće sve. Prema tome uživaj i ne opterečuj se nepotrebnim.

Bitno je da on pojede svoj obrok, a da li je isti izblendiran ili ne uopšte nije bitno.


(odgovor članu laracroft)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Nece da zvace....
30.6.2008 12:02:09   
camm
ja svojoj i danas pasiram
nema govora da nesto onako pojede recimo grasak ma nikad ga nebi onako pojela ta se davi ili povrati sve.
i zao mi je sto sam je navikla na to pasiranje jer je sve teze i teze.
kad jede sama vise se igra nego  sto pojede.


_____________________________

Ja tek sada kuzim da ne kuzim, sta kuzim, sta ne kuzim, sta mi je tesko skuziti, sta ne mogu prokuziti, ali jedno kuzim...:D

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Nece da zvace....
21.8.2008 22:59:52   
sanny
Posto je moja tema "zvakanje" looked, sad ja valjda treba da se nastavim ovdje;))) pa idemo copy past


Drage mame jeste li vi imali problema sa zvakanjem hrane kod vasih beba?
Moja bebica puni 30 -og 9 mjeseci i jos uvijek joj meljem hranu u blenderu. Nekad samo kroz malo sito. U zadnje vrijeme smo poceli samo krompir viljuskom da izgnjecimo. Ali ona se buni ako je previse gusto i ako ima komadica.. A i ja imam neki strah od gusenja, mada neznam ni ja zasto al me jednostgavno strah.. Pomalo joj dajem komadice sasvim male razovog kruha i zvace. Prije nekoliko dana je dobila prve zubice.. Kada ste vi poceli sa da kazem krupnijom il guscom hranom??? Neke moje prijatlejice kazu da su vec od 7 mjeseca davale komade salame..Meni je to nekako "strasno" a i nebi salamu.
Imate li neki savjeta ???
Dali moze da se udavi il ce samo da izbaci ?? fakat sam se ja umislila da ce da se udavi ako joj dam smoki il nest ovako da gricka :((

_____________________________

Emma Amalia 30.11.2007

(odgovor članu camm)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Nece da zvace....
21.8.2008 23:01:17   
boogy woogy
Cao, joj znam tacno o cemu pricas! Moj bebac je relativno rano dobio zubice, sa 6 mj. je imao svih 6 zubica!!! I ja sam citala o famoznom refleksu zvakanja te sam sa 7 mj. probala dati nesto guscu hranu, a on se zagrcnuo. Jako sam se prepala, hB nije nista bilo. Onda sam postepeno, pocela mu pasirati ali ne bas "pedantno", ostavim tu i tamo koju malu grudvicu....i tako sad sa 8 mj. punih on fino zvace!! Ako me pitas kako sam strah prevazisla, ne znam, mislim da djete treba UVIJEK budno pratiti sta i kako jede i pije, jer i kod vece djece se moze desiti da "ode na stranu". Opreza nikad na odmet. A sto se tice salame  eh to ne bih ni u ludilu dala svom djetetu.

(odgovor članu sanny)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Nece da zvace....
22.8.2008 7:28:32   
mamyca
Moj Hamza jos nema zubice ali zvace kao veliki,vecinom mu propasiram hranu koju mu dajem,ali nekad mu izgnjecim samo viljuskom,i on to polako pojede,jeste da nam treba dugo vremena,i da to ide sve polako,ali bitno je da je on naucio zvakati,makar polako.Kao sto je neko rekao,starija djeca su naucila jesti sve propasirano,ali kad ogladne,jest ce oni i tako,nista se nemoj sekirati laracroft,vec ti njemu pomalo daji neke stvari koje nisu skroz propasirane,i jedi ih i ti pred njim,nadam se da ce ti to pomoci.Javi nam jeli mali zloco naucio.user posted image

_____________________________

Hamza 11.3.2008.

(odgovor članu boogy woogy)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Nece da zvace....
27.8.2008 1:11:07   
lejlašh
Moja malena žvače kao da ima sve zube, a sa devet i pol mjeseci nema nijednoguser posted image . Vrlo je rano naučila žvakati, i ima jako oštre desni pa nemamo problema s tim. Hranu iz blendera neće ni pod razno, samo kuhanu i malo usitnjenu kašikom ili vilicom. Ja naravno uvijek pazim, ali stvarno pametno jede,masallah, nije pohlepna i neće otvoriri usta za sljedeći zalogaj dok prethodni nije progutala. 

_____________________________

Merjem, 11.11.2007.
mamina sultanija
Arman, 23.07.2010.
mamin pasha

(odgovor članu mamyca)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Nece da zvace....
3.9.2008 10:49:05   
Gigana
Ja sam Vedadu isključivo sitnila hranu sve do prije 15 dana, kad mu je u Splitu teta koja prodaje sladoled dala kornet da žvače.  On ga je tako slatko pojeo, da smo mi ostali paf user posted image .  Okretao ga je u ruci sa svih strana i namještao kako njemu odgovara, sve dok ga nije potpuno pojeo.  Onda sam mu počela davati smoki, po nekoliko komadića, ali njemu u ruku i trebalo mu je 2 dana da skonta kako da ga sam stavi u usta i pojede.  Sad je potpuno naučio da žvače, iako mu još uvijek dajem usitnjenu hranu (meso, krompir itd.).  Inače, ima 9 mjeseci i 7 zuba.  Bitno je da im se daju komadići hrane ispred njih, da ih sami uzmu u ručice i pokušaju pojesti. 

(odgovor članu lejlašh)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Nece da zvace....
5.9.2008 19:20:09   
adannn
Drage mojeuser posted image moja bebacha ima 6 mjeseci i nema nijednog zubića,ali gricka koricu hljeba,smoki čitav stavi u usta i on se istopi postepenouser posted image ali joj svu hranu moram gnječiti,miksati...to smo tek počeli mada se dosta navikla na gotove hapice pa sada kada joj skuham jabuku i izgnječim,stavim rižolina samo vraća je nazad,stisne usnice i neće dalje.To je vjerovatno zbog  nedovoljno usitnjene hrane znaju i user posted image šta je dobro a šta NE

(odgovor članu Gigana)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Nece da zvace....
5.9.2008 22:54:24   
hanabanana
Smoki sa 6 mjeseci??? user posted image user posted image

Da nije prerano?!

(odgovor članu adannn)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Nece da zvace....
5.9.2008 23:12:31   
Amer
Moj Amer sve normalno jede još od nekih 7 mjeseci sam mu postepeno počela uvoditi svu hranu u prehranu i sada osim cice jede sve, žvače sve a ima samo tri zuba ponkad i on ima facu kao da se davi ali to sam naučila da tada samo izbaci hranu na desni i nastavi jesti tako da ja nemam problema.
Mada sve jede ipak je sitan, duša mamina user posted image user posted image user posted image


_____________________________

Amer 21.09.2007.

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Nece da zvace....
9.9.2008 14:51:28   
tresnjicaaa
Ja sam namiku na pocetku sve pasirala. Ako ne blender onda je to bilo viljuskom. Cak i danas kad pravim corbice izgnjecim mu povrce viljuskom jer mi ga tako bolje pojede. 

_____________________________

Namik 23.01.2006.
http://selma-sarajevo-tripoli.blogspot.com/

(odgovor članu Amer)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Nece da zvace....
12.9.2008 22:56:08   
andji
Bas kao sto kazeš Camm,ija svome Sergeju sve pasiram,on ima 10mj. i samo smoki hoće sam da zvaće,ostalo sve pasiram i to ponekad bude pod upitnikom hoćel pojesti,a ja ga smo forsiram,bojim se da neće smršavit,danas sam bila na rubu zivaca,neće pire krompir sa mladim sirom,i treći put je uspio pojest

(odgovor članu tresnjicaaa)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Nece da zvace....
12.9.2008 23:54:50   
jasmina_mm
ja svom sinu nikada nisam nista pasirala. do pet mjeseci je iskljucivo dojio, ponekad po neku hapicu bi mu napravila ali stvarno slabo, a kad sam mu pocela uvoditi voce i povrce samo malo bih ga izgnjecila i davala tako da je odmah naucio zvakati. nedavno mi je imao afte po zdrijelu pa mi je doktorica rekla da mu sve pasiram i to sam i uradila a on me cudno gleda pokusavajuci sazvakati user posted image . Jos samo da napomenem da nema ni jednog zuba a 11 mu je mjeseci

_____________________________

dusha mamina 11.10.2007.

upravo zato sto je tako topao, osmjeh je ljepsi od bilo kojeg cvijeta na svijetu....

(odgovor članu andji)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Nece da zvace....
6.10.2009 17:45:32   
Inayat
Moja curica je napunila godinu dana mashallah i ja joj i dalje blendiram hranu. Ona ne voli da jede bas pa ni da zvace, tak da ako joj ne izblendiram hranu nece je ni pojesti. Pokusala sam par puta, zagrcne se, suze na oci i pocne plakati. Ja vratim u blender i onda jede nekako. Ali keks voli jesti sama i zvace ga, kao i kad joj dam malo cokoladice. Znaci moze ona kad hoce, samo sto nece. Cekala sam i da ogladni i onda je jos nervoznija i vristi od placa sto joj ne ide fino. Nedavno sam pocela joj povrce blendirati a pastu ostavljati citavu pa joj dam na kraju kad pojede povrce i onda ona onaj jedan komadic valja i sjecka u ustima po 5 min. Ne otvara dok ne proguta. Ima 4 zuba do sada mashallah. Eto, ja se nekako tjesim da ce nauciti uskoro.

_____________________________

Mamine ljubavi
M 25.09.08
Z 10. 06. 10

(odgovor članu jasmina_mm)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Nece da zvace....
6.10.2009 19:46:00   
Ilhana RR
Ja hvala Bogu nemam nikakvih problema sa tim. Moja Lamija je jela pasiranu hranu do sestog mjeseca posle toga samo sitno isjeckano a od devetog mjeseca jede normalnu hranu koju isjeckam u dovoljno velika parcad za zalogaj. Neznam jel igralo ikakvu ulogu sto je ona dobila prvi zub sa cetri mjeseca, za moju malu je normalno zvakanje tako da ona sve zvace i ako nemoze da izvace ona to pljune.

Imam tri prijateljice, od ove dvije curice su starije od Lamije a od ove trece je mladja mala, one takodjer imaju isti taj problem kao sto si ti navela. Ali u zadnje vrijeme ova jedna je pocela sa sitno sitno isjeckanom hranom i mala je pocela malo vise da zvace.
Mislim da ti je to rijesenje ako vec neces da pasiras vise.

Isjeckas tanko i maleno i daji a kao sto je vec neko naveo pusti da guza ogladni pa ces vidjeti kako ce zvakati ;)

_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

(odgovor članu Inayat)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Nece da zvace....
6.10.2009 20:01:55   
Dida79
I kod mene je slicna situacija sve mu moram  ispasirati ne blendam nego viljuskom.Sa slatkim nema problema ali kada je u pitanju slana hrana tad nastaje problem prvi zalogaj uvijek izbaci napolje iste sekunde i onda kaze nisam gladan,e tad ja nastupam sa ucjenama tipa danas nema u park ili nema crtanih itd.Probala sam i da ga pustim da sam jede e to ti je onda cista igra.Izgleda da nam nista drugo ne preostaje nego se naoruzati strpljenjem i nadati se da ce i to nekada prestati.

(odgovor članu Ilhana RR)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Nece da zvace....
10.8.2010 14:51:50   
pocahontas
IZVORNA PORUKA: hanabanana

Pitanje je samo da li je tebi problem da mu blendiraš hranu??

Ja sam Hani do 20 mjeseci gotovo sve blendirala, neki su mi govorili da nece naučiti žvakati, glupost. Danas su joj 4 godine i žvaće sve. Prema tome uživaj i ne opterečuj se nepotrebnim.

Bitno je da on pojede svoj obrok, a da li je isti izblendiran ili ne uopšte nije bitno.




obzirom da te jako cijenim jer si iskusna mama i znas svasta nesto, bas si me utjesila jer moj Rafael jos uvijek jede blendano user posted image pojede kolicinski bas puno ali samo kada je izblendano, sve nekako ide brze, samo hranjenje i svi sretni, ja zadovoljna jer je toliko pojeo jer je ionako sitan...kad samo skontam da bi ga sa jednim neizblendanim obrokom ganjala citav dan, uhhhhhh.....

hvala ti do neba sto me utjesi,user posted image mada sam pocela da mu dajem ne pasirano, pa neka pojede po par zalogaja za svaki obrok, otatak obroka kada se iznervira cu mu blendati..i tako povecavati kolicinu kasikica neizblendane hrane svaki dan..za uhar je, ha ja user posted image


_____________________________

Bilježim se sa štovanjem

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Nece da zvace....
10.8.2010 15:03:10   
Majčica
Ja ne znam nikoga ko nije naucio zvakati, tako da se ne opterecujem timuser posted image . I moj je lijen za zvakanje i ja mu skoro sve pasiram, ali mi je bitna kolicina, a to kako je pojeo uopste mi nije bitno. 

_____________________________

T. 2008.
H. 2012.

(odgovor članu pocahontas)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Nece da zvace....
10.8.2010 15:04:53   
teacher75
IZVORNA PORUKA: Majčica

Ja ne znam nikoga ko nije naucio zvakati, tako da se ne opterecujem timuser posted image . I moj je lijen za zvakanje i ja mu skoro sve pasiram, ali mi je bitna kolicina, a to kako je pojeo uopste mi nije bitno. 

i ja isto ovako, al me smorise roditelji sa pricom kako mora zvakati i kako poslije nece nista htjeti jesti! user posted image


_____________________________

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

(odgovor članu Majčica)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Nece da zvace....
11.8.2010 7:09:38   
Dalila Sa
I ja blendam hranu,Ajnuru je punih devetnaest mjeseci,ali i dalje blendam user posted image ,tako znam da je pojeo obrok,pojede on koji zalogaj sa nama dok jedemo ali je to sve skroz malo,i kod nas je još problem što nežvače dobro i ako koja mrvica ode u grlo i malo zapne on mi sve povrati.Tako da smo još na blendanju pa dokle li kako li user posted image .Svi me ruže al šta ću ionako nevoli baš da jede pa eto tako sam mirna kad znam da je pojeo obrok kvalitetne hrane.
Do prije par mjeseci nije htio progutati ništa što nije blendano al eto ko malo smo uznapredovali sad ponekad pojede supicu zadrobljnu sa hljebom koju ranije nije htio ni u kom slučaju odmah bi povratio,i jaje prženo ili kuhano ko krenuo je da jede,i kinder čokolada i bananice,al i to skroz male komadiće.....ma nek su nama oni živi i zdravi a naučit će žvakati user posted image i blendanje će se samo nekad spominjati (valjda hehehe)


_____________________________

06.01.2009.god. Ajnur

(odgovor članu teacher75)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *