|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Ospice u trudnoci
12.4.2008 15:45:41   
dacy
Necete vjerovati, ali ja sam dobila ospice. Trudna sam 16 tjedana i neka 4 dana. Maloprije sam se vratila iz hitne (jer sam ih tek danas primjetila), doktorica mi kaze da nije opasno za bebu, jer su prva tri mjeseca prosla. Ali ja sam sva prepadnuta, citam na internetu i izjede se ziva. Cijelo vrijeme pokusavam dobiti svog ginekologa, ali on se ne javlja.
Zanima me da li je ijedna od vas imala ovakav slucaj i da li zna ima li kakvih posljedica za bebu.
Hvala curke

< Poruku je uredio dina RR -- 20.4.2008 16:03:01 >
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Ospice???
12.4.2008 16:23:11   
Okarica
Nemoj se sekirati. Ako su ti dr. rekli da je ok, onda će sve biti u redu. Kako si ih dobila? Jesi li bila u kontaktu sa nekim ko je zaražen? Čuvaj se i slušaj šta ti dr. kaže. Ja isto nisam prebolovala ospice kao dijete, pa me je malo strah. Javi se!

_____________________________

Mamin najljepši cvijet
IRIS, 01.09.2008

(odgovor članu dacy)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Ospice???
12.4.2008 16:46:00   
aazra
Ja sam ih prebolovala lani, bilo je grozno, osip, temperatura...
Nek ti je "Bog na pomoci" ako ih imas sad, a koja ih nije imala neka se cuva - najgora je epidemija u proljece.

Ja sam pila neke tablete da se zaustavi dalji osip, ali mi je dokt. striktno rekla da uradim test jer se ne smiju piti u trudnoci, mogu nastetiti plodu.

u svakom slucaju, inkubacija traje 7 dana do tad se pojavljuju nove, nakon toga zarastaju. Mislim da neces smjeti izlaziti iz kuce mjesec dana i koristi tecni puder (krec) to ce ti da ti u apoteci.

Nezgodno je sto nema tusiranja, a u trudnoci je to problem jer se mora odrzavati redovna higijena.

(odgovor članu Okarica)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Ospice???
12.4.2008 17:01:10   
dacy
bila sam sa tetkom kojoj se kao neki osip pojavio na celu (nije izgledalo kao ospice), nakon par dana je otisla doktoru i rekli su joj da je to herpes zoster user posted image dok. joj je rekla da je to kao neki zaostatk ospica, koji se pojavljuje kod ljudi kojima je dosta oslčabljen imunitet. Nakon sto je dobila tu dijagnozu nismo se vise vidjele, jer ja nisam htjela riskirati, ali eto ipak sam pokupila user posted image . Vec sam uzala tecni puder i sva sam prekrivena bijelim tackicama, najvise imam po ledjima i stomaku. Nesto mi je tesko i pogledati zaobljeni stomacic. Nadam se da ce sve biti uredu.
Mislim da cu i preboljeti nemogucnost kupanja, samo da s mojom bebicom bude sve super

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Ospice???
13.4.2008 0:02:52   
Suncica*
Ja kada sam bila trudna sasvim slucajno smo otisli kod prijatelja ciji je decak bolovao od ospica. Mada sam ih prelezala kao mala, odmah sam otisla kod lekara. Lekarka je rekla da su ospice jako opasne za plod.
Ja ti savetujem da se obratis lekaru cim pre, jer sa takvi nisu uopste naivne.
Izvini ako sam te uplasila, ja sam samo prenela misljenje lekara.
Iskreno se nadam da ce sve biti uredu.
Pozdravljam te..

(odgovor članu dacy)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Ospice???
13.4.2008 18:33:46   
amdi
I ja sam imala kontakta sa zarazenom djecom posto radim u skoli, ali se nikad nisam plasila. Koliko ja znam ospice nisu opasne vec je rubeola ta koja moze naskoditi plodu

_____________________________

veliki 22.3.2005
mala 17.7.2007

(odgovor članu Suncica*)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Ospice???
13.4.2008 22:39:22   
aazra
NE SLAZEM SE S OVIM - OSPICE - PLJUSKAVICE SU VEOMA, VEOMA OPASNE ZA PLOD.
TO MNOGI DOKTORI KAZU, CITALA SAM O TOME. SRECOM PA SAM IH PREBOLOVALA SAMO GODINU DANA PRIJE TRUDNOCE.

Meni je doktorica lani dala neke tablete da zaustave sirenje osipa i rekla mi da uradim test na trudnocu, jer ako sam trudna ne bi ih smjela piti. rekla mi je da bi mogle ostetiti plod. 
Dacy, to kod tebe je ipak neki blazi oblik ospica. ja sam imala jaku temperaturu. Osim toga, kao argument da je to opasno navodim i preporuke ljekara da zene koje to nisu prebolovale traze vakcinu protiv pljuskavica, da ih ne bi dobile u trudnoci.

(odgovor članu amdi)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Ospice???
14.4.2008 14:10:37   
dacy
cula sam se sa svojim doktorom, rekao mi je da je najbitnije da ih nisam dobila u prvih 12 tjedana, jer se tada djetetu formiraju organi. On misli da ne bi trebalo biti nikakvih posljedica za bebu, ali da ne mozemo opet biti sigurni i da cemo sve znati nakon poroda. Ali sta do poroda? Da se pojedem ziva?

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Ospice???
14.4.2008 14:30:15   
mamina princeza
Probaj ne brinuti toliko imas jos velikidio trudnoce ispred sebe da bi se cijelo vrijeme brinula o tome.
Rubeola je ta koja ne valja a ospice ne bi trebale biti strasne uopste. Svakako se potrudi da redovno ides na pregled uradi detaljan uzv kad sve prodje,time se mozes koliko toliko smiriti

Pusica

(odgovor članu dacy)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Ospice???
14.4.2008 16:53:15   
laracroft
IZVORNA PORUKA: dacy

cula sam se sa svojim doktorom, rekao mi je da je najbitnije da ih nisam dobila u prvih 12 tjedana, jer se tada djetetu formiraju organi. On misli da ne bi trebalo biti nikakvih posljedica za bebu, ali da ne mozemo opet biti sigurni i da cemo sve znati nakon poroda. Ali sta do poroda? Da se pojedem ziva?

E takvi su ti nasi strucnjaci....Nikada ti nece nesto sa sigurnoscu potvrditi,a ja bih ti savjetovala ekspertni ultrazvuk i misljenje drugog,pa i treceg ginekologa.Vrlo dobro znam sta znaci zivjeti mjesec dana u neizvjesnosti i to nikome ne bih preporucila.


_____________________________

Adian 01.02.2007

(odgovor članu dacy)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Ospice???
14.4.2008 22:52:54   
aazra
Dacy,
 
Ja bih ti isto preporucila detaljan ultrazvuk!

Ospice - pljuskavice su opasne i zato sto se kod odraslih manifestiraju u mnogo tezem obliku nego kod djece!
Ti imas srecu sto nisu pljuskavice (varicele) vec kao sto si rekla neka vrsta herpesa.
Ali, ipak nije nimalo bezazleno.
Nemoj panicariti, ali detaljan pregled ja bih da sam na tvom mjestu uradila svakako! Pozzzzz

(odgovor članu laracroft)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Ospice???
19.4.2008 23:45:52   
Ivona
Dacy,bas mi je zao sto prolazis kroz to,ali se i ja slazem sa nasim forumasicama koje kazu da trebas potraziti drugo,pa cak i trece misljenje.Jedino ces se tako moci smiriti...
Definitivno je olaksavajuca okolnost sto si ospice dobila u drugom tromjesjecju trudnoce.

Samo bih jos dodala da treba biti oprezan i kada su ospice vec prebolovane,jer se MOGU SE PONOVO BOLOVATI i to ne samo u slucajevima oslabljenog imuniteta.Naime,one mogu mutirati i onda predstavljaju potencijalnu opasnost za svakoga.

Prosle godine sam otisla kod kolegice,cija je kcerkica bila istackana user posted image  Igrala sam se s njom bez bojazni,jer sam kao dijete i sama bila istackana... Nakon 15 dana sam ih fasovala ponovo,a 15 dana poslije i moj muz, koji je prosao mnogo gore od mene.Uzas!
Slijedeci put necu rizikovati!Uvijek mogu ponovo mutirati!user posted image

_____________________________

SELENA 02.06.2008.
Mamin kasni proljetni cvijetak ;o)

SERGEJ 07.03.2011.
Mamina kasna snijezna pahuljica ;o)

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Ospice???
8.5.2008 13:19:47   
*sunce*
dacy malo mi je neprijatno da pitam šta je bilo kako se završilo, moja mama radi u DZ i baš mi skoro priča da je jedna poznanica morala abortirati jer je dobila ospice a bila je mislim u petom mjesecu trudnoće ....nadam se da je sve ok kod tebe prošlo.

(odgovor članu Ivona)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Ospice u trudnoci
17.6.2008 11:30:11   
Rabi
Evo sad su pocele ponovo biti aktuelne pljuske! Ja sam u 25. sedmici trudnoce, nisam ih hvala Bogu dobilam al je dobila od MM rodica! Nisam bila sa njom u kontaktu 10-ak dana, a bila je moja zaova prekuce,  pa me interesuje postoji li ikakva mogucnoct da ih ja dobijem?  Prestravljena sam svim sto sam procitalauser posted image  Najgore od svega je to sto je ona u istoj kuci, samo drugi ulaz.... Ja sam sigurna da joj ja i MM necemo prilaziti, al me strah za ostale moje ukucane(jer zivim u zajednici)... ne mogu nikome zabraniti da ode niti mogu kontrolisati je li neko bio s njom ili s nekim od njenih ukucana..... E uzasno se osjecam, zbunjeno i isprepadano! Svako misljenje ce mi dobro doci!!!!

(odgovor članu dacy)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Ospice u trudnoci
19.6.2008 15:08:10   
zvončica
Ama ti fino otiđi do svojih dok njoj ne prođu. Ne bih da te prepadam, al jedna moja poznanica je u trudnoći dobila pljuskavice i naravno i beba u njoj, srećom završilo je sve dobro, al bilo je i prijedloga da pobaci. Zato daj petama vjetra, pa nek se ljuti ko hoće, jer ne moraš ti biti direktno u kontaktu sa tom rodicom, al si zato sad najosjetljivija. Pozzuser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Rabi)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Ospice u trudnoci
19.6.2008 15:11:22   
zvončica
Mislila sam ne moraš biti direktno u kontaktu sa tom rodicom da dobiješ pljuske, mogu ti ih prenijeti i ostali što sa njom kontaktiraju

(odgovor članu Rabi)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Ospice u trudnoci
20.6.2008 1:07:43   
Rabi
ispalila sam se odmah sa svojim dragim i evo nas kod moje mame i seke... Zasto rizikovati bezveze.... A sto kazes da ne moram biti u direktnom kontaktu sa zarazenom osobom,upravu si, da bih dobila pljuskavice dovoljan je samo posrednik koji ih meni samo moze donijeti, i da ih ja kao treca osoba dobijem! Zasto bih zivjela u strahu kad ne moram??? ma jos sam se vise prepala kad sam nazvala dr. koji mi ni u jednom momentu nije rekao nista da sam nacisto, pa makar nesto malo utjehe.... Vec mi je bas naglasio da bjezim odatle!!!! Zato drage moje user posted image cuvajte se!!!!

(odgovor članu zvončica)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Ospice u trudnoci
20.6.2008 1:30:26   
aazra
Pljuskavice, "varicele" su najopasnije sedam dana dok traje inkubacija.

Naravno, moze ih prenijeti i druga osoba koja je u tom periodu u kontaktu sa zarazenom osobom.
Lani su me svi izbjegavali kad sam ih imala, nisam mogla uci u radnju, otici na pijacu, izgledala sam kao strasilo.

sad mi svi "zagledaju" stomak - bar to nije "prelazno"user posted image

ja sam se napatila dok nije proslo, ali s obzirom da je bilo godinu dana prije trudnoce, drago mi je da sam to tad prebolovala. Ali cak i zena koja ih je imala mora izbjegavati kontakt sa zarazenom osobom jer moze ih dobiti plod u njoj. a one koje nisu imale da ne govorim.
Nadam se da ce nam se DACY javiti - i ja bih voljela znati kako se to kod nje zavrsilo!

(odgovor članu Rabi)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Ospice u trudnoci
20.6.2008 9:07:45   
Rabi
i ja bih voljela cuti sta je s njom!!! Dacy, javi se .......iskreno se nadam da ja sve OK!!!user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Ospice u trudnoci
20.6.2008 11:49:10   
sanja.sa
draga azra ja te u potpunosti razumijem, jer i ja sam prije dvije godine prebolovala pljuskavice, uzassss! da ste me samo vidjeli. dosla sam u Sa da budem kuma najboljoj drugarici i pet dana prije svadbe dobijem pljuskaviceuser posted image ! imala sam ih milion, samo na licu preko 50user posted image . e u tom periodu sam procitala na internetu sve o pljuskavicama i izmedju ostalog da trudnice koje su ih prebolovale prenose otpornost i na svoje dijete koje je u trbi i ta otpornost ga cuva do treceg mjeseca poslije poroda!
naravno, postoje ovi mutirani oblici (mislim da sam ja taj imalauser posted image ), tako da i mi koji smo bolovali treba da se cuvamo i sto dalje od zarazenih osobauser posted image

(odgovor članu Rabi)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Ospice u trudnoci
2.7.2008 0:09:06   
aazra
Drage moje,


Raby kako si je li ti proslo?


Ima li kavih vijesti o "dacy"? Koliko vidim termin joj je u septembru...

(odgovor članu sanja.sa)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Ospice u trudnoci
2.7.2008 11:32:44   
Rabi
e draga moja aazra, nisam tih hvala Bogu ni dobila, a nadam se da ih necu ni dobiti aBd....
Tu sam kod mame sa mm vec neko vrijeme dok se tamo kod njega sve smiri, tj. dok sva ta djeca progutaju, a ima ih jos dvoje! Ima i odraslih koji nisu bolovali, pa ko zna..... ja sam se sklonila, bas me brigauser posted image
Boze stvarno sta li je sa dacy, ja se iskreno nadam da je  sve u najboljem redu!

(odgovor članu aazra)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Ospice u trudnoci
2.7.2008 11:45:34   
lana84
jojjjj kad mi ospice netko spomene sva se naježim..i meni su prijetile u trudnoći ali ih hvala bogu nisam dobila, bila sam izvan sebe kad ih je dobio moj radni kolega...
i moj doktor je rekao da je opasnost mala ako je prošlo prva 3 mjeseca upravo zbog razvoja bebinih organa.
iskreno se nadam da je s dacy sve ok...ako netko nešto zna nek nam javi!

_____________________________

Lana 2008
Mihaela 2012

(odgovor članu Rabi)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Ospice u trudnoci
2.7.2008 12:15:25   
Rabi
Vidim da je dacy tu!!!! Nadam se da ce nam se javiti i napisati kako je sve proslo!!

(odgovor članu lana84)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Ospice u trudnoci
5.7.2008 0:54:28   
aazra
Dacy,

Javi nam seeeeeeeeeeeee!user posted image

Raby, drago  mi je da si na vrijeme otisla, drzi se ti podalje od njih ipak ti nisu toliko bitni u zivot koliko user posted image !
Je li i tebi termin u oktobru, kod Dacy bi trebao biti septembar, stvarno bi zeljela znati je li s njom sve ok, red bi bio da nam se javi!

(odgovor članu Rabi)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *