|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Problemi u blizanackoj trudnoci!
24.2.2009 12:38:14   
ElmaB
Drage buduce mame blizanaca! Evo jedne teme gdje cete moci iznositi svoje probleme koji su specificni za blizancku trudnocu i isto tako postavljati pitanja, a mi duple mame koje smo vec prosle kroz to cemo vam pokusati odgovoriti!

Pronasla sam jedan tekst sa najcescim pitanjima vezano za probleme u blizancakoj trudnoci.Imate i odgovore na njih, pa eto, nije lose znati!

Zašto je povećana šansa za preeklampsijom u blizanačkoj trudnoći?

Dve bebe predstavljaju veće opterećenje za organizam nego jedna beba, pa je veća šansa i za povećan krvni pritisak i za veći dobitak na težini... Zbog toga je važno da sve simptome koji mogu da ukažu da je počelo razvijanje problema -  povećan pritisak, naglo dobijanje na težini, oticanje nogu, belančevine u mokraći – odmah prijavite svom lekaru.

 Jedna beba mi je veća od druge, da li je to problem?


Ne moraju bebe da budu iste težine. Ako razlika nije velika, to nije razlog za brigu. Ako je razlika velika, to može biti problem, posebno ako manja beba ne raste i smanjuje joj se količina plodove vode, a veća beba postaje sve veća. To može da ukaže na razvijanje komplikacije, interblizanačke transfuzije, koja se javlja kod identičnih blizanaca.


Rekli su mi da je veća šansa da se ranije porodim zbog toga što nosim dve bebe. Zašto i koliko ranije mogu da očekujem porođaj?


Tačno je da retko koja blizanačka trudnoća dočeka matematički izračunat verovatni termin porođaja. Većina blizanaca se rodi između 35. i 37. nedelje. Razlog tome je što nosite ne samo dve bebe nego i dva puta više amnionske tečnosti i dve posteljice ili jednu posteljicu koja je veća od one kod jednoplodne trudnoće, što rasteže uterus i nosi povećan pritisak na grlić materice, što može da dovede do prevremenih kontrakcija ili skraćenja i širenja grlića.

Da li ću se poroditi carskim rezom ako nosim blizance?



To nije obavezno, ali je činjenica da se porođaji kod blizanaca i višeplodnih trudnoća uopšte, mnogo češće završavaju carskim rezom, posebno ako prva beba ne ide glavicom ili ima nekih drugih komplikacija. Uglavnom se carski rez planira, tako da ćete na vreme o tome razgovarati sa lekarom. Ako ste drugorotka, a prvi porođaj vam je bio vaginalni, i ako u ovoj trudnoći obe bebe prednjače glavicom, verovatnoća da ćete se poroditi vaginalno je mnogo veća.


 Šta je to interblizanačka transfuzija?


To je retko stanje koje se javlja samo kod identičnih blizanaca koji imaju zajedničku posteljicu i kod koga postoji direktna komunikacija krvotoka jedne i druge bebe preko krvnih sudova posteljice. Jedna beba, koja se zove donor – davalac, daje krv drugoj bebi – primaocu, zbog čega davalac postaje malokrvan i gubi energiju, a primalac ima više krvi nego što može da podnese.

Simptomi ovog poremećaja se na ultrazvuku vide tako što jedna beba – davalac, postaje veća, srce joj je prošireno, bešika velika a količina plodove vode uvećana, što je rezultat njenog pokušaja da se oslobodi veće količine krvi; a druga beba ostaje mala, zaostaje
u razvoju, nema plodove vode i ne vidi joj se bešika.

Kod jako teških stanja može da dođe do intrauterine smrti jedne ili obe bebe. Savremeni pristup rešavanju ovog stanja kada je ono jako teško je da se uradi lasersko uništavanje patoloških krvnih sudova
u posteljici i na taj način odvoje krvotoci dve bebe. Ovo stanje je izuzetno retko, a čak i kada se javi, u oko dve trećine slučajeva ne bude jako teško i obe bebe imaju šansu da se rode zdrave.

 Da li ću morati češće da se pregledam ako nosim blizance?


Da, moraćete češće da idete na ultrazvučni pregled kako bi se pratio rast i razvoj beba. Takođe, moraćete i češće da dajete krv i urin za laboratorijsku analizu.

Moje bebe su jednojajčani blizanci, da li će to uticati na porođaj?



Veoma je važno da se utvrdi da li su u pitanju jednojajčani blizanci, a ako jesu, da li imaju jednu ili dve posteljice, te da li su odvojeni membranom ili ne. Od svih ovih faktora zavisi kakav će biti tok trudnoće i način porođaja, kao i od toga kako su postavljeni, odnosno čime prednjače.

Da li ću sama moći da osetim da li se jedna od beba ne pomera
u stomaku?



Nakon 24 nedelje, bebe ostaju na jednoj strani i možete da utvrdite u kom se položaju nalaze. Većina žena može da oseti kako se svaka beba ponaosob pomera, čak mogu da kažu kada jedna od beba spava. Ako osetite da se kretanje jedne od vaših beba smanjilo ili znatno promenilo, odmah obavestite vašeg lekara o tome.



KORISNI SAVJETI

Moguće je spriječiti opasnosti povezane s višeplodnom trudnoćom: dovoljno je slijediti nešto brojnije upute a koje su usmjerene prvenstveno na sprečavanje gestoze, ali i drugih tegoba.


Redovito se kontrolirati Pretrage krvi i mokraće moraju se obavljati u kraćim vremenskim razmacima nego što je to slučaj kod jednoplodne trudnoće te prema tome treba slijediti upute ginekologa. Također treba češće kontrolirati krvni tlak.


Izbjegavati pretjerane napore Treba izbjegavati zamaranje, no osobito preaktivan način života koji ne odgovara tijelu opterećenom povećanim radom, a što bi moglo dovesto do razvoja hipertenzije. To međutim ne znači apsolutno mirovanje. Dapače, polagana šetnja (uz udobnu odjeću i obuću) može biti samo od koristi. Buduća majka može nositi i trudnički pojas koji će joj olakšati optećenje donjeg dijela kralješnice koja podnosi dvostruku težinu maternice. Ako je trudnica zaposlena, ginekolog bi joj mogao savjetovati odlazak na trudničko bolovanje prije nego što nastupi razdoblje porodiljskog dopusta.


Odabrati laganu i uravnoteženu prehranu Tijekom trudnoće je uvijek dobro ograničiti unos soli, pa tako i kada se očekuju blizanci. Hranu valja odabrati na način koji će osigurati tijelu sve potrebne hranjive tvari. Ukoliko ginekolog smatra potrebnim propisati će dopunsko uzimanje željeza i kalcija.


Održavati tjelesnu težinu Tjelesna težina, koja se u blizanačkoj trudnoći povećava značajno već tijekom prvih mjeseci, treba se držati pod nadzorom. Prosječnim dobitkom na težini smatra se onaj od petnaestak kilograma; treba misliti na činjenicu da dob majke može utjecati na dobivanje na težini (više godina-više kilograma). Blizanačku trudnoću ne prati osobito povećanje opasnosti od razvoja gestacijskog dijabetesa no on se može razviti, kao i kod jednoplodne trudnoće.

VEZANO UZ POROD

Ako se očekuje blizanaca dobro je psihološki se pripremiti na činjenicu kako bi porod vrlo vjerojatno mogao uslijediti prije termina, iz jednostavnog razloga što je težina i veličina maternice tolika da ne može izdržati sve do uobičajenog termina poroda.
Do poroda može doći na fiziološki, odnosno normalan način ako svako dijete ima svoju amnijsku šupljinu i ako ne postoje neki čimbenici koji povećavaju opasnost za dijete (primjerice tjelesna težina puno manja od normalne za tu dob).
Ako je potrebno, može se učiniti carski rez, a najčešće je to kada postoji poremećeni stav djeteta na izlazu iz zdjelice ili drugi čimbenici poput bolesti majke. Carski rez može biti potreban i ako ne dolazi do "uhodavanja” trudova zbog toga što je maternica već rastegnuta u tolikoj mjeri da ne mora biti sposobna stezati se dovoljno da izazove porod.



< Poruku je uredio ElmaB -- 24.2.2009 12:39:26 >


_____________________________

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.

Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Problemi u blizanackoj trudnoci!
31.3.2009 14:51:54   
nermina_
veliki pozdrav
trazila sam na forumu temu na kojoj bi mogla postaviti ovo pitanje ali se nisam snasla pa se nadam da sam na pravoj adresi. naime, prije 3 dana sam radila test za trudnocu i pokazao mi je user posted image a  kod ginekologa sam narucena sutra. moj muz je jednojajcani blizanac, svekrva je imala jos jednu blizanacku trudnocu, u mojoj porodici sa mamine strane ima slucajeva blizanacke trudnoce.... ja sam zadni put imala user posted image 28.02, tako da mislim  da nisam trudna preko 4-5 sedmica. ali moj stomak je vec poceo da raste. muz mi je juce  kad je dosao s posla odmah rekao da mozda nosim dvije bebe s obzirom da je s vrata primjetio da mi je stomak narastao. interesuje me da li je to moguce i da li je normalno da mi ovako rano pocne rasti stomak. inace sam prava mrsavica imam 47 kg i visoka sa 163, tako da je i ova mala promjena mog stomaka vise nego ocita.

_____________________________

Kan 28.11.2009 god.
Amani 14.07.2012.god

(odgovor članu ElmaB)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Problemi u blizanackoj trudnoci!
1.4.2009 13:03:12   
Suzana
Draga Nermina,

Ja sam majka blizanaca od 10 mjeseci.
Blizanačka trudnoća se također desila genetski.
Kada sam radila test za trudnoću, naravno pokazao je plusić, a ja sam nakon 2 sedmice otišla ginekologu da potvrdimo trudnoću. Koliko se sjećam, bila sam u 6. sedmici i Dr je odmah vidjela dvije gestacijske kesice i čuli smo dva malena srca user posted image user posted image da kucaju. Ali nikakvih drugih simptoma nisam imala, a pogotovo mi stomak nije narastao.
Mislim da je rano za rast stomaka. Najbolje je da odeš ginekologu, što vjerujem da bez obzira nosila dvojke ili ne planiraš da učiniš.
Sretno i javi nam se.
Ovaj podforum sada nije toliko aktivan kao što je bio kada sam ja i ostale mamice dvojki bile trudne, ali tu smo da te savjetujemo ukoliko zaista budeš zanijela blizance.



_____________________________

Edi i Mak - DOUBLE BLESSING
27.05.2008.

Moji životi, ljubavi, sreće najveće...

(odgovor članu nermina_)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Problemi u blizanackoj trudnoci!
4.4.2009 11:16:20   
Puslica
VELIKI pozdrav i od mene !

Jako mi je drago i zahvaljujem se ELMIB na ovoj temi i tekstovima koje je postavila.I odma da joj kažem da sam je vidjela na tv i da ima prelijepe blizance zaista kao bebice s razglednice.
Ja takodze očekujem blizance u 27.sam sedmici i sve me jako zanima ipak je to drugačija trudnoča od jednoplodne....Nikad u životu nisam ni pomišljala da bi m ogla imati blizance ali eto Bog mi dao,mada neznam da li je genetika (od mog svekra neki rodzak ima blizance),mislim da nije ipak je sve do mojih stimulisanih ciklusa.
Ali to nije ni bitno ,najvažnije mi je da je s bebama sve uredu.
A draga nermina imaš dobre izgleded da nosiblizance ako bi se vodili genetikom,i dr to odmah vidi i meni je u 5.sedmici rekao dva gestacijska mješka.Mislim da sam i ja odmah primjetila rast stomaka još sam bila krupna .Pa sretno i javi se .

_____________________________

DJECA SU NAJLJEPŠI POKLON ,VOLIM VAS CURICE MOJE!

(odgovor članu Suzana)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Problemi u blizanackoj trudnoci!
4.4.2009 12:38:21   
ElmaB
Hvala ti puslice!

Ja sam inace sklona debljanju, i to mi se uvijek odrazava na stomak i butine. U obje trudnoce mi se stomak odmah vidio u drugom mjesecu, a sa blizancima posebno. Izgledao je nekako napuhan, isto kao da sam se previse najela.user posted image


_____________________________

Mamina zlata:
Tea, 11.02.2005.
Lana, 31.03.2008.
Deni, 31.03.2008.


(odgovor članu Puslica)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Problemi u blizanackoj trudnoci!
4.4.2009 12:48:55   
Puslica
e bas tako ,kao da sam se prejela ,jednu situaciju uvijek pricam ,mislila sam da se kod mrsavijih zena prije primjeti stomak nego kod debljih medzutim uvjerila sam se da je obrnuto.
Nikad necu zaboraviti bila sam 2-2,5 mjeseca trudna kad mi se drugarica udavala a bila je u 4mjesecu trudnoce i vjerujte obukla je sve sto je kupila za vjencanje dok nije bila trudna a ja sam vec morala kupiti trudnicke pantalone i imala sam stomacic....:)


_____________________________

DJECA SU NAJLJEPŠI POKLON ,VOLIM VAS CURICE MOJE!

(odgovor članu ElmaB)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Problemi u blizanackoj trudnoci!
17.5.2009 18:04:53   
veeseelaa
odmah na prvom pregledu se utvrdi radi li se o blizanačkoj trudnoći

(odgovor članu Puslica)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Problemi u blizanackoj trudnoci!
29.5.2013 1:37:39   
Di_U
Sindrom međublizanačke transfuzije (TTTS) - je ozbiljna komplikacija koja se javlja pri višeplodnoj jednojajčanoj trudnoći u kojoj plodovi imaju jednu zajedničku posteljicu. Ovaj sindrom izaziva disproporciju u krvotoku blizanaca. TTTS se javlja u oko 15% svih monozigotnih (jednojajčanih) višeplodnih trudnoća.

Bez liječenja, bolest je vezana sa povišenim rizikom smrtnosti (oko 80 %) i invalidnosti plodova.

Zahvaljujući zajedničkoj posteljici, krvotoci plodova mogu da se povežu. Uprkos činjenici da svaki plod koristi svoj dio placente, na njoj mogu da se pojave abnormalni krvni sudovi (anastomoze ) koji će povezati krvotoke, te će krv preko njih preticati od jednog ploda do drugog izazivajući tako disproporciju u obimu krvi. U zavisnosti od pravca kretanja krvi, jedan od plodova postaje "davalac" a drugi "primalac".

Kod pojave TTTS-a, glavnu ulogu igraju "duboke" arteriovenske anastomoze, koje se ne nalaze na površini već dublje u posteljici, posle toga kada površinski krvni sudovi "zarone" u dubinu posteljice.
Oticanje krvi od "davaoca" umanjuje njegov ukupan obim cirkulirajuće krvi, dovodi do hipoksije tkiva, intrauterinog zastoj rasta, smanjene proizvodnje urina koja je vezana sa oštećenjem bubrega i kao posljedica toga dolazi do – oligohidramniona tj. manjka plodove vode koje ometa normalno sazrijevanje pluća. Volumen krvi "primaoca" se naglo povećava, što povećava opterećenje na srce i bubrege, i rezultira uvecanjem obima plodove vode (plihidramnion) i zastojem u radu srca.

Pri pojavi TTTS-a do 26. nedelje plodovi uglavnom stradaju ili se radjaju sa ozbiljnim zdravstvenim problemima ukoliko se ne pristupi adekvatnom liječenju. U slučaju pojave sindroma posle 26. nedelje trudnoće plodovi uglavnom preživljavaju i imaju velike šanse da izbjegnu invalidnost.

TTTS se dijeli na 5 faza (Quintero et al., Staging of twin-twin transfusion syndrome. JPerinatol. 1999;19(8 Pt 1):550-5):

1. U prvoj fazi kod "primaoca" se pojavljuje višak plodove vode (polihidramnion), a kod "davaoca" manjak plodove vode (oligohidramnion);
2. U sledećoj, drugoj, fazi bolesti otsustvuje punjenje mokraćnog mjehura kod "davaoca";
3. U trećoj fazi TTTS-a dolazi do kardiovaskularnih promjena koje se mogu jasno uočiti po patološkom nalazu doplera pupčane arterije i venskog protoka;
4. U četvrtoj fazi se razvija fetalni hidrops (akumulacija tečnosti u tjelesnim šupljinama);
5. Petu fazu karakteriše intrauterina smrt ploda.

Patogenim znacima teškog oblika TTTS-a služi: prisustvo velike mokraćne bešike i polihidramniona kod ploda "primaoca" u poređenju sa izraženim manjkom plodove vode i "otsustvom" mokraćne bešike kod ploda "davaoca", kod koga je takođe karakteristično smanjenje pokreta zbog manjka plodove vode.

U toku mnogih godina radilo se na istraživanjima efektivnosti različitih tipova liječenja. Ni jedna iz predloženih terapijskih metoda (strogo ležanje, proteinski kokteli, aspirin i sl.) nije dala statistički značajne rezultate. Zbog toga se razmatraju isključivo hirurške intervencije .
Otsustvo liječenja, dovodi do praktično 100 % - tne smrtnosti jednog ili oba ploda. Izuzetak su oni retki slučajevi koji se nalaze na prvoj fazi TTTS-a posle 22. nedelje trudnoće (kod njih je smrtnost procentualno nešto niža).

Izvor www.fetalmed.me

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Problemi u blizanackoj trudnoci!
27.11.2013 14:57:44   
kikimiki25
pozz! evo ovako rodila sam prije 7 ipo miseci hitnim carskim, i sad sam opet totalno neplanirano ostala trudna, nebi me toliko brinulo da mi dokt nije rekla da nosim blizance. nezz dali je itko imao ovakav slucaj. mene brine koliko je rizicno rađati s obzirom da je proslo jako malo vrimena od carskog i to sto imam problem sa štitnjačom koja divlja od poroda. bila bi zahvalna na bilo kakvom savjetu ili komentaru.user posted image

(odgovor članu ElmaB)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Problemi u blizanackoj trudnoci!
27.11.2013 17:28:13   
canim
Pa ako te ne brine kad bi bila jedna beba, zasto te brinu blizanci user posted image
Zene radjaju po jednu bebu pa bude preko 4500 gr a blizanci su uglavnom sitniji, tako da ne vjerujem da s te strane trebas biti zabrinuta. Ima jako puno zena koje su zatrudnile brzo nakon carskog pa se nadam da ce ti se i one javiti sa svojim iskustvom.

Sto se stitnjace tice to najbolje da se obratis svom doktoru, jer ti on moze dati najbolji savjet.

Ali 2 puta bliznacka trudnoca user posted image


(odgovor članu kikimiki25)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Problemi u blizanackoj trudnoci!
27.11.2013 17:52:20   
SREĆNA
Ja sam zatrudnila 9 mj. nakon CR jer sam htjela svjesno i namjerno, i ranije sam htjela ali ne pitam se ja nego dragi Bog. Uglavnom kad sam saznala da su blizanci, pitala sam dr. koliko je sad rizično, jer mali je razmak između cr i trudnoće, pa blizanci, a još prva beba nažalost rođena mrtva.Helem dr. mi je rekla da uopšte nije rizično, da se samo mora malo više voditi računa, malo češće na preglede, više zbog ishoda prve tzrudnoće nego zbog toga što su blizanci.Fala Bogu dragom, evo ih sad oko mene živi i zdravi i nedaju mi pisati.Sretno.

(odgovor članu canim)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Problemi u blizanackoj trudnoci!
27.11.2014 9:02:10   
eva30
da vam se pridruzim ja sam 28+3 trudnoce sa user posted image user posted image dve djevojcice,u 19 sedmici mi je ueadjen hitni serklaz i od tada sam na strogom mirovanju.pre dva dana sam bila na uz i dr mi je rekla da su bebe previse sitne a jedna ima obim stomaka ispod norme,narucena sam sutra ponovo na uz,pa utorak.jeli se desavalo komeuser posted image

(odgovor članu SREĆNA)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Problemi u blizanackoj trudnoci!
26.3.2018 13:27:40   
Hanna1
Koji je najkasni period kod jednojajcane blizanci, da se vidi/cuje otkucaj srce? Bila sam kod lekara pa nije mogo da cuje srcevu reakciju, a jedno je 8 a drugo bebence 7 nedelja. Sve ostalo je u redu.
Hvala

(odgovor članu ElmaB)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Problemi u blizanackoj trudnoci!
23.4.2018 14:32:40   
dinanina
❤️

(odgovor članu Hanna1)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Problemi u blizanackoj trudnoci!
20.7.2020 16:10:13   
Fansy56
Pozdrav drage mame,da li se desilo nekoj da dr.kaze da je kod jedne bebice nogica kraca za 3cm,kada ste ridile da li ostalo to tako i kako se razvijala beba?S drugom sve ok


(odgovor članu dinanina)
Neposredna veza do poruke: 15
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *