|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Vrlo bolne prepone u trudnoci - dijastaza pub...
15.9.2012 0:04:18   
Maglicica
Drage moje,
da vidim da li se neka od vas susrela sa ovim problemom - vec par dana me boluckaju prepone, vise lijeva nego desna i pubicna kost, ali danas sam pravo nadrljala , bol je postao uzasno jak, i da ne opisujem ja, evo vise detalja u tekstu ispod (inace sam 38+3 sedmica)

Kako se manifestuje dijastaza pubične simfiza?
Simptomi i znaci dijastaze pubične simfize zavise od stepena dijastaze i najčešće su
osećaj bola na prednjoj strani karlice koji postoji nekoliko dana, do nekoliko nedelja nakon porodjaja
bol se može pojačavati na dodir i biti veoma intenzivan
bol se pojačava prilkom hoda i podizanja jedne noge
bol može da postoji u kukovima, preponama i donjem delu trbuha
postoji neprijatan osećaj propadanja karličnih i trbušnih organa
nekada se može čuti, ili oset_iti pucketanje u ovoj regiji
kod velikih dijastaza, postoji patkast hod sa stopalima okrenutim upolje

Ili iz drugog teksta
Dominirajući sindrom disfunkcije simfize jest bol. Ona se pojavljuje u pubičnoj regiji, preponama, unutarnjem dijelu natkoljenica, donjem dijelu leđa i kukovima. Također je bolno i oteano stajanje na jednoj nozi, penjanje i silaenje niz stepenice, ulazak i izlazak iz auta te okretanje u krevetu, posebice tijekom noći. Neke su ene osjetile jak pritisak u pubičnoj regiji, "klik" dok hodaju, te osjećaj trganja u donjem dijelu trbuha prilikom kihanja, kaljanja, ustajanja i naglog kretanja, no to moe biti povezano i sa irenjem maternice zbog razvoja ploda. Simptomi sds-a pojavljuju se najčeće u drugom tromjesečju trudnoće, već od 12 tjedna trudnoće. Neke ene registriraju tu bol kao blagu neugodu, a nekima je ona prava muka i onemogućuje ih u normalnom funkcioniranju.

Kako se postavlja dijagnoza dijastaze pubične simfize?
Anamneza sa tipičnom kliničkom slikom i objektivnim pregledom je dovoljna da se postavi sumnja na dijastazu pubične simfize.
Definitivna dijagnoza se postavlja na osnovu rendgenskog pregleda karlice. Tokom trudnoće može se načiniti ultrazvučni pregled, ili pregled nuklearnom magnetnom rezonancom.
Kako se leči dijastaza pubične simfize?
Lečenje dijastaze pubične simfize podrazumeva ordiniranja analgetika, mirovanja i korišćenje širokog povoja, ili midera koji drže karlicu.
Operativno lečenje dolazi u obzir samo kod velikih dijastaza pubične simfize sa razmicanjem kostiju većim od 4 cm.
Utjecaj sds-a na porođaj
Svakako obavijestite svoga porodničara da imate ovaj sindrom. U ozbiljnijim slučajevima ovog sindroma moe se razmiljati o carskom rezu. Naalost, ne postoji način kojim bi se predvidjelo hoće li se ovaj sindrom pojaviti i u sljedećim trudnoćama niti hoće li bol u sljedećim trudnoćama biti jača. No točno je da raniji tretman ovog sindroma moe pomoći da se bol maksimalno reducira.
Postporođajna bol
U nekim slučajevima bol nestaje nakon porođaja, dok se kod nekih ena ona tek nakon porođaja pojavi. Nakon porođaja razmak između kostiju se smanjuje, a ligamentima treba otprilike 3 do 5 mjeseci da se vrate u normalnu veličinu i potpuno očvrsnu simfizu pubis. Naalost o ovom sindromu se vrlo malo govori i nije rijetkost da liječnici uopće nisu upoznati s njim. No svaka ena koja osjeća te simptome ili neki od njih treba to reći svom ginekologu koji je moe uputiti na daljnje pretrage da bi se utvrdilo je li bol rezultat normalnih promjena u trudnoći ili je moda u pitanju sindrom disfunkcije simfize. U svakom slučaju potrebno je učiniti sve to se moe kako bi trudnoća bila to ljepe razdoblje ivota svake buduće majke.

Uglavnom, imam sve navedene simptome i bolove, pa me zanima je li to jos nekom zvuci poznato :)

< Poruku je uredio Maglicica -- 15.9.2012 0:10:08 >
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Vrlo bolne prepone u trudnoci - dijastaza...
16.9.2012 21:51:19   
lady84

Pridruzujem ti se, vec nekih mjesec dana imam iste simptome, a imam jos 2 dana do temina. Od bolova nekad jedva mogu i da hodam.pozdrav

(odgovor članu Maglicica)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Vrlo bolne prepone u trudnoci - dijastaza...
18.9.2012 15:36:13   
Gucci
Imala sam i ja bolne prepone u trudnoci, nekad sam jedva ustajala iz kreveta, jedva hodala itd. Ali sve to prodje, poslije poroda kao da me nikad nista nije ni boljelo :)

(odgovor članu lady84)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Vrlo bolne prepone u trudnoci - dijastaza...
18.9.2012 21:23:17   
Dinka 79
I ja imam isti problem,baš zbog toga sam sad sjela da potražim slićno iskustvo.Termin poroda mi je 10.10. a ima 15-tak dana imam problema pogotovo prilikom spavanja,ustajanja i slićno.Ove simptome nisam imala sa prvom trudnoćom tako da mi je ovo totalno strano.Sutra trebam dr pa ću da je pitam,pa javim sta je rekla.
Valjda nije ništa ozbiljno,pozzz

_____________________________

Naida,30.09.2008.god.

(odgovor članu Gucci)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Vrlo bolne prepone u trudnoci - dijastaza...
20.9.2012 14:25:28   
Dinka 79
Ja sam jučer bila na pregledu,spomenula sam bolove u preponama i ukočenost prilikom spavanja,ali je sve to okarakterisano kao "normalno stanje" i uopšte se tome nije pridavala nikakva važnost :)))),
sve će to biti akoBogda kako treba,pozzz

_____________________________

Naida,30.09.2008.god.

(odgovor članu Dinka 79)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Vrlo bolne prepone u trudnoci - dijastaza...
21.9.2012 16:47:07   
leka
Od 13. sedmice imam bolne prepone, posebno lijeva mi otezava normalno hodanje, podizanje noge, oblacenje itd. Kada sam to rekla dr rekao mi je da to moze biti od pijeska u bubregu ili od sirenja materice, ugl kao to je neko normalno stanje. Ja sam to tako i prihvatila, sada sam 19. sedmica i bol nikako ne prestaje, a jos su mi pocele i kontrakcije tako da svakako moram mirovati, ali i samo lezanje predstavlja problem.
Stvarno me cudi da dr to uzimaju olahko, ali eto sad barem znam dijagnozu hehe

_____________________________

Najbolja veza je ona kad je ljubav jednog prema drugom veća od same potrebe da budete zajedno!

Rijad - uljepšao mami život 13.10.2007.

(odgovor članu Dinka 79)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Vrlo bolne prepone u trudnoci - dijastaza...
21.9.2012 16:49:46   
nanika
I ja sam u obje trudnoce imala bolne prepone i sve je nakraju bilo ok.

_____________________________

Curica 2006
Dečko 2009

(odgovor članu leka)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Vrlo bolne prepone u trudnoci - dijastaza...
21.9.2012 17:00:29   
Cickolini
Nisam znala da moje bolne prepone imaju ime i definiciju. U prvoj trudnoci me je to pocelo muciti mjesec prije poroda i pogorsalo se poslije poroda.

Sad u drugoj trudnoci sve je gore i gore. Ima vec mozda mjeseces dana da sam pocela osjecati bol. Ne znam je li to to, ali imam osjecaj da se raspadam. Pitam se kako ce tek biti u 9-om mjesecu jer sam sad tek 28 sedmica user posted image


_____________________________

Mamina djevojcica - 24. januar 2011
Mamin djecak - 07. decembar 2012

(odgovor članu nanika)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Vrlo bolne prepone u trudnoci - dijastaza...
3.10.2012 12:39:49   
Maglicica
Evo i mene - porodila se, i "preponitis" je prosao kao da ga nije ni bilo :)
Medjutim, mislim da je dobro ovo znati, jer koliko sam uspjela istraziti, u Evropi, USA pa cak i zemljama u regiji se pravo vodi racuna o ovome, te zene trebaju biti svjesne da to moze biti "normalno" ali i da moze biti neka dijagnoza.. Treba to barem spomenuti ljekaru, nek se zna..

(odgovor članu Cickolini)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Vrlo bolne prepone u trudnoci - dijastaza...
24.3.2013 1:37:18   
ariel83
Draga moja, evo nekoga ko je baš kao i ti jaaaaaaaaaaaaaaako zabrinut i trenutno provodi noć u suzama user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image . Užasno se osjećam i smatram da je i ova trudnoća samo još jedna u nizu Božjih kazni za žene. Uvijek se iznova iznenadim kada neko kaže da uživam u trudnoći?! Ja nikako ne uživam user posted image . U svemu ovom me tješi samo moja princeza koja me povremeno svojim kretanjem podsjeti zašto sve ovo trpim.
Naime, ja sam u 27 - moj sedmici trudnoće i trpim te neke bolove koje više ne znam ni kako definisati. Kratko rečeno BOLI ME DONJI DIO TRBUHA, NAJSLIČNIJE BOLU KOJI OSJEĆAMO KADA BOLE JAJNICI PRED MENSTRUACIJU ILI PRILIKOM JAKE UPALE. Ta bol se polahko širi prema preponama. Boli me i kada mirujem i kada vršim bilo koju aktivnost. Već mi je jako tešo podići tu nogu ili se osloniti na nju. Riječ je naravno o lijevoj strani, ali vlo često znam čuti tu bol i na desnoj strani. To nije neka bol koja se ne može podnjeti, ali kada ta bol kontinuirano traje već duži period, to počinje uticati i na psihu, stvara nervozu i naravno brine me i to ne malo.
Liječniku sam se javljala, ali on na to nije baš dao neki komentar. Imala sam osjećaj da ni on nama pojma šta je u pitanju i da mu nije jasno šta je. Jedino što je prokomentarisao bilo je da je bebač ok i dao mi je neke vaginalete od kojih mi nije ništa bolje. Ne znam šta da radim, niti kome da se obratim. Da mu se opet obratim, mislim da nema svrhe, valjda bi nešto učinio nakon što sam mu dva puta skrenula pažnju na to.
Evo sada čitam i tražm po forumima slične slučajeve. Obzirom da nisam upućena u medicinu i da baš i ne poznajem stručne medicinske nazive, malo šta mi je jasno. Ono što sigurno znam jeste da nešto trebam poduzeti, a iskreno ne znam šta.

(odgovor članu Maglicica)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Vrlo bolne prepone u trudnoci - dijastaza...
24.3.2013 14:26:54   
Bihter
I ja sam 25 sedmica masAllah..i ponekad me prepone strasno znaju boljeti,..kao da sam spagu radila citavu noc ujutro kad ustanem,tesko mogu na nogu stati...Ali hvala Bogu to mi se samo par puta desavalo..inace sve ok,,..Nek su bebe zive i zdrave pa se da trpitiuser posted image

(odgovor članu ariel83)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Vrlo bolne prepone u trudnoci - dijastaza...
23.4.2014 11:36:27   
amelamija
Drage kolegice, vidim da vecina vas ima iskustva oko bolnih prepona, mene jako boli lijeva, zvala sam ginekologa i zakazao mi je pregled odmah sutra pa sam se malo prepala... da li je to normalno, moze li biti posljedica na bebu, inace sam u 9.mjesecu trudnoce, termin mi je 12.maja... prva trudnoca je u pitanju...

(odgovor članu Bihter)
Neposredna veza do poruke: 12
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *