|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   dijagnoza u trudnoci-Turner
3.12.2007 12:53:46   
peruska
Pozdrav svima,
sestra mi je trudna 35+5, prije trudnoće znala je da ima uterus septum, tj. pregradu u maternici.
Do sada je vodio dr. Mašić, po preporuci ode na kliniku Koševo prošle sedmice ( tačno 35. nedjelja) gdje se posumnja na Turner sindrom, po njihovim riječima na osnovu nečega na vratu.
Beba je na zadak, pa se ne vidi spol, inače je to valjda 45 XO kombinacija, tako da znamo da je dečko, sumnje bi se otklonile, jer to imaju samo cure.
U petak sam ja s njom luda otišla do Mehmedbašića, koji je rekao da je sve OK, on je vidio tu pregradu u maternici, ali misli da je sa bebom sve uredu.

Smirio nas je dosta, al crv sumnje radi svoje, pa vas pitam šta mislite, da li bi on rekao istinu da je vidio nešto sumnjivo, dal da potražimo i treće mišljenje?

Ona je pred porod, šta se sada uostalom može napraviti, postoji li kasna amniocenteza?user posted image

Neposredna veza do poruke: 1
   RE: dijagnoza u trudnoci-Turner
3.12.2007 13:03:56   
Suncica*
Draga moja,
jako me zainteresovalo i nasla sam ovo na internetu sta se radi kada dete ima turnerov sindrom, a amniocenteza se radi najkasnije u 12 nedelji trudnoce..
Nadam se da ce barem malo pomoci, jer koliko sam ja shvatila devojka koja se rodi sa tim sindromom ne moze imati decu..

 Kod dijagnoze Turnerova sindroma potrebna je analaiza kromosomskog kariotipa(jedna polovina ima kariotip 45 X,jedna četvrtina mozaicizam -bez strukturalnih abnormalnosti ,a ostatak ima strukturalnu abnormalnost kromosoma X sa ili bez mozaicizma).Važnost kromosomske analize je u tome da se postavi točna dijagnoza i identificiraju pacijenti koji ima elemente Y kromosoma jer oni imaju povečanu šansu za razvoj malignih tumora iz spolnih tračaka tj. nerazvijenih spolnih žljezda.
Što se tiče trudnoće samo oko 2% pacijentica sa 45,X kariotipom i 12 % sa mozaicizmom mogu imati nešto ostatnih folikula koji bi proizvelu dovoljnu hormonsku stimulaciju za menstruiranje i eventualnu trudnoću,taj eventualni reproduktivni period kratko traje.
Zbog nepostojanja spolnih stanica i unutrašnjeg lučenja hormona pacijentice su neplodne i imaju nerazvijene vanjske i unutrašnje spolne organe i sekundarne spolne osobine.Stoga se daju spolni hormoni da bi se potaklo sazrijevanje dojki,vanjskog spolovila,rodnice,maternice,jajovoda,osim toga oni imaju bitan utjecaj na održavanje koštane mase,živčani,kardiovaskularni i ostale sustave organizma( i daju se zbog tih razloga ,a ne radi izazivanja menstruacije).Inače postoje i druge kombinacije lijekova(oxandrolon,hormon rasta) koji se daju u pubertetu da pacijentice mogu doseći veču konačnu visinu.

dr.Dario Majnarić
spec.ginekologije i porodništva

(odgovor članu peruska)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: dijagnoza u trudnoci-Turner
3.12.2007 13:08:00   
Nađina mama
cao,
nadam se da ce ti sestra proci bez problema,ja koliko sam cula da je dr.mašić najbolji u vojnoj, a za mehmedbašića neznam, moja komšinica je išla kod njega ćitavu trudnoću. i govorio joj je ćitavo vrijeme da nosi muško, a ona rodila curicu.Uostalom mislim da bi on rekao da nešto nije uredu sa bebom, jer nevjerujem da bi ijedan doktor krio nešto u vezi bebinog zdravlja.Neznam jel ovo sad ima neke veze sa tvojim pitanjem,al nadam se da sam bar malo pomogla i da ce beba ako bog da biti OK.
pozdrav

(odgovor članu peruska)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: dijagnoza u trudnoci-Turner
3.12.2007 13:13:17   
Suncica*
Takodje zaboravila sam da pozelim svu srecu tvojoj sestri. Nadam se da ce bebica biti dobro, jer nekada i lekari znaju da pogrese. A bitno je da je potrazila jos jedno strucno misljenje..
U svakom slucaju mnogo srece..

(odgovor članu Nađina mama)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: dijagnoza u trudnoci-Turner
3.12.2007 13:14:49   
peruska
cao,
hvala ti puno, naravno da ima, pitale smo se dal je moguće da Mašić i Mehmedbašić ne vide ništa, a da na Koševu tako pričaju, iako Mehmedbašić doista djeluje kao čovjek od povjerenja.
I moram napisati, taj dan kad smo ušle kod njega smirivao je moju sestru, pokazao se kao čovjek.

(odgovor članu Nađina mama)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: dijagnoza u trudnoci-Turner
3.12.2007 13:17:57   
Suncica*
Ja sam imala takvu situaciju kada sam bila ubedjena da moja Lorena ima epilepsiju, ali sam bila jaka i isli smo kod 5 lekara, saslusali 5 misljenja i na kraju se ispostavi da nije nista, nego da ima tikove od fotoaparata..
Ipak se suosecam sa njom, jer najteze je majci kada misli da ima bolesno dete..
Ja se iskreno nadam da ce sve biti aBd uredu..

(odgovor članu peruska)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: dijagnoza u trudnoci-Turner
3.12.2007 18:22:18   
Adana
SAMO DA POZELIM TVOJOJ SESTRI LAK POROD I ZDRAVU BEBU!!!
KAZU DA JE DR DIVANOVIC JAKOOOO DOBAR. ON IMA ORDINACIJU NA POFALICIMA. PA NIJE ZGOREG JOS KOJE MISLJENJE CUTI, AKO SI TO MOZE PRIUSTITI...
ZELIM JOJ SVE NAJBOLJE!!!!

(odgovor članu Suncica*)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: dijagnoza u trudnoci-Turner
10.12.2007 8:32:03   
peruska
Pozdrav svima,
ovo je jos jedna prica sa sretnim krajem, sestra mi se u subotu porodila na Kosevu.

Rodila je zivog i zdravog djecaka.

Zakljucak je moj da uvijek  treba potraziti i drugo misljenje...

(odgovor članu Adana)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: dijagnoza u trudnoci-Turner
10.12.2007 9:10:32   
bebano
Peruska tek sam sada vidjela tvoju poruku. Ma to je divno, najvise volim ove price sa sretnim krajem user posted image . I ja sam uvijek za to da se traze 2-3 misljenja a ne odmah prihvatiti sve 'zdravo za gotovo'. Za tvoju seku i malo deckica user posted image .

(odgovor članu peruska)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: dijagnoza u trudnoci-Turner
10.12.2007 11:10:17   
laracroft
Cestitam i razumijem agoniju kroz koju ste prosle.I sama sam bila prestravljena kada mi je moj ginekolog u osmon mjesecu trudnoce saopštio da beba ima kracu bedrenu kost.Niko od ljekara,a obisla sam trojicu nije zelio da mi precizira da li beba ima neku anomaliju,odnosno da li ce biti rodjena sa Downovim sindromom(kraca bedrena kost je prvi pokazatelj Downovog sindroma ili nece biti kako su to oni rekli u skladu sa evropskim standardima.Ma koji su to evropski standardi?Do samo trenutka poroda bila sam sludjena...bukvalno.Moram reci da sam rodila zdravog djecaka koji je rodjen sa duzinom od 48cm.Nismo po evropskim standardima,ali smo zato najljepsi heheuser posted image user posted image user posted image
P.S.Moram napomenuti da mi ni ginic nije bas po evropskim standardima!

_____________________________

Adian 01.02.2007

(odgovor članu bebano)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: dijagnoza u trudnoci-Turner
11.12.2007 11:02:33   
budućamama
Peruska tek sam sada vidjela tvoju poruku. Ma to je divno, najvise volim ove price sa sretnim krajem . I ja sam uvijek za to da se traze 2-3 misljenja a ne odmah prihvatiti sve 'zdravo za gotovo'. Za tvoju seku i malo deckica .
user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu laracroft)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: dijagnoza u trudnoci-Turner
11.12.2007 17:50:07   
Nala
user posted image user posted image user posted image  sretno svima i puuuuno zdravlja i bebi i mami, a naravno i tetkici user posted image

I samo da pitam, sad kad je sve hvala Bogu dobro zavrsilo. Nisam skontala bas na pocetku, trudnocu je vodio dr Masic i osim te pregrade u maternici on nije posumnjao ni na sta drugo. Zasto ste vi onda isli na Kosevo, zasto Masic nije do kraja vodio trudnocu? Ja sam pred porod pa jos razmisljam gdje i kod koga cu ici pa me svi detalji zanimaju :-)
Hvala unaprijed

_____________________________

Ajsa 04.03.2002.
Esma 29.05.2005.
Nase maleno 20.01.2008.

(odgovor članu peruska)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: dijagnoza u trudnoci-Turner
12.12.2007 10:04:02   
peruska
pozdrav
na Kosevo je otišla zbog savjeta moje rodice da je to ipak klinika i da je sve drugacije.
Ona je poslije svih ruznih dijagnoza na Kosevu i mislila da se porodi u Vojnoj bolnici kod dr. Masica medjutim sudbina je htjela drugacije.
Na kraju kad je u petak puknuo vodenjak navece otišla je do Vojne bolnice gdje su joj rekli da nemaju dezurnog pedijatra i da ide na Koševo, nisu bili grubi ali su joj to predložili.
Ona je to i uradila pa je carski rez uradjen na Kosevu ( pukao vodenjak, ona trudna 36+4).

Sto se tice te pregrade ( dijagnoza je potvrdjena i kad je radjen carski) nju je otkrio dr. Divanovic prije same njene trudnoce. On je predlagao da se to ukloni prije trudnoce, ona nije slusala i ... ipak se na kraju sve dobro zavrsilo.
Prilikom carskog ta pregrada nije uklonjena, nego su joj na Kosevu rekli da prije eventualne druge trudnoce treba da je ukloni.

Njen sin rastao je znaci u samo jednom dijelu maternice, pa valjda je zato i ranije krenula plodna voda, pupcana vrpca mu je bila oko vrata, a oni su mislili da su to nakupnine ciste od Turner sindroma ( nisu dobro vidjeli).

Hvala Bogu da sve ovako zavrsilo!

(odgovor članu Nala)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: dijagnoza u trudnoci-Turner
13.12.2007 15:29:24   
Nala
Hvala peruskana info... sad sam skontala (valjda je to zbog trudnoce user posted image )
jos  jednom puno lijepih zelja bebi i svima

_____________________________

Ajsa 04.03.2002.
Esma 29.05.2005.
Nase maleno 20.01.2008.

(odgovor članu peruska)
Neposredna veza do poruke: 14
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *