|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Uvecan pyelon
6.2.2009 19:45:16   
tresnjicaaa
Ja sam sad u 35 sedmici i na ultrazvuku mi je doktor primjetio uvecan lijevi pyelon kod bebe. To je ustvari bubrezna casica. I kod moje bebe je 5 mm. On kaze da nije nista opasno i da se to desava, samo da se treba pratiti. Jel neko od vas imao slicno iskustvo? Ja ludim iako mi je on rekao da ne treba da brinem.user posted image

_____________________________

Namik 23.01.2006.
http://selma-sarajevo-tripoli.blogspot.com/
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Uvecan pyelon
6.2.2009 20:06:54   
beni29
Evo odmah da te ohrabrim nista ne brini. Mom Eliottu je isto tako ginekolog vidio na zadnjem ultrazvuku pred porod i naravno ja panika odmah. Odmah sam otisla kod pedijatra i ona mi je sve lijepo objasnila. To se desava dosta cesto i vecinom kod muskih beba. Normalno sa vremenom bi se sve trebalo vratiti na svoje mjesto i nikakva operacija nije predvidjena osim naravno ao beba ima problema da mokri. Kada se Eiott rodio uradili smu mu ultrazvuk bbrega i malojebilo povecano i polsije dva mjeseca ponovo i sve je bilo sasvim normalno. Eliott sada ima 21 mjesec vrlo je aktivan djecacic i ja sam potpuno zaboravila na taj mali " problemcic"
Moj iskreni savjet je da ne panicis jer to nje nesto sasvim normalno i nista strasno.



_____________________________

Benjamin 18/12/2001
Eliott 28/04/2007
Mon bebe d amour

(odgovor članu tresnjicaaa)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Uvecan pyelon
6.2.2009 20:42:54   
tresnjicaaa
Beni hvala ti do neba. Nemas pojma koliko mi znace ove tvoje rijeci. Puno hvala jos jednom, probacu da ne mislim na to vise. Citala sam da se to cesto desava kod djecaka ali kod mene je djevojcica. Ne znam da li to ima neke veze? Uglavnom moj dok je isto to rekao da nije uoopste opasno i da se desava da bude povecano i da se kasnije smanji samo od sebe.

_____________________________

Namik 23.01.2006.
http://selma-sarajevo-tripoli.blogspot.com/

(odgovor članu beni29)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Uvecan pyelon
6.2.2009 20:44:27   
NANICA
Kako se to uopste uoci. Mislim, znam, uz-om ali prava je sreca da je tvoj ginicsavjestan pa je primjetio z arazliku od mnogih.

(odgovor članu tresnjicaaa)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Uvecan pyelon
6.2.2009 21:02:55   
beni29
Nista se ne sekrija sve je to normalno. Cesce je kod djecaka to je sigurno ali eto ti si dokaz da se desava i kod djevojcia. Ginekolog to uoci ultrazvukom i svaki bi trebao da dobro pogleda svaki put kada radi ultrazvuk pogotovo zadnji ultrazvuk pred trudnocu. Samo polako i zelim ti ugodnu trudnocu i lak porod.

_____________________________

Benjamin 18/12/2001
Eliott 28/04/2007
Mon bebe d amour

(odgovor članu tresnjicaaa)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Uvecan pyelon
18.1.2012 10:30:45   
pocahontas
dugo se kanim da pisem ovdje o našem "problemčiću" za koji sada zapravo nisam ni sigurna da smo ga imali ikada, a primjećen je samo i isključivo zbog postojanja ove savremene UZV tehnologije..da je nije bilo, ne bi znali da smo to nešto kao imali..

eh ovako, u trecem trimestru trudnoce dr. Pasic Nejra mi je primjetila prosiren pijelon kod bebe. Sreca pa sam imala tako dobru doktoricu koja je to primjetila. Rekla je da je velicina u okviru nekakvih tolerantnih granica ali da treba to pratiti redovno kada se beba rodi.
kada je bebi napunio mjesec dana, otisli smo kod dr. Vegar i ona je konstatovala da je pijelon prosiren na oba bubrega, ali da sama funkcija bubrega je uredu i ostalo. napominjem, dijete nije imalo nikakvih, ama bas nikakvih simptoma niti teškoća bilo koje vrste!!! tada su pyeloni bili promjera cca 16mm i 13mm..rekla je da samo to treba kontrolisati svako 3 mjeseca i da bi prema njenom iskustvu to vremenom prilikom sazrijevanja bubrega trebalo da spontano nestane! kaze da cak svaki drugi djecak beba to ima, samo sto to ili nije primjeceno na UZV pregledu pa majka nikad ni ne sazna ili doktori primjete ali smatraju da nije alarmantno pa majku ne uzrujavaju jer to prema iskustvu svakako nestane! razlog sto se to pojavi kod fetusa je nezrelost i nedovoljna razvojenost bubrega, i vremenom, njihovim sazrijevanjem kada se dijete rodi, to isčezn! tako smo to mi redovno pratili, nalazi urina i urinokulture stalno sterilni user posted image tj. stalno su bili sasvim uredu. krvna slika takodjer savrsena. jedini nazovimo ga problemcic je taj da moje dijete nije bio nikada debela beba (dojila sam ga isljucivo 6 mjeseci i presla na kalandearsko uvodjenje guste hrane, sve kako treba), sa svojih 10 mjeseci imao je jedva 8kg...rodjen je sa 3150gr, 52 cm dug is a 5 mjeseci je imao 6,400kg sto znaci da je udvostrucio porodjajnu do perioda kada se to zahtjeva prema nekakvim tabelama...do prvog rodjendana sam pronasla da beba treba da porodjajnu tezinu poveca 2 i pol puta do 3 puta, i taj uslov smo isto tako ispunili user posted image navodno, nenapredovanje u tezini kod bebe moze da bude znak tj simptom ovih prosirenja na bubrezima...
na svakoj slijedecoj kontroli pijeloni su se po par milimetara smanjivali (sa 16mm spadalo je na 9mm a na drugom bubregu sa 13mm je spalo na 7mm)..dakle, nalaz je u regresiji, nema nikakvog osnova da kaze da ima VUR (vezikouretralni reflux!!!) ali ne moze ni da ga iskljuci jer kao sve je ok ali beba mi je malecka za svoj uzrastuser posted image sto moze biti posljedica tih prosirenja,,,to joj nikad halalit neću neka mi Bog oprosti!!!!
Šalje nas na mikciju-cistografiju  user posted image meni nista nije jasno, nalaz boljei svakim pregledom, pieloni se smanjuju, a ona nas na mikciju user posted image user posted image želim po svaku cijenu to da izbjegnem, jer po meni nema potrebe dijetetu traume stvarati nepotrebno kad je i sama rekla da to svakako treba da nestane do 3 godine čak! čemu onda to, pitala sam se stalno....to je traumatican zahvat za bebu jer stvarno ne znam sta joj bi na posljednjopj kontroli da to predlozi (urin uredu, pijeloni se smanjuju, opsta slika djeteta sasvim ok, psihomotorni razvoj uredan, dijete ima apetit ali je zivahan pa mu se kilice ne lijepe)...dakle, cemu taj zahvat? i obzirom da je opste stanje djeteta ok, ja to nikada ne bih ni primjetila da  ima da mi dr. Pasic ginekolog to nije rekla...jer to sto ne dobija na tezini kao ostale bebe ne bih nikada pripisala bubrezima (urin sterilan, krvna slika dobra)...ko bi se od doktora sjetio da mu pregledam bubrege!!???...
tako smo se mi zadržali samo na toj uzv kontrli  mjesecima kao i do sada....

Nako toga, meni pukne film i ja se raspitam ko je od stručnjaka najbolji u regiji  i dodjem do izvjesnog dr. TRšinar-a Ljubljana, Slo.odmah nakon sto smo bili kod dr. Vegar  ja sam kontaktirala ovog dr. Lijepo spremila dopis-upit i poslala skupa sa kopiranim nalazima sa molbom za njegovo misljenje!
on me sutradan ZOVE na tel, svaka cast, ja sam ocekivala neki mail ili tako nesto - i covjek mi lijepo kaze da sudeci prema onome sto on vidi u nalazima, rijec je o minimalnoj pijalektaziji, koja btw se smanjuje vremenom (prvobitno bilo povecanje 16mm, posljednji put 7mm)..nalazi urina sterilni i ok do tada...kaze on, nema potrebe sad za sada za cistografijom (jer je to bila moja briga najveca do tada zbog traumaticnog pregleda) i kaze da prema njegovom iskustvu to kod djecaka spontano nestaje do 3.godine ako naravno urin ostane ok i generalno nalazi postaju bolji prema UZV-u. Ukoliko se ipak pogorsaju, tj. nalaz urina stalno bude los, potrebno je da uradimo tu cistografiju (on na moje iznenadjenje preporucuje ovu starinsku rendgensku, ne UZV cistografiju jer ova prva daje validnije rezultate koji sigurno mogu potvrditit ili iskljuciti VUR). Kaze da ponovimo UZV nalaz ili da dodjemo u oktobru 2010 kod njega u SLO da on to sve obavi. tako da smo mi odlucili otići u ljubljanu cisto da ga on pregleda jer ovaj dr. ima jako dobre preporuke....
dalje, pred put u SLO uradimo diejtetu nalaz urina - redovno uzimanje po preporuci pedijatrice zbog njegovor stanja, i nalaz bude pozitivan na proteus, i to 10 na 7 koncentracija - ja sva nikakva, dijete super, nema nikakvih simptoma, nema temp. obzirom na toliki br. bakterija..drugi nalaz UK uredan, treci opet proteus???..nista, uvedem antibiotik zinat 10 dana :(user posted image opet uradili nalaz - sterilan...promjenimo lokalnog urologa i odemo kod dr. Topalovic urolog u eurofarm..uzv pregled, kaze bubrezi ok. stanje sa pijelonima poboljsano, nema pogorsanja, uredu dakleuser posted image ....ali, ima fimozis, sljepljenu kozicu na penisu, sumnja da su bakterije proteus u urin s toga dospjele...kako god, preporucuje cirkumciziju ili obrezivanje da svakako iskljucimo i to zagadjenje kozice kao okidac za njegovo stanje i mogucu upalu i bakterije....nikad ga nismo obrezali, samo redovno kontrolirali urin!

Slijedi put u LJUbljanu, neizvjesnot...nevjerovatno lijepe vijesti za nas...u ljubljani na uzv pregledu dr. nam saopstava da su se pijeloni potpuno povukli, da nema ama bas nista na bubrezimauser posted image user posted image user posted image ...muz i ja kad nismo pukli od srece, izljubili smo se tamo kod dr. ko kakva dva tinejdzera, a dijete zamalo od radosti u zrak da bacimo user posted image user posted image R. je tada imao 1,5 dana user posted image
kod nas se zavrsilo nevjerovatno, kao Bozijom rukom odneseno.... RAFA ' EL znaci = Bog izliječi....a nisam to imala pojma kada sam mu ime birala user posted image



_____________________________

Bilježim se sa štovanjem

(odgovor članu beni29)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Uvecan pyelon
18.1.2012 11:54:52   
pocahontas
eh da i jos sam samo htjela nadodati da ovo svakako ne znači da je pijalektazija (prošireni pijeloni) bezazlena anomalija na bubrezima, samo eto sto je kod nas konkretno bilo tako..ovo svakako treba pratiti kod bebe da ne bi doslo do komplikacija, slušati svoje srce pa onda doktore, posmatrati bebu, ali isto prema mom iskustvu nema potrebe dizati frku i paničiti i gledati na sve pozitivnouser posted image

_____________________________

Bilježim se sa štovanjem

(odgovor članu pocahontas)
Neposredna veza do poruke: 7
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *