|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Trombofilija u trudnoći
24.4.2012 13:23:36   
hope4
Molim vas da ovdje napišu svoja iskustva žene koje su iznijele trudnoću s nasljednom trombofilijom...odnosno s problemima s koagulacijom krvi, budući da nisam našla sličnu temu.
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Trombofilija u trudnoći
1.7.2012 17:21:30   
Vinetu
Draga hope4, tek sad sam vidjela ovu temu, jer i sama trenutno istražujem o ovome. Ja sam već imala jednu trudnoću, koja je uspješno završila i sada imam curicu od 3 i po godine. Tek u ovoj drugoj trudnoći mi je utvrđena trombofilija. S obzirom na moju raniju bolest (moždani udar u 23. godini života i probleme sa koagulacijom) vjerovatno je da sam trombofiliju imala i ranije, te da je nasljedna. Nikad dosad nisam radila sve ove nalaze i tek sam zapravo sada dobila odgovore na mnoga pitanja koja sam imala. Kod mene je problem manjak proteina S.
Ja već devet godina pijem Aspirin protekt i nakon nedavnog pregleda kod hematologa izričito mi je rečeno da ga moram piti non-stop jer postoji rizik od stvaranja tromba a i od pobačaja. Utjeha je to što sam imala već jednu urednu trudnoću u kojoj sam,također, non-stop pila Aspirin.

(odgovor članu hope4)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Trombofilija u trudnoći
1.7.2012 19:38:50   
irisss
Vinetu kako su ti otkrili trombofiliju? Ja sam radila spektar koagulacije i rečeno mi je da se po tom nalazu ne može utvrditi niti posumnjati na trombofiliju već da moram raditi genetsko testiranje. Moja dr. mi neda uputnicu, znam da je to skupa pretraga, ali koliko vrijedi jedan život? Meni je predložena jer imam porodičnu anamnezu, jedna tetka izgubila bebu u 9 mj. druga 3 u 5.mj.user posted image Ne znam kome da se obratim, ginekolog kaže dr. opće prakse, a ovaj kaže da mi on ne može dati uputnicu bez konkretnih indikacijauser posted image Ja aspirin 100 pijem već godinama szbog manih problema sa srcem. Misliš da je on dovoljan?

(odgovor članu Vinetu)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Trombofilija u trudnoći
1.7.2012 19:56:38   
Vinetu
Ovu trudnoću mi ne vodi ista dr. kao prvu. Zaprepastila se kad sam joj rekla da ja moram piti Aspirin u trudnoći i poslala me na niz pretraga koje dosad nisam radila, iako je i dr. koja je vodila prvu trudnoću znala za moje stanje. Najviše sam saznala nakon pregleda kod hematologinje koja je insistirala niz pretraga iz krvi (svi faktori koagulacije, uključujući i Von Willebrandov faktor, protein C i S, antitrombin III, D-dimen - rukopis na nalazu je nečitak, pa sam možda i pogriješila u kojem slovu). Nakon što su nalazi došli, rekla mi je da je nalaz uglavnom uredan, osim nekih faktora koagulacije, ali da je protein s izuzetno snižen. Taj manjak proteina S uzrokuje stvaranje trombova i povećava rizik od gubitka ploda. Na tom pregledu nije spominjala riječ "trombofilija" ali sam je kasnije ugledala na nalazu, pridodatu mojim ranijim dijagnozama. Rekla mi je da MORAM piti Aspirin non-stop i tako smanjim rizik od tromba i pobačaja. TAkođer je spomenula i da je dobro to što sam već imala jednu uspješnu trudnoću (u kojoj sam također pila Aspirin).
Dakle, gin. me uputila na farmakologiju gdje su mi rekli da Aspirin u ovoj količini u kojoj ga pijem ne može štetiti plodu. Zatim me uputila neurologu koji mi savjetuje da uradim koagulogram i sa tim nalazom odem hematologu. Nakon urađenog koagulograma idem hematologu... i to je to. Sve je poteklo od ginekologinje, ali svakako moraš imati mišljenje specijaliste na papiru, i na osnovu toga ti ljekar opće prakse ili ginekolog može napisati uputnicu.

(odgovor članu irisss)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Trombofilija u trudnoći
1.7.2012 21:56:34   
Zlaatna
Evo da vam se i ja pridruzim. Imala sam spontani prije skoro godinu dana u 16/17 sedmici. Trudnoca je bila uredna i sve je bilo savrseno dobro, navece sam dobila bolove i zavrsilo se kako se zavrsilo. I tada i sada trudnocu mi vodi Dr.Divanovic koji je jako detaljan i nista ne prepusta slucaju. Nakon spontanog radila sam masu pretraga (ako nekome treba mogu prepisati sa nalaza koje tacno) veliki koagulant, kompletne pretrage krvi, lupus, neka antitijela, TORCH....i jos masu toga. Ustanovljeno mi je da imam pozitivna antifosfolipidna antitijela i nekih problema sa koagulacijom krvi ( ali ne znam tacno sta) Sada sam opet trudna 17 sedmica i svaki dan pijem aspirin od 100mg. Svaki mjesec radim nalaz iz krvi APTT - koliko sam shvatila to je gustoca krvi, slobodno me ispravite ako grijesim. Sve uputnice mi je davala lijecnica opste prakse, znaci nas porodicni ljekar, neovisno od toga sto mi je sve to trazio privatni ljekar. Ovih dana bih trebala otici i do svog hematologa, jer od tada nisam bila.
Meni je doktor rekao da ta antitijela uticu na to zgrusavanje krvi, i da mogu dovesti do pobacaja, jer odbacuju plod.
Sada pijem utrogestan, aspirin, i apaurine po potrebi, naravno magnezijum i vitamine.

< Poruku je uredio Zlaatna -- 1.7.2012 22:06:34 >


_____________________________

Cudno je kako je malo potrebno da budemo sretni i jos cudnije kako cesto bas to malo nedostaje...

(odgovor članu Vinetu)
Neposredna veza do poruke: 5
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Pelene.
пеперутка16

Kada ste počeli da odbijate svoju bebu?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *