|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Vaginalni pregled u trudnoci
6.2.2009 15:23:17   
snowflake980
drage trudnice, pomalo sam izgubljena jer danima svrljam po forumima u potrazi za olaksanjem. ovako, nova sam na forumu i trudna sam otprilike 9 sedmica. jos nisam isla na pregled, a zapravo mi se i ne ide dok ne razbijem sumnje. kao sto vidite po naslovu teme zanimaju me vasa iskustva vezana za vaginalni pregled ili vaginalni ultrazvuk u trudnoci. naime, od saznanja da sam trudna, zeljena je trudnoca u pitanju user posted image , razgovarala sam uglavnom sa dvije iskusne mame i stvar je u tome da su obje u zemljama zapadne evrope, jedna u svedskoj, jedna u svicarskoj, i kada sam ih pitala kakvi su im bili pregledi u trudnoci uglavnom je odgovor bio vanjski pregled, ultrazvuk vanjski, krv, pritisak, urin, tezina itd. ali kad sam ih pitala za vaginalni pregled, one su se zacudile, jer ni jedna ni druga nisu niti jednom obavile vaginalni UZ, obzirom da to tamo nije praksa. samo su ih babice pregledale prstom. a posto mi ovdje imamo mesara doktora na kamare, gubim se, da li da dozvolim uopste da mi rade vaginalni UZ ili ne. citala sam na forumima ovdje da se ovdje uglavnom praktikuje vaginalni UZ, i onda mi nije jasno kako to da u svicarskoj i svedskoj je takva praksa apsolutno izbacena a kod nas, nas i dalje bockaju onim sondama, koje su mi inace mrske, jer svaki put i kad sam isla na takav pregled prokrvarim. a sad je strepnja jos veca jer je u pitanju trudnoca i to prva. bila bih zahvalna na vasim sugestijama. sretno svim buducim i sadasnjim mamama i bebama user posted image
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Vaginalni pregled u trudnoci
6.2.2009 15:28:39   
Nađina mama
Ja sam u prvoj trudnoci radila taj vaginalni UZ do treceg mjeseca, jer mi je doktorica rekla da je plod mali i da se mora raditi taj vaginalni UZ, jeste malo nezgodan al morala sam proci kroz to, sada u drugoj trudnoci kad sam otisla prvi put na UZ doktor mi je pregledao vanjskim UZ, i ja sam mu rekla da su me u prvojk trudnoci pregledali na vaginalni kaze on da je vjerovatno sto sam ranije otisla na pregled u prvoj trudnoci. Navodno zavisi sve od ploda koliki je al svaki doktor ima svoje misljenje i svoju praksu,
uglanom sretno i da prodje sve kako treba

(odgovor članu snowflake980)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Vaginalni pregled u trudnoci
6.2.2009 15:47:18   
dina_89
meni je takodje prva trudnoca i isla sam na prvi pregled sa 7 sedmica doktorica me pregledala vaginalno(uopce nije strasno a da to je upravo zbog toga sto je user posted image  bila mala)kasnije u 19 sedmici kad sam isla pregledala me vanjskim uz, samo je prstima gledala kako stoji vodenjak, ne znam odakle si ali mozes zamoliti clanice foruma da ti kazu u tvom gradu kako koji doktor pregleda pa da odes tom koji ti odgovara i nisam sigurna sa koliko sedmica pocinju da rade taj vanjski mozda neka druga od clanica zna ja nemam bas puno iskustva...

ps. na drugom pregledau doktorica je bila jako ljuta na mene jer nisam dosla kad je bilo 14 sedmica (ja uopce nisam znala da je taj pregled tako vazan rekla mi je da se jedino tad vide neki nabori na vratu koji su jako vazni i da sam trebala doci, rekla mi je da ni jedan drugi pregled nije vazan kao taj ) a ja slusala ko starije iskusnije i ono sto kazu, "ja sam prvi put otisla kad je bilo 4 mjeseca..." moj savjet je nadji dobrog doktora i sve sto te zanima pitaj da ti objasni i manje slusaj one savjetekoji su vrijedili prije 30 godina..



_____________________________

08.06.2009 godine -nasa princeza & Sarah &

(odgovor članu Nađina mama)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Vaginalni pregled u trudnoci
6.2.2009 15:50:43   
taze_mlada
vidjala sam i ja po netu da u nekim zemljama ne postoji praxa vaginalne sonde.... ja sam 27. sedmica i doktor kojem neizmjerno vjerujem jos uvijek tj i na zadnjem pregledu uradi jedan ali ono totalni kratki pregled sondom da bi vidio koliki je cerviks.... moguce da se dosta te svtari svode na strucnost samog doktora....mozda da se dobro raspitas za doktora i onda kad budes otisla na pregled izrazis svoje sumnje pa vidi sta ce reci... u svakom slucaju sretno!!

(odgovor članu Nađina mama)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Vaginalni pregled u trudnoci
6.2.2009 15:53:04   
Blue rose RR
Na žalost naši "mesari" od ginekologa su daleko od zapadnog zdravstva, ili ako bolje definišemo naši mesari dolaze do diploma nakon dva-tri tzv. stručna rada, poslije studija.
Čast izuzecima.
Lično se ne sjećam do koje sam hefte imala vaginalne preglede, zbog toga što sam rano počela (nažalost) da visim po bolnicama.
Moj ti je savjet da nađeš nekog ginekologa (prošaltaj malo po temama oko ginekologa), kojeg većina forumašica hvali, odeš njemu, kažeš mu za svoj strah i za krvarenje poslije pregleda.
Mislim da ćeš imati stručniji odgovor nego od nas, jer se ipak radi o tvom psiho-fizičkom strahu i opterećenju.

_____________________________

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

(odgovor članu dina_89)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Vaginalni pregled u trudnoci
6.2.2009 15:58:30   
Anoniman
Mozda zvuci divlje ali sam vec nekad o tome pisala, ja nisam htjela pristat ni na pregled ni na uzv vaginalni. E sad postoje razne indikacije kad se mora ali ako ne mora bolje ne radit.

(odgovor članu Blue rose RR)
  Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Vaginalni pregled u trudnoci
6.2.2009 15:59:15   
kaktuscic
I meni je isto prva trudnoca, a zadnji vaginalni UZ mi je radjen u 14 sedmici, tad sam radila 4D UZ, i do 14 sedmice vec sam imala uradjena 4 vaginalna UZ. Vjeruj mi nisam ni razmisljala je li treba raditi vaginalno ili ne, slusala sam ono sto mi dr. kaze. 

(odgovor članu dina_89)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Vaginalni pregled u trudnoci
6.2.2009 17:37:17   
bebana27
ja kad sam otisla da potvrdim trudnocu radila sam vaginalni UZ jer je plod bio mali pa se nije vidio

_____________________________

20.09.2009 sam postala najsretnija osoba na svijetu jer sam u zagrljaj dobila svoga sina....Vole te mama i tata
06.09.2010 god.dobili smo prvi zubic sedam dana kasnije i drugi zubic
13.09.2011 rodio se drugi sin Adem

(odgovor članu kaktuscic)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Vaginalni pregled u trudnoci
6.2.2009 17:41:52   
Babyy
draga snowflake i ja sam van bih tacnije iz francuske, prvi pregled kod gin mi je bio isto da saznam dali sam trudna, i radjen mi je vag.uz .. nije bilo nikakvih problema to je ovde sasvim normalno i tada sam bila trudna 7sedmica..pozzz

(odgovor članu bebana27)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Vaginalni pregled u trudnoci
6.2.2009 19:05:40   
Ella_H
Poz...Uradi ono sto tebi odgovara.....Ja nisam dala da mi rade vaginalni pregled imala sam Uz sa 9 i 12 sedmica i sve je bilo ok s bebom....Posavjetuj se s doktorom kojem vjerujes i bit ce sve ok....Ja najvise vjerujem svojoj intuiciji.......

(odgovor članu Babyy)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Vaginalni pregled u trudnoci
6.2.2009 19:14:06   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: bebana27

ja kad sam otisla da potvrdim trudnocu radila sam vaginalni UZ jer je plod bio mali pa se nije vidio

kako se nije vidio ja sam prvi put radila ultrazvuk preko tibe i sve se vidilo imam i slikicu i rekla mi da beba dobro,razvija se napreduje sve super....
Sad sam u trecem,mjes.i opet cu ic 20tog na ultrazvuk abd.jedva cekamuser posted image user posted image

(odgovor članu bebana27)
  Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Vaginalni pregled u trudnoci
6.2.2009 19:31:29   
jagodicabobica
snowflake  ja zivim u Austriji, isla sam na pregled sa 5 sedmica trudnoce imala sam cistu pa su me prgledali doktori svaki dan i to vaginalno.
Za sad se dobro osjecam, kazu da je to ok.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Vaginalni pregled u trudnoci
6.2.2009 20:15:45   
EminaCizmic
Ja sam odmah po zaostajanju menstracije otisla dr. da mi potvrdi trudnocu. Nije mi do sada nikada radjen VUZ. Preporucila bih da sto prije odes na pregled i da se ne plasis. Mozda porazgovaras sa dr. i zamolis ga da te pregleda iskljucivo vanjski!

Najljepse zelje za trudnocu!user posted image

(odgovor članu jagodicabobica)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Vaginalni pregled u trudnoci
27.3.2009 9:47:26   
bojanče
Hej ćaos cure,ja sam ovde nova,pre par dana sam uradila test i pokazao mi je user posted image ,naručila sam se kod doktora za 02.04.da mi potvrdi 100% trudnoću ali se plašim vaginalnog UZ zbog ploda jer sam pre 6 meseci imala jedan spontani pobačaj pa se radi toga bojim.Interesuje me da li bih ja mogla doktora da zamolim da radi vanjski UZ?Zato što je trudnoća mala pa se bojim da li će mi možda morati raditi vaginalni.Unapred hvala vam puno svima!Sve najbolje vam želim!

(odgovor članu EminaCizmic)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Vaginalni pregled u trudnoci
27.3.2009 12:05:47   
zenicanka86
cao bojance!ja sam u Njemackoj,isla kod jednog starog ginekologa na prva 2 pregleda,
mada su mi neki govorili da mi ne radi vaginalni,ja sam s njim razgovarala i reko mi je
da je beba jos mala da se vidi preko stomaka!oba puta mi je radio vaginalni i hvala Bogu
sve je proslo ok!ja mislim da vaginalni uzv nema puno veze sa abortusom!
zadnji put kad sam bila,beba je bila mirna i lupko me "dole" s njim da je probudi!naravno onda
se pocela kretati,i mahati,i poslije pregleda je sve bilo ok!
sad cu u Zenicu,i sad sam u 14-toj sedmici,ja mislim da ce ga sad prestat radit...

_____________________________

nasa bebica dolazi 25.09

(odgovor članu bojanče)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Vaginalni pregled u trudnoci
27.3.2009 16:30:05   
sanjarka
Vaginalni uz se radi do 15/16 sedmice jer je plod jos mali da bi mogla preko stomaka vidjeti detalje, a ja se nisam bunila jer je dobro da ti u 12 sedmici vidi nuhalni nabor na vratu kod bebe, a preko stomaka sigurno ne moze vidjeti

_____________________________

doslo je i nase sunce, sada imamo dva
adin 29.10.2004
lajla 11.6.2009

(odgovor članu zenicanka86)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Vaginalni pregled u trudnoci
27.3.2009 17:24:19   
biloko
Mene je u 12. sedmici doktorica pregledala preko stomaka i naravno mjerila je i nuhalni nabor, tako da se vec tada user posted image moze dobro vidjeti. Mozda to zavisi i od kvaliteta uzv. aparata tj da li je noviji ili stariji user posted image .

(odgovor članu sanjarka)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Vaginalni pregled u trudnoci
28.3.2009 13:16:34   
bojanče
Hvala vam puno,kažem mene je samo strah da se posle vaginalnog UZ ne desi spontani jer sam u par slučajeva čula za to.Ne bih da mi se to opet desi jer sam pre nekoliko meseci imala spontani.Videću u četvrtak šta mi doktor kaže.Idem kod nekog doktora za koga kažu da je jako dobar,privatnik.I ja mislim da je plod mali da bi se video preko vanjskog UZ.Poslednja menga mi je bila 18.02.Najveći me je strah od spontanog,godinu dana smo radili na bebici i sada konačno.Nadam se da će sve biti OK!Pozzić svima

(odgovor članu zenicanka86)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Vaginalni pregled u trudnoci
31.3.2009 9:04:15   
poetesa
ja ću na pregled ako Bog da kada budem bila 20 sedmica, hoću li napokon doživjeti UVZ preko stomaka user posted image  

(odgovor članu bojanče)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Vaginalni pregled u trudnoci
31.3.2009 9:15:34   
marinčii
poetesa meni je moj doktor od 12 tjedna radio ultrazvuk preko stomaka..

_____________________________

Matej 10.7.2009.
Andrej 9.12.2014.
Danas je,možda više nego ikad prije,istina da će način na koji se ponašamo prema djeci odrediti budućnost svijeta!

(odgovor članu poetesa)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Vaginalni pregled u trudnoci
31.3.2009 9:42:43   
zanicka
meni je doktorica do 12 sedmice radila vaginalni ultrazvuk nakon 12 sedmice preko stomaka.Sada sam 25 sedmica i hvala Bogu sad za sad je sve ok.user posted image

(odgovor članu snowflake980)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Vaginalni pregled u trudnoci
31.3.2009 13:22:14   
HannaS
Meni je dr prvi uzv preko stomaka radio u 19 sedmici,a do tad je bio vaginalni.Mada je vaginalnih bilo samo dva do tad.Mislim da sve zavisi od doktora,pa i to kad ce radit uzv preko stomaka i koliko cesto.

_____________________________

Moj Dindili... 12.05.2009

(odgovor članu zanicka)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Vaginalni pregled u trudnoci
31.3.2009 13:33:46   
Emina85
Mislim da i ne smije preko 20. sedmice raditi vaginalni UZ jer bi mogao oštetiti posteljicu, bar je meni dok tako rekao!!
Meni je radio samo do 16.sedmice! Poslije je sve preko stomaka!!


_____________________________

Muhammed, sunce moje, ugledao svjetlo dana 11.07. 2009.i došao majci u zagrljaj !!!
Najljepši osjećaj na svijetu!!!!


(odgovor članu HannaS)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Vaginalni pregled u trudnoci
31.3.2009 13:39:55   
sweet BaBy
Pozdrav svima, ja sam 2 puta radila vaginalni UZ i puno bolje se sve vidi, prvi put mi je dr. uradio UZ preko stomaka u 19. sedmici. Mislim da vaginalni UZ nema nikakve negativne posljedice...
Sretno svima

(odgovor članu Emina85)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Vaginalni pregled u trudnoci
31.3.2009 22:15:58   
poetesa
meni je u 14/15 radilA vaginalni

(odgovor članu marinčii)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *