jasmin
|
Najveci problem sto se zene ispate na porodu jeste ta neprirodnost koja se nametne rodilji.Zalijepe te za krevet,zavezu te ctg-om,nakljukaju te dripom i jos legnes na ledja kod izgona...ne mozes nista drugo ni ocekivati nego da ces da radjas satima,da te dobro iskasape,i da danima ne mozes sjediti ko normalan covjek.Kad bismo i mi imali klinike poput raje u SAD-u,pa da rodilji osposobe zaista prirodan porod,da su ljekari u blizini samo i bas samo ako zatrebaju,da puste zenu da joj tijelo prirodno funkcionise,da radja u polozaju za koji osjeca da je TO TO.Recimo,prijateljica koja je rodila u SAD,uz prisustvo njene babice,kaze kad je skoro krenuo izgon dobila je osjecaj da stane.Babica promatra i uopce je ne ometa,zna da je to taj osjecaj tijela.Uglavnom,izgon se desio u nekom cucecem polozaju...kako tijelo jednostavno lahko potiskuje bebu vani.Ja bih nakon svojih dva carska reza tako voljela probati prirodni porod,ali bas prirodni.Naravno,uz prisustvo izuzetno strucnih osoba u nekoj super opremljenoj,samo za mene :D,bolnickoj sobi.