Hanady RR
|
IZVORNA PORUKA: jasmin IZVORNA PORUKA: Hanady RR IZVORNA PORUKA: jasmin Ljuta sam!!! Poslali smo uredno dokumente potrebne za vadjenje rodnih listova nasoj djeci u BiH.Prilozili smo punomoc na ime mog svekra.No gospoda traze da prilozimo izjave u kojima dajemo saglasnost da se djeca upisu u Federaciji.Dobro nije frka,svekar ima punomoc,racunamo da ce on.No,oni ne zele da cuju...traze da licno ja i muz potpisemo.Dragi Boze...pa sta im znaci punomoc?Sto smo je slali ako nema efekta?Lijepo tamo pise... da u naše ime može obavljati slijedeće radnje: Izvršiti upis u Matičnu knjigu rođenih, pokrenuti proces određivanja jedinstvenog matičnog broja građana, pribaviti Izvod iz Matične knjige rođenih i Izvod iz Matične knjige državljana, za našu maloljetnu djecu: 1. 2. Kao i sve druge pravne radnje potrebne za gore navedeno. Potpis davaoca punomoći: ______________________ I nije mi jasno sto nam prave problem,zasto svekar ne moze zavrsiti tu stvar?! Sta kazu pravnice? Jasmin... poslali ste punomoć za sve prave radnje koje se tiču upisa u knjigu riđenih po mjestu prebivačišta roditelja , u vašem slučaju u opštini novi grad sarajevoo. tamo su djeca rođena te su tamo stekla rodni list po rođenu...poslali ste punomoć za izvaditi list koji dokazuje državljanstvo ali upis u knjigu državljanstav morate uraditi na način kako vam kažu. Zakon o dražvaljnstvu kod nas je posebna u odnosu na rodni list i upis u matičnu knjigu rođenih ...te morate vi lično poslati izjave ovjere putem ambasade da prihvatate državaljanstvo Federacije Bosne i Hrecegovine...o ovome samo vi kao roditelji možete odlučiti...sticanjem dražavljanstav federacije su i državljani BiH...nažalost pitanje entiteta kod nas je tu smješeteno...jer doabar dio naših građana je rođenem stekao državljastvo RS-a pa su onda po prebivalistu izjavljivali da žele državljnstvo fereraije...sada dok su djeca mala to nije nikakva zavrzlama...kada budu htjeli vadoti lične karte ovo će vam biti vrlo važan podatak. Posebno je potrebno ovo rješiti ako neko do vas, roditelja je rođen na porstoru RS-a sadašnjeg. Oboje smo rodjeni na prostoru sadasnjeg RS-a.Muz Foca,ja Visegrad.No muz je prosle godine izvrsio prebacaj dokumenata na Federaciju.Ja nisam,ali planiram aBd.Znaci,ipak moramo mi licno da posaljemo izjave,punomoc nije dovoljna? Hvala Hanady. ovo je i osnovni razlog...jer vaša djeca stiču državljanstvo i rodni list po vašem mjestu riđenja...kako ste vi prneijelu u federaciju trebate dati izjave posebne. Možeš putem ambasade i ne morate dolaziti radi toga... neka to uzme svekar i sastavi s aostalim dokumentima...sa onom punomoći koju ima zavšit će