|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Toksoplazma?
3.7.2009 15:15:10   
Alma_27
nadam se da ne otvaram duplu temu. kada ste vi radile testiranje na toksoplazmu u trudnoci? kako se radi taj nalaz? preko krvi?
ja sam danas jela cevape (iz jedne cevabdzinice koja je ok i na koju se niko do sada nije zalio). meso nije bilo bas prepeceno ali nije bilo ni sirovo. i et ja se nafurala da mozda imam rizik od infekcije toksoplazmom. stvarno od pocetka trudnoce na sve pazim (sad sam 15. sedmica) i sad kad sam pojela meso izrestorana pocele mi se neke bubuce motati po glavi.
ili da se ipak odem testirati jer dosad nisam nijednom testirana na zarazne bolesti. nalazi urina su uvijek bili sterilni

nadam se da ce mi neko moci dati savjet


user posted image
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Toksoplazma?
3.7.2009 15:33:16   
rose
zar nije toksoplazmoza vezana za parazite iz macijeg izmeta?? ne nalazim vezu s cevapima user posted image

(odgovor članu Alma_27)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Toksoplazma?
3.7.2009 15:39:00   
mamy Sabina
Ni ja iskreno nikavu vezu s cevapima ne vidim,prije sa salmonelom po tom pitanju

Btw toxoplazma se svakako ne dokazuje iz urina


_____________________________

Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živjeti?



(odgovor članu rose)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Toksoplazma?
3.7.2009 15:40:28   
rose
evo ti ovaj clanak s portala pa vidi

http://www.ringeraja.ba/zatrudnjenje/toksoplazmoza_283.html

(odgovor članu mamy Sabina)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Toksoplazma?
3.7.2009 15:42:33   
rose
a za toksoplazmozu..tj trazenje uzrocnika imas taj neki TORCH test i mislim da se to radi iz krvi...vjerovatno neko s foruma zna vise


(odgovor članu rose)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Toksoplazma?
3.7.2009 15:56:14   
Alma_27
IZVORNA PORUKA: rose

zar nije toksoplazmoza vezana za parazite iz macijeg izmeta?? ne nalazim vezu s cevapima user posted image


pa navodno se mozes zaraziti toksoplazmom ako jedes nedovoljno peceno meso user posted image

(odgovor članu rose)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Toksoplazma?
3.7.2009 21:41:45   
rose
ma nemoj crno razmisljati...podsjecas me na mene i moje paranoje...moji roditelji imaju macku...pa sam svasta kontala u momentu kada mi je utvrdjena anembrionalna trudnoca a generalno sam paranoicna

nego ako se bas bojis, trazi da ti urade TORCH test...ovo T je od toksoplazmoza a ostala slova za neke druge parazite ili slicno tome

(odgovor članu Alma_27)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Toksoplazma?
3.7.2009 22:49:39   
almai
imenjakinjo moja, nemoj se ljutiti ali tebi netreba nikakav test,previse se bojis u trudnoci da ti se nesto lose nedesi i to nevalja!!!
opusti se,  uzivaj u trudnoci i odmaraj se psihicki  ,trebat ce ti kad bebara dodeuser posted image
pozzz


_____________________________

moja su djeca zlatna...
kad spavaju:))

(odgovor članu rose)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Toksoplazma?
3.7.2009 23:01:56   
Alma_27
a fakat jesam paranoicna user posted image

idem iduce sedmice doktoru pa mogu pitati

hvala cure user posted image


ah da, ne zovem se alma, ali mi se svidja to ime user posted image
mislim da cu dobiti djecaka, ali da je djevojcica, zvala bi se alma ili elma :)

< Poruku je uredio Alma_27 -- 3.7.2009 23:08:05 >

(odgovor članu almai)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Toksoplazma?
3.7.2009 23:05:35   
LUNA4

Uzroci Infektivni agens toksoplazmoze je protozoon Toxoplasma gondii, parazit koji može živjeti samo unutar stanica. Proliferativni endocelularni oblici mogu se praktički naći u svim tkivima, ali posebno u mišićima i u središnjem živčanom sustavu. Ciste imaju svoju elastičnu i jasno ograničenu membranu unutar koje se paraziti mogu održati na životu mjesecima, godinama pa i čitavog života.
Kako se širi user posted image Čovjek se može zaraziti ingestijom sirovog mesa ili slabo pečenog mesa inficiranih životinja. user posted image Toxoplasma gondii je parazit mačke i drugih životinja iz skupine mačaka. U stanicama intestinalnog epitela mačke, ovaj protozoon se aktivno reproducira i stvara oociste. Oociste bivaju eliminirane s fecesom na tlo na kojem od svake nastaju četiri nova organizma u roku od 1 - 5 dana ovisno o okolišnim uvjetima, temperaturi i vlažnosti. Ingestija oocista od strane sisavaca koji nisu mačke ili ptica ima za posljedicu difuznu infekciju tkiva domaćina preko reprodukcije parazita. Nakon perioda brze reprodukcije, paraziti se nakupljaju u cistama unutar kojih brzina reprodukcije pada. Prvenstveno putem ingestije sirova mesa ili slabo pečenog mesa inficiranih životinja, ciste stižu u probavni kanal čovjeka gdje pucaju. Oslobođeni paraziti ostaju u intestinalnom epitelu kroz kratak vremenski period da bi se zatim diseminirali u mnogim tkivima organizma, u čijim stanicama se aktivno reproduciraju. Ako se infekcija dogodi u trudnoći, parazit može inficirati fetus i stvoriti lezije posebno u području moždanog tkiva, žilnice i mrežnice (korioretinitis). Kada su lezije proširene, može se dogoditi smrt fetusa u uterusu.
Učestalost Infekcija Toxoplasmom gondii je vrlo uobičajena, kako kod životinja tako i kod čovjeka, ali je incidencija svakako vrlo varijabilna od regije do regije povezano s brojnim ambijentalnim i socio-ekonomskim čimbenicima. Dovoljno je pomisliti da u zemljama s najvećim dohotkom, u kojima se prehrana mačaka temelji na upakiranim proizvodima koji nisu inficirani, a podloge od sterilnih materijala se mijenjaju svaki dan, te životinje nisu onaj rezervoar parazita koji inače čine u siromašnijim područjima. Dobro je podsjetiti da iako je mačka svakako važan izvor infekcije toksoplazmom, u različitim područjima se ta infekcija događala čak i bez prisutnosti te životinje. Ipak, misli se da 1% odraslih osoba ima barem jednu priliku godišnje da budu inficirane, zbog čega je iznad 35 - 40 godina ne manje od 40% populacije bilo inficirano, sa stopom od jedne infekcije na svakih 500 - 1000 trudnoća.
Kako se očituje Infekcija Toxoplasmom gondii kod odrasle osobe protječe bez stvaranja manifestacija barem u 80% slučajeva ili maksimalno dovodeći do blagih slabosti ili zahvaćanja vratnih limfnih čvorova. Kod manifestnih toksoplazmoza se razlikuju tri oblika bolesti: u akutnom obliku, vrlo rijetkom, bolest se javlja vrlo brzo s eritematoznom kožnom erupcijom, vrućicom, dubokom općom slabošću, otežanim disanjem, kompromitacijom miokarda i mozga sa sekvelom simptoma koji se na to odnose. U najvećem broju slučajeva je smrtni završetak neizbježan. U subakutnom obliku, najočitija manifestacija je generalizirana limfadenopatija sa ili bez vrućice, koja ide prema ozdravljenju u tijeku kojeg mjeseca. Kroničan oblik se uspostavlja kod osoba koje su postale imune, kod kojih ipak zaostaju silentne ciste koje povremeno pucaju. Oslobađanje parazita evocira spreman upalni odgovor. Kod akutne kongenitalne toksoplazmoze, dijete može pokazivati područja intenzivne upalne reakcije, aarišta nekroze i kalcifikacije prvenstveno na razini središnjeg živčanog sustava. Može postojati i makrocefalija ili mikrocefalija (znatno povećanje ili smanjenje volumena glave s posljedičnim više ili manje teškim promjenama mozga), hidrocefalus, koroidoretinitis, splenomegalija (povećanje slezene), ikterus, itd. U tim akutnim oblicima dijete obično umire unutar prvog mjeseca života. Preživjeli, u većini, pokazuju tešku mentalnu retardaciju, psihomotoričku kompromitaciju, djelomičnu ili potpunu sljepoću. Subakutni kongenitalni oblici se mogu ne manifestirati dugo vremena nakon rođenja, najčešće s cerebralnim kalcifikacijama, korioretinitisom, psihomotoričkim smetnjama, itd. Eventualne kliničke manifestacije moraju biti potvrđene putem traženja i određivanja titra specifičnih protutijela u serumu osoba koje se obrađuju.
Terapija Farmakološki tretman toksoplazmoze je povjeren udruženoj primjeni 2 lijeka oralnim putem: pirimetamin u dozi od 75 mg kroz 1 - 3 dana i zatim 25 mg kroz 4 tjedna, i sulfadiazin u dozi od 1 g svakih 6 sati kroz isti broj dana. Kako je prvi lijek vrlo toksičan, u slučaju da bi bilo potrebno više ciklusa terapije, između dva ciklusa treba proći više tjedana.
Prevencija user posted image Profilaktičke mjere protiv ove bolesti su u osnovi higijenskog reda, a dobro je izbjegavati jesti sirovo ili slabo pečeno meso, posebno u trudnoći. user posted image Prevencija toksoplazmoze može se postići putem vrlo jednostavnih procedura. Prije svega je dobro izbjegavati jesti sirovo ili slabo pečeno meso, posebno u trudnoći. Na drugom mjestu, kako su mačke najviše odgovorne za širenje bolesti, te kako je oocistama potrebno 1 - 5 dana da stvore nove parazite, s jedne strane je dobro izbjegavati bavljenje tim životinjama, a s druge strane zakopati ili svakodnevno eliminirati u odvodne kanale sadržaj njihovih podloga. Ako u tijeku trudnoće postoji mogućnost dijagnosticiranja toksoplazmoze nastupile nakon začeća, potrebno je dotičnu ženu informirati da postoji vjerojatnost od 1 prema 4 da je i fetus podvrgnut infekciji, te vjerojatnost 1 prema 6 da će pri rođenju biti prisutne jasno vidljive anomalije.



_____________________________

mama i tata imaju dva Anđela kraj sebe i najsetniji su na svijetu!!!!
LUNA 18.6.2004.
ANTEA 2.9.2009.
nase najvece bogatsvo su nase dvije prekrasne princeze!!!

(odgovor članu Alma_27)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Toksoplazma?
4.7.2009 0:01:21   
Alma_27
i jos nesto user posted image

koliko kosta taj TORCH test i koliko dugo se cekaju rezultati? vjerovatno cu raditi privatno jer nesto nemam zivce da se ganjam po bolnicama i domu zdravlja

(odgovor članu LUNA4)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Toksoplazma?
4.7.2009 0:12:30   
LUNA4
neznam od kuda jesi ali kod nas je cijena(Hrvatskoj) 550kn...

e i da nalaz čekaš negdje 7-10 dana....


< Poruku je uredio LUNA4 -- 4.7.2009 0:16:02 >


_____________________________

mama i tata imaju dva Anđela kraj sebe i najsetniji su na svijetu!!!!
LUNA 18.6.2004.
ANTEA 2.9.2009.
nase najvece bogatsvo su nase dvije prekrasne princeze!!!

(odgovor članu Alma_27)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Toksoplazma?
4.7.2009 0:14:57   
Alma_27
ja sam iz tuzle. to je znaci oko 150KM...
hvala

(odgovor članu LUNA4)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Toksoplazma?
4.7.2009 7:21:26   
mamy Sabina
TORCH se ne plaća
barem kada imas uputnicu ,valjnu zdravstvenu knjizicu
Radi se u mikrobioloskim laboratorijama
Tako ga zaista zelis raditi reci to svom giniću i dace ti uputnicuuser posted image user posted image


_____________________________

Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živjeti?



(odgovor članu Alma_27)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Toksoplazma?
5.7.2009 0:22:05   
Alma_27
IZVORNA PORUKA: mamy RR

TORCH se ne plaća
barem kada imas uputnicu ,valjnu zdravstvenu knjizicu
Radi se u mikrobioloskim laboratorijama
Tako ga zaista zelis raditi reci to svom giniću i dace ti uputnicuuser posted image user posted image



hvala! ovaj moj doktor radi i privatno i u domu zdravlja pa odoh u ponedeljak u dom zdravlja da pitam za tu uputnicu

(odgovor članu mamy Sabina)
Neposredna veza do poruke: 15
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Duda.
пеперутка16

Do kada je vaše dijete imalo dudu?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *