Amrino
|
IZVORNA PORUKA: tatjana j. Zaista neznam da li postoji forum po ovoj temi, ali zelim da cujem vase misljenje (pogotovo nikotinskih zavisnika/trudnica) kako izaci na kraj sa ovim problemom. Ja sa (patoloski) uzivalac nikotina, jos od svoje 19 godine. Sada sam trudna po prvi puta i to dosta kasno (37). Ranije sam sa suprugom cesto razgovarala o ostavljanju cigareta, a obecala sam mu da cu kad ostanem trudna ostaviti iste. CVRC ! Uskoro ulazim u drugi trimestar, cigarete ostavila nisam. U vezi sa cigaretama sa suprugom sam do sada imala tri zestoke rasprave (inace i on je pisac, ali odtrenutka kad je zasnao za trudnocu, niti jednu nije zapalio umom prisustvu), a ja sam sve pravdala nekim prozaicnim razlozima. Na kraju je on uvijek popustao. Svjesna sam sta ovaj porok moze da ucini u trudnoci i uopste, ali mi ne polazi za rukom da se rijesim ! Jednostavno i pomisao na ostavljanje cigareta u meni izaziva neki panican strah i bez pretjerivanja pad u depresiju . Molim pomozite ! IZVORNA PORUKA: beni29 Draga Tatjana ne zelim te osudjivati to je stvarno tvoj licni izbor i valjda znas sta radis ali sam pomisli na to malo stvorenje koje je u tebi. Vidim da si bas ovisnik i mislim da bi se trebala obratiti za strucnu pomoc, pomoc tabakologa koji ce ti pomoci da prestanes pusiti u trudnoci. Sretno imas svu moju podrsku!!!!!!!!! IZVORNA PORUKA: Srculence I ja sam isto bila strestveni pušač(pušila sam 2kutije dnevno),ali kad sam saznala da sam trudna,smanjila sam i to dosta odmah.Sad sam punih osam nedjelja trudna i pušim nekad jednu,nekad dvije cigarete dnevno a zna se desiti da i ne zapalim nikako u toku dana.Na početku prvih nekoliko dana mi je jako smetalo i imala sam želju za cigarom,a onda je postepeno popuštalo....Moj ti je savjet da uzmeš nekih grickalica ili bonbona i da se tako malo zabaviš dok ne smanjiš,a poslije i ne prestaneš.Ja sam recimo izbacila i kafu,ne pijem je više,možda nekad jednu šoljicu...i to mi je pomoglo jer kafa uvijek vuče i cigaru. Sretno i želim ti da uspiješ!!! IZVORNA PORUKA: MELLI Draga Tatjana,ti si velika cura i ne treba ti objašnjavati koiko je pušenje štetno i opasno u trudnoći.Trudnoću bi trebala shvatiti kao najjači motiv da prestaneš.Idealno je to što je tvoj muž uz tebe i što ti pokušava pružiti maksimalnu podršku.Iskoristi to.Znam da je teško,i da te vjerovatno hvata panika od pomisli kako popiti kafu bez cigarete,kako oprati suđe,a poslije ne zapaliti,kako ručati,a ne zapaliti poslije toga.... Pred tobom je teška bitka,koja se može dobiti.Na tvom mjestu ja bih pokušala,recimo, ne zapaliti tri sata,pa se poslije toga,ako izdržiš motivisati da pomjerim granicu na pet sati i tako dalje.Teško je prestati i misliti o njoj.Probaj svoje misli usmjeriti na aktivnosti koje ne vežeš uz cigarete.Bori se iz minute u minut.Misli na svoje malo blago u stomaku i pokušaj sebi reći: "Evo u narednih pet sati neću zapaliti zbog tebe,jer te volim,jer si ti dio mene,jer mi je stalo do tebe". Bori se za svaku minutu bez nikotina.Želim ti puno sreće i uspjeha u tvojoj borbi protiv ove nemani. IZVORNA PORUKA: Amrino RR Evo imas o tome nesto i na ovoj temi : http://www.ringeraja.ba/forum/jeste_li_prestali_pusiti/m_27211/tm.htm I ja sam prije trudnoce bila totalni ovisnik. Pusila sam od prvog srednje i samo kalemila jednu na drugu. Cim sam saznala da sam trudna- prestala sam pusiti. Znas kako? Tako sto sam ODMAH prestala misliti na sebe, svoju guzicu, svoje potrebe...to kako ce meni biti tesko, kako mi se pusi bla bla- nego sam pocela razmisljati o svom djetetu i njegovom zdravlju. Cigarete su OTROV i one TRUJU tvoju bebu. Prestani pusiti ODMAH! Jednostavno ne postoji opravdanje za to- samo kratak rez i tacka! Sretno! IZVORNA PORUKA: skvo I ja nisam pusila u trudnoci...a stravstveni sam pusac....ali zato sada opet pusim...na balkonu... IZVORNA PORUKA: nikka IZVORNA PORUKA: Amrino RR Cim sam saznala da sam trudna- prestala sam pusiti. Znas kako? Tako sto sam ODMAH prestala misliti na sebe, svoju guzicu, svoje potrebe...to kako ce meni biti tesko, kako mi se pusi bla bla- nego sam pocela razmisljati o svom djetetu i njegovom zdravlju. Cigarete su OTROV i one TRUJU tvoju bebu. Prestani pusiti ODMAH! Istina i nesmije kod jedne majke da postoji nešto preče od zdravlja njenog djeteta, pogotovo njen užitak. Sretno svima u prestanku pušenja IZVORNA PORUKA: mamyca Draga Tatjana,mozda ja nisam najbolji primjer jer sam i sama pusila cigare u trudnoci,ali sam znala po 15 dana ne zapaliti ni jedne cigare,a nekad bih dnevno po dvije,tri.Znam da je zelja jaka,ali ako bas nemozes skroz ih ostaviti probaj postepeno ih smanjivati.Kad te uhvati potreba za cigarom otidji prosetaj ili igraj neku igricu,jer to je jako ruzna navika,govorim iz licnog iskustva.Kad sam ja uspjela da ih drasticno smanjim,mislim da mozes i ti,samo pomisli na svoju bebicu,sretno.