|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   problem sa eserihiom coli
1.9.2009 22:07:08   
selmanedim
9 mj trudnoce jel ešerihia koli opasna u 9 mj. i kako je izlijeciti ako iko zna?????


Unaprijed hvala



_____________________________

02.12.2007 NEDIM 28.02.2009 TIMUR
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: problem sa eserihiom coli
1.9.2009 22:12:21   
mamma mumi
Evo ti link, nije to nista strasno samo se treba pravilno lijeciti i piti dosta brusnice i uvinog H caja.
 
Da li su trudnice češće podložne urinarnim infekcijama?
Urinarne infekcije su češće u trudnoći, pojavljuju se u otprilike u 1 od 10 trudnica. Povećani rizik urinarnih infekcija najveći je između 6. i 24. tjedna. Žene su i inače podložnije urinarnim infekcijama, jer je ženska mokraćna cijev relativno kratka, te je njen otvor puno bliži anusu i vagini, što omogućuje bakterijama brzi dolazak do mjehura. U trudnoći viši nivo hormona progesterona opušta mišiće oko mokraćovoda, uzrokujući njihovo opuštanje i produžavanje. Narasla maternica može pritiskati mjehur i mokraćovode na različitim mjestima, otežavajući urinu da prolazi kroz njih brzo i slobodno kao što je normalno. Što dulje treba urinu da prođe kroz te cjevčice u mjehur, veća je šansa da se bakterije nakupe i pričvrste za sluznicu prije nego budu isprane. Također, kod trudnica postoji veći rizik da će se upala proširiti na bubrege.
Zato će liječnik test trakom testirati vaš urin na prisutnost bakterija tijekom svakog pregleda bez obzira da li imate ili nemate simptoma infekcije. Ako je prvi test negativan, vaša šansa da razvijete urinarnu infekciju u kasnijoj trudnoći je mala. Ali, ako ste između 5 i 7% trudnica koje imaju prisutne bakterije u urinu, biti ćete liječeni antibioticima. Ako se takva infekcija ostavi neliječena, imate 30% šansi da razvijete infekciju bubrega tijekom trudnoće.
Što uzrokuje infekciju urinarnog trakta?
user posted image U 90% slučajeva infekcija urinarnog trakta uzročnik je bakterija Escherichia coli., koja normalno živi u debelom crijevu. Staphylococcus saprophyticus je drugi najčešći uzročnik u žena (5-10%). Ostale vrste su Klebsiella, Proteus mirabilis, Ureaplasma urealyticum, Chlamidia i Enterococci. Kod zdravih žena, vagina je kolonizirana laktobacilima, mikroorganizmima koji održavaju visoku kiselost okoline (nizak pH), što je za ostale bakterije nepovoljno. Laktobacili proizvode vodikov peroksid koji pospješuje eliminaciju bakterija i smanjuje sposobnost prianjanja E. coli na sluznicu. Kada se broj laktobacila smanji, povisuje se pH, a time i opasnost od infekcije. Međutim do infekcije ne dolazi svaki puta kada bakterije dospiju u mjehur. Kod normalnog uriniranja mnoge se bakterije iz njega isperu. Promjene u količini ili vrsti kiseline koja se nalazi u genitalnom i urinarnom traktu, glavni su faktori koji smanjuju otpornost na infekciju.
U najvećem broju slučajeva bakterije najprije započnu rasti u mokraćnoj cijevi i često se presele na mokraćni mjehur, uzrokujući infekciju mjehura ili cistitis (mogu se također nastaviti razmnožavati u urinarnom traktu bez uzrokovanja bilo kakvih simptoma i to se stanje naziva asimptomatska bakteriurija). Ako se upala ne liječi odmah, bakterije mogu tada putovati uzlazno kroz mokraćovode i inficirati bubreg. Ta ozbiljna bolest koja može dovesti do preuranjenog poroda i drugih komplikacija se zove pijelonefritis.
Cistitis ili upala mokraćnog mjehura
Cistitis je najčešća bakterijska infekcija mokraćnog mjehura. Cistitis nastaje kada se normalno sterilan donji dio urinarnog trakta (mokraćna cijev ili uretra i mjehur) inficira bakterijama, uz posljedičnu upalu. Preko 90% slučajeva cistitisa uzrokovano je Escherichiom coli.
Početak bolesti je obično nagli, a simptomi cistitisa mogu varirati od lagano iritirajućih do jako bolnih, mogu biti različiti od žene do žene, a najčešći su:
  • učestalo mokrenje
  • neugoda, pečenje i osjećaj pritiska pri mokrenju
  • bolno mokrenje malih količina urina
  • česta, nekontrolirana i neodgodiva potreba za mokrenjem
  • potreba za mokrenjem noću
  • promijenjena boja urina (zamućenost)
  • ponekad krv u urinu 
  • neugodan ili jak miris urina
  • pritisak u zdjelici i bol nisko u leđima ili donjem dijelu trbuha (iznad pubične kosti)
  • potreba za mokrenjem, čak i kad je jako malo urina u mjehuru ili kratko nakon što ste mokrili
  • umor, malaksalost
  • bolni spolni odnosi
  • povišena temperatura

Budući da je potreba za čestim mokrenjem česta tijekom trudnoće, može biti teško prepoznati da li imate cistits, posebno ako su simptomi blagi. Ako mislite da bi mogli imati infekciju, obavezno posjetite liječnika da testira vaš urin.
Budući da neliječeni cistitis predstavlja visoki rizik za dobivanje infekcije bubrega u trudnoći, važno je ne odgađati liječenje. Srećom, ta infekcije se najčešće rano otkrije, prije nego stigne do bubrega. Ako se infekcija rano i pravilno liječi neće imati negativog ujecaja na zdravlje i razvoj bebe.

(odgovor članu selmanedim)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: problem sa eserihiom coli
1.9.2009 22:12:51   
mamma mumi
Što ako dobijem infekciju urinarnog trakta u trudnoći?
Liječnik će zatražiti nalaz urina, najbolji je prvi jutarnji urin. Nakon pranja spolovila treba uzeti srednji mlaz. Najčešće je potrebno napraviti urinokulturu i antibiogram kako bi se odredila vrsta bakterije u urinu i propisao odgovarajući antibiotik za liječenje.
Ako razvijete cistits tijekom trudnoće ili su vam pozitivne bakterije u urinu, dobit ćete kuru oralnih antibiotika od 7 do 10 dana. Izbor antibiotika i dužina liječenja ovisi o povijesti bolesti i tipu bakterije koja je uzrok infekcije. Postoje brojni antibiotici koji su sigurni za uzimanje u trudnoći, npr penicilin i cefalosporini, a  izbjegavaju se tetraciklini, eritormicin, kloramfenikol, sulfa preparati u trećem trimestru, i trimetoprim u prvom trimestru.
Antibiotik će simptome vjerojatno olakšati već kroz par dana, ali je važno držati se sljedećih preporuka:
  • Uzimajte lijek prema uputi liječnika.
  • Uzimajte lijek dok ga ne potrošite u cijelosti, čak i ako se osjećate dobro nakon nekoliko dana.
  • Mokrite kad god osjećate potrebu ili barem svaka 4 sata.
  • Nastojite potpuno isprazniti mjehur prilikom mokrenja.
  • Ako imate jake bolove u leđima, visoku temperaturu, povraćate ili imate i dalje smetnje nakon 10 dana, ponovo se obratite liječniku.
  • Nemojte piti akohol (pivo, vino, žestoka pića) dok uzimate lijekove za infekciju mjehura.
  • Otiđite na kontrolu kad ste naručeni kod liječnika.

Nakon terapije bi trebali ponavljati urinokulturu u redovnim intervalima tijekom trudnoće da se osigura da se infekcija ne javi ponovno, jer će gotovo 40% trudnica ponovno razviti istu. Ako stalno dobivate infekcije mjehura, možete do poroda uzimati nisku dozu antibiotika da se spriječi ponavljanje upale.
Ako dobijete infekciju bubrega tijekom trudnoće, primit će vas u bolnicu da možete primati intravenozno antibiotike i pratit će znakove preuranjenog poroda kod vas. Često će vam se kontrolirati urin i prepisati preventivno liječenje antibiotikom do kraja trudnoće, jer imate rizik ponovljene upale bubrega.

(odgovor članu mamma mumi)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: problem sa eserihiom coli
1.9.2009 22:14:35   
mamma mumi
  • Pijte puno vode, barem 8 čaša na dan. Povećani unos tekućine potiče često mokrenje kojime se iz mjehura ispiru bakterije. Izbjegavajte napitke koje iritiraju mjehur, kao npr. alkohol, sok od limuna i pića koja sadrže kofein.
  • Ne ignorirajte potrebu za mokrenjem, mokrite čim osjetite potrebu i potpuno ispraznite mjehur. Uzdržavanje od mokrenja dulje vrijeme može omogućiti bakterijama da se razmnože.
  • Nakon velike nužde brišite se od naprijed prema natrag. Održavanje genitalnog područja čistim i brisanje od naprijed prema nazad može smanjiti mogućnosti prijenosa bakterije Escherichie coli iz rektalnog područja na uretru. Genitalnu zonu perite čistom s vodom i sapunom s kiselom pH vrijednošću.
  • Pijete nezaslađeni sok od brusnica ili borovnica. Istraživanja su pokazala da sok od brusnice može smanjiti količinu bakterija i spriječiti nove bakterije da se uhvate za sluznicu urinarnog trakta. Kemijski sastav soka brusnica i borovnica sprečava vezivanje E. coli na stanice urinarnog trakta. Fruktoza, koje ima u svim voćnim sokovima, može isto tako djelovati na bakterijsku adheziju, ali izgleda da je jedna, još neutvrđena specifična komponenta sokova brusnica i borovnica, jači inhibitor. Pijenje soka od brusnica neće izliječiti postojeću infekciju, pa ako imate simptome svejedno morate odmah otići svom liječniku po antibiotik.
  • Uzimajte vitamin C. Redovito konzumiranje vitamina C može povećati kiselost urina i učiniti ga nepovoljnijom sredinom za bakterije, ali još uvijek nema dokaza da on sprečava infekcije urinarnog trakta.
  • Izbjegavajte rafiniranu hranu, zaslađene voćne sokove, šećer, kavu i alkohol u prehrani. Povećajte unos jogurta.
    Eh jesam ti dala sta da citas, nadam se da sam ti bar malo pomogla.

    (odgovor članu mamma mumi)
  • Neposredna veza do poruke: 4
       RE: problem sa eserihiom coli
    1.9.2009 22:22:52   
    selmanedim
    HVALA TI PUNO BAS SAM SE BILA OPTRERETILA NEKAKO MI JE LAKSE



    JOS JEDNOM HVALA


    _____________________________

    02.12.2007 NEDIM 28.02.2009 TIMUR

    (odgovor članu mamma mumi)
    Neposredna veza do poruke: 5
       RE: problem sa eserihiom coli
    1.9.2009 22:31:40   
    mamma mumi
    Eh drago  mi je da sam bar malo smirila jednu trudnicuuser posted image . Nebrini se ma  vecina nas pri karju trudnoce ima uro infekt, ti kupi brusnice i pij i piski, uzmi i lubenice pa samo pij-piski hahahah. Bit ce to ok. Pusa

    (odgovor članu selmanedim)
    Neposredna veza do poruke: 6
       RE: problem sa eserihiom coli
    17.10.2009 1:12:58   
    Tam Tam
    Znam devojku koja je u trudnoci imala E.Coli... Kaze da nije imala nikakvih problema i da je uspela da odstrani terapijom koju joj je dr dao, te da nije bilo nekih nus pojava ili stetnih efekata.

    Samo se sa dr konsultuj oko terapije. Pozz user posted image

    (odgovor članu mamma mumi)
    Neposredna veza do poruke: 7
       RE: problem sa eserihiom coli
    20.10.2009 3:44:29   
    Birsen
    joj to je moja mala imala na genitalijama sa 2.mjeseca zivota..uf kad se sjetim..jedva smo se rijesili..:(

    _____________________________

    my beautiful life -
    BAKS

    (odgovor članu Tam Tam)
    Neposredna veza do poruke: 8
       RE: problem sa eserihiom coli
    23.10.2009 23:22:42   
    Rina26
    UPosušju ima časna sestra koja liječi tu bakteriju 100 posto pouzdana znam iz iskustva

    (odgovor članu Birsen)
    Neposredna veza do poruke: 9
       RE: problem sa eserihiom coli
    1.11.2009 0:06:28   
    Birsen
    hvala ali mi smo se hvala Bogu izlijecili..u svakom slucaju dobra informacija.

    _____________________________

    my beautiful life -
    BAKS

    (odgovor članu Rina26)
    Neposredna veza do poruke: 10
       RE: problem sa eserihiom coli
    17.11.2009 15:58:40   
    Mamica24
    Ja sam se dugo borila sa ešerihjom i jako je česta u trudnoći, čak kroz cijelu trudnoću moguće j da će se pojaviti.

    Pila sam jako puno brusnice i miješala sam brusnicu sa uvinim čajem. Pila sam macinu travu umjesto vode.

    Poštoje meni bila strašno jaka upala (10 na 6) morala sam primati gentamicin inekcije.

    Užasno me peklo "dole" nisam ogla spavati kako treba već kleknem na noge i prevalim se preko kaučai tako spavala.

    To je užasno dosadna bakterija ali je s emožeš riješiti. Pošto ešerihija ne voli

    kada joj se mijenja okolina meni je doktorica peporučila da jedan dan pijem što više mlijeka a drugi dan što više

    čaja sa c vitaminom kao da se ešerihiji mijenja oklina u mjehuru. Eto. Sretno i ne brini može se ona

    izliječiti samo moraš biti strpljiva i uporna.

    (odgovor članu Birsen)
    Neposredna veza do poruke: 11
       RE: problem sa eserihiom coli
    17.11.2009 16:04:25   
    Rina26
    IZVORNA PORUKA: Rina26

    UPosušju ima časna sestra koja liječi tu bakteriju 100 posto pouzdana znam iz iskustva

    (odgovor članu Rina26)
    Neposredna veza do poruke: 12
       RE: problem sa eserihiom coli
    21.12.2009 13:42:20   
    Mamica24
    Ako nije kasno evo ja ću ti pomoći.

    Prošle godine u decembru mjesecu dobila sam ešerihiju koli. Jako nezgodna bakterija koja te crpi sve vrijeme. Ja sam čak koliko mi je imunitet bio pao zbog nje dobila i gripu, u urinu je bilo jako puno krvi ma katastrofa i td. Da ne duljim.

    Otišla sam na urinokulturu i pokazala je ešerihiju (10 na 6). Propisane su mi Gentamicin inekcije x10, pyeloseptil
    tablete i tylolhot za temperaturu. Od čajeva pila sam brusnicu (dnevno po 2-3 litra, one brusnice što se pojede kad se popije). Međutim ja sam u 2 litra brusnice dodavala i 2 kašike uve čaja (one što se razmuti ko cd vita). Onda sam pila macinu travu i tako svaki dan po 2-3 litre čaja skuham i pijem umjesto vode. Meni je čak pomagao kofadon kad bi me baš puno počelo peći. Pa ako ne do Bog neko ima problem anek proba popiti kofadon. Iako on samo privremeno na nekih 8 sati skloni jako pečenje i bolove.  Ešerihija je bakteria koja ne voli kad joj se mijenja okolina. Tak oda jedan dan treba što više piti i jesti bjelančevina, mlijeka, sira, pavlake a drugi dan navaliti na c vitamin voće i povrće tako da se bakteriji mijenja okolina i da na tako slabi. Onda treba da s etopliš štoooo više i slobodno naparavaj donji dio stomaak. Znači uzmi npr jednu vunenu papu ugrij je na grijalicu da bude jako vruća i prisloni je na stomak dole gdje ti je mjehur i tako par puta dana (to su mi rekl ina urologiji kad sam bila). I mijenjaj veš svaki dan ako možeš i obavezno nek je 100 % pamuk.

    Ešerihija je jaaaako dosadna bakterija ali je se možeš riješiti.Ja sam se s njom borila skoro 3 mjeseca i Evo hvala Bogu već godinu dana nije mi se vratila i nadam se da nece.

    (odgovor članu Rina26)
    Neposredna veza do poruke: 13
       RE: problem sa eserihiom coli
    1.3.2011 16:05:13   
    Skvo RR
    Prenos postova

    IZVORNA PORUKA: tukica

    buduci da sam imala tu nesrecu da me ona bas dobro zahvati, please savjeti sta da radim sa njom, jer sam pred kraj 8.mjeseca, a ona je 10 na 7 i skoro nijedan antibiotik ne pomaze, osim garamicina, a ni to mi bas ne preporucuju... svaki dr. kod kojeg sam bila mi je samo rekao brusnica.... da li je to dovoljno ako joj ni antibiotici vise ne pomazu????



    IZVORNA PORUKA: animagical

    ja ti upravo podjoh reci brusnica...litri i  litri....bolje nekada i od antibiotika



    IZVORNA PORUKA: tukica

    eh vjeruj mi, trpam se brusnicom, samo mi nije jasno, smije li se seceriti? neko kaze da, neko ni slucajno.... ja pijem cajeve, ali sad ne znam da li da uzimam konkretno one apotekarske ili mogu i ovi obicni od brusnice, npr. cedevitini i sl. jos sam dobila neki sok od brusnice domaci, ali naravno zasladjen.... 


    IZVORNA PORUKA: sporty mamaa

    ma smijes malo poseceriti, ne moras previse. ja maloj isto dajem brusnicu, sa malo secera....


    IZVORNA PORUKA: tukica

    ma vise sam luda od brige, procitala sam kakve posljedice moze imati nelijecenje i za mene i za bebu, pa sam bas uspanicena... jos mi je dr. rekao na kraju: hajde za eserihiju cemo se pobrinuti kad se beba rodi?!user posted image


    IZVORNA PORUKA: jelenaT

    provjeren lijek, sad samo copy, paste sa druge teme, jer sam vec danas o tome na dr temi pisala...


    1/2 case od jogurta zobi,
    1/2case od jogurta razi
    1,5 litar vode kuhati pola sata na laganoj vatri, procijediti vruće i u to dodati po tri prstohvata kamilice, kunice, kukuruzne svile, preslice, smrekove bobe i peteljkih od tresanja, da odstoji pola sata, procijediti i dodati sok od jednog limuna, 1 casu kisele vode, piti u toku dana, u tri navrata kapati herbion kapi za bubrege ili uva koncentrat, odrasli tri puta 20 kapi, a djeca 8kapi. Ne smije se nista slatko jesti.
    Dok se ovo pije jedan dan piti limunadu pored ovog, drugi danu najbolje donat, jer oni uzburkavaju baznu kiselinu urinarnog trakta i tjeraju bakterije. Sad djeca nece popiti cijelu ovu mjeru sigurno, ali sto vise popiju to bolje. Ja sam pila sedam dana i nije mi se vise nikad vratilo.




    IZVORNA PORUKA: tukica

    hvala za recept, sad ces me ubiti, ima li ovo gdje vec "smuckano" kupitiuser posted image ne znam ni pola sastojaka gdje bi ih trebala naci, nisu bas uobicajeniuser posted image user posted image


    IZVORNA PORUKA: animagical

    secer NE ali ni u malim kolicinama...genitourinarne bakterije se hrane secerom,tako da nema svrhe da ih jos i uzgajas...brusnica je dovoljna fina i bez secera. znaci ne da ne seceris caj,vec ni cokoladu ni kolace ni nista slatko ne jedi. meni je ginekolog rekao da ne smijem ni uvu.
    a to koja brusnica, najbolja ti je ona kao gnjecava polususena s pijace sto se kupi na kilo... bar znas da je 100% brusnica,kesice su pola smece... pij isto i puno vode,a mozes tu suhu brusnicu i pomalo jesti kao grozdjice,meni je fino. ove sastojke imas u vecini biljnih apoteka.



    IZVORNA PORUKA: sandy82

    Moja curica je imala s godinu dana urinarnu infekciju, koju, nemamo pojma. Tako maloj bebi je bilo nemoguće uzeti urinokulturu. Dobila je baktrim. Trudnice ne smiju baktrim. Doktorica je rekla da je najvjerovatnije ešerihija. Baktrim izliječi, a ona se vrati za mjesec dana. Uradimo joj krvnu sliku, daju joj sirup željeza. Pila je i po malu šolju brusnice, odrasli mogu više. Stvarno jeste bolja ona "na kilu". Čaj iz apoteke je bio em skup, em sam dobro morala prebrati da budem sigurna da je upalo i jedno zrno brusnice. Kako poče piti taj sirup željeza i brusnicu, upala se više nije vratila. Niti bilo koja ozbiljnija prehlada. Pila je i dosta tečnosti, tako se samo pomalo ispira.



    IZVORNA PORUKA: Nunu 08

    Ja sam je dobila u trecem mjesecu trudnoce, imala sam 10 na 5, pila sam antibiotik, i jedno tri mjeseca litrima caja od brusnice, ali uzimala sam onu kanadsku brusnicu u prahu, crveno-bijela kutija, i nestala je hvala Bogu.


    _____________________________

    Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
    postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

    (odgovor članu Mamica24)
    Neposredna veza do poruke: 14
       RE: problem sa eserihiom coli
    1.3.2011 16:26:00   
    Malenaoduvijek
    ja kada sam imala eserihiju pila sam litre caja od brusnice, a nemojte je seceriti jer onda mala korist od nje.stavite plada malo u topal caj i on fino nabubri to je meni ekstra ukusno za pojesti kad se popije caj

    _____________________________

    Ne pokusavaj me shvatiti samo me voli!

    (odgovor članu selmanedim)
    Neposredna veza do poruke: 15
       RE: problem sa eserihiom coli
    4.3.2011 14:37:47   
    tukica
    evo i ja pijem minimum litru dnevno brusnice radi eserihije, ali me brine sljedece: kdo dr. koji mi vodi trudnocu sam otisla i kada sam mu pokazala nalaze ( u njima je eserihija 10 na 7, skoro na svaki antibiotik je otporna), dr. nije ni sam znao sta da radi jer ja nemam nikakve simptome eserihije (temperaturu, peckanje pri mokrenju i sl), i buduci da mi ne moze prepisati niti jedan antibiotik, a skoro sam u 9.mjesecu trudnoce, rekao je samo: o eserihiji cemo brinuti kada se beba rodi.... malo sam se zabrinula jer znam da se ona moze prenijeti i na bebu, pa vise ni sama ne znam sta da radim... da li je moguce da mi radi toga uradi CR????

    (odgovor članu Malenaoduvijek)
    Neposredna veza do poruke: 16
       RE: problem sa eserihiom coli
    4.3.2011 15:17:15   
    Anoniman
    Tukica, ne kontam kako na antibiogramu nije dosao nijedan antibiotik da reaguje na bakt. da ti da lijekuser posted image .
    I da samo da znas da se baja prilikom poroda  moze prenijeti na bebu nazalostuser posted image .
    Koliko posto neznam ..al znam da je moguce....
    Ja sam imala bakt. u trudnoci al ja sam je bocama istjerala .
    Moj sin je imao /do danas bakt u urinu pio lekove prema antib. i izasla je hb. dragom nije imao reakcije ni ture ni nista al baja je bila tu .
    Dok ja kad sam imala baju toliko me mucila da sam otpatila tesko stim...


    (odgovor članu tukica)
      Neposredna veza do poruke: 17
       RE: problem sa eserihiom coli
    4.3.2011 15:36:30   
    tukica
    eh vjeruj mi, i mi smo se zabezenuli kad smo vidjeli kako ne reaguje na antibiotike, tj. reaguje samo na bactrim koji se ne smije davati trudnicama i na garamicin, a kojeg bi kao trebala onda primati inekcijama... pojma nemam sta da radim, bas sam zabrinuta... jedino da pijem jos sedmicu dana ovu brusnicu, pa da oper uradim urin i ako nista, onda da poduzimam te radikalne mjere tipa inekcije, mada nemam pojma ni kako to ide i ako moze, zasto dr. nije to odmah predlozio, nego mi samo rekao da pijem brusnicu... luda sam od brige... iako ponavljam, ja niti ijedan simptom nemam od te eserihije, ama bas nikakav.... user posted image

    (odgovor članu Anoniman)
    Neposredna veza do poruke: 18
       RE: problem sa eserihiom coli
    13.3.2011 21:01:34   
    sweet insanity
    Hi, hiuser posted image Ja sam jedna od onih koja ima hronicni cistitis, imala sma jaku upalu mokracne besike prije nekih 6 godina pa cak i tu e.coli i dugo je trajalo lijecenje ali posljedice kao sto je cesto mokrenje su na zalost ostale. U trudnoci naravno mokrim jos vise. Radila sam obicni nalaz urina, leukocita je bilo malo nesto (normalni broj), a bakterije je pisalo: malo. Dr. kaze da je nalaz OK ali da se cistitis nikada ne moze potpuno izlijeciti i da pijem puno bilo kakvog caja, sto ja na zalost ne radim jer mi se onda jos vise ide u wc, ali trebam poceti. Čudi me da me nije slala na urinokulturu, samo onaj obicni nalaz urina radim. To samo govorim iz razloga sto imam taj hronicni cistitis. Valjda ona vidi na obicnom nalazu urina ima li potrebe za urinokulturom ili ne...tj. nadam se da vidi :)

    (odgovor članu tukica)
    Neposredna veza do poruke: 19
       RE: problem sa eserihiom coli
    13.3.2011 21:19:17   
    Anoniman
    Za urinokulturu je potrebno da bude masa ili masa, masa bakterija...tj da tako pise na nalazu.

    (odgovor članu sweet insanity)
      Neposredna veza do poruke: 20
       RE: problem sa eserihiom coli
    13.3.2011 21:22:02   
    sweet insanity
    Pa sada je srecom pisalo malo (kuc, kuc), nadam se da ce i na sljedecemuser posted image

    (odgovor članu Anoniman)
    Neposredna veza do poruke: 21
       RE: problem sa eserihiom coli
    21.3.2011 11:40:41   
    tukica
    eh samo da vas obavijestim da kada se radi taj obicni urin, nije bas dobar pokazatelj da nemate nekih bakterija... ja sam prije par dana uradila obicni nalaz urina i pisalo mi rijetke bakterije, a na urinokulturi koju sam namjerno radila poslije ispalo je da jos uvijek imam eserihiju i to u ogromnom broju... zato bih vam savjetovala da pitate svoje dr. da ipak uradite urinokulturu jer je to opet sigurnije nego ovaj obicni urin... ja sam totalno zbunjenja jer svaki put kad uradim obicni urin, skoro pa nema nista, a u urinokulturi svega user posted image

    (odgovor članu sweet insanity)
    Neposredna veza do poruke: 22
       RE: problem sa eserihiom coli
    21.3.2011 11:52:11   
    sweet insanity
    Sad sam se mal zabrinulauser posted image

    (odgovor članu tukica)
    Neposredna veza do poruke: 23
       RE: problem sa eserihiom coli
    22.3.2011 12:58:09   
    tukica
    ma nemoj se toliko brinuti, samo kazem iz mjera predostroznosti, bolje nesto uraditi vise puta na vise mjesta, nego samo olako prihvatiti neki nalaz, pogotovo ako sumnjate da imate nesto...
    ali bez pretjerane brige... meni je eseirhija u ogromnoj kolicini, nicim je ne mogu izlijeciti, pijem po pola litre brusnice dnevno vec mjesec dana svaki dan, u 37. sam sedmici, super se osjecam, nemam nikakvih simptoma i dr. mi je rekao da ako mi ne smeta, da sacekam  da se porodim, pa da se onda lijecim...

    (odgovor članu sweet insanity)
    Neposredna veza do poruke: 24
       RE: problem sa eserihiom coli
    24.3.2011 22:29:22   
    sweet insanity
    Ev iduce sedmice aBd radim urinokulturu pa cemo vidjeti...nadam se da nece biti izolovanih patogenih bakterija...

    (odgovor članu tukica)
    Neposredna veza do poruke: 25
    Stranica:   [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
    Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>
    Idi na:








    Anketa

    Trudnoća.
    пеперутка16

    Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

    Oznake

    Prijava
    Ime i Prezime
    *
    Adresa
    *
    Poštanski broj Grad
    *
    Broj telefona
    *
    E-mail adresa
    *
    Veličina pelena koje dijete nosi
    *
    Starost vašeg djeteta/vaše djece
    *
    Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *