|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Krmelji u ocima bebe
6.9.2008 17:07:23   
bezelye
Da znas da hocu user posted image Cula sam da su ranije ljudi, cim neko ima problem sa ocima, trazili dojilju da im malo ukapa user posted image


(odgovor članu mamsi)
Neposredna veza do poruke: 26
   RE: Krmelji u ocima bebe
6.9.2008 22:27:08   
medavi
akod mene bio slucaj: amidza mm-a dosao jedan dan i bilo mu neprijatno pitat pa rekao mojoj sveki da mu treba malo mog mlijekauser posted image i ona meni to rekla ja naravno nisam odbila i nakraju kad je krenuo kuci kaze moj svekar rahmet mu dusi : buraz tu smo ako ti opet zatrebauser posted image user posted image user posted image user posted image ja se uvalila od smijeha ko u mljekari po potrebi dodjes...

_____________________________

MAMINI MOMCI
HARIS 18.04.2002
SAMED 04.07.2005

(odgovor članu bezelye)
Neposredna veza do poruke: 27
   RE: Krmelji u ocima bebe
6.9.2008 22:50:39   
mamin sin
Ja sam te krmeljice cistila svako jutro toplom kamilicom. Smijesno mi je da kazu da ne valja kad s druge strane preporucuju kamilicu za dezinfekcijuuser posted image  , cak i da se kupa beba kamilicom. A takodjer sam poslusala mamu i stavljala svoje mlijeko. Kazem ja njoj kako ne mogu potrefiti oko jer se mali odmah vrti kad izvadim siku a mlijeko navalilo user posted image . Ona kaze slobodno ga isprskaj po licu nesto ce i u oko doci, ne mora biti samo kapljica, nista mu nece biti..user posted image  I cini mi se da je to super pomoglo... Ali nista ne moze od jednog dana...

Eh skoro se i mojoj mami upalilo oko, zakrvarilo joj se i bolilo je, i ja ti fino siku i nakapam. user posted image  I sutradan joj bilo bolje fakat...

(odgovor članu medavi)
Neposredna veza do poruke: 28
   RE: Krmelji u ocima bebe
6.9.2008 23:50:57   
hanabanana
Ako si imala jači iscjedak prije poroda, moguće da je beba pokupila infekciju. Tada mi ni mlijeko, ni kamilica, ni voda neće pomoći, moraš uzeti antibiotske kapi. Naravno, nećeš ih uzeti na svoju ruku, nego će ti ih dati pedijatar.
Meni je starija imala isti problem kao i tvoja bebara, doktorica mi je prepisala Tobrex kapi.

Što se tiče kamilice...ne preporučuje se zato što je alergen, tako da može izazvati alergijsku reakciju. Isto tako nije dobra ni kod kupanja, isušuje kožu.


Alergijski konjunktivitis je alergijska bolest spojnice oka čiji su uzroci vezani uz smog, dim, plinove, UV i druga zračenja, produljenu izloženost TV-u ili računalima. Zajednički simptomi upalnih promjena spojnice oka su hiperemija, eksudacija s edemom, papilarna hipertrofija, pojačano izlučivanje sekreta i blefarospazam, a od subjektivnih tegoba tu su svrbež, pečenje, fotofobija, osjećaj stranog tijela u oku. Među najveće zablude o liječenju takvih simptoma ubraja se i kamilica koja je i sama jedna od nerijetkih uzročnika lokalne alergijske reakcije. Stoga ju je pogrešno stavljajti jer se s njom neće izliječiti niti jedna očna upala. Druga zabluda je konzumiranje meda koji može u nezrelog i alergiji sklonog novorođenčeta pokrenuti niz alergijskih reakcija od kojih je bitna i ona u strukturama oka. Tu ubrajamao još i posteljinu od prirodnih materijala (perje) koja također može pokrenuti lavinu alergijskih reakcija kao i plemeniti metali, nakit.
Da se alergijska bolest oka ne bi zamijenila s drugim bolestima, treba imati na umu da su osnovni simptomi ove bolesti svrbež i pečenje, a diferencijalno dijagnostički dolaze u obzir:
  • suho oko koje nastaje zbog smanjene proizvodnje suza; dominantan simptom je grebenje, prisutnost stranog tijela i pečenje
  • opstrukcija nazolakrimalnog kanala obilježena vodenastim iscjetkom iz oka
  • upala spojnice bakterijskoga ili virusnog podrijetla obilježena crvenom spojnicom oka, slijepljenim kapcima, pogotovo ujutro, i vrlo je zarazna

http://www.zdrav-zivot.com.hr/index.php?cat=alergije_u_djece

Ovdje ima još više informacija.

Kod čišćenja oka jako je bitno da uvijek uzimaš novu vaticu. Ukapaš par kapi vode u oko, i laganim pokretnom od kraja oka prema nosu, u jednom potezu.

(odgovor članu mamin sin)
Neposredna veza do poruke: 29
   RE: Krmelji u ocima bebe
6.9.2008 23:53:57   
SelmaK
I moj Aladin je imao tako jake krmeljice jos dok smo bili u bolnici. Njemu se cak bilo zatvorilo jedno oko i kapak mu je bio natecen. Onda sam ja tokom vizite pedijatra pitala sta da radim i on mi je dao kapi koje se zovu Tobrex. Lagano smo ih vaticom nanosili tri puta dnevno na oci i Aladin je za dva dana progledao a i krmeljice su potpuno nestale.
Tako da ti savjetujem Dino ako ne budes mogla sa da se rijesis toga, potrazi ove kapi!!!!

Pozz!!!

_____________________________

Aladin zivot mamin, 26.07.08.

(odgovor članu mamin sin)
Neposredna veza do poruke: 30
   RE: Krmelji u ocima bebe
6.9.2008 23:55:48   
SelmaK
Evo vidim da i ti Hanabanana savjetujes isto, sto znaci da su i drugima pomogle!!!

_____________________________

Aladin zivot mamin, 26.07.08.

(odgovor članu SelmaK)
Neposredna veza do poruke: 31
   RE: Krmelji u ocima bebe
7.9.2008 0:47:15   
lejlašh
Dino sastav Tobrexa je tobramycin - antibiotik širokog spektra, sličan gentamicinu. S obzirom da su kapi antibiotske nemoj ih uzimati na svoju ruku, bez pedijatra, a mislim da ti ih u apoteci svakako neće dati bez recepta. Pokušaj još koji dan sa mlijekom, ako ne upali vodi princezu čika doktoru. To ti je moj stručni savjet.
Pusa za tebe i maleno lavče

_____________________________

Merjem, 11.11.2007.
mamina sultanija
Arman, 23.07.2010.
mamin pasha

(odgovor članu SelmaK)
Neposredna veza do poruke: 32
   RE: Krmelji u ocima bebe
7.9.2008 12:20:40   
adannn
to je sve normalno i proći će.Pokušaj češće sa mlijekom ukapati okice se fino očiste.........user posted image

(odgovor članu mamsi)
Neposredna veza do poruke: 33
   RE: Krmelji u ocima bebe
7.9.2008 12:35:38   
Anoniman
hvala vam svima jos jednom...
evo i danas tretman s mojim mlijekom user posted image a bio je i juce i kao da primjetim malo poboljsanje
vidjecemo kako ce biti jos i sutra, pa ako se ne povuce idemo cika dr-u

hvaaala user posted image

(odgovor članu adannn)
  Neposredna veza do poruke: 34
   RE: Krmelji u ocima bebe
7.9.2008 15:27:49   
superstar24
pozdrav svima, i mi smo od rodenja imali male probleme sa krmeljicama. prvi put sam je odvela doktoru kad je imala 10 dana i dok je rekao da je konjuktivitis i dao nam je TOBREX kapi...nakon tretmana sve je bilo ok. Nedavno smo bili na moru i obzirom da smo se kasno navece vozili trajktom morali smo biti u prostoriji gdje je bila jaka klima..nakon sto smo dosli kuci ponovo su joj se javile krmelje te smo opet otisli ocnom ko nam je prepisao iste kapi..e sad ne znam sto se tice mlijeka i ukapavanja..ja sam to radila non stop i kao cinilo se da je manje, medutim to sam spomenula doktorii koja je rekla kao ne zelimd a se mjesam medutim mlijeko je savresne a podloga za razvijanje bakterija, sto kad se malo razmisli generalno i jeste...tako da sam zavrsila tretman od sedam dana sa kapima i sd je opet ok..mozda je najbolje da odes dok..


_____________________________

djeca su vojska najjaca...

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 35
   RE: Krmelji u ocima bebe
8.9.2008 12:32:35   
jupajdi
Vidim da nismo jedini koji imamo problema sa tim krmeljama.
Esma je još u bolnici dobila tu infekciju očiju. Moram da naglasim da sam rodila na carski, te stoga nije infekciju dobila od mene. U bolnici su joj dali Tobrex kapi i malo se povuklo. Nakon 2-3 dana opet se pojavilo. Čistila sam kamilicom, ukapavala svoje mlijeko, ali ništa... Onda smo otišli na redovnu kontrolu i doktor ( drugi ) je opet prepisao Tobrex kapi. Ovaj put nisu ništa pomogle. I kao i Dininoj maloj samo je lijevo oko krmeljavo. Kada plače još više krmelja, ma grozno. Danas smo opet otišli i dao nam je uputnicu za bris očiju. To smo uradili i čekamo nalaz. Biće gotov u srijedu, pa ćemo vidjeti.
Nadam se da nije ništa strašno, ali eto dugo traje .... mjesec i po. Strašno se brinem da ne bude nekih posljedica.
user posted image

(odgovor članu superstar24)
Neposredna veza do poruke: 36
   RE: Krmelji u ocima bebe
8.9.2008 12:55:01   
Emina*
IZVORNA PORUKA: jupajdi
Esma je još u bolnici dobila tu infekciju očiju. Moram da naglasim da sam rodila na carski, te stoga nije infekciju dobila od mene.  


Nema veze kako je beba rodjena...
Ako je mama imala infekciju, bilo kakvog tipa, javlja se konjuktivitis (ali postoje i dr faktori)...
Apsolutno potpisujem ono sto je hanabanana napisala (od rijeci do rijeci)....

Moguce je da bebi suzni kanali jos nisu razvili se i nisu prosirili se,
pa se javlja veca kolicina suza, i onda beba krmelja......

Dino, obavezno doktoru ako se ne povuce skroz
(nema veze ako se smanji, mora se skroz povuci)....


_____________________________

Bakir
20.04.2008.

(odgovor članu jupajdi)
Neposredna veza do poruke: 37
   RE: Krmelji u ocima bebe
8.9.2008 16:54:03   
hanabanana
Probaj bebi masirati suzni kanal. Ako ne prolazi od kapi, onda nije infekcija nego je do suznih kanalića.

(odgovor članu jupajdi)
Neposredna veza do poruke: 38
   RE: Krmelji u ocima bebe
8.9.2008 17:03:49   
jupajdi
Kako ću masirati suzni kanal? user posted image  Kuda?

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 39
   RE: Krmelji u ocima bebe
8.9.2008 18:55:13   
hanabanana
Laganim kružnim pokretima prstom masiraš dio gdje počinje oko. Ne onaj dio do nosa, nego onaj do sljepoočnice. Tu su ti suzni kanali.

(odgovor članu jupajdi)
Neposredna veza do poruke: 40
   RE: Krmelji u ocima bebe
8.9.2008 20:19:57   
suncan_dan
neznam dali je vec neko piso, mozes toknut malo i majcinog mlijeka u oko, moja bebana je to isto imala, i jos ponekad ima, prije sam isto stavljala kap majcinog mlijeka u oko, i masirala suzne kanale, kod nosa, isto ko da je milujes od nosica prema oku. a odkada nemam vise mlijeka, brisem s razredenim crnim cajom i vatom, prebrisem oko s vana oka prema nosicu, da izlazi na van, ne brisat naopako.
posto je to sve priroda, nemoze odma da ode, treba malo vrijemena, mada mi to sa crnim caja do sutra dan ode (brisem par puta)


_____________________________

VOLIM VAS!!!

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 41
   RE: Krmelji u ocima bebe
8.9.2008 21:26:20   
Emina*
IZVORNA PORUKA: hanabanana
. Ne onaj dio do nosa, nego onaj do sljepoočnice. Tu su ti suzni kanali.


Suzni kanal se nalazi u uglu oka koji se nalazi do nosa, i sluzi za prijenos suza u nosnu supljinu....
Taj dio masiras.... 
Jer kad taj kanal nije razvijen,
onda suze ne mogu doci do nosne supljine,
i stvara se vece kolicina u samom uglu oka, i onda se suze suse,
i stvaraju se krmelji.....


_____________________________

Bakir
20.04.2008.

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 42
   RE: Krmelji u ocima bebe
11.9.2008 9:28:58   
jupajdi
Jučer je bio gotov bris očiju i nalaz je uredan hB user posted image .
Ne mogu da vjerujem, jer njoj i dalje oči suze i krmeljaju. Sada je počelo i desno oko. Poslali su nas kod očnog i doktorica je rekla da jednu sedmicu stavljamo obloge od kamilice i ispiramo istim čajom, pa onda ponovo uradimo bris. Ni njoj nije jasno kako nema ništa na nalazu, a predugo traje to krmeljanje ( od rođenja). Pitala sam je mogu li biti začepljeni ti suzni kanalići, rekla je da mogu i da dok dojim masiram u tom predjelu. Navodno do petog mjeseca, kako ona kaže, djetetu su isti kanalići začepljeni.

(odgovor članu Emina*)
Neposredna veza do poruke: 43
   RE: Krmelji u ocima bebe
11.9.2008 10:57:37   
Lady_in_red
Sin moje prijateljice ima problema sa krmeljama od rođenja i jos uvijek mu to traje , a sad ima 4 mjeseca . On je prvo imao bakterije u nosicu pa mu se proširilo na oči , sada se povuklo iz nosa i desnog oka ali na lijevom konstantno ima krmelje. Doktori su joj rekli da je dijete pokupilo bakterije prilikom poroda i da je to normalno . Ona je pokusala sve moguce ali infekcija nikako da se povuče, dr. joj je rekao da to moze trajati i do godinu dana i da nije nista strasno i opasno samo je malo neugodno za bebu . 

_____________________________

Benjamin 02.07.2005.
Ema 24.09.2010.

No person deserves your tears, and who deserves them won`t
make you cry.
Gabriel Gracia Marquez

(odgovor članu jupajdi)
Neposredna veza do poruke: 44
   RE: Krmelji u ocima bebe
2.10.2008 22:50:08   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Lady_in_red

Sin moje prijateljice ima problema sa krmeljama od rođenja i jos uvijek mu to traje , a sad ima 4 mjeseca . On je prvo imao bakterije u nosicu pa mu se proširilo na oči , sada se povuklo iz nosa i desnog oka ali na lijevom konstantno ima krmelje. Doktori su joj rekli da je dijete pokupilo bakterije prilikom poroda i da je to normalno . Ona je pokusala sve moguce ali infekcija nikako da se povuče, dr. joj je rekao da to moze trajati i do godinu dana i da nije nista strasno i opasno samo je malo neugodno za bebu . 


evo mene opet ovdje... i potpuno ista situacija kao sto je lady napisala... ovi kremeljici na lijevom oku joj ne prestaju... smajilo se jeste drasticno, moguce od mog mlijeka, moguce od kamilice, jer sam je znala umiti ujutro sa cajem. .. al me bas nerviraju sto su jos uvijek tu
kontrola tek za 5-6 dana napokon.. jooooj ko kad ovdje bajramuju po 15 dana cccc pa nista ne radi kako trebauser posted image

(odgovor članu Lady_in_red)
  Neposredna veza do poruke: 45
   RE: Krmelji u ocima bebe
3.10.2008 12:40:36   
hanabanana
http://www.tegobe.com/casopisi/vase_zdravlje/pedijatrija/07_08_1999_poremecaji_suznog_aparata_u_novorodjencadi.html

Evo ovdje je odličan članak o ovoj problematici.



(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 46
   RE: Krmelji u ocima bebe
3.10.2008 12:51:36   
nesanica
Ja sam stvarno sa starijim user posted image imala tih problema. Njemu je lijevo oko nenormalno krmeljalo.Nista pomgalo nije, ni mlijeko, ni kamilica. Znao se jadnicak buditi a da lijevo oko ne moze otvoriti.I to je bas dugo trajalo, skoro do 1. rodjendana.
Naravno isli i kod dr i on bi mu propisao neke kapi i tad bi bilo bolje ali nakon kratkog perioda opet sve po starom.
Znam bilo je ljeto i htjeli na odmor da idemo i opet kod dr i on nam kaze da vjerovatno ima suzen kanal te da se taj kanal moze sam od sebe prosiriti. Ali ako mu ne bude bolje da dodjemo ponovo i da ce oni to uraditi, operativno.
I mi odosmo to ljeto na more i njemu hB bi bolje. Dal mu je slana voda pomogla ili se samo od sebe prosirilo ne znamo, ali vazno je da vise nikad nije bilo ni blizu oko krmeljavo.

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 47
   RE: Krmelji u ocima bebe
22.10.2008 22:42:56   
suncan_dan
beba mi dobila drugi zubic, i zbog toga je dobila bobuljice po licu i krmelj, pa onda postalo crveno, opet sam joj ocistila sa crnim cajom i evo fala Bogu otislo, to sam 2 puta uradila. i bobuljice sam joj prebrisala i one nisu vise onako nateknute user posted image

_____________________________

VOLIM VAS!!!

(odgovor članu nesanica)
Neposredna veza do poruke: 48
   RE: Krmelji u ocima bebe
1.11.2008 14:20:33   
bina
Moj Danis je od početka imao problema sa očima odnosno stalno se mu krmeljale. Rekli su mi da malo ispirem kamilicom ,ukapam majčino mlijeko, nije pomoglo. Stalno sam mu čistila i to stvarno postane na kraju i naporno. Odvela sam ga očnom ljekaru  u Dom zdravlja. Prvi put kad sam ga odvela imao je mjesec dana, naravno čekala sam svoj red jedno sat vremena da bi na kraju izasla sestra i rekla da me dr ne moze primiti jer ima sistematski pregled, i ona mi savjetovala da ispirem kamilicom. Dodem ponovo, i propisu mi tolbrex kapi i mast. Medutim nije nista pomoglo. Isla sam nekoliko puta na kontrolu stalno su mi govorili da nastavim koristiti te kapi i da mu masiram suzne kanale. Jednom mi je pukao film i odvedem dijete privatno očnom. Dr. mi je odmah rekla na osnovu nalaza od dr. iz Doma zdravlja da su mu začepljeni suzni kanali i da to treba pročepiti. Dosla sam 4-5 puta, pročepili su mu suzne kanale nekim iglama i fala bogu sad je sve OK. Ta dr. mi je rekla da ako se ne intervenise na vrijeme znaju kod djece stvoriti ciste, pa tek onda nastaju problemi.

_____________________________

dani 07.03.2008

(odgovor članu suncan_dan)
Neposredna veza do poruke: 49
   RE: Krmelji u ocima bebe
4.11.2008 22:04:01   
odzacanka
draga dino vidim da imas problem kao i ja jer moj alen od rodjenja krmelji na desno oko u pocetku su govorili da je od vode jos dok je bio u stomaku ali posto nije prolazilo otisla sam dr koji je konstatovao infekciju ali ne od prehlade nego mu je suzen kanal u oku koji je spojen sa nosnim kanalom zato suze ne mogu da proticu kako treba i nakupi se da dolazi do infekcije.naravno dobila sam i kapi i mast ali mi je rekao da nece nestati sve dok ne poraste pa cak i do godinu moze potrajati dok se kanal ne prosiri a istu igru sam imala i sa starijim sinom kojem je kanal bio skroz zacepljen tako da su mu morali ko bebi operativnim putem procepit taj kanal.ne bih da te prepadam ali pregledaj mozda je situacija kao i kod mene tako da ne pomaze ni kamilica ni antibiotici nego cekanje da naraste.

_____________________________

da je zivot lijep ne bi plakali kad se rodimo!

(odgovor članu mamsi)
Neposredna veza do poruke: 50
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *