|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: hematom i trudnoca
14.11.2009 22:11:38   
mišur
Anoniman,

nisi napisala jeli ti dr radio UZV?
Da nešto nije ok valda bi to i na UZV vidio...user posted image
Nemoj se brinuti i odmaraj što više...Sačekaj sljedeću kontrolu, pa ćeš vidjeti...

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 26
   RE: hematom i trudnoca
20.1.2010 9:54:25   
Skvo RR
IZVORNA PORUKA: lajka

Pozdrav svima!!
Ovo mi je prva trudnoća tako da me zanimaju vaša iskustva.Trudna sam 11.tjedana i sve je bilo super dok prošli tjedan nisam otišla na pregled.Ginekologica mi je napravila papa test i nakon toga počeo mi se pojavljivati smeđkasti iscjedak.U četvrtak sam već bila dosta zabrinuta tada me je pregledala i napravila vaginlni ultrazvuk.Bebica je super,pliva i vrlo je živa.Rećeno mi je da imam hematom i da moram strogo mirovati i piti 3*1 dabroston i buscopan 1*uACjutro te na kontrolu 1.6.Ovorila mi je odmah bolovanje,komplicirana trudnoća i dijagnoza prijeteći pobačaj.Voljela bi znati vaša iskustva i brine me to strogo mirvovanje( mogu li se normalno tuširati ili malo razgibati noge)dva dana se nisam pomakla,a koliko još do 1.6.Svima lijepi pozdrav!!user posted image


IZVORNA PORUKA: nikita

Draga lajka kao prvo dobro dosla na forum ! Ja sam u 13tj trudnoce i prosli tjedan sam bila u bolnici 7 dana jer sam prokrvarila, to je bio hematom koji meni dr nije vidio. Toliko je bio krvi da sam ja mislila da sam izgubila bebu, medutim ona zeli da ostane u stomaku i nije izasla, raste , srce kuca i sve je u redu ! Nasla sam jedan clanak o tome od jednog dr-a koji je sve potanko objasnio pa procitaj :

Oplodnja se u žene događa u jajovodu. Nakon oplodnje zametak putuje duž jajovoda prema maternici nekoliko dana. Tijekom tog putovanja zametak se intenzivno dijeli i u maternicu dolazi kao tzv. morula. Nakon što je došao u maternicu on se na slučajno odabranom mjestu ukopa u sluznicu maternice koja je posebno pripremljena da ga prihvati i hrani. Taj proces slikovito izgleda kao usijana čelična kuglica koja padne u vosak.
Dakle u prvoj fazi svog razvoja unutar sluznice maternice zametak se hrani tako kao da topi tkivo oko sebe, hraneći se cijelom svojom površinom. Tek u kasnijoj fazi razvoja stvara se krvotok i posteljica. U toj, prvoj fazi razvoja dok zametak kao da topi tkivo oko sebe, može doći do otvaranja odnosno nagrizanja stijenke manje krvne žile koja je unutar sluznice, što dovede do pojave manjeg krvarenja odnosno nakupine krvi ( stručno, hematoma ). Ovisno o količini krvi takvi hematomi mogu biti veći ili manji.
Naravno ukoliko se krv iz hematoma probije kroz cervikalni kanal u rodnicu to se primijeti kao krvarenje promjenjivog intenziteta ili boje. Ukoliko se radi o starom sadržaju ili oskudnom krvarenju sadržaj je smeđe boje odnosno ukoliko je krvarenje jače ili svježe sadržaj je svijetlo crvene boje.
Na mjestu postojanja hematoma nema prehrane i opskrbe zametka kisikom. Ukoliko ta površine nije velika zametak odnosno trudnoća će opstati. U suprotnom dolazi do prestanka razvoja trudnoće i njezinog propadanja.
Ovakve procese viđamo u ranoj trudnoći često i ne možemo predvidjeti sa sigurnošću njihov tijek. Ponekad uz razmjerno maleni hematom uslijedi spontani pobačaj a ponekad se to ne dogodi uz relativno veliki hematom. U toj, ranoj fazi trudnoće nismo aktivni sudionici procesa već samo njegovi promatrači.
Ne postoji sigurno djelotvorna terapija za ovakve procese. Mirovanje i ležanje je jedino što možete poduzeti. Ipak, na kraju, mora se kazati da najveći broj hematoma bude resorbiran bez ostatka i trudnoća dalje teče normalno. Pojava hematoma u ranoj trudnoći ne znači da će cijeli tijek trudnoće biti kompliciran. Uobičajeno u praksi, najkasnije do 12 tjedna trudnoće, dođe ili do spontanog pobačaja ili se hematom resorbira i trudnoća nesmetano nastavi rasti. Naime, do 12. tjedna trudnoće se formira posteljica obično na strani suprotnoj od hematoma tako da prostor gdje je on smješten više ne igra nikakvu ulogu u rastu trudnoće odnosno njegovoj prehrani i respiraciji.




IZVORNA PORUKA: anitaMO

evo lajka da ti i ja odgovorim.meni je pukao hematom u 8 tjednu trudnoće.zbog toga sam ostala u bolnici 3 tjedna .isto rizična trudnoća i prijeteći pobačaj.s tim što sam ja imala prije jedan spontani.terapija 3x2 utrogestan i apaurin 3x1.ležanje strogo do kraja trudnoće.bitno ti je da miruješ.nisam se tuširala dok sam bila u bolnici.sretno.


IZVORNA PORUKA: Sneška

Draga Lajka ja sam ti od 8 do 10 sedmice imala smeđkasti iscjedak a u 9. sedmici sam isla na more ( naravno bez aktivnog plivanja , samo ulazila u vodu po 10min i bila u hladu) , pila sam Dabroston i sve je prošlo super , bez krvi, bez strogog mirovanja , čak sam radila do 37.sedmice (posao mi je sedeci) .Sada imam predivnu devojcicu od 2 meseca i 9dana ! Tako nemoj mnogo da brines , samo bez velikih napora , ali opet slusaj svog dr-a i bez panike (bebice to ne vole) i sve ce biti SUPER! Sretnoooooooooooo........user posted image


IZVORNA PORUKA: emy

Lajka dobro nam dosla user posted image
Ja sam imala dva hematoma koji su prokrvarili u 7 ili 8 sedmici
Nije bilo jako krvarenje ali bili su veci od bebice pa sam dobila dijagnozu prijeteci pbacaj i strogo mirovanje
Pila sam Dabroston 3x2 skoro pa mjesec dana i inekcije Progesteron depo, nakon toga 3x1 a sada sam na 1 dnevno
Magnezij i sada pijem 1x1 300
Jedan je nestao oko 10 sedmice bez krvarenja a drugi mozda prije 2 sedmice i bio je smedjaksti iscjedak kada je izlazio
Sada  smo 14+5 user posted image
Jos uvijek sam na bolovanju ali bez strogog mirovanja
Hematomi nisu opasni ali zahtjevaju mirovanje i disciplinu
zelim puno srece tebi i malenoj bebici




IZVORNA PORUKA: sara_mo

Vidim da si dobila prilican broj odgovora , ali jos jedan nece biti na odmet, narocito jer se radi o pozitivnom ishodu. Na samom pocetku trudnoce  i meni su otkrili hematom,prilicno velik.Nisam imala nikakav iscjedak, niti bilo kakve druge tegobe, dr. ga je otkrio pri pregledu ultrazvukom. Kao terapiju  je preporucio Dabroston i mirovanje.S tim da mirovanje nije bilo strogo mirovanje, u smislu lezanja vec ustezanje od bilo kakvih napornih aktivnosti i sexa, naravno. Nakon dvije sedmice je uradio kontrolni pregled i vise nije bilo hematoma. Pretpostavljam da je u mom slucaju doslo do apsorpcije, jer nisam imala krvarenja niti smedjeg iscjedka.Ipak preventivno sam nastavila terapiju Dabrostonom dok nisam potrosila pakovanje. I evo sad smo vec u 23-oj sedmici i "guramo" bez ikakvih tegoba, hvala Boguuser posted image . Znaci samo bez sekiracije, lagano i odmaraj se, bice to sve uredu uz Boziju pomoc.


IZVORNA PORUKA: Skvo RR

Uzivaj u odmaranju...I ja sam imala hematom sa smedjkastim krvarenjem.
Pila sam dabroston i inekcije depoprogesterona....I ja sam tako samo lezala, odmarala...Evo sad imam curicu 7 mjeseci...Vrlo vazno kod hematoma je da ne dizes nista i da se ne naprezes i on ce se povuci. Moj se povukao nakon 3 sedmice bez krvarenja.




_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu mišur)
Neposredna veza do poruke: 27
   RE: hematom i trudnoca
26.8.2010 16:54:09   
pinki25
ao svima,sada sam u 14.sedmici,a otkrili su mi hematom negdje u 8.sedmici.imala sam uasno krvarenje,svaki dan a sada imam smedjkast iscjedak. pila sam utrogstan 3x2 a sada pijem dabrostan. jako sam zabrinuta.....user posted image

(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 28
   RE: hematom i trudnoca
26.8.2010 16:56:22   
pinki25
sorry zbog gramat.gresaka....ako neko ima savjet neka se javi..

(odgovor članu pinki25)
Neposredna veza do poruke: 29
   RE: hematom i trudnoca
25.9.2010 20:41:58   
sladjana.ri
pozz svima....zaista je bilo veoma korisno proučiti sva iskustva vezana uz hematome... budući sam, sa svoje 33 god, konačno uspijela zatrudniti, i to sam saznala veoma rano, odmah sam prestala raditi i u potpunosti pazim da se čuvam, ništa ne dižem i .....trudnoća je bila uredna, redovito sam isla na kontrole, zadnja je bila prosli ponedjeljak kad je sve bilo ok, 10+1 tjedan, bebe 19 mm, srce uredno kuca (mada je meni izgledala malena za te tjedne). I onda preksinoć, usred sexauser posted image počela krvariti...i to jaaako obilno....izgledalo je kao u hororu koliko je krvi bilo....na hitnoj mi dijagnosticirali hematom 19x4 mm, bebica u redu, 41 mm (jel oni i inče tako brzo rastu ili je to moja doktorica nešto krivo vidjela), srce normalno kuca, i poslali me doma uz savjet mirovanja..i kontrola za 7 dana...bez ikakve terapije. u uto idem kod doktorice pa ću vidjet šta ona kaže...sad sam u 12 tjednu...i zanima me sta se smatra mirovanjem???


(odgovor članu pinki25)
Neposredna veza do poruke: 30
   RE: hematom i trudnoca
25.9.2010 22:16:39   
anitaMO
mirovanjem se smatra sljedeće,ja sam imala hematom i rizičnu trudnoću pa ću ti pojasniti
1.bez sexa,dok ne rodiš.samo ležanje,ustati samo do wc,apsolutno ništa ne raditi,samo ljevi i desni bok ništa drugo.user posted image


_____________________________

LAURA 5.1.2008.

(odgovor članu sladjana.ri)
Neposredna veza do poruke: 31
   RE: hematom i trudnoca
25.9.2010 22:17:48   
anitaMO
terpiju ti mora dati dr,ja sam pila utrogestan i još svašta nešto.

_____________________________

LAURA 5.1.2008.

(odgovor članu anitaMO)
Neposredna veza do poruke: 32
   RE: hematom i trudnoca
29.9.2010 19:56:31   
pinki25
kao sto su rekle sve,moras mirovati.ja sam dobila hematom u 8.sedmici,krvarila uzasno...sad sam u 19.sedmici i hematom je nestao,ali ja se i dalje cuvam.....zato lezi samo i cuvaj bebicu

(odgovor članu anitaMO)
Neposredna veza do poruke: 33
   RE: hematom i trudnoca
8.10.2010 14:33:34   
sabina z.
hej cure,ja sam danas bila na vaginalnom uzv,vadili su mi krv i urin,trudna sam 5 tjedana,medjutim na uzv se vidi manji hematom 2 cm x 3 mm,dali su mi UTROGESTAN tbl.i poslali kući na mirovanje,jako sam se uplašila,rasplakalauser posted image ..što mislite hoće li nestati ili se može još povećati?Užasno se bojim.

(odgovor članu pinki25)
Neposredna veza do poruke: 34
   RE: hematom i trudnoca
8.10.2010 15:44:24   
sabina z.
i od tih tableta užasno mi se vrti..jel se tko od vas tako osjećaouser posted image

(odgovor članu sabina z.)
Neposredna veza do poruke: 35
   RE: hematom i trudnoca
8.10.2010 16:07:55   
Rimljankaa
Sabina ja sma uzimala utrogestan. meni je doktor dao jer je vidio blage kontrakcije. Kratko sma koristila,ali vaginalno?! I koliko ja znam obicno se on vaginalno uzima..Nisam imala nikakve mucnine

(odgovor članu sabina z.)
Neposredna veza do poruke: 36
   RE: hematom i trudnoca
8.10.2010 18:44:55   
sabina z.
Rimljanka draga meni su rekli da pijem jer je tada učinak puno bolji a utrogestan se može i oralno i vaginalno primjeniti..nije mi se samo vrtilo nego sam i zaspala kao klada i dva sata odspavala..ma moram 3 puta po 2 piti,nadam se da će hematom nestati i da ih više neću piti,ne podnosim ljekove inače

(odgovor članu Rimljankaa)
Neposredna veza do poruke: 37
   RE: hematom i trudnoca
8.10.2010 19:18:05   
Rimljankaa
Ja sam isto pila ga neka 3-4 dana dok nisam papa test uradila. Jer prije trudnoce dugo nisam radila papa test,pa je doktor rekao da odem uraditi za svaki slucaj..Onda sma uzimala vaginalno... Ja sma opet cula da je ucinak bolji kad se uzima vaginalno,pa sad sta znam?!
A i teze ga je uzimati vaginalno,nego oralno user posted image

A od utrogestana se spava. Tako da ti je to normalna pojava... malo od  trudnoce,malo od njega..Jos pijes vecu dozu...

Pridrzavaj s euputa ljekara i ako Bog da bice to sve uredu...

(odgovor članu sabina z.)
Neposredna veza do poruke: 38
   RE: hematom i trudnoca
8.10.2010 21:36:28   
sarah
Imam i ja hematom 1,5 cm koji mi je ustanovljen kad sam bila u 12. sedmici. Meni je dr. rekla da pijem Dabroston 3 x 1 i da cemo pratiti taj hematom, te da bi se on vremenom trebao smanjiti i vjerovatno i nestati. Na zadnjem pregledu mi je rekla da ga i dalje pijem i mozda cak do kraja trudnoce. Nemoj da se sekiras, danas skoro svaka treca trudnica ima hematom. Samo slusaj svog doktora i sve ce biti uredu ako Bog da.

< Poruku je uredio malena27 RR -- 10.1.2011 9:23:12 >

(odgovor članu sabina z.)
Neposredna veza do poruke: 39
   RE: hematom i trudnoca
9.10.2010 15:14:35   
sabina z.
Joj SARAH  kako da se ne sekiriam mila kada me je doktor tako uplašio..Kako da mirujem a toliko posla,imam 2 kćeri,frizerka sam,već od sad sam na komplikacijama a ništa me ne boli a moram MIROVATI!!! RIMLJANKA  ja sam radila cijelu generalku na sebi papa-test i ostalo i sve je bilo u savršenom redu.

(odgovor članu sarah)
Neposredna veza do poruke: 40
   RE: hematom i trudnoca
9.10.2010 16:08:33   
Anoniman
Ma nemas se sta bri nuti mila mani se posla ,miruj,miruj,i miruj da sve bude uredu bez napora ako ti je tako receno tako i radiuser posted image ....
Sto,se mora nije tesko .....
Ja sam prelezala citavu trudnocu i da nisam bila uporna i mirovala svoje pile nebi imala danas pored sebe ...
Pusa velikauser posted image

< Poruku je uredio malena27 RR -- 10.1.2011 9:23:00 >

(odgovor članu sabina z.)
  Neposredna veza do poruke: 41
   RE: hematom i trudnoca
9.10.2010 18:36:12   
sabina z.
Felix u pravu si,potpuno se slažem s tobom,spremna sam ja na sva odricanja samo neka se beba rodi živa i zdrava.Danas sam samo ručak skuhala,ležim,jedem,ležim,jedem..imat ću sto kilauser posted image ..za tjedan dana idem ponovo na vaginalni uzv i nadam se da će ovaj prokleti miomčić nestati do tad jer uz ove grozne tablete sam kao drogirana a i mirovanje me čini tako mrzovoljnom,otjerat ću sve od sebe..user posted image  i tebi pusa velika.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 42
   RE: hematom i trudnoca
23.12.2010 12:52:12   
disaaa
Drage moje nova sam,da i ja nes napisem
Ja sam imala krvarenje u 6 nedjelji koje je bilo sokantno kako za mene tako i za dr, i sestre koje su bile na prijemu jer bila sam bukvalno do koljena u krvi kad sam dosla u bolnicu. Na utz plod uredu KČS uredu,ostave me u bolnici uz terapiju,dabroston,utragestan,progesteron depo,apaurin,magneziji, i kateter,ostala u bolnici noc nikad duzu nisam imala,krvarenje smanjilo haman pa stalo al kateter nedaj boze nikom da ga nosi
ujutru jedva docekala vizitu i kateter mi izvade,ponovo na utz i dr. mi kaze da su bila dva ploda blizanacka trudnoca al da je jedan plod otisao u toj silnoj krvi...Kuci me posalju nakon tri dana,jer krvarenje stalo al strogo mirovanje uz svu terapiju.
sad sam u 16 nedjelji, sto ni doktor nije vjerovao da cemo dovdje dogurati,imam hematom koji je kad odem na kontrolu svaki put manji ustvari to je dio od rugog ploda koji mi se nije jos iscistio,al sad imam i blage kontrakcije za sto sam dobila gynipral 2x1/2 tablete,zabrinuta sam sto imam taj hematom jos a jos povrh svega kontrakcije zida maternice.
Jel ima neko iskustva sa kontrakcijama u ranjoj trudnoci???pisite mi,unaprijed zahvalna

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 43
   RE: hematom i trudnoca
23.12.2010 21:23:55   
sarah
Dobro dosla disaaa! user posted image
Zao mi je zbog tvojih problema, ali kao sto vidis uz terapiju si dogurala do 16. sedmice i bice to aBd uredu sve.
Ja nisam imala kontrakcije u ranoj trudnoci, ali sam imala hematom, koji se smanjivao i nestao u 19 sedmici.
Tada sam i prestala piti Dabroston koji sam do tada svaki dan pila (3x1). Nadam se da ce i kod tebe nestati hematom.

(odgovor članu disaaa)
Neposredna veza do poruke: 44
   RE: hematom i trudnoca
29.12.2010 14:42:30   
Lady26
Na poslu sam pa ne mogu citati bas sve, ako mi neko moze pojasniti bila bih jako zahvalna.
Naime, moja kuma je nedavno radila test i pokazao joj je user posted image i mi naravno presretni. Danas je isla kod ginekologa da joj to potvrdi i posto nema bas redovne cikluse ne mogu tacno odrediti koliko je trudna ali kaze dr cak i ako joj je ciklus na 30 dana da joj je plod manji nego sto bi trebao biti te da je vidjela na UZ "prema fundusu manja nakupina krvi", dala joj je utrogestan 2x vag i jos nesto, uzela joj krv i sutra ce joj javiti nalaze...
Ja nju tjesim a sama strepim od tih nalaza...


_____________________________

L. 04.12.2009.
E. 19.03.2015.
Moje princeze

(odgovor članu sarah)
Neposredna veza do poruke: 45
   RE: hematom i trudnoca
29.12.2010 15:00:14   
Anoniman
Lutko ja bih ti rado pomogla ali nisam bas prava osoba za to nadam se da ce se neko od forumasica javiti

< Poruku je uredio malena27 RR -- 10.1.2011 9:22:30 >

(odgovor članu Lady26)
  Neposredna veza do poruke: 46
   RE: hematom i trudnoca
29.12.2010 15:03:08   
Anoniman
Ne mogu pomoci, zao mi je. Nadam se da ce sve biti OK

< Poruku je uredio malena27 RR -- 10.1.2011 9:22:39 >

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 47
   RE: hematom i trudnoca
29.12.2010 15:04:59   
Anoniman
ja isto ne znam nista o ovome...ali bih potrazila jos jedno misljenje

< Poruku je uredio malena27 RR -- 10.1.2011 9:22:49 >

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 48
   RE: hematom i trudnoca
29.12.2010 15:09:02   
Lady26
Hvala u svakom slucaju, cekamo nalaze ali bih voljela cuti nesto pozitivno prije sutra...
Jako me rastuzilo


_____________________________

L. 04.12.2009.
E. 19.03.2015.
Moje princeze

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 49
   RE: hematom i trudnoca
29.12.2010 15:24:44   
malena1978
lady26

ja sam imala hematom na samom početku trudnoće... ono što je bitno je gdje se taj hematom nalazi i od toga će ovisiti da li može naškoditi bebi - ako je izmjedju posteljice i tijela može dovesti do prijevremenog odvajanja posteljice, i samim tim do pobačaja, ali ako je hematom prema grliću, može mirovati do poroda ili se sam povući ili procuriti...

to su neke činjenice - nemam puno znanja o tome, al ovo sam morala naučiti kad sam prokrvarila... ja sam sad u 28 sedmici trudnoće - i samo sam jedan od pozitivnih primjera trudnoće i hematoma

tvoja kuma bi trebala mirovati i odmarati se, ležati na lijevoj strani, gledati zabavni program i misliti pozitivno. puno više informacija imaš u prethodnim postovima, pa pogledaj malo gore, mislim da ćeš naći još puno pozitivnih primjera.

(odgovor članu Lady26)
Neposredna veza do poruke: 50
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *