|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Prehlada - kasalj, zacepljen nosic
23.12.2008 13:43:49   
juni
Ukapaj nekolike kapi etericnog ulja eukaliptusa u posudu vode i stavi na radijatore, tako se prostorija zastiti od virusa a i lakse se dise, vjeruj mi. Inace, nemam nekog iskustva pa nazalost ti ne mogu nista drugo savjetovati osim da odes kod doktora.

_____________________________

EMIL,7.9.2008.

(odgovor članu Ilhana RR)
Neposredna veza do poruke: 51
   RE: Prehlada - kasalj, zacepljen nosic
23.12.2008 13:55:53   
mamina cura
Meni su preporucavali i korijen od bijelog sljeza ako ga tamo mozes naci. Dobar je za kasalj i za nos. Dobije se sluz i onda joj das kasicicu. Preporuka doktorauser posted image

_____________________________

Timur 20.03.2004.
Hena 30.12.2007.

koristimo platnene pelene
za zdravije odrastanje

(odgovor članu juni)
Neposredna veza do poruke: 52
   RE: Prehlada - kasalj, zacepljen nosic
23.12.2008 19:02:30   
Visnja RR
IZVORNA PORUKA: treselle

Ne znam da li tema već postoji, ja je nisam našla.
Od juče moj Orhan pomalo kašlje i nosić mu je začepljen. Zna li neko šta bih mu smjela dati za kašalj, s obzirom da ima malo manje od 5 mjeseci. Nije strašno pa ga ne bih odmah vodila doktoru, jer tamo može još gori virus da pokupi.
Hvala vam unaprijed!


IZVORNA PORUKA: AMYY

Hej draga isto je i kod mog sestrica Ismara od juce kaslje,i zacepljen mu nosic,i sad sam zvala svoju rodicu ona je doktorica i rekla mi da mu kupimo sirup,zove se prospan,(kod nas kosta 9 km),i u nosic da mu stavljamo kapi aqva maris,njemu je 27.11 bilo puna 4 mjeseca,nadam se da sam ti bar malo pomogla!


IZVORNA PORUKA: mishka

I ja mislim da mu mozes dati PROSPAN i meni se cini da je dobar i na biljnoj je bazi,a kapi za nosic ja koristim nisittu!!!


IZVORNA PORUKA: hanabanana

Prospen je samo za iskašljavanje, te ga nipošto nemojte davati u noćnim satima - dijete neće spavati, imat će nadražaj na kašljanje.

Da li je progresivni ili suhi kašalj?


IZVORNA PORUKA: ElmaB

Ja mu ne bih odmah davala sirup. Ako je zreo kasalj, tj sa slajmom, lupkaj ga po ledjima da iskasljava i redovno mu cisti nos jer se to njima sve iz nosa slijeva u grlo. A, ako je suhi kasalj, povedi malo racuna o vlaznosti prostorije u kojoj beba spava. S obzirom da se sada grije, moguce da mu je zrak suh, pa stavi na radijator posudu sa vodom ili kamilicom da se pomalo isparava! 


IZVORNA PORUKA: treselle

kašalj mu je suh, ali sad za sad stvarno nije strašan. Pomalo kašlje, kiše, nosic mu bio začepljen, a evo sad slini. Neko kaže da se smije dati mala kašikica čaja od sljezauser posted image


IZVORNA PORUKA: treselle

sto se tice grijanja, uvijek stavim posudu sa vodom


IZVORNA PORUKA: stella

Ja bih ti preporucila ipak odlazak ljekaru,ili eventualno nesto na biljnoj bazi.
Hana isto od juce kaslje danas ima i temperaturu,pa smo je odveli kod dr i propisala joj je paracetamol sirup i cepice i pembritin.Nisam sigurna al vidjecu kad mm donese.


IZVORNA PORUKA: treselle

ne znam, vidjet ću ako sutra ne bude bolje da ga odvedem. Muče ga vjerovatno i zubići, stalno se budi i plače. Ma sve mu se jadničku sastalo


IZVORNA PORUKA: Ilhana

Jao znam kako vam je, ja sa mojom se borim evo tri dana oko kaslja. A tek juce je dobila recept za sirup jer bez doktora se nesmije davati nikakav sirup djeci ispod dvije godine.

Al nista joj nepomaze, zna li neko nesto drugo osim sirupa? Zao mi je vise da vako kaslje.


IZVORNA PORUKA: lejlašh

Ilhana- može čaj od majčine dušice (timjana) sa medom, a za ostalo ti je problem jer ne možeš dobiti bez recepta


_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu mamina cura)
Neposredna veza do poruke: 53
   RE: Prehlada - kasalj, zacepljen nosic
23.12.2008 19:05:03   
Visnja RR
IZVORNA PORUKA: mamyca

Treselle i sa Hamzom je bila ista situacija nedavno,zubici ga mucili,slinio kasljao,vjeruj mi da ga ja nisam htjela voditi doktoru,samo sam mu dobro nos cistila,svojim mlijekom i kamilicom,i proslo samo od sebe.Kad se nakaslje samo ga okreni i pomalo lupkaj po ledjima da mu slajm izadje,i daji mu malo vise tecnosti,najbolje vode i svog mlijeka,i voca.user posted image


IZVORNA PORUKA: stella

Mi se jos uvijek borimo sa temperaturom i kasljem,a vjerovatno od cepica imala je i malo proliv.



IZVORNA PORUKA: nessa

zdravo drage majke i ostali, ja sam nova na ovom forumu, pa da predjem na stvar odma!
moja beba-sin ima 4 mjeseca i prije 3 dana kašalj i prehlada. prvi dan se odlučili da ne idemo docu, jer nije imao temperaturu i nije izgledalo tako strašno. ali avaj stanje se pogoršalo, teško diše, ima napade kašlja uz koje nosić curi, i suze teku! meni se srce kida! Kada smo otišli doc-u odma sirup-antibiotik, vjerovatno da se oni ograde od mogućih stanja, ja odlučila da ne dajem antibiotike pa sam zamolila pedicu za nešto drugo i uključili su mu inhalaciju, odemo ponovno sutra na inhalaciju i ja zamolim da ga regledaju ponovo, kad stanje se pogoršalo. i navodno ima neki bronitis...i onda boca neka antialergijska, inhalacija i uputnica za bolnicuuser posted image , ali doktorica svasta nesto mu dade tako da ja ne skonta da li odma u bolnicu a ni ona nije bila sigurna da li da nas šalje ili ne, pa smo onda otišli izmjeriti kapacitet pluća-stavi se na prstic neka džidža koja mjeri kapacitet pluća koji ne smije biti ispod 95 ako pane daje se kisik! nakon boce i inhalacije i kapaciteta od 96, vratimo se kod pedice i ona ga ponovo pogleda i kao bolje je malo! Ali ponovo nas naručila na inhalacije navečer, dakle isti dan. Dolazimo navečer, kapacitet pao na 91user posted image user posted image , a što je najgore meni izgledalo da je moje pile bolje...Nova pedica, pomalo zabrinuta kaze nije bas mogla ocijeniti jel bolje ili ne jer ga ona nije pregledala tako da... Ali izgledala je zabrinuto, rekla je da ako se stanje pogorša pravac u bonlnicu, jer ne bi da nas sada šalje jer je pedijatrijsko odjeljenje puno i moze kao "pokupiti" još kakvih bolesti!!!UH, ne znam ni sama da li ici ili ostati, jer moje pile se stalno smješka i guguće i izgleda veselo!!! Sad imam ekipu koja je oko nas i pazimo ga, gledamo dok spava jer ima te kratke udisaje i nadimanje stomaka koji ukazuju na smanjeni kisik...Uzeli smo sada i kucni inhalator, kamilica na radijatorima se isparava, dajem čaja od sljeza u nosić kad osjetim slince, koji su mokri i počeli smo uzimati sirup ceclor kojeg jako hvale!MM i ja smo jako tužni i  isprepadani, muče me osjećaji slabosti jer ne mogu pomoći!!! Lupkamo ga po ledjima i stolica je puna sluzi!!! tražim uzrok svemu ovome, jer niti ima bolesnih oko nas niti je imao neke susrete nepovoljne, jedino što ga kupam svaki drugi dan!!!h
Ah kako moram biti jaka, za sve borbe koje predstoje, a ja shrvana već sada!

P.S. oprostite mi na ovako dugačkoj ispovijedi, ali tako sam tužna, i evo nakon dugo vremena odlučila da se malo ispišem....
hvalaaa



IZVORNA PORUKA: stella

Nessa dobrodosla na nas forum.

Moja Pahuljica se isto razbolila al je sada hB bolje.
Kod nas bio kasalj,sutradan temp.kod dr propisala nam Penbritin antibiotik,Lupocet cepice,Paracetamol.
Od penbritina dobije proliv,paracetamol ne djeluje,ukljucimo panadol za temp,i orosal da ne dehidrira jer je od kaslja pocela i povracati.
Kod dr dobili uputnicu na kosevo,gore nam dr propisala Esbesul,Linex,Orosal.I da ti ne kazem da smo cekali na pregled ravno tri satauser posted image ,i u cekaonici mi dobije opet temp i sestra joj dala delsy jer je bila 36.6user posted image
Otisli po recepte dr propisa jos neki sirup za stolicu jer linex nemoze pod temperaturom.

Sada joj dajem Esbesul na 12h i linex 3x i orosal samo kad ima proliv ili povrati.
Stolica je sluzava i predpostavljam da je to slajm,jer sam cula da moze izaci na stolicu jer beba nezna drugacije izbaciti.Ili povrati ili na stolicu izadje.
Znam kako je gledati bebachu kad je bolesna,ja je spustim da stoji a ona pridje do mojih nogu i spusti mi glavu u krilo.Srce mi je pucalo.Al eto hB sada je bolje juce i danas vec se igra.
A ni mi isto nismo nigdje  nesto posebno isli a nije se mogla ni nahladiti,al eto kaze dr virus gripe.Negdje se zakacio.user posted image
samo bih da ti preporucim da ne dajes antibiotike kao ni druge lijekove na svoju ruku bez konsultacije sa dr.Sretno i da bebac sto prije ozdravi.


IZVORNA PORUKA: nessa

Hvala Stella

Nevjerovatno je kako, tek onda kada se nadjes u situaciji bola, pomišljaš kako je samo vazno da se to popravi i da vise nikada ali bas nikada neces prepustiti misli raskoši, samo da prodje gorčina koju trenutno osjecas.pokušavaš da nadješ krivca, da nadjes gdje si pogriješio, gdje sam propustila da se moj sin razbolio, da li je kriva termoelektrana i industijska zoka u kojoj živimo, oprostite na izrazu ali gadi mi se ova naša zemlja u 21 stoljeću, bol koji proživljavam je bol, vjerovatno koju je svaki roditelj jednom osjetio i neponovilo se...znam da zivot moze da iznenadi, i da bude tezak i sve te strahote koje imamo na ovoj našoj planeti, glad i ratovi na jednom dijelu a drugi uživa u izobilju...ali biti roditelj, majka u ovakvim trenutcima je jako bolno...moj sin nakon raznih dijagnoza i pregleda ima upalu pluća, imamo terapiju, mnogo i dalje kašlje...sobu stalno zračimo, kamilica se u kutu isparava, dajemo mu mnogo tečnosti...danas je i dr stručnjak za pneumoniju čak pitala da li se naš sin ikada zagrcnuo jako jer je moguće da je na taj način do pluća nešto došlo i pretvorilo se u ovo...znači i od toga može, uglavnom ja sam sada bolje psihički iako sam u stanju zapete strijele, i avaj razbolim se sad ja kao gripa...i hodam sa maskom na licu po kući, ne smijem sina ni da grlim...
Da li neko od Vas ima neka iskustva savjete kada je majka bolesna i stim u vezi dojenje i boravak s bebom???
nego mnogo vas sve pozdravljam i želim mnogo dobrog zdravlja i kosmičke snage drage moje majke!


IZVORNA PORUKA: mamina cura

Ma draga moj Timur je dobio upalu pluca u obdanistu.user posted image  Jedva su skontali sta je. Na kraju smo slikali i tek se tad pokazalo. Dobio je odmah antibiotik i sve je preko noci hB nestalo. I ja sam se mnogo brinula ali tako je lagano ozdravio. Nije mi bilo jasno kako takvo nesto moze zaraditi ali eto u to vrijeme sva djeca su bila kod kuca bolesna, tako ih je ili neki virus ili bakterija oborila sa nogu.
Sad mi je Hena kasljala i morali smo ipak na kraju ici na inhalacije i popila je antibiotik Zinat i hB odmah je bila bolje. Nisam pristalica antibiotika ali nekad se mora. Samo pomislim kako je bilo jadnoj djeci kad nije bilo ni inhalacija ni antibiotika koliko su se patili. Ipak je medicina napredovala i puno je bolje. Nije jos idealno ali biceuser posted image


_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 54
   RE: Prehlada - kasalj, zacepljen nosic
23.12.2008 19:10:59   
Visnja RR
IZVORNA PORUKA: Amrino RR

Draga nessa- razumijem te potpuno.
Najbolje sto ti mozes da uradis za svoje pile je da ga i dalje dojis, sto cesce jer im je to i hrana i lijek i utjeha- sve u jednom, i da mu pruzis svoju ljubav.
Nisam mozda iz posta dobro shvatila- jeste li isli jos nekom pedijatru ili samo jednom? Koliko to sve traje? Kako se beba osjeca?
Nemoj se previse prepadati.
Moj Hamza je fasovao gripu kada je imao samo mjesec dana. Ja sam takodje odlucila da mu ne dajem antibiotike. Kasljao je ko veliki...mi smo ga samo nosali, lupkali dobro po ledjima- onda bi on povratio i izbacio dosta slajma. Stolica mu je takodje uvijek bila puna slajma...Samo sam ga dojila...nisam mu nikada dala ni caj ni bilo sta drugo...Peskire natopljavala kamilicom i redala po radijatorima...Trajalo je sedam dana...a onda se pocelo poravljati i proslo hvala Bogu.
Samo hrabro.



IZVORNA PORUKA: Amrino RR

Da li neko od Vas ima neka iskustva savjete kada je majka bolesna i stim u vezi dojenje i boravak s bebom???


Sto se ovog tice- samo doji i dalje, na taj nacin mu nista ne mozes prenjeti ali nosi masku kada si mu blizu jer se viroze prenose kapljicnim putem. Probaj da ga ne ljubis i to...(mozes male none krisom user posted image ) a s maskom na licu ga mozes grliti i nosati. Peri ruke sto cesce i zraci prostoriju.



IZVORNA PORUKA: nessa

hvala drage moje majke
Ja sam evo prevazišla tu početnu psihičku krizu jer moram jer sam majka jer me treba moja beba a najvjerovatnije da sam usljed te dushevne malaksalosti i pada imuniteta dobila i grip, sad jačam polako, nas dvoje smo izolovani jedno od drugog i ponekad krišom none zgrabim da ih pomazim. kad dojim pod maskom sam i faktički ne dišem i bas je naporno, samo da ozdravi... obzirom da svaki dan ide na boce tako ga svaki dan i pregledaju i vidi se napredak, bogu hvala... Posjetili smo razne pedijatre jer nas tako zapalo obzirom da svaki dan idemo im u posjet, tako da je stajalište kod svih ujednačeno. E vidite, ja samo mogu reći hvala čovječanstvuu na doktorima, ja im vjerujem i smatram da mogu mnogo više nego bilo ko drugi pomoći...i nikad nisam nikome ni zamjerila i ako po momm stavu "pogriješi" ipak i oni bi voljeli da mogu sve znati i pomoći...nažalost to područje i ljudski organizam još uvijek su neistraženi u potpunosti...Moramo svi da očvrsnemo, moramo se izborit, ići naprijed i gledati ljepšu stranu naših života...
Ljubite djecu svoju



IZVORNA PORUKA: nessa

drage moje,

Moj sin je ozdraviouser posted image , iako se i sad zna zakašljati ali dosta manjim intezitetom, a ja se trzam  jer sam isprepadana, sad cu na svaki znak kaslja iili bilo čega, mislim, odma trčati pedici, nadam se da cu prevazići!!!Nego molim Vas recite mi da li postoji način da se šlajm redovito čisti ili pomaže bebi pri tome, jer ja sam to kod njega osjetila od ranih dana, mislim da je od mlijeka?Još uvijek ga ne kupam u potpunosti vec samo dijelove tijela operemo a torzo malo izbrišemo, ne smijem!!! Plašim se da ne pogoršam iako sam ga do ovog, kupala svaki dan. Sad imamo i zastoj u stolici, kako je ove boce sve dobijao, iako je do sad bilo svaki dan a ponekad i više puta, pa nas i to snašlo...uh ali imam ja svašta za pisat samo što vjerovatno trebam da nadjem mjesto u odgovarajućoj temi.user posted image


pobrinimo se da svaki dan osjetimo krila leptira u stomačiću!!!



IZVORNA PORUKA: mamyca

Nessa drago mi je sto je malecki ozdraviouser posted image user posted image .To za slajm bas neznamuser posted image ,zasto mislis da je od mlijeka?Da li ga dojis?Sve bebe kad se tek rode pomalo hropte,nemoj da te to toliko zabrinjava.Prebaci malog preko noge i pomalo ga lupkaj,bolje je i da povrati sve nego da ostane slajm u njemu,pomalo mu nakapaj svog mlijeka u nos ako dojis,olaksat ces mu.Drzi ga uvijek u prozracenim prostorijama,daleko od dima cigara.I polako ne brini se,vjerujem da ce bebica biti dobro i da se to nece ponoviti.user posted image


IZVORNA PORUKA: nessa

Mamyca, pa iskreno ne znam zasto mislim da je od mlijeka, hmmmm da li sam to negdje čula, možda mi je čak jednom i pedica rekla ili neko...Pa mi smo od početka imali da nazovem problema sa podrigivanjem bebca. Dakle to se pravo rijetko dešavalo ma skoro pa nikako a nije ni bljuckao, s tim u vezi čini se da jedan dio mlijeka ostaje i pravi se šlajm...i to mi neko reče.
E sad taj šlajm može da se izbaci kroz stolicu i to je najbolji način ali jedan dio može da se slijeva u pluća ili prema plućima što može da prouzrokuje bronhitis ili neki oblik pneumonije...A počela sam ga "lupkati".



IZVORNA PORUKA: nessa

Ah hvala ti mamyca na riječima podrške...
Nego što se tiče prostorije i kuće cjelokupne, baš sam posvećena zračenju i osvježavanju, dezinficiranju itd... A cigareta se nije zapalila u kući već godinu, dok beba ima 4.5 mjesecauser posted image ...takooo



IZVORNA PORUKA: mamyca

Da,da nessa znam o cemu govorisuser posted image ,samo sto je tako mom malom bilo tek kad se rodio,jezik bi mu bio sav bijel od mlijeka,i ja sam to cistila mokrom pamucnom pelenom bas iz tog razloga da mu se ne skuplja.Ali to nije dugo trajalo,inace nismo imali hB nikakvih problema.Kad bi mu se nosic zacepio ili kad bi pomalo hroptio,ja bih mu samo nosic dobro cistila,i kad bi se pomalo zakasljao lupkala bih ga,i on bi to izbacio iz sebe.
A to za stolicu,koliko sam procitala jos ga samo dojis,pa nemozes mu davati sljive,probaj ih ti onda jesti,dobit ce i on nesto iz togauser posted image ili kruske,mom malom je to pomagalo.Sretno i nadam se da ce malecki skroz ozdraviti i da nece vise imati problema s tim.user posted image



_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 55
   RE: Prehlada - kasalj, zacepljen nosic
23.12.2008 20:49:12   
dincica
pozdrav! mom malom je mjesec , i ima zacepljen nosic , pa me zanima kako vi cistite nos jer mi on nikako ne da samo okrece glavu kad mu pokusam stapicem za usi da ocistim ?


(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 56
   RE: Prehlada - kasalj, zacepljen nosic
23.12.2008 20:57:30   
Visnja RR
jesi li probala sa pumpicom za nos?
ili je problem samo sto je nemiran kad pokusavas cistiti nosic...

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu dincica)
Neposredna veza do poruke: 57
   RE: Prehlada - kasalj, zacepljen nosic
23.12.2008 23:01:58   
Ilhana RR
I ja sam koristila pumpicu maloj za nos... ona rodjena sa zacepljenim nosom bila hehe...

Evo malo da vam se javim ponovo, maloj je malo lakse sa novim sirupom... i rekli mi da je stavljam da spava malo visocije, glavu da joj stavim na veliki jastuk da spava skoro sjedeci...

Jao vidite, fulila sam ovo gore za majcinu dusicu... bas cu to probati sutra kad se probudi... ili nocas ako budem je morala radi kaslja buditi ponovo...

Hvala za ovo Visnja RR

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 58
   RE: Prehlada - kasalj, zacepljen nosic
5.1.2009 17:13:05   
Visnja RR
IZVORNA PORUKA: rozi

Kakva su vam iskustva sa davanjem sljeza, u nosic i da pije ? Moj maleni se opet nahladio i sada sam odlucila da mu necu davati nista od hemije dok ne primjetim vece pogorsanje. Doktoru necu, jer znam da ce dobiti antibiotik. Za sada se suzdrzavam i od biljnih sirupa.
Jutros sam mu pocela davati po kasicu sljeza da pije i istog u nos.

Iskustva iz prve ruke su najbolja, zato me interesuje da li pomaze ili odmaze?  Dosta sam cunjala i vecinom nalazila na pozitivna misljenja, osim dvije stvari koje sam procitala: da sljez zna biti plijesniv, pa pogorsati situaciju i da ona sekret koju beba ionako ne moze iskasljati postaje jos gusca ( To sam negdje na Rinegeraji nacunjala). Unaprijed hvala na odgovorima. ( Hehe, jesam kulturna, nekad se zaboravim zahvaliti kasnije , pa mi bude krivo. Prosao vozuser posted image )


IZVORNA PORUKA: Daja_sa

Meni je pedijatar rekao da ukapam korjen bijelog sljeza u nosic kad joj je zacepljen...i ponekad da joj dam kasikicu da popije jer obicno se iz nosica sekret slije u grlo i beba to nezna iskasljati...
Moje iskustvo je  jako pozitivno...Ja obicno kad joj dam tu kasikicu sljeza stavim je potrbuske i lagano lupkam po ledjima...bas zna izbaciti sekreta to je strasno...i odmah joj bude lakse.
Eh...ja ne pravim sljez po uputama kako pise na orginal kutiji koju kupi iz apoteke vec uvece dobro operem 1-2 komadica i prelijem vodom u maloj soljici koju poklopim i tako mi stoji do ujutro. Tada kapaljkom ukapam po kap dvije u svaku nosnicu i dam joj kasikicu da popije...
Ovo znam raditi barem jednom sedmicno eto preventive radi...




_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Ilhana RR)
Neposredna veza do poruke: 59
   RE: Prehlada - kasalj, zacepljen nosic
5.1.2009 17:28:57   
rozi
Ee dobro si me podsjetila za to pranje , ja to nisam radila.user posted image

_____________________________

Pile mamino 17.06.2008.

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 60
   RE: Prehlada - kasalj, zacepljen nosic
6.1.2009 17:30:26   
rozi
Evo mene opet , molim za savjete. Mali mi je danas gore, ali i dalje mislim da je virus, pa mi se ne ide doktoru. Samo trebam savjete sta da radim.
Non stop mu curi voda iz nosa, nosko je sav crven, ne da vise ni da mu brisem, okice crvene, kise i kaslje, temperaturu nema. Jos mu lijekove nisam davala, samo aquamaris i izvlacila pumpicom. I sljez je pio. Sada vise nemam stas ni izvuci, kad samo curi.  Moze li se to kako zaustaviti? 

Imam u kuci Prospan i Bisloex kapi.  Kontam bil mu dala. Ne znam vise sta da radim, raadrazljiv je , ne moze da spava, ali i dalje dobro jede. 

Svaki savjet je dobrodosao, sada stvarno nemam kad cunjati po netu, jer mi je non stop u rukama. Help!!!

_____________________________

Pile mamino 17.06.2008.

(odgovor članu rozi)
Neposredna veza do poruke: 61
   RE: Prehlada - kasalj, zacepljen nosic
6.1.2009 22:01:25   
mamina cura
I kod nas je slicna situacija. Moj savjet je da izdrzis koliko mozes i da to prodje bez icega. Mislim na hemiju. Dok nema temp sve je ok. Nosic nemoj brisati vec ga ponesi do wc i tamo mu operi. Previse ih nadraze maramice.

_____________________________

Timur 20.03.2004.
Hena 30.12.2007.

koristimo platnene pelene
za zdravije odrastanje

(odgovor članu rozi)
Neposredna veza do poruke: 62
   RE: Prehlada - kasalj, zacepljen nosic
6.1.2009 23:13:06   
rozi
Hvala puno, MC.  Evo izdrzavamo , ali sad je dobio i temperaturicu. 38 u guzi. Zat niko vise nema nikakav savjet. Grozno se osjecam, sva sam prestasena, nikad ovakav nije bio.

_____________________________

Pile mamino 17.06.2008.

(odgovor članu mamina cura)
Neposredna veza do poruke: 63
   RE: Prehlada - kasalj, zacepljen nosic
6.1.2009 23:22:29   
MELLI
Ne možeš tu puno učiniti,mislim da je u svakom slučaju bolje što sekret izlazi nego da se zadržava u nosu.Nije to ništa opasno, ali je iscrpljujuće.Ja bih sačekala do sutra sa lijekovima, ali ipak ti si majka i ti znaš najbolje.Ni temperatura(u guzi ) nije zabrinjavajuća,mjeri i dalje pa ako se ne popravi stanje odvedi ga pedijatru.Nemoj puno da se brineš,to je sastavni dio odrastanja.
Želim vam brz oporavakuser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu rozi)
Neposredna veza do poruke: 64
   RE: Prehlada - kasalj, zacepljen nosic
6.1.2009 23:54:58   
rozi
Hvala puno, sacekacu sa lijekovima do sutra . Ako se stanje pogorsa idemo doktoru, a ako ostane isto, sta onda ? Smijemo li pokusati i sutra bez doktora i lijekovauser posted image  

_____________________________

Pile mamino 17.06.2008.

(odgovor članu MELLI)
Neposredna veza do poruke: 65
   RE: Prehlada - kasalj, zacepljen nosic
7.1.2009 0:04:41   
dinaa
Rozi ako se pojavi i kasalj i blaga temperatura ja bih ga ujutro svakako vodila doktoru,i moj sin kad je bio mala beba bas cesto je bio tako prehladjen i stalno smo visili kod doktora,ali prodje i to nadam se da ce se stanje do sutra ipak popraviti,javi svakako kako je.

_____________________________

Moja djeca su moje najvece blago!!!

(odgovor članu rozi)
Neposredna veza do poruke: 66
   RE: Prehlada - kasalj, zacepljen nosic
7.1.2009 9:42:50   
rozi
Doktor znaci antibiotik, a dosta mi je toga. Nesto mi nema svrhu da odem doktoru , a da ne poslusam njegov savjet. A bilo je i slucajeva bezrazloznog prepadanja, pa posalju dijete u bolnicu i na kraju se ispostavi da nije nista.
Ja cu sa vama podijeliti simptome , pa ako ste uspjele da to rijesite bez antibiotika i ja cu se usuditi. Sinoc sam ostala bez oba toplomijera, jedan razbijen, a onaj za uho pokazuje Error. Sada cekam da mi donesu novi. Onako kada ga pipnem  nije topliji. Jutos je povratio nakon super prespavane noci, znaci nije se ni budio ni kasljao.  Nakon ustajanja kasalj je postao drugaciji, nije vise suh , ali jos uvijek ne iskasljava nista. Povremeno zasvira u plucima, ali kad ga izlupkam nestane. Nosko curi, ali me ni to puno ne zabrinjava.  Najgore su mi okice, crvene se, da li je to i kod vas bilo ?
Jos napominjam da je on super veseo i da jede.

Voljela bih da odem privatno doktoru, ali oni rade navecer, kod mene auto nije bas za ovakvo klizavo vrijeme.  I imam voznje mozda pola sata . Tempreatura je haos i imam osjecaj da bih mu samo pogorsala stanje. Drzim se onih savjeta da ne treba odmah trcati doktoru, vec ako kasalj potraje 5-6 dana i temperatura vise od 3 dana.



_____________________________

Pile mamino 17.06.2008.

(odgovor članu dinaa)
Neposredna veza do poruke: 67
   RE: Prehlada - kasalj, zacepljen nosic
7.1.2009 9:54:23   
mamy Sabina
Rozi moja cura je velika,al i dan danas ako se razboli bude upravo tako,krene s hunjavicom,nos curi,kasnije se zna i začepiti.
Koliko sam vidjela ti si mu temp. mjerila u guzi,a razlika između te rektalne i pazušne je do 1c,tako da ti on skoro i da nije imao temp.Okice su crvene od nosića i prehlade,to se mojoj curi uvijek javljalo.
Ako je počeo produktivno kašljati pomozi mu da izbaci taj sekret,daji ono što inače daješ,bijeli šljez je odličan.
Lupkaj ga malo po leđima .Ako si mu ranije davala Bisolex možeš i njega dati,čisto da mu razbije taj šlajm.Nemoj ništa od sirupa davati navečer pred spavanje,nadraže kašalj i dijete se nemože smiriti.

< Poruku je uredio mamy2 -- 7.1.2009 10:02:33 >


_____________________________

Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živjeti?



(odgovor članu rozi)
Neposredna veza do poruke: 68
   RE: Prehlada - kasalj, zacepljen nosic
7.1.2009 10:45:22   
rozi
Uh, odmah mi lakse, zato ja vas volim. Sve moje drugarice su panicarke, pa cim se dijete zakaslje daju mu sirup i naravno da sam se prepala.  Mjerila sam mu pod pazuhom , bila je 37,4 sinoc, to me puno i ne zabrinjava. Cak stavise , organizam se sam brani. Jutro se iskasljao i eno ga sada spava mirno, cak ni jednom nije kahnuo u snu.  Dala sam mu i jutros jednu kasicicu sljeza.  

Ovo je prvi puta da se sa nahladicom borim bez lijekova i mnogo mi znaci vasa podrska. Hvala puno.user posted image

_____________________________

Pile mamino 17.06.2008.

(odgovor članu mamy Sabina)
Neposredna veza do poruke: 69
   RE: Prehlada - kasalj, zacepljen nosic
7.1.2009 11:17:27   
MELLI
Draga Rozi, apsolutno te podržavam što se trudiš problem riješiti bez lijekova. Istog sam mišljenja kao i ti, da je doktor=antibiotik i da smo mi svi većinom samo redni brojevi u ljekarskim ordinacijama.
Ja ću iskoristiti tvoju temu da postavim pitanje, jer na drugoj temi nisam dobila odgovor.
Zna li neko koliko djeca smiju popiti čaja od bijelog sljeza. Jedno moje je staro dvije godine, a drugo ima samo šest mjeseci. Ja bih bila sretna da zaobiđemo doktora. Sve se nadam da je ovo prolazna viroza.
Zahvaljujem na svakom odgovoru.

(odgovor članu rozi)
Neposredna veza do poruke: 70
   RE: Prehlada - kasalj, zacepljen nosic
7.1.2009 11:29:45   
dinaa
Ja jesam panicar kad su djeca u pitanju i to priznajem ali samo zato sto sam se opekla kad mi je sin od 9 mjeseci dobio pocetak upale pluca pisala sam o tome vec,a sad sa drugim djetetom ne panicim toliko a i drugacija i otpornija je od brata dosta,i ja sam za to da se doktor zaobidje jer antibiotik ne gine za sto god da odes,ali kad su male bebe u pitanju...svako opet najbolje zna sta ce odlucit za svoje dijete,a za sljez ti ne bih znala reci sigurno ce se vec javit neko ko zna ja u tim situacijama dajem caj od zove zasladjen medom i po potrebi bisolvon otopinu.

_____________________________

Moja djeca su moje najvece blago!!!

(odgovor članu MELLI)
Neposredna veza do poruke: 71
   RE: Prehlada - kasalj, zacepljen nosic
7.1.2009 12:01:40   
MELLI
Ma nije meni problem za stariju kćerku,ali kako ću bebi od 6 mjeseci dati čaj od zove s medom?
Morat ću izgleda u svakom slučaju uključiti bisolvonuser posted image

(odgovor članu dinaa)
Neposredna veza do poruke: 72
   RE: Prehlada - kasalj, zacepljen nosic
7.1.2009 12:04:20   
dinaa
Znam da ne ide med u toj dobi,u svakom slucaju djecici zelim da sto prije prestanu kasljati.

_____________________________

Moja djeca su moje najvece blago!!!

(odgovor članu MELLI)
Neposredna veza do poruke: 73
   RE: Prehlada - kasalj, zacepljen nosic
7.1.2009 12:43:56   
rozi
Melli ja sam cunjajuci nasla ovako. Jedna cajna kasicica sljeza u 2 dl hladne vode , da odstoji 0,5 do 2 sata i od toga dati djetetu 3-4 puta po jednu kasicicu. 
Ja pravim manje jer za svaki puta mu dajem novi sljez, meni pocne smrditi kad dugo stoji pa ne smijem.

Dinaa, ja sam bas panicar i trcala sam do sada doktoru, ali evo sta sam dobila : 3 ispijena antibiotika u 5 mjeseci njegovog zivota i svaki mjesec nova prehlada. Najgore od svega sto do sada nikada nisam isla jednom doktoru vec 2-3 i od svakog dobijem isto.  A sada kada gledam iz ove perspektive, pa jel normalno da ispije tolike antibiotike. U sta cu ga onda pretvoriti.

_____________________________

Pile mamino 17.06.2008.

(odgovor članu MELLI)
Neposredna veza do poruke: 74
   RE: Prehlada - kasalj, zacepljen nosic
8.1.2009 14:53:12   
mamina cura
Kako nam je danas "pile mamino" ? Nadam se da je malo bolje. Kod Hene je jos uvijek slinav nosic i puze za mnom gdje god idem, kenka da je nosim i skida mi trenerku kad stojimuser posted image  Sve samo da je nosimuser posted image  Timura sam se trenutno kutarisala, otisao je kod mojih a svi smo malo prehladjeni.

_____________________________

Timur 20.03.2004.
Hena 30.12.2007.

koristimo platnene pelene
za zdravije odrastanje

(odgovor članu rozi)
Neposredna veza do poruke: 75
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *