|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  4 5 [6] 7 8   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Endometrioza
13.10.2012 9:00:22   
diyanna
Drage moje,

evo da i ja podijelim sa vama svoje iskustvo sa endometriozom sa nadom da ce mozda nekome pomoci ili dati snage. Naime imala sam 21 godinu, studirala, lijep zivot imala, bezbrizan...a onda su pocele uzasne glavobolje, tako jake da sam jedva mogla gledati. roditelji su me "natjerali" da idem doktoru i tamo su mi uradili sve pretrage, ali bukvalno cijelo tijelo sam snimala, vodila krv i sl ali nista sve je bilo ok. na kraju je doktor napisao da uradim ginekoloski ultrazvuk ( do tada nikada nisam bila na ultrazvuku ginekoloskom- sto sebi nikada ne mogu oprostiti jer jednostavno sam vjerovala da nema potrebe da je sve ok) kada sam tu uputnicu vidjela pomislila sam kakve veze ima glavobolja i ultrazvuk ginekoloski, bilo mi je neugodno ici...ali sam morala i hvala BOgu da jesam... tamo mi je doktorica odmah rekla da imam ogromnu cisti 9 cm x 7 cm preko desnog jajnika i da je cista pred puknuce sto bi znacilo trovanje organizma...odmah su mi napisali uputnicu za operaciju. nisam znala sta me snaslo. sjecam se da sam pitala doktoricu sta mi se najgore moze desiti ... nije me bas znala utjesiti jer sam bila jako uplasena... operaciju sam uradila u privatnoj klinici u Medicusu u tesnju, prosla je ok, odstranili su mi potpuno desni jajnik. Tada mi je doktor rekao da mogu ostati trudna da se ne brinem ako drugi jajnik bude ok radio... poslije toga sam 6 mjeseci dobijala potkozno Zoladex i bila u klimakteriju ( zamislite kako se osjeca djevojka od 21 godinu koja ima valunge i bole je kosti kao nekoga od 50 godina :-( ) hvala Bogu i to sam izdrzala. Kasnije sam dobila menstruaciju i sve je djelovalo da je ok...oproravila sam se, zavrsila fakultet zaposlila se, zaljubila i otisla kontrolirati hormone...tada sam saznala da mi je hormon prolaktin povisen vise od 10 x od normalne vrijednosti...krenula je borma sa njim, istrazivanje uzroka ali ga nije bilo, pila sam terapiju koju sam grozno podnosila, bilo je dana da nisam mogla ustati iz kreveta... to je trajala oko godinu dana i svaki puta kada bi isla na kontrolu osjecala sam se grozno a rezultati su me uvijek jos vise rastuzili jednostavno nista nije pomagalo...tada sam zivjela u Sarajevu i radila jako stresan posao...sjecam se zadnje svoje kontrole u Sarajevu kada sam dosla po nalaze a sestre na ginekologiji mi rekla da su moji nalazi poslani u odjel za neplodnost...to me slomilo :-( pokupila sam svoje stvari, napustila posao, vratila se roditeljima u rodni grad i otvorila djeciju igraonicu...jednostavno osjecala sam da moram raditi sa djecom mada je moja struka ekonomija... vjerovali ili ne nakon pola godine rada sa djecom meni je prolaktin bez ikakve terapije pao na normalnu vrijednost...niko nije mogao vjerovat ali desilo se...ubrzo nakon toga sam se vjencala i rodila prekrasnu djevojcicu...

poenta: redovno ici na sve preglede, slusati savjete doktora i traziti druga misljenja, ne gubiti nadu i pokusati sebi pomoci jer nekada je bas kljuc ozdravljenja u nama i nasim zivotnim odlukama.

ja vise nemam platu od 2000 maraka kao sto sam imala u Sarajevu...zivim u provinciji ali sam najsretnija i nista mi ne fali jer znam sta sam sve prosla da bi do ovoga dosla...

samo hrabro

(odgovor članu san4)
Neposredna veza do poruke: 126
   RE: Endometrioza
13.10.2012 21:54:49   
san4
Diyanna, hvala ti sto si odlucila svoju zivotnu pricu podijeliti sa nama,ona u pocetku nije bila lijepa,zao mi je sto si se i ti susrela sa endometriozom,operacijom i onom dusevnom boli,kad znas da si upala u zacarani krug.
Drago mi je sto si uspjela ostvariti trudnocu,jer endometrioza pored toga sto nam remeti zivot,ona je i faktor neplodnosti,a to je ona najveca bol.
Morala si donijeti teze zivotne odluke,ali hvala Bogu,isplatilo se.
Samo,opet si imala srecu,ako mogu to da kazem,jer ti se endometrioza vracala.
Sta god da sam uradila,promijenila zivotne navike,ispravno se hranila,bavila se fizickom aktivnoscu,jacala duh....endometrioza bi nakon operacija brzo bila sa mnom.Ja imam progresivni tip endometrioze i to je dokaz da endometrioza nije jos ispitana bolest.Neko nakon operacije i odredene terapije nece vise nikada imati problema se endometriozom,a neko ce se u kratkom roku ponovo susresti sa njom.
I ja sam za to da se ne trena predavati,vec se boriti,jacati svoje tijelo,zdravo zivjeti...a ostalo ,vrijeme ce pokazati!

(odgovor članu diyanna)
Neposredna veza do poruke: 127
   RE: Endometrioza
13.10.2012 21:57:43   
san4
Samo da se ispravim,trebala sam napisati da si Diyanna,ako mogu tako da kazem,imala srecu,jer ti se endometrioza nije vracala nakon operacije i odredene terapije.

(odgovor članu san4)
Neposredna veza do poruke: 128
   RE: Endometrioza
14.10.2012 9:20:57   
diyanna
draga jesi li i ti imala terapiju Zoladexom...ja vjerujem da mi se zbog toga nije vracala

(odgovor članu san4)
Neposredna veza do poruke: 129
   RE: Endometrioza
14.10.2012 21:01:45   
Simon
DIYANNA; Hvala ti,divna poenta,vjerujem da si danas sretna žena.Tvoja priča zaista daje nadu,svaku riječ upila sam kao spužvica user posted image

(odgovor članu diyanna)
Neposredna veza do poruke: 130
   RE: Endometrioza
16.10.2012 20:03:53   
san4
Diyanna,nisam primala Zoladex,ali jesam pila ovaj novi lijek za endometriozu,Visanne koji blokira menstrualni ciklus slicno kao Zoladex,samo sa manje nuspojava i posljedica po tijelo.
Tako da te razumijem...
Jednostavno,kod endometrioze nema pravila,ali mi je jako drago sto se tebi nije vracala i sto nisi morala ponovo sve prolaziti od bolova do operacija,pa ponovo Zoladex,kontraceptivne pilule...
Saljem ti veliki pozdrav!

(odgovor članu Simon)
Neposredna veza do poruke: 131
   RE: Endometrioza
25.10.2012 16:11:24   
Simon
Ova bolest se mora liječiti i držati konstantno pod liječničkimnadzorom.Džaba svi čajevi,trave i priroda- laparoskopija je pokazala da je kod mene bolest veoma proširena,a nekim čudom nije zauzela jajovode .Strašno.Na liječenju sam 5 mjeseci,klimaks,onda ponovo laparoskopija.I da,nakon laparoskopije bolovi su UŽASNI,tek da znate,sreća pa postoje lijekovi protiv bolova...Ko će biti pobjednik;endometrioza ili ja?Borba u toku user posted image

(odgovor članu san4)
Neposredna veza do poruke: 132
   RE: Endometrioza
26.10.2012 21:08:34   
san4
Zdravo Simon!
Bitno je da je prosla operacija i da je to sada iza tebe,spominjes da se endometrioza prosirila,jesu li sklonili cistu sa jajnika i gdje je jos bila?
Nadam se da si sada vec bolje,jer ja sam se nakon laposkopske operacije veoma brzo dobro osjecala.Nakon 15 dana kao da nista nije radeno,ali naravno,tijelo treba dosta vremena da se oporavi.
Samo odmaraj,lagane setnje,lagana hrana i bit ces ti ok.
Koje su ti lijekove dali da bi te stavili u klimaks?
I poslije,imat ces kontrolu laparoskopiju!?
Pisi malo detaljnije...
Za ovu nasu bolest,kao sto i sama znas treba dosta pozitivne energije i zato samo hrabro...

(odgovor članu Simon)
Neposredna veza do poruke: 133
   RE: Endometrioza
27.10.2012 3:45:05   
babymama
Drage moje!Endometrioza!Uh jest duga rjec!!!Mogli su joj dati malo kracu rjec.user posted image user posted image .Otpade mi ruka pisajuci uvjek....Moramo joj dati neki nadimak nesto kratko i lako..mada je daleko od toga...kratko i lako...razmisljam o ovim vasim porukama zadnjim...moramo znati o cemu se radi i na cemu smo.Biti upucene u sve sta je unutra ali sta je sa onim koje tako laku ostaju trudne i sa ovim....meni se cini da nikad nisam ni znala i da nisam otisla kod doktora da bih mozda lakse ostala trudna...mozda da nisam htjela zatrudniti mozda bih to postigla...kod mene to vecinom kontra...sve sto zelim ne mogu imati... Lakse je se opustiti kad ne znas da trebas da se opustis.Bar ja!Pozdrav svima...

(odgovor članu san4)
Neposredna veza do poruke: 134
   RE: Endometrioza
27.10.2012 12:38:11   
Simon
Detalje o dijagnozi,operaciji i terapiji neću pisati ovdje na forumu,svaka od nas ima različite simptome i terapije tako da nema svrhe na forumu pisati baš sve detalje.Ja tako mislim,jer ova je boleština puna neugodnih iznenađenja,držite se savjeta liječnika i individualno određene terapije.Ono što ću podijeliti sa vama jeste činjenica da svaka mentruacija doprinosi nastanku novih cisti ili endom.priraslica tako da mi koje planiramo trudnoću moramo biti na terapiji zvanoj vještački klimaks,obavezno se radi kontrolna laparoskopija (najkasnije nakon 40 dana od posljednje injekcije)a zatim se ide na zatrudnjivanje po preporuci doktora-prirodnim putem ili VTO.Ne smije se čekati jer se bolest najčešće vraća,ona miruje samo tokom trudnoće ili klimaksa.Kontrolna laparoskopija s radi da se provjeri stanje jajnika,jajovoda i ostalog prije trudnoće,otklone se eventualno nove priraslice i premazuje nekom med.tečnošću,koliko sam shvatila,a sve u cilju uspješnog zatrudnjenja i iznošenja trudnoće.Hvala ,drage cure,na podršci,javiću vam kako napreduje liječenje..nadam se uspjehu user posted image

(odgovor članu san4)
Neposredna veza do poruke: 135
   RE: Endometrioza
28.10.2012 20:44:03   
ivannna
Evo samo da napomenem da (bas kao što reče Simon nije kod sviju ista dijagnoza i terapija) da ja nakon laparoskopije i uklanjanja ciste i priraslica nisam stavljana u vještački klimaks, već samo tri mjeseca pila dabroston uz koga samo "radili" na bebi (on mi je dat uz objašnjenje "da smiri malo preostala žarišta"), nakon njega smo išli na klomifen koji je poslije nek. ciklusa rezultirao user posted image user posted image .
I da nakon laparoskopije nisam osjećala nikakve bolove i osim onih infuzija protiv bolova nakon op. nisam imala potrebu popiti poslije niti jednu tabletu protiv bolova.

Ovo samo pišem da vidite razna iskustva, da se neko ne prepadne da mora biti ovako ili onako...
Sretno

(odgovor članu Simon)
Neposredna veza do poruke: 136
   RE: Endometrioza
29.10.2012 17:41:15   
Simon
Ivannna,slažem se s tobom,i mene nakon laparoskopije ne boli ništa.Prvi bolovi nestali su sa infuzijom,dobila sam mens koja je bila bezbolna a doktor kaže da je to od dejstva kontraceptiva.Ja ću zbog mnogobrojnih žarišta biti u klimaksu 5 mjeseci,ti si bila sretnija i vjerovatno ih imala manje pa su ti tabletice pomogle.Hvala na javljanju,zaista nam puno znači podrška i razumijevanje,kamo sreće da sam ja sve ovo ranije znala i proživjela...Ipak,lakše mi je kad znam da nisam jedina koja se pati.Trebamo hitno izmijeniti definiciju endometrioze koja glasi;To je neizlječiva bolst.Ih!user posted image

(odgovor članu ivannna)
Neposredna veza do poruke: 137
   RE: Endometrioza
31.10.2012 10:05:21   
ivannna
Simon a i ostale cure sa ove teme želim vam svu sreću ovog svijeta, i da što prije dođete do svoje user posted image (naravno one koje to žele). Tri godine je trajala moja borba za bebu, uz to jedan spontani, jedna biohemijska trudnoća. Meni se tu sastavilo više faktora endometrioza kao najvažniji, zatim psihički faktor (strašno psihičko opterećenje na poslu), i na sve to tuga sa svakom dobivenom user posted image , al eto poklopilo se: doktor u kojeg sam imala strašno povjerenje, uspješna laparoskopski uklonjena cista i smirena žarišta, moj dugi godišnji odmor, mala pomoć klomifena i uspjelo je.
Iskreno ovaj forum mi je puno pomogao da sve to prebrodim sa više nade i snage, postovi forumašica koje su uspjele, i onih koje su samnom djelile sve teškoće. Zato mi je drago ako sad ja mogu nekome uliti nadu ili pomoći nekim savjetom ili iskustvom.

(odgovor članu Simon)
Neposredna veza do poruke: 138
   RE: Endometrioza
31.10.2012 10:08:51   
Skvo RR
user posted image user posted image

_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu ivannna)
Neposredna veza do poruke: 139
   RE: Endometrioza
31.10.2012 17:49:14   
Simon
Hvala Ivanna u ime svih nas,javljaj se i budi nam podrška i dalje.Veliki pozdrav user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu ivannna)
Neposredna veza do poruke: 140
   RE: Endometrioza
27.11.2012 12:09:42   
Makica29
Djevojke iz Sarajeva imam jedno pitanje gdje se vadi tumor marker CA 125? I jel na uputnicu dr opce prakse?

(odgovor članu vesna85)
Neposredna veza do poruke: 141
   RE: Endometrioza
27.11.2012 12:26:54   
narin3
IZVORNA PORUKA: Makica29

Djevojke iz Sarajeva imam jedno pitanje gdje se vadi tumor marker CA 125? I jel na uputnicu dr opce prakse?


Radi se na DIP-u gdje radiš i ostale hormone, a treba uputnica od dr opšte prakse.

_____________________________

O vjernici, tražite sebi pomoći u strpljivosti i obavljanju molitve! Allah je doista na strani strpljivih..(El Bekare 153)

(odgovor članu Makica29)
Neposredna veza do poruke: 142
   RE: Endometrioza
27.11.2012 13:13:43   
Makica29
Hvala puno narin3 user posted image

(odgovor članu narin3)
Neposredna veza do poruke: 143
   RE: Endometrioza
29.11.2012 2:35:46   
babymama
CAo drage moje.Nesto se niko ne javlja.Kako ste ???Evo ovi praznici kako koji zavisi gdje se zivi...Nova Godina uskoro.2013.Da li ce nam biti sretnija.Meni je licno broj 13 sretan.Nadam se da ce nam i godina biti takva.Sretnija od svih ovih proslih.Puno pozdrava za sve i javite se....user posted image

(odgovor članu Makica29)
Neposredna veza do poruke: 144
   RE: Endometrioza
1.12.2012 16:33:20   
Simon
Pozdrav,ljute borbe se vode,za sad ništa od potomstva.Nadam se da će 2013 godina donijeti lijepe poruke i vijesti na ovoj stranici,biće super kad se javi neka sretnica trudnica user posted image Pozdrav svima user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu babymama)
Neposredna veza do poruke: 145
   RE: Endometrioza
23.12.2012 13:56:40   
Simon
Gdje ste nestale,kako ste? user posted image Ja želim podieliti sa vama još jednu iskustvo u borbi sa endometriozom;kako ostati prisebna i zdrava tokom umjetnog klimaksa...Ukratko;ovo je zaista užasno iskustvo.Doživljavam svaku kontraindikaciju koja je napisana na uputi za upotrebu lijeka.Kako je vama bilo?Valunzi su intenzivni,pojačavaju se red period kada dolazi 28 dan,nesanica par puta sedmično,bol u svimmišićima a kimi naviše,opšta malakslost i zamor,nervoza i plač za svaku sitnicu.Najora je stalno prisutna briga za sve ovo što proživljavam 3 mjeseca ,a treba da primim još 2 injekcije....pa second look laparoskopija.Veselo,kod mene je doček 2013 godine u dobrom raspoloženju,lupaju me podivljali hormoni do depresije-plašim se za svoje zdravlje.Ima li neko slična iskustva?user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu babymama)
Neposredna veza do poruke: 146
   RE: Endometrioza
10.1.2013 23:51:19   
babymama
Simon ne mogu ti se prva javiti.Mislim da imas blokirano to da ti se neko javi prvi.A izbrisala sam tvoje poruke.Sorry.Javi mi se.Pozdrav.

(odgovor članu Simon)
Neposredna veza do poruke: 147
   RE: Endometrioza
17.1.2013 10:39:42   
Skvo RR
Jos je nema (evo godinu nakon kontrole)...kako sam samo uplasena bila da se vratila..ne mogu da se otresem osjecaja da je "cekam" da se pojavi. Uglavnom sretna sam.user posted image

_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu babymama)
Neposredna veza do poruke: 148
   RE: Endometrioza
17.1.2013 10:49:25   
D_K

IZVORNA PORUKA: Skvo RR

Jos je nema (evo godinu nakon kontrole)...kako sam samo uplasena bila da se vratila..ne mogu da se otresem osjecaja da je "cekam" da se pojavi. Uglavnom sretna sam.user posted image


user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Onaj pogled :))))

(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 149
   RE: Endometrioza
17.1.2013 14:12:51   
djoisa
skvo,
jesi li imala operaciju zbog endometrioze? uzimas li kakvu terapiju?

drago mi je da je sad sve ok user posted image

(odgovor članu D_K)
Neposredna veza do poruke: 150
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  4 5 [6] 7 8   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  4 5 [6] 7 8   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *