|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  5 6 7 [8] 9   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Endometrioza
14.10.2014 22:02:25   
Gynecologist
Ni ja se nisam susretao sa tim lijekom u BiH. Znate li da lijek uzrokuje simptome menopauze dok ga uzimate jer se radi o GnRH agonisti? Moguće je liječenje laparoskopski, ali ciste su manje od 4 cm tako da se ne moraju operisati osim ako nisu jedna uz drugu smještene. Moguća je i terapija Logest kontracepcijskim pilulama. Rezultati liječenja su slični kao sa danazolom.

(odgovor članu zena srce)
Neposredna veza do poruke: 176
   RE: Endometrioza
14.10.2014 22:20:50   
Galicia
A Vi imate svoju ordinaciju ili?

(odgovor članu Gynecologist)
Neposredna veza do poruke: 177
   RE: Endometrioza
20.10.2014 9:01:32   
zena srce
Lijek pronađen u Italiji i dobila sam ga, počela koristiti..Krka ga više ne proizvodi..Čitala sve nuspojave, ali šta da radim, bolje da se malo strpim nego na stol user posted image ...Puno hvala..Nadam se da će pomoći.. Sretnooo svima koji se bore sa ovom user posted image

(odgovor članu Galicia)
Neposredna veza do poruke: 178
   RE: Endometrioza
26.10.2014 23:52:21   
Narnia
Evo i mene, pozdrav svima!
Meni je takodje dijagnostifikovana ova bolest tako sto su me poslali na laparoskopiju cim su posumnjali. Uglavnom, jajnici i materica su cisti, sto je ohrabrujuce, ali mi je endometrij zatvorio jedan jajovod. Sad sam na terapiji narednih 6 mjeseci, koristim Visanne, pa cemo vidjeti nakon toga. Sta vi kazete?

(odgovor članu zena srce)
Neposredna veza do poruke: 179
   RE: Endometrioza
26.10.2014 23:55:42   
Narnia
Jos da dodam, prilicno sam zbunjena novonastalom situacijom, nije jednostavno kada ti ustanove da imas neku bolest, a opet, trudim se biti pozitivna. Nadam se da ce me neko ohrabriti i koliko toliko mi olaksati. Hvala unaprijed.

(odgovor članu Narnia)
Neposredna veza do poruke: 180
   RE: Endometrioza
27.10.2014 11:24:36   
zena srce

IZVORNA PORUKA: Narnia

Evo i mene, pozdrav svima!
Meni je takodje dijagnostifikovana ova bolest tako sto su me poslali na laparoskopiju cim su posumnjali. Uglavnom, jajnici i materica su cisti, sto je ohrabrujuce, ali mi je endometrij zatvorio jedan jajovod. Sad sam na terapiji narednih 6 mjeseci, koristim Visanne, pa cemo vidjeti nakon toga. Sta vi kazete?


Moj doktor je također razmišljao da li da krenem sa Visanne ili Danazol, pa se odlučio za Danazol, vidjet ćemo da li će biti poboljšanja, ja se nadam da hoće..Ako budeš u mogućnosti da mi javiš kako napreduje tvoja terapija sa Visanne..Ja nisam imala laparoskopiju, jer su ciste manje 20 i 24 mm, pa doktor hoće probati sa terapijom lijekovima...Endometrioza otkrivena na redovnom pregledu, nisam ni znala da imam, ma da su mjesečnice bile obilne i zadnja 3 ciklusa neredovna, a inače tačna u 28 dana... Također želelja bih ostvariti trudnoću što prije user posted image

(odgovor članu Narnia)
Neposredna veza do poruke: 181
   RE: Endometrioza
27.10.2014 12:18:53   
Narnia
Hvala ti na javljanju. Kod mene su posumnjali na to jer vec dvije godine pokusavamo napraviti bebu i nista. Tek prije pola godine, kada sam se osvojestila i skontala koliko je vremena proslo, odlucila sam se na sve preglede. S obzirom da su nalazi bili odlicni i kod mene i kod supruga, rekli su da nema sta drugo biti. Ali da se zariste bolesti, natocito ako je u jajovodu, ne moze utvrditi ultrazvukom niti bilo cin drugim osim hirurskom intervencijom. Ja zivim u Svajcarskoj trenutno, i drago mi je zbog toga jer su stvarno azurni. Bukvalno sam mjesec dana nakon pocetka pregleda znala i sta je i kako je i koliko je. Dobro se osjecam iako pijem ove tablete vec dva mjeseca. Moja doktorics ipak preporicuje, nakon terapije, vjestacku oplodnju. Sad... Vidjecemo kakvo je stanje poslije ovih lijekova.

(odgovor članu zena srce)
Neposredna veza do poruke: 182
   RE: Endometrioza
27.10.2014 12:22:33   
Narnia
Inace, nikad nisam imala obilne menstruacije, ciklus je bio redovan uz umjerene bolove. Uzimala sam po jednu do dvije tablete protiv bolova, samo prvi dan ciklusa. Uvijek redovni pregledi kod ginekologa (u Bosni) + ultrazvuk, uvijek sve bilo u najboljem redu. Nikad ni ciste, ni nista. I eto sad.

(odgovor članu Narnia)
Neposredna veza do poruke: 183
   RE: Endometrioza
28.10.2014 18:11:32   
zena srce
Mislim da imas srecu sto si u Svajcarskoj,mislim da tamo posvecenost pacijentu znatno veca nego ovdje u Bosni,i ja zivim u BiH..Ne znam koliko imas godina pa ti savjetuju vjestacku oplodnju..Zasto ne bi poslije terapije ako bude uspjesna probala prirodno ostati trudna barem 6 mjeseci pokusaja..Moj doktor misli da cu ostati trudna cim se rijesim cisti..Inace imam 30 godina..Sretno u svakom slucaju..Moja terapija je ok,bez nekih nuspojava,osim sto mi se apetit jakooo povecao user posted image

(odgovor članu Narnia)
Neposredna veza do poruke: 184
   RE: Endometrioza
28.10.2014 18:25:38   
Narnia
Imam 30 godina. Oni smatraju, da s obzirom na to da je jedan jajovod bukvalno srastao i ne moze se ocistiti kao jajnik npr, prirodno imam sanse 50%. E sad, kao sto sam rekla, mi pokusavamo vec dvije godine, sto je po njima prilicno dug period. Ako zelim, naravno, mogu ja da pokusavam jos dvije godine. Ali onda si ipak psihicki malo pod pritiskom i jos na umu imas ovih 50%... Po njima je vjestacka rjesenje. Mislim, svakako cu kad zavrsim terapiju, do termina za vjestacku imati lufta oko 3 mjeseca. Tad cu probati, pa ti javim 😊😊
Sto se apetita tice, uvijek je tu. 😊

(odgovor članu zena srce)
Neposredna veza do poruke: 185
   RE: Endometrioza
31.10.2014 15:41:41   
zgiba
Vantjelesnu (ne vjestacku user posted image ) oplodnju preporucuju vjerovatno zbog opasnosti od vanmatericne trudnoce.

Sa tako ostecenim jajovodom mogucnost nastanka vanmatericne se visestruko povecava.

(odgovor članu Narnia)
Neposredna veza do poruke: 186
   RE: Endometrioza
31.10.2014 16:05:51   
Narnia
Tamo odakle sam ja kaze se vjestacka oplodnja. Kada prevedem sa njemackog (künstliche Befruchtung) dobijem umjetnu oplodnju. Na mom jeziku je umjetna sinonim za vjestacku, tako da opet nema dvojbe. :) Ali polemisati o tome je jednako onome da li se kaze kafa, kahva ili kava. Dakle... :)
U svakom slucaju, hvala na javljanju. Da, vjerovatno je tako, sljedece sedmice imam konsultacije pa cu znati dosta vise.
Srdacan pozdrav!

(odgovor članu zgiba)
Neposredna veza do poruke: 187
   RE: Endometrioza
31.10.2014 16:15:03   
zgiba
Mislim da si pogresno razumjela.

U samom postupku nema nista vjestacko, oplodnja je prirodna samo je van tijela.

Obzirom da sam je sama prosla vise puta malo mi zapara usi kad se kaze vjestacka, i to je sve.

(odgovor članu Narnia)
Neposredna veza do poruke: 188
   RE: Endometrioza
31.10.2014 16:50:19   
Narnia
Postovana, stavljate me u jako neugodnu situaciju (i to na stranici koja nije tome namijenjena) da tumacim stvari koje nemaju veze sa temom. Vec sam rekla da cu raditi " künstliche Befruchtung" sto u prevodu sa njemackog znaci doslovno umjetna oplodnja. (Kunst- umjetnost)
Ako bismo svaku rijec na nasem jeziku tumacili u bukvalnom smislu, ne znam dokle bismo stigli. ( Peglanje bora ne znaci da ce doktor da se lati pegle na paru! Banalan primjer.) Ja sam se itekako dobro informisala i znam o kakvom postupku je rijec, ali to se na MOM jeziku zove vjestacka oplodnja. Jako mi je zao sto vam taj naziv smeta, ali ja tako govorim! I smatram da prosto nije pristojno ispravljati ljude koje ne poznajete, a jos manje nametati im ono sto vi smatrate ispravnim. Mislim da smo se razumjele.
Lijep pozdrav!

(odgovor članu zgiba)
Neposredna veza do poruke: 189
   RE: Endometrioza
31.10.2014 16:58:03   
vanchi88
Narnina
Bolje ti je drzi se ti pod 'naski' zaebi ti te prevode, mnogo puta smisao se izgubi u prevodu. Ja kad bi sve sa Engleskog prevodila ili obrnuto niko me nikada ne bi razumio.
Sretno

_____________________________

"Hiljade i hiljade godina,ne bi bilo dovoljno da se opise kratki sekund vecnosti u kome si me ti poljubila u kome sam te ja poljubio,jednog zimskog praskozorja u parku Monsuri,u Parizu,na zemlji,na zemlji koja je zvezda"

(odgovor članu Narnia)
Neposredna veza do poruke: 190
   RE: Endometrioza
1.12.2014 12:14:22   
ivannna
Imam jedno pitanje za sve koji se bore sa endometriozom.
Ranije sam pisala na ovoj temi, dijagnosticirana mi je endometrioza nekad 2009.g. kad se pojavlia "čokoladna cista", a potvrđena nakon laparoskopske operacije, gdje mi je uklonjena cista, ali rečeno da je bilo žarišta i na materici koja su koliko toliko sanirana. Stvarno par mjeseci nakon operacije uspijem zatrudnjeti, i roditi curicu kojoj je sada skoro 3 godine.
Ja ponovno imam problema sa zatrudnjivanjem, ali osim toga u zadnjih par mjeseci osjećam sve češće, sada već konstantne bolove (ne jake) u predjelu janika i maternice, kao neki PMS bolovi. Bojim se da mi se endometrioza ponovno razbuktala, no nemam pojma kojem ginekologu sada da se obratim, ko ima iskustva sa tim, s kim bi mogla porazgovarati i ko bi me detaljno pregledao?

Hvala svima

(odgovor članu vanchi88)
Neposredna veza do poruke: 191
   RE: Endometrioza
9.1.2015 20:00:18   
mom2B
Pozdrav svima

prije mjesec dana mi je pronadjena cista velicine 9cm. Nakon 15 dana narasla je na 13cm. UZ pregled koji je radjen prije 6 mjeseci pokazao je da su jajnici u redu. Prvobitno planirana laparoskopska operacija vise ne dolazi u obzir vec se cista mora ukloniti hirurski. Nijedan doktor koji me pregledao (a pregledala su me njih 4 u posljednjih mjesec dana) nije niti u jednom trenutku spomenuo endometriozu. Da li su ova moja cista i endometrioza odvojeni slucajevi ili su doktori nekim slucajem "zaboravili" spomenuti endometriozu???

S obzirom da se termin operacije priblizio bila bih jako zahvalna svima koji mi mogu pomoci oko toga sto treba ponijeti u bolnicu (Jezero)? Svaki savjet je dobrodosao.

Unaprijed zahvalna user posted image

(odgovor članu ivannna)
Neposredna veza do poruke: 192
   RE: Endometrioza
9.1.2015 20:34:32   
madame noire
IZVORNA PORUKA: mom2B

Pozdrav svima

prije mjesec dana mi je pronadjena cista velicine 9cm. Nakon 15 dana narasla je na 13cm. UZ pregled koji je radjen prije 6 mjeseci pokazao je da su jajnici u redu. Prvobitno planirana laparoskopska operacija vise ne dolazi u obzir vec se cista mora ukloniti hirurski. Nijedan doktor koji me pregledao (a pregledala su me njih 4 u posljednjih mjesec dana) nije niti u jednom trenutku spomenuo endometriozu. Da li su ova moja cista i endometrioza odvojeni slucajevi ili su doktori nekim slucajem "zaboravili" spomenuti endometriozu???

S obzirom da se termin operacije priblizio bila bih jako zahvalna svima koji mi mogu pomoci oko toga sto treba ponijeti u bolnicu (Jezero)? Svaki savjet je dobrodosao.

Unaprijed zahvalna user posted image

Pozdrav mum2B,

Endometrioza se dijagnosticira tek nakon laparoskopije ili laparotomije sto ce pretpostavljam biti kod tebe, zbog velicine ciste.
Ukoliko je cista cokoladna najvjerojatnije se radi o endmetriozi.
Ukoliko si iz Sarajeva preporucujem dr. Divanovica od privatnih ginekologa, na Jezeru dr. Godinjak.

Ja sam prije nekoliko godina imala laparatomiju kod prof. Godinjaka.
Pokusat cu se prisjetiti potrebih stvari. Pidzama, slafruk, papuce, jednokratne gacice, ulozci, higijenski pribor, slusalice za mob, knjiga, casopisi...

Sretno i ukoliko te jos nesto intresuje ne ustrucavaj se pitatiuser posted image




< Poruku je uredio madame noire -- 9.1.2015 20:35:24 >

(odgovor članu mom2B)
Neposredna veza do poruke: 193
   RE: Endometrioza
9.1.2015 20:56:49   
mom2B
IZVORNA PORUKA: madame noire


Pozdrav mum2B,

Endometrioza se dijagnosticira tek nakon laparoskopije ili laparotomije sto ce pretpostavljam biti kod tebe, zbog velicine ciste.
Ukoliko je cista cokoladna najvjerojatnije se radi o endmetriozi.
Ukoliko si iz Sarajeva preporucujem dr. Divanovica od privatnih ginekologa, na Jezeru dr. Godinjak.

Ja sam prije nekoliko godina imala laparatomiju kod prof. Godinjaka.
Pokusat cu se prisjetiti potrebih stvari. Pidzama, slafruk, papuce, jednokratne gacice, ulozci, higijenski pribor, slusalice za mob, knjiga, casopisi...

Sretno i ukoliko te jos nesto intresuje ne ustrucavaj se pitatiuser posted image





Zahvaljujem madame noire na informacijama. U biti, ja sam to sve vec spremila, osim jednokratnih gacica user posted image
Bila sam kod Godinjaka, preporucio je da se sto prije uradi operativni zahvat. Za 10-tak dana ce sve abd biti gotovo user posted image

< Poruku je uredio mom2B -- 9.1.2015 20:57:26 >

(odgovor članu madame noire)
Neposredna veza do poruke: 194
   RE: Endometrioza
26.10.2015 13:09:22   
Veki Vesna
Ja sam operisala 8.09.endometriozu na desnom jajniku, nije mi odstranjen celi jajnik, ph nalaz uredan...ja se super osecam, redovno imam ciklus. Mene interesuje da li smem imati odnos jer svi kažu da a mene nešto strah. Hvala unapred

(odgovor članu ivannna)
Neposredna veza do poruke: 195
   RE: Endometrioza
26.10.2015 13:58:38   
madame noire

IZVORNA PORUKA: Veki Vesna

Ja sam operisala 8.09.endometriozu na desnom jajniku, nije mi odstranjen celi jajnik, ph nalaz uredan...ja se super osecam, redovno imam ciklus. Mene interesuje da li smem imati odnos jer svi kažu da a mene nešto strah. Hvala unapred



i ja kazem dauser posted image

(odgovor članu Veki Vesna)
Neposredna veza do poruke: 196
   RE: Endometrioza
25.11.2015 19:35:35   
magbi
pozdrav,majka dvoje djece hvala BOGU,medjutim sinoc na pregledu mi nadju dvije ciste jedna 7 cm,jedna 8,6 cm doktorica kaze da je klasicna endometrioza,rekoh staaaaaaaaa ccc dok mi je objasnila haus,od cega sta i kako,sljedece sedmice radim zadate nalaze pa ce laparaskopskim putem ih odstaniti,citam mogu se i vratiti te takozvane cokoladne ciste hehe znala sam da je to od puno cokolade salim,ima li neki caj,med bilo sta svjesna sam da se ne mogu istopiti jer su tvorevine kakve jesu

(odgovor članu madame noire)
Neposredna veza do poruke: 197
   RE: Endometrioza
23.10.2016 21:03:36   
Endometrica mejbi
Pozdrav drage djevojke i zene.. Prije 10 dana sam bila na UZ i otkrivena mi je mesna ciste, 4 cm, imam 28 godina i tek smo stupili u brak, dakle nemam poroda iza sebe.. Ginekologinja me je odmah uputila da to skidam operativno, nakom sto sam potrazila drugo misljenje dobiLa sam isti odgovor, uz objasnjenje a sta ce vam ta cista u zivotu, dakle tek nakon iscrpnog guglanja dijagnoze shvatila sam da je naziv za moj problem endometrioza. Sam ginekolog mi je rekao da je bolje da trazim pomoc na nekoj privatnoj poliklinici, jer nasi doktori u bolnici su mesari(zivim u Tuzli). Dakle, shvatila sam da se tacna dijagnoza utvrdjuje tek nakon laparoskopije, medjutim po privatnim klinikama zahvat je oko 3000 KM, a brine me da ako to npr uradim u Banjaluci gdje je jedan od najvecih strucnjaka, sta ako budem kasnije komplikacije, jer se samo jedna noc nakon zahvata provodi u klinici, pa vas molim da me neko uputi u sigurne ruke, ako cu vec dati toliki novac, da bar znam gdje ide.. Hvala vam mnogo i nadam se odgovoru, jer sam jako preplasena i nemam pojma sta dalje..

(odgovor članu Damjana)
Neposredna veza do poruke: 198
   RE: Endometrioza
23.10.2016 23:17:49   
madame noire

IZVORNA PORUKA: Endometrica mejbi

Pozdrav drage djevojke i zene.. Prije 10 dana sam bila na UZ i otkrivena mi je mesna ciste, 4 cm, imam 28 godina i tek smo stupili u brak, dakle nemam poroda iza sebe.. Ginekologinja me je odmah uputila da to skidam operativno, nakom sto sam potrazila drugo misljenje dobiLa sam isti odgovor, uz objasnjenje a sta ce vam ta cista u zivotu, dakle tek nakon iscrpnog guglanja dijagnoze shvatila sam da je naziv za moj problem endometrioza. Sam ginekolog mi je rekao da je bolje da trazim pomoc na nekoj privatnoj poliklinici, jer nasi doktori u bolnici su mesari(zivim u Tuzli). Dakle, shvatila sam da se tacna dijagnoza utvrdjuje tek nakon laparoskopije, medjutim po privatnim klinikama zahvat je oko 3000 KM, a brine me da ako to npr uradim u Banjaluci gdje je jedan od najvecih strucnjaka, sta ako budem kasnije komplikacije, jer se samo jedna noc nakon zahvata provodi u klinici, pa vas molim da me neko uputi u sigurne ruke, ako cu vec dati toliki novac, da bar znam gdje ide.. Hvala vam mnogo i nadam se odgovoru, jer sam jako preplasena i nemam pojma sta dalje..

Pozdrav,
Zao mi je zbog dijagnoze...
Vezano za operaciju ja bih preporucila dr. Murtezica, GAK Sarajevo.
Ranije je operacije jajnika vrlo uspjesno radio dr. Godinjak nazalost penzionisao se prije par godina.
Naslijedio ga je dr. Senad Murtezic i mislim da je jako dobar.
Ne znam da li si u prilici da se lijecis u Klinickom Centru u Sarajevu s obzirom da si iz Tuzle.
Operacija endometrioze se inicijalno pokusa laparoskopski, međutim ponekad to nije moguce te se radi laparotomija.
Tako da lezanje u bolnici jednu noc moze da se pretvori u nekih 5-7 dana.
Inace kod operacije endometrioze uzasno je bitna strucnost hirurg stoga ti zelim svu srecu ovog svijeta.

(odgovor članu Endometrica mejbi)
Neposredna veza do poruke: 199
   RE: Endometrioza
23.10.2016 23:20:56   
Srcejunacko
draga imam i ja endometriozu na desnom jajniku i veoma je mala...iako sam isla svako 6 mjeseci na kontrole tek mi je prije mjesec to nadjeno...isla sam zakazati vantjelesnu jer vec dvije i po god nema ni tragauser posted image a 27 godina tek u februaru punim...i ja sam guglala oko tog i vjeruj mi da i sama razmisljam sta i kako ali sve mi se cini da ako nije velika cista da je ne treba dirati, bar je meni tako dr rekla u Medicos u Banja Luci...naime to ne sprecava zacece i ne pravi probleme u trudnoci a prilikom poroda sama ode mada je to vec individualno.

(odgovor članu Endometrica mejbi)
Neposredna veza do poruke: 200
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  5 6 7 [8] 9   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  5 6 7 [8] 9   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *