|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Matične ćelije - VITA 34
27.3.2013 22:29:29   
VITA 34
Sačuvajte matične ćelije svoje djece u 1. porodičnoj banci matičnih ćelija u Evropi!

Dragi roditelji, sa zadovoljstvom Vas obavještavamo da je kompanija Bio Save ispunila sve zahtjevne njemačke uslove i postala ovlašteni i ekskluzivni partner vodeće evropske banke matičnih ćelija – VITA 34!

1. banka matičnih ćelija u Evropi

Kako se radi o najvećim dostignućima savremene medicine, za postupak bezbijednog skladištenja neophodni su najviši standardi, besprijekorna tenhologija, inovacije i iskustvo. Kako bi omogućili roditeljima iz BiH pohranjivanje matičnih ćelija svoje djece po najvišim standardima, kompanija Bio Save je konačno ponudila pohranjivanje matičnih ćelija u 1. porodičnoj banci matičnih ćelija u Evropi – Vita 34.

Radi se o najvećoj njemačkoj i vodećoj evropskoj banci matičnih ćelija. Njemačka, kao nijedna druga zemlja u Evropi, pridaje veliki značaj sigurnosti i kontroli obrade i pohrane pupčane krvi. Ona je prije ostalih zemalja definisala ovu oblast, te rad njemačkih banaka regulisala po strogim principima koje je kasnije preuzela EU regulative. Njemački zakon je jedan od najstrožijih medicinskih zakona u svijetu, pa je postavio i striktna pravila po pitanju samih uzoraka. Zbog toga svaki uzorak sačuvan u Vita 34, bez obzira iz koje zemlje dolazi, sadrži popratnu dokumentaciju, odnosno medicinsku historiju, naknadnu anamnezu, kao i nalaze majke. Naravno, ovakva procedura se ne zahtijeva bez razloga. Kako bi ga koristile u terapijske svrhe, najveći broj klinika koje se bave liječenjem matičnim ćelijama traži detaljne informacije o uskladištenom uzorku, to jeste medicinsku historiju, i ukoliko te informacije ne postoje, klinika će odbiti korištenje uzorka i lječenje neće biti moguće.

Vita 34 skladišti sve tipove matičnih ćelija

U period osnivanja banaka matićnih ćelija, nije se tačno znalo koliko tipova matičnih ćelija sadrži krv iz pupčane vrpce. Vjerovalo se da su hematopoetske matične ćelije jedine koje se mogu koristiti pri liječenju. Zbog toga su metodu pohranjivanja cjelokupne pupčane krvi, mnoge porodične banke zamijenile sa njenom redukcijom kako bi značajno smanjile troškove skladištenja. Međutim, do sada je u pupčanoj krvi otkriveno 12 različitih tipova matičnih ćelija, a za neke od njih se vjeruje da će promijeniti budući razvoj regenerativne medicine. Naučnici koji se bave ovom oblasti, preporučuju skladištenje cijele krvi i izdvajanje matičnih ćelija nakon što tretman bude poznat.

Izdvajanjem samo jednog tipa matičnih ćelija (hematopoetskih), banke znatno smanjuju šanse za liječenje svojim klijentima, a vrijednost i kvalitet uzorka opada, jer više od polovine bolesti nisu krvna oboljenja i ne mogu se liječiti hematopoetskim matičnim ćelijama.


Matične ćelije iz pupčane krvi su, ustvari, jedinstvena mješavina različitih tipova matičnih ćelija: i to matičnih ćelija nalik na embrionalne (VSEL), hematopoetskih (CD34+), endotelijalnih (CD133+), epitelijalnih, mezenhimalnih i tzv. neograničenih matičnih ćelija (USSC). Potencijal svih ovih tipova matičnih ćelija se može samo zamisliti, a stručnjaci širom svijeta svakodnevno pronalaze nove načine upotrebe ovih vrijednih matičnih ćelija.

Nedavno otkriće VSELs (very small embryonic-like stem cells) matičnih ćelija u pupčanoj krvi je izazvalo oduševljenje u naučnim krugovima i pomjerilo granice ne samo regenerativne, već medicine općenito. Ove matične ćelije koje nazivaju „dijamantnim“ imaju sposobnost da se pretvore u svaki tip ćelije u organizmu. Izdvajanjem samo jedne vrste matičnih ćelija – hematopoetskih, odbacujete mogućnost korištenja ovih matičnih ćelija u pupčanoj krvi.

Osim različitosti matičnih ćelija u pupčanoj krvi, uspješnost transplantata cijele krvi je dokazano veća u odnosu na transplantate reducirane krvi. Za liječenje raka, transplantacija cjelokupne krvi ostaje zlatni standard, zbog toga ovu uslugu i nazivaju premium uslugom i mnogo je skuplja u odnosu na metodu koju primjenjuju banke koje čuvaju samo jedan tip matičnih ćelija.

Najviši standardi kvalitete

Važnije od same pohrane matičnih ćelija jeste njihova moguća upotreba u terapijske svrhe. Kako bi uzorak bez ograničenja bio prihvatljiv u svim klinikama, potrebno je da banka matičnih ćelija ima dozvole za autologne i alogene primjene. Vita 34 je jedina banka u Evropi koja osim dozvole za autolognu (sopstvenu) upotrebu, posjeduje i Paul Ehrlich dozvolu za alogenu primjenu uzorka. Ona podrazumjeva mogućnost potencijalne upotrebe matičnih ćelija za lječenje sestre, brata, majke ili oca. Njemačka je inače poznata kao centar ćelijske terapije u Evropi, a klinike koje rade u ovoj zemlji zahtijevaju od banaka posjedovanje Paul Ehrlich dozvole za primjenu. Nepostojanjem ove dozvole, uskladišteni uzorci se ne mogu koristiti za lječenje u njemačkim klinikama.

Osim ove specijalne dozvole, VITA 34 je prva porodična banka matičnih ćelija, koja je za obradu i skladištenje pupčane krvi dobila potvrdu za rad prema najstrožijem medicinskom standardu u svijetu – GMP standardu.

Najveći broj aplikacija u Evropi


Vita 34 kao potvrdu posvećenosti kvaliteti, najviših standarda, najnovije tehnologije i potpune sigurnosti, iza sebe ima 23 uspješne aplikacije. Čuvanje uzoraka u ovoj banci, omogućilo je liječenje za više djece nego što su sve ostale porodične banke matičnih ćelija u Evropi zajedno.


Jedinstvena usluga – pohranjivanje matičnih ćelija na pola stoljeća

Vita 34 je jedina porodična banka koja je ispunila uslove i dobila odobrenje za skladištenje matičnih ćelija na 50 godina. Roditelji više ne moraju brinuti šta će se desiti nakon što prvobitni period istekne, jer zavisno od želje mogu pohraniti matične ćelije svoga djeteta na period od 20, 30, 40 ili 50 godina. Kao garanciju sigurnog skladištenja, Vita 34 je obezbijedila osiguranje svakog uzorka na period od 50 godina, kod svjetske osiguravajuće kuće Generali AG.

Nadamo se da smo Vam istakli važne razlike Vite 34 u odnosu na mnoge banke koje rade u BiH. Za sva ostala pitanja Bio Save tim Vam stoji na raspolaganju.


Bio Save
Maršala Tita 2, Sarajevo
www.biosave.ba
info@biosave.ba
+ 387 33 200 800
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Matične ćelije - VITA 34
15.4.2013 15:35:08   
fikolino
Pozdrav. Odlucila sam da sacuvam maticne celije svoga djeteta i u velikoj sam dilemi koju banku odabrati. Posto vas ima nekoliko tesko je odabrati za koju banku da se odlucim. Zamolila bih vas da mi ukratko kazete zbog cega bi trebala vas odabrati pored svih ostalih jer kako sam shvatila svi ste vodeci, najbolji ili sta vec sve niste a to bas i nema smisla.


Unaprijed vam hvala


(odgovor članu VITA 34)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Matične ćelije - VITA 34
18.4.2013 19:35:19   
PrijateljicaA
Poštovanje,
znam da su se MĆ počele pohranjivati i preko Vita 34 pa bih voljela pročitati iskustva roditelja koji su se odlučili za njih. Osobito me zanima razlog odabira. Čitajući iskustva o pohranjivanju u Bosni i Heregovini i Srbiji stekoh utisak da je Seracel najbolji trenutni izbor. Ali čitajući stranicu Vita 34 postajem zainteresovana i za njih. Sve što pročitah mi djeluje primamljivo /pogotovo pohranjivanje na 50 god/. Tako da bi mi iskustva roditelja značila mnogo.
Hvala unaprijed!

(odgovor članu fikolino)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Matične ćelije - VITA 34
19.4.2013 16:24:54   
VITA 34
Poštovane dame,

VITA 34 je prva porodična banka u Evropi koja je početkom ove godine počela sa radom i na našem tržištu. Njeno iskustvo i najviši standardi skladištenja izdvojili su je od ostalih porodičnih banaka u Evropi. Ukratko ćemo predstaviti naše razlike odnosno prednosti u odnosu na ostale porodične banke:

1. Vita 34 je njemačka banka. Njemačka je prije ostalih zemalja regulisala oblast obrade i pohrane pupčane krvi, čije je standard kasnije preuzela i sama Evropska unija. Laboratorija Vite 34 se nalazi u Leipzigu.

2. Metoda skladištenja uzoraka je veoma bitna, jer postoje banke koje izdvajaju matične ćelije i time čuvaju samo jedan tip – hematopoetske matične ćelije i one koje čuvaju cijelu krv tj. sve tipove matičnih ćelija. Ranije je čuvanje jednog tipa ćelija bilo logično rješenje kako bi se smanjili troškovi skladištenja – obzirom da su te ćelije bile jedine koje su se mogle korisititi u terapijama. Danas je poznato 12 tipova matičnih ćelija, od kojih neke služe za liječenje nekrvnih oboljenja, regeneraciju organa tj. regenerativnu medicine. Vita 34 čuva cijelu krv, ne baca nijednu vrijednu ćeliju, te izdvaja matične ćelije onda kada je poznata terapijska primjena. Ova metoda skladištenja matičnih ćelija je višestruko skuplja u odnosu na metode koje koristi npr. mađarski Kriovum ili belgijski Cryo Save, ali omogućava liječenje mnogo većeg broja oboljenja.

3. Vita 34 je prva porodična banka u Evropi koja je dobila GMP certifikat, koji garantuje skladištenje svih uzoraka po istim standardima kvalitete.

4. Za upotrebu uzoraka potrebne su dozvole od nadležnih organa. Njemačka je zemlja koja radi po najstrožijim procedurama, te njen nadležni organ - Paul Ehrlich institut dodjeljuje dozvole bankama matičnih ćelija za upotrebu uzorka u Njemačkoj. Vita 34 je jedina banka u Evropi koja posjeduje dozvolu o ovog instituta za autolognu (sopstvenu) i alogenu upotrebu uzoraka (u krugu uže porodice).

5. Kada se radi o primjeni, Vita 34 je i u tome postigla izvanredne rezultate. Obzirom da su uzorci prihvaćeni u svim klinikama i obzirom da posjeduje jedinstvene dozvole, već 23 uzorka koja su sačuvana u Viti 34 su povučena za liječenje. Ovo čini više terapijskih primjena nego sve ostale porodične banke u Evropi zajedno.

6. Transport pupčane krvi je od velike važnosti za kvalitet samog uzorka. Set Vite 34 je dobio najbolje ocjene od TUVa – Svjetske agencije za tehničku inspekciju – on održava temperaturu stabilnom mnogo duže nego set_ovi ostalih banaka. Prema njemačkom zakonu rok za transport krvi je 48 sati, što nas opet izdvaja od ostalih banaka koje imaju rok za transport uzoraka pupčane krvi i do 5 dana. Set Vite 34 u kojem se šalju uzorci u laboratoriju u Leipzigu, sadrži termometar koji prati temperaturu tokom transporta. Osim zakonskih obaveza, termometri služe stručnjacima iz laboratorije da dobiju detaljan uvid u kretanje temperature tokom transporta, kako bi znali kako postupati prema uzorku.

7. Vita 34 je jedina porodična banka u Evropi koja je nedavno dobila dozvolu za skladištenje uzoraka i za javnu banku Njemačke. Ovo dodatno potvrđuje kvalitet skladištenja, kao i prihvatanje uzoraka u svim klinikama u svijetu.

8. Vita 34 je jedina ispunila uslove da pohranjuje uzorke na 50 godina. Roditelji mogu izabrati skladištenje na 20,30, 40 ili 50 godina. Svi uzorci su, također osigurani na period od 50 godina od strane svjetske osiguravajuće kompanije Generali AG.

9. Vita 34 nudi jedinstveni besplatni servis – Mobilni transplantacioni tim. Ovaj tim po potrebi u slučaju primjene, priprema uzorke za transplantaciju na licu mjesta u svakoj akreditovanoj klinici za liječenje matičnih ćelija u Evropi.

10. Još jedan dodatni servis predstavlja Stručno savjetovalište Vite 34, koje je u slučaju potrebe za uzorkom na raspolaganju za pomoć pri odabiru klinike za liječenje. Stručno savjetovalište Vite 34 je tu uz Vas od samog početka, prati cijeli tok transplantacije, te pomaže u obavljanju određenih formalnosti.

Nadamo se da smo Vam odgovorili na Vaša pitanja i predstavili sve naše razlike u odnosu na druge porodične banke. Svakako, slažemo se da je roditeljima u BiH sada na raspolaganju više porodičnih banaka, te je vrlo bitno da provjerite sve akreditacije, dozvole i standarde skladištenja.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, budite slobodni da nas kontaktirate na dole navedene podatke, ili nas posjetite u našoj kancelariji na adresi Maršala Tita 2.

Lijep pozdrav,

Bio Save tim
+387 33 200 800
www.biosave.ba



< Poruku je uredio VITA 34 -- 19.4.2013 16:27:14 >


_____________________________

Vita 34 - 1. porodična banka matičnih ćelija u Evropi
+387 33 200 800 - www.biosave.ba - info@biosave.ba

(odgovor članu fikolino)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Matične ćelije - VITA 34
23.4.2013 19:37:55   
Shejna
Poštovana Vita-34 imam pitanje na osnovu ovog citata:

Danas je poznato 12 tipova matičnih ćelija, od kojih neke služe za liječenje nekrvnih oboljenja, regeneraciju organa tj. regenerativnu medicine. Vita 34 čuva cijelu krv, ne baca nijednu vrijednu ćeliju, te izdvaja matične ćelije onda kada je poznata terapijska primjena.


Možete li mi kao "neznalici" ove tematike pojasniti ovo naznačeno! Kako ne baca? Ko baca? Zašto baca?
Ok, zvučim glupo ali što više čitam kao da sve manje znam. /Zbilja nije do hormona user posted image /

(odgovor članu VITA 34)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Matične ćelije - VITA 34
24.4.2013 23:29:45   
VITA 34
Postovana,

Iako je ova tematika vrlo stručna, smatramo da je vrlo važno edukovati buduće roditelji o metodama skladištenja i njihovoj mogućnosti odabira.

Prije svega, postoje dvije vrste banaka I one se razlikuju po metodi skladištenja matičnih ćelija.

1. metoda je čuvanje cijele krvi iz pupčanika
2. metoda je izdvajanje matičnih ćelija iz krvi pupčanika

Vita 34 je prva porodična banka u Evropi i banka koja čuva cjelokupnu krv. Kako je u svijetu raslo interesovanje porodica za čuvanje matičnih ćelija svoga djeteta tako su se širom svijeta osnivale i porodične banke. Većina tih banaka se odlučila na izdvajanje matičnih ćelija kako bi smanjila troškove skladištenja. U vrijeme nastajanja tih banaka, govorimo o periodu izmedju 1998 i 2005 godine, znalo se da u krvi postoji samo 1 tip matičnih ćelija – tzv. hematopoetske, kojima su se uglavnom liječila krvna oboljenja. Dakle, banke koje su pribjegle ovoj metodi izdvajanja matičnih ćelija čuvaju samo jedan tip ćelija – hematopoetske.

Međutim, kasnijim istraživanjem došlo je do pronalaska različitih vrsta matičnih ćelija – do sada je utvrđeno da u krvi pupčanika postoje 12 različitih tipova matičnih ćelija. Neke se koriste za liječenje krvnih oboljenja (HSC), neke za regeneraciju organa (MSSC i USSC), a neke se mogu pretvoriti u bilo koju ćeliju tijela (VSEL). Upravo zbog velikog potencijala koje ove matične ćelije imaju, i čiji je pronalazak donio velike promjene u regenerativnoj medicine, ove matične ćelije je suludo odbacivati.

Ako znamo da se prije 20 godina liječilo svega nekoliko oboljenja, možemo samo zamisliti koje će se sve bolesti moći tretirati ovim matičnim ćelijama. Banke koje čuvaju samo hematopoetske matične ćelije, odbacuju mogućnost tretiranja oboljenja koja nisu povezana sa krvlju. One pokušavaju pronaći neke druge izvore matičnih ćelija – kao što je tkivo pupčanika ili matične ćelije dobivene iz mliječnih zuba. Ove ćelije se svakako nalaze u krvi pupčanika ali redukcijom krvi one se odbacuju.

Besmisleno je također govoriti da su metode pohranjivanja cijele krvi zastarjele, obzirom da znamo da većina njemačkih banaka matičnih ćelija koristi upravo ovu metodu kojom se matične ćelije pohranjuju u svom prirodnom okruženju, te koliko je upravo ovakvih uzoraka upotrijebljeno za liječenje. Za neka oboljenja, kao što je karcinom, koristi se cjelokupna krv kao transplant za liječenje, a ne izdvojene matične ćelije.

Nadamo se da smo uspjeli objasniti razliku između onih banaka koje čuvaju samo jedan tip matičnih ćelija i onih koje čuvaju cijelu krv.

Lijep pozdrav,

Bio Save tim



_____________________________

Vita 34 - 1. porodična banka matičnih ćelija u Evropi
+387 33 200 800 - www.biosave.ba - info@biosave.ba

(odgovor članu Shejna)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Matične ćelije - VITA 34
25.4.2013 15:52:21   
Maja1309
Poštovana molim vas info o cijeni pohrane matičnih ćelija za određeni broj godina?

(odgovor članu VITA 34)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Matične ćelije - VITA 34
29.4.2013 15:14:38   
VITA 34

Postovana,

Vita 34 koristi metodu skladistenja cjelokupne krvi, te na taj nacin skladisti sve tipove maticnih celija u krvi, ne odbacujuci nijednu vrijednu celiju koja bi mogla koristiti za buduce aplikacije odnosno terapije.
Skladistenje cjelokupne krvi zbog mnogo veceg volumena zahtijeva i mnogo veci prostor za skladistenje, pa je ova metoda visestruko skuplja.

Vita 34 je jedina banka koja je ispunila uslove i omogucila cuvanje maticnih celija na period duzi od 25 godina sto je takodje jako vazno jer vecina ostalih banaka ne smije sa sigurnoscu da garantuje sta se desava nakon 25 godina i do kada ce se maticne celije pohranivati. Takodje, ugovor koji se potpisuje sa Vitom 34 je neogranicenog trajanja, tako da to jos dodatno garantuje sigurnost pohrane maticnih celija.

Vita 34 se unatoc mnogo skupljoj metodi prilagodila trzistu Bosne I Hercegovine, a cijene su u skladu sa periodom na koji odlucite pohraniti maticne celije:
Paket Klasik – skladistenje 20 godina – 2150 EUR
Paket 30+ - skladistenje 30 godina – 2450 EUR
Paket 40+ - skladistenje 40 godina – 2700 EUR
Paket 50+ - skladistenje 50 godina – 2900 EUR

Usluga se placa nakon sto dobijete rezultate sa tacnim brojem maticnih celija.

Ukoliko imate jos nekih pitanja, budite slobodni da nas kontaktirate.

Lijep pozdrav,

Bio Save tim

_____________________________

Vita 34 - 1. porodična banka matičnih ćelija u Evropi
+387 33 200 800 - www.biosave.ba - info@biosave.ba

(odgovor članu Maja1309)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Matične ćelije - VITA 34
28.5.2013 13:33:33   
Visnja RR
prebačen post


IZVORNA PORUKA: bebaaaaa

Evo jedno pitanje vezano za ove maticne celije kada se pohrane maticne celije zna li neko koliko kosta u slucaju nedajjjjj boze da zatrebaju?
Ja licno sam cula da to podizanje kosta nekih 70 hiljada km od jedne poznanice nisam bas sigurna koliko je to istina pa reko da vidim zna li neko od vas?



_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu VITA 34)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Matične ćelije - VITA 34
3.6.2013 22:13:39   
VITA 34
Postovana,

Cijena lijecenja sa maticnim celijama zavisi od vise faktora: oboljenja koje se tretira, zemlje u kojoj se provodi lijecenje, te svakako klinike. Cijena se moze kretati od 8.000 – 100.000 dolara. Na cijenu može uticati i procedura lijecenja, testovi koji se moraju raditi, duzina tretmana, tip matičnih ćelija isl. Takođe, iznos za lijecenje zavisi i od toga da li se radi o autolognoj (sopstvenoj) ili alogenoj transplantaciji.

U svijetu se danas u najvecoj mjeri rade transplantacije sa maticnim celijama iz javnih banaka, tzv. alogene transplantacije, te se cijena zbog toga uvecava. Primjera radi, u Americi cijena transplantacije iznosi od 25.000 – 50.000 dolara, u Evropi od 8.000 – 50.000 dolara, Kini 40.000 dolara itd.

Vrlo je vazno napomenuti da transplantacije koje se rade sa uzorcima iz javne banke kostaju mnogo vise, u odnosu na transplantacije sopstvenim uzorcima. Prije svega, potraga za kompatibilnim uzorkom iziskuje previse vremena koje je kljucno u situacijama kada je transplantacija potrebna. Takođe, prema podacima - sama procedura pronalaska i povlacenja uzorka iz javne banke (ukoliko se pronađe odgovarajuci), košta minimalno 17.000 eura.

Zbog toga je mnogo sigurnije imati pohranjene maticne celije iz pupcane vrpce. Osim sto su kvalitetnije, mlađe u odnosu na matične ćelije uzete iz primjerice radi kostane srži, one su Vam na raspolaganju za Vasu porodicu onda kada zatrebaju, te nemate proceduru pronalaska kompatibilnog uzorka u javnoj banci, koja je ujedno i mnogo skuplja od pohranjivanja matičnih ćelija iz pupčane vrpce.

Ukoliko imate sačuvane matične ćelije u našoj banci Viti 34, njihovo povlačenje, kao i transport do klinike koju ste odabrali je besplatan. Ono što je posebno značajno, jeste naš besplatan servis – mobilni transplantacioni tim. Ovo je jedinsveni servis u Evropi, koji je oformljen kako bi se procedura primjene uzoraka olakšala u slučaju da do nje dođe. Dakle, radi se o timu stručnjaka koji zajedno sa kurirom u kombiju koji je opremljen kao mini laboratorija ide na lice mjesta u kliniku u kojoj će se uzorak upotrijebiti, te priprema matične ćelije ukoliko je potrebno. Tim je na raspolaganju uz porodicu od samog početka transplantacije, te nakon toga, kako bi pomogli oko svih procedura i formalnosti oko primjene uzoraka.

Vita 34 do sada ima već 24 uspješne aplikacija uzoraka, što čini više nego sve ostale porodične banke u Evropi zajedno.

Za sva dodatna pitanja, budite slobodni da nas kontaktirate.

Vaš Bio Save tim

_____________________________

Vita 34 - 1. porodična banka matičnih ćelija u Evropi
+387 33 200 800 - www.biosave.ba - info@biosave.ba

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Matične ćelije - VITA 34
11.6.2013 13:39:09   
Visnja RR
evo da prebacim jos nesto postova ...vjerujem da ce nam Vita 34 dati brz dgovor

IZVORNA PORUKA: senmer


IZVORNA PORUKA: tajra26


IZVORNA PORUKA: senmer

Pitanje za sve članice, obzirom da namjeravam ostaviti matične ćelije svojih beba (blizanci) na čuvanje, šta se dešava u slučaju da su im iste potrebne tj. da mi je potreban postupak liječenja matičnim ćelijama?


koliko ja znam i ono sto su meni objasnili da su oni duzni u roku od 48h dostaviti nam maticne celije ukoliko su nam potrebne i to potpuno besplatno. to nam pise u ugovoru..


Što bi značilo da "oni" nama dostave ćelije besplatno a mi u slučaju potrebe plaćamo liječenje istim? Kako sam ja čula najjeftiniji tretman liječenja matičnim ćelijama oko 100.000,00Eur-a? Jesu li tebi to rekli prilikom uzimanja matičnih ili...? Mislim da je ostaviti matične ćelije na čuvanje jedno a sasvim nešto drugo je liječenje istim. Imam osjećaj da ljudi koji ostavljaju ove ćelije i dalje misle da su pokriveni troškovi liječenja samom pohranom istih, a obziorm da je u pitanju potpuno novi pravac u medicini mislim da bi trebali znati odgovor i na ovo pitanje/a. Iz priče koju sam ja mogla čuti ispada da je samo čuvanje bez dodatnih finansijskih sredstava nema smisla ako se radi o nekim astronomskim ciframa liječanja putem matičnih ćelija. Ako ti nemaš info postoji li neki kontakt telefon kako bi se ove informacije dodatno provjerile.



_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu VITA 34)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Matične ćelije - VITA 34
11.6.2013 21:35:35   
VITA 34

Poštovane forumašice,

Ukratko ćemo Vam pokušati odgovoriti na Vaša pitanja.

Prije svega, ukoliko se desi potreba za matičnim ćelijama, ljekar odnosno bolnica u kojoj će se vršiti liječenje podnosi zahjev zajedno sa roditeljima banci matičnih ćelija, a ona je dužna dostaviti uzorak u određenom roku u bolnicu.

Povlačenje uzorka iz banke, odnosno transport do klinike u kojoj se radi liječenje (avionsku kartu, smještaj kurira itd), mnoge banke naplaćuju. Vita 34 je jedina porodična banka u Evropi koja ima jedinstveni servis - mobilni transplantacioni tim. Ovo je besplatan servis za klijente Vite 34 na području cijele Evrope, a radi se o timu stručnjaka koji u kombiju opremljenom kao mini laboratorija ide u kliniku u kojoj će se uzorak korisititi, te priprema matične ćelije ukoliko je to potrebno za transplantaciju. Tim je od ključnog značaja za samu upotrebu, a na raspolaganju je za porodicu za pomoć oko svih procedura tokom liječenja.

Što se tiče liječenja sa matičnim ćelijama, veoma je važno da roditelji znaju da je usluga banaka matičnih ćelija samo skladištenje ćelija na određeni period, a ne liječenje. U prethodnom postu smo pojasnili da cijena liječenja zavisi od više faktora: oboljenja koje se tretira, zemlje u kojoj se radi liječenje, klinike itd. Cijena se može kretati od 8.000 – 100.000 dolara.

Svakako treba odvojiti pohranjivanje matičnih ćelija od liječenja, ali vrlo je važno znati da sama procedura potrage i povlačenja kompatibilnih matičnih ćelija iz javne banke može da traje veoma dugo, a prema podacima košta minimalno 17.000 eura (ukoliko iste pronađete).

Zbog toga pohranjivanje matičnih ćelija pupčane vrpce pruža određenu sigurnost za porodicu u budućnosti. Dakle, one su Vam na raspolaganju za porodicu ukoliko u nekom trenutku zatrebaju, te nema procedure pronalaska kompatibilnog uzorka u javnoj banci, koja je mnogo skuplja od pohranjivanja matičnih ćelija iz pupčane vrpce.

Svakako, roditeljima koji razmišljaju o pohranjivanju matičnih ćelija svoje djece, preporučujemo da ozbiljno shvate ovu odluku, te da se raspitaju o kvaliteti banke, akreditacijama, primjeni njenih uzoraka itd. Metoda skladištenja koju koristi Vita 34, jedinstvene Paul Ehrlich dozvole za autolognu i alogenu primjenu, mobilni transplantacioni tim omogućili su Viti 34 najveći broj terapijskih primjena u odnosu na sve ostale porodične banke u Evropi zajedno. Do sada su uspješno iskorištena 24 uzorka za transplantaciju.

Naravno, nemaju sve banke iste standarde, te mnoge pokušavaju privuči klijente na različite načine. Međutim, kako bi uzorci bili na raspolaganju za tretman u bilo kojoj klinici na svijetu, potrebno je da banka ispunjava najvise standarde, te da ima sve dozvole i akreditacije.

Ukoliko imate još nekih pitanja, budite slobodni da nam se obratite.

Vaš Bio Save tim


_____________________________

Vita 34 - 1. porodična banka matičnih ćelija u Evropi
+387 33 200 800 - www.biosave.ba - info@biosave.ba

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Matične ćelije - VITA 34
11.6.2013 22:33:48   
Leva
Da li postoji mogucnost da ponudite poseban paket uluga i odredjeni popust ako se radi o cuvanju maticnih stanica blizanaca?

_____________________________

.-..-.
`·.·´ nakon 5 IUI i 5 ICSI su došla dva sunašca...
?/
/? "Uspjeti znači prihvatati neuspjeh za neuspjehom ne
/ \ gubeći entuzijazam"...
http://sunasce.blogger.ba/

(odgovor članu VITA 34)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Matične ćelije - VITA 34
12.6.2013 9:44:49   
VITA 34
Postovana,

Zahvaljujemo se na Vasem interesovanju. Vita 34 je jedina banka matičnih ćelija kojoj je odobreno pohranjivanje matičnih ćelija na 50 godina, pa roditelji mogu odabrati između pohranjivanja na 20, 30, 40 ili 50 godina. Za blizance odobravamo posebne popuste, u skladu sa paketom koji odaberete. Predlažemo Vam da nam se javite ili dođete na sastanak u našu kancelariju kako bismo Vam objasnili procedure, te svakako popuste koje odobravamo u slučaju blizanaca.

Za sva dodatna pitanja, stojimo na raspolaganju.

Lijep pozdrav,

Bio Save tim

_____________________________

Vita 34 - 1. porodična banka matičnih ćelija u Evropi
+387 33 200 800 - www.biosave.ba - info@biosave.ba

(odgovor članu Leva)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Matične ćelije - VITA 34
13.6.2013 13:38:59   
VITA 34
Drage forumašice,

Ovim putem Vas obavještavamo da Vita 34 svim roditeljima koji potpišu ugovor sa našom bankom u periodu od 15.06.2013. do 15.08.2013., poklanja 10 godina dodatnog pohranjivanja matičnih ćelija!

Za cijenu paketa Klasik dobijate Paket +30
Za cijenu Paketa +30 dobijate Paket +40
Za cijenu Paketa +40 dobijate Paket +50

Više informacija potražite na www.facebook.com/biosave.ba ili nas kontaktirajte putem e-maila info@biosave.ba

Lijep pozdrav,

Bio Save tim

_____________________________

Vita 34 - 1. porodična banka matičnih ćelija u Evropi
+387 33 200 800 - www.biosave.ba - info@biosave.ba

(odgovor članu Leva)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Matične ćelije - VITA 34
8.7.2013 9:05:50   
senmer
Sorry, ali imam jedno pitanje, dali se slučajno zna ukupan broj korisnika tj. bračnih parova iz BIH koji su pohranili matične svojih beba, o kojem broju govorimo 1000,2000,4000...?

(odgovor članu VITA 34)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Matične ćelije - VITA 34
10.7.2013 13:46:51   
VITA 34
Postovana,

Ne posjedujemo tačan broj porodica koje su se odlučile na pohranjivanje matičnih ćelija uzimajući u obzir sve banke koje rade na našem tržištu. Međutim, prema postojećim podacima taj broj je između 4000-5000 klijenata. Najveći broj klijenata, pohranio je uzorke u belgijskoj banci Cryo Save, obzirom da su 2-3 godine imali monopol, odnosno bili su jedini koji su poslovali na našem tržištu.

Lijep pozdrav,

Bio Save tim

_____________________________

Vita 34 - 1. porodična banka matičnih ćelija u Evropi
+387 33 200 800 - www.biosave.ba - info@biosave.ba

(odgovor članu senmer)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Matične ćelije - VITA 34
25.7.2013 8:58:11   
Snovolovka
Može li mi neko odgovoriti na slijedeće:
Je li točno da se matične ćelije ne mogu pohraniti ako je porod nastupio prije 36. tjedna trudnoće?

Meni je termin 15.10.2013. po z.m. i sada sam trudna 28+1, ali po UZV prednjačim skoro 2 tjedna, tj. po UZV sam već skoro 30. tjedan. Što ako rodim ranije?

Hvala

(odgovor članu VITA 34)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Matične ćelije - VITA 34
25.7.2013 14:35:16   
VITA 34
Poštovana,

Prema Pravilniku o postupku prikupljanja, pohranjivanja i upotrebe matičnih ćelija, postupak uzimanja uzoraka krvi iz pupčane vrpce se radi kod porođaja koji je nastupio nakon 34. nedelje trudnoće.

Bez obzira, ljekari i babice ukoliko je to moguće, te ukoliko ne narušava prirodan tok poroda, uzimaju uzorak pupčane krvi. Svaki uzorak se šalje u laboratoriju u Leipzigu, te se analizira kako bi se utvrdio broj matičnih ćelija i kvalitet uzorka. Svaki uzorak je zaseban, pa nekada ni količina krvi ne govori o kvalitetu i broju matičnih ćelija.

Recimo, postoje uzorci koji su uzeti u 32. sedmici, koji su uspješno sačuvani.

Na količinu pupčane krvi utiče kako razvijenost bebe, tako i veličina pupčane vrpce, brzina odvajanja posteljice, sama kompleksnost poroda isl. Dakle, ukoliko u pupčaniku bude dovoljna količina krvi, odnosno ako broj matičnih ćelija bude iznad referentnog, matične ćelije će se uspješno sačuvati bez obzira na nedelju u kojoj se porod desio.

Nadam se da smo Vam odgovorili na Vaše pitanje. Za sve ostale nedoumice, budite slobodni da nam se obratite.

Lijep pozdrav,

Bio Save tim

_____________________________

Vita 34 - 1. porodična banka matičnih ćelija u Evropi
+387 33 200 800 - www.biosave.ba - info@biosave.ba

(odgovor članu Snovolovka)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Matične ćelije - VITA 34
25.7.2013 15:09:20   
Snovolovka
Odlično, hvala najlljepša na brzom odgovoru!

(odgovor članu VITA 34)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Matične ćelije - VITA 34
29.8.2013 11:52:36   
Targus
Postovani,
Zainteresovana sam za pohranu maticnih celija, doktor Begovic Vernes mi je preporucio vasu banku pa me zanimaju konkretno prednosti u odnosu na ostale banke?

(odgovor članu Snovolovka)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Matične ćelije - VITA 34
30.8.2013 13:25:01   
Te_a
Zdravo! Mene zanima nacin placanja, i moze li se produziti ugovor, npr. poslije 30tak godina?

(odgovor članu Targus)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Matične ćelije - VITA 34
2.9.2013 9:59:40   
VITA 34
Postovane forumasice,

U prethodnim odgovorima, mozete naci prednosti Vite 34 u odnosu na ostale banke maticnih celija. Ukratko cemo skrenuti paznju na osnovne razlike:

1. Vita 34 je njemačka banka. Njemačka je prije ostalih zemalja regulisala oblast obrade i pohrane pupčane krvi, čije je standard kasnije preuzela i sama Evropska unija. Laboratorija Vite 34 se nalazi u Leipzigu.

2. Metoda skladištenja uzoraka je veoma bitna, jer postoje banke koje izdvajaju matične ćelije i time čuvaju samo jedan tip – hematopoetske matične ćelije i one koje čuvaju cijelu krv tj. sve tipove matičnih ćelija. Ranije je čuvanje jednog tipa ćelija bilo logično rješenje kako bi se smanjili troškovi skladištenja – obzirom da su te ćelije bile jedine koje su se mogle korisititi u terapijama. Danas je poznato 12 tipova matičnih ćelija, od kojih neke služe za liječenje nekrvnih oboljenja, regeneraciju organa tj. regenerativnu medicine. Vita 34 čuva cjelokupnu krv, ne baca nijednu vrijednu ćeliju, te izdvaja matične ćelije onda kada je poznata terapijska primjena.

Ono sto je posebno važno jeste da se u određenim transplantacijama (npr. karcinom) ubrizgava intravenozno cjeolkupna pupčana krv, bez izdvajanja matičnih ćelija. Tako da je za neke terapijske primjene, ova metoda nazvana zlatnim standardom.

3. Vita 34 je prva porodična banka u Evropi koja je dobila GMP certifikat, koji garantuje skladištenje svih uzoraka po istim standardima kvalitete.

4. Vita 34 je jedina banka u Evropi koja posjeduje dozvolu Paul Ehrlich instituta ne samo za autolognu (sopstvenu), nego i za i alogenu upotrebu uzoraka (za srodnike). Ukoliko banka ne posjeduje obje ove dozvole, može doći do ograničenja u primjeni.

5. Vita 34 do sada ima 25 primjenjenih uzorka, sačuvanih u njenoj banci. Ovo čini više terapijskih primjena nego sve ostale porodične banke u Evropi zajedno. Sa uzorkom sacuvanim u Vita 34 je prvi put u Evropi uspješno liječena cerebralna paraliza.

6. Transport pupčane krvi je od velike važnosti za kvalitet samog uzorka. Set Vite 34 je dobio najbolje ocjene od TUVa – Svjetske agencije za tehničku inspekciju – on održava temperaturu stabilnom mnogo duže nego set_ovi ostalih banaka. Set Vite 34 u kojem se šalju uzorci u laboratoriju u Leipzigu, sadrži termometar koji prati temperaturu tokom transporta. Osim zakonskih obaveza, termometri služe stručnjacima iz laboratorije da dobiju detaljan uvid u kretanje temperature tokom transporta, kako bi znali kako postupati prema uzorku.

7. Vita 34 je jedina porodična banka u Evropi koja je nedavno dobila dozvolu za skladištenje uzoraka i za javnu banku Njemačke. Ovo dodatno potvrđuje kvalitet skladištenja, kao i prihvatanje uzoraka u svim klinikama u svijetu.

8. Vita 34 je jedina ispunila uslove da pohranjuje uzorke na 50 godina. Roditelji mogu izabrati skladištenje na 20,30, 40 ili 50 godina. Svi uzorci su, također osigurani na period od 50 godina od njemačke osiguravajuće kuće.

9. Vita 34 nudi jedinstveni besplatni servis – Mobilni transplantacioni tim. Ovaj tim po potrebi u slučaju primjene, besplatno transportuje i priprema uzorke za transplantaciju na licu mjesta u svakoj akreditovanoj klinici za liječenje matičnih ćelija u Evropi.

10. Vita 34 je jedna od rijetkih koja radi detaljne analize uzoraka po prispjeću u laboratoriju, tako da su uzorci testirani mikrobioloske kontaminante.

11. Ugovori koji se potpisuju sa Vitom 34 i Bio Saveom su na neograničeno trajanje, što znači da klijenti nakon isteka perioda skladištenja imaju određeni period u kojem odlučuju da li će nastaviti skladištenje matičnih ćelija, ili ne.

Za sva dodatna pitanja, budite slobodni da nas kontaktirate.

Lijep pozdrav

_____________________________

Vita 34 - 1. porodična banka matičnih ćelija u Evropi
+387 33 200 800 - www.biosave.ba - info@biosave.ba

(odgovor članu Targus)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Matične ćelije - VITA 34
13.1.2014 14:48:31   
Visnja RR
Zaustaviti dijabetes novom terapijom

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu VITA 34)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Matične ćelije - VITA 34
25.6.2014 21:42:24   
Visnja RR

Zanimljiv video

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *