Anoniman
|
Poroda dva, jedan relativno dobar , drugi noćna mora iz koje smo jedva izašli a čije posljedice ću osjećati do kraja života. Za bebu mogu reći da je tek sada nakon 2 godine intezivnih terapija, hvala Bogu, dobro i da se nadam najboljem. Prvi put MM dao ginekologu finu svotu, istom onom koji mi je vodio cijelu užasno rizičnu trudnoću, i cijelo to vrijeme mu nismo dali ništa. Na kraju, kada je sve bilo gotovo je počašćen. A drugi puta je novac, jako puno novca, dao ginekologu prije porođaja jer bio zabrinut i za mene i za bebu. Desilo se to da je ginekolg zabrljao sve što je mogao zabrljati, nakon izgona koji je trajao punih 6 sati, i da smo na kraju završili na hitnom carskom ne "5 do 12"" nego u "12 i 5", i ostali jaaaako dugo u bolnici. Davao je MM i babicama i sestrama i svima jer je bio u užasnom strahu da ćemo oboje podleći. Dan poslije poroda, kada sam mogla, pričati sam mu zabranila da ikome da i 1 KM ma ni čokoladu. On bi i dalje jadan davao posuđeni novac. Nikakav specijalan tretman nisam dobila zbog silnih para koje je MM dijelio i šakom i kapom. Bolji tretman sam dobila kada sam 2 dana nakon poroda pustila jezičinu. Nisam doduše prestala jezikati dok nisam izašla iz bolnice, tj. dok nismo iznijeli dijete na svoju odgovornost, i efekt je bio puuuno bolji. Kada bih mogla vratiti vrijeme nikome ništa ne bih dala. Ni prvi a drugi put pogotovo. Ni ja ne dobijam poseban bonus za posao koji obavljam pošteno i korektno i ne pravim greške koje oni rade i koje takve strašne posljedice ostavljaju. Ali bih zato od prvog dana bila vrlo oštra u komunikaciji sa njima, kao što sam i bila čim sam sebi došla, naravno ako bi za tim bilo potrebe. Cijelo vrijeme nakon poroda smo hodočastili raznoravnim specijalistima, što zbog bebe što zbog mene, i nikome nisam dala ni dinara, osim ako smo išli u privatnu kliniku na pregled. Trebalo je za sve to jako puno živaca i snage ali je uspjelo. Ne znaju se oni nositi sa kritikama, direktno postavljenim pitanjima, insistiranju na odgovorima, i zahtijevanju da mi objasne sve, ama baš sve, što rade, što će raditi i zašto to rade. Kako bih mogla pomoći svome djetetu ja sam se jako puno educirala, čitala, dijelila iskustav sa drugim roditeljima koji su bili u sličnim situacijama a za sve ono što nisam razumjela išla privatnoj pedijatrici i tražila pojašnjenja. Ne zamjerite na dugom postu,ponijela me tema, i vratila gorak okus u ustima.
|