|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Ospice, varicele, pljuskavice, vodene kozice,...
5.6.2009 14:40:16   
Ilhana RR
Neznam jel tema na pravom mjestu...

sve vise i vise pocinjem vjerovati da su se Lamiji pojavile vodene ospice ali nisam jos sto posto sigurna, bude li ovaj osip da joj se siri jos onda cu otici u hitnu veceras posto neznam sta da radim. Kad sam googlala vodene ospice nasla sam slika kod djece sa vodenim osipicama izgledom iste ko u Lamije.

Sad moje pitanje, ako to jesu vodene ospice, sta da se radi? kako da se izbjegnu oziljci?

< Poruku je uredio Visnja RR -- 28.11.2012 17:54:35 >


_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014
Neposredna veza do poruke: 1
   RE: Vodene ospice
5.6.2009 14:42:29   
hanabanana
Jel imala tem?
Zasto mislis da su vodene ospice?
Oziljke ćeš izbjeći tako što ćeš je spriječiti da se češe i da skida kraste.
Smije se tuširati.

(odgovor članu Ilhana RR)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: Vodene ospice
5.6.2009 14:43:39   
Ilhana RR

IZVORNA PORUKA: hanabanana

Jel imala tem?
Zasto mislis da su vodene ospice?
Oziljke ćeš izbjeći tako što ćeš je spriječiti da se češe i da skida kraste.
Smije se tuširati.


nisam mogla naci o ospicama kod djece, samo o ospicama kod trudnica...

pa kad sam bila kod sestrice neki dan sa njom rekla je da je moguce da su ospice...

_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: Vodene ospice
5.6.2009 15:26:30   
Ilhana RR
ovako izgledaju, kao u ove bebe... samo nema ih ovoliko... ukupno ima 11 tacki...

user posted image



_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

(odgovor članu Ilhana RR)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: Vodene ospice
5.6.2009 15:31:52   
hanabanana
Gdje se nalaze? Samo na licu?
Ili po tijelu?
Ima li ispod pazuha?

Da nije dermatitis? Jel nešto jela što ranije nije? Jesi promijenila kupku? Sampon, detrdžent?

(odgovor članu Ilhana RR)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: Vodene ospice
5.6.2009 15:34:28   
Ilhana RR
ispod brade i oko usta joj je to trenutno, ima neki crveni tacki po guzi isto...

A nije nista novo jela ovih dana, a deterdzemt isti ko i uvijek sto koristim...

sta je dermatitis?

_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: Vodene ospice
5.6.2009 15:42:56   
ANNIAN
Moje dvije curice su ih imale, obje su donjele iz vrtića. Jednoj je bilo 2 god.i 9 mjeseci kada ih je dobila a ja bila trudna s drugom u 7 mjesecu trdnoće. Imala je temperaturu par dana. pedijatrica joj je dala puder i hipermangan ( on se sipa u vodu tako da djete možeš kupati).  Čim je prestala tempertura išili su u vrtić jer je gazdarica vrtića organizirala prostoriju za djecu s vodenim kozicama. Trebali ste ih vidjeti onako bijkele od pudera. Mlađa je imala s 18 mjeseci tada je dječaku bilo mjesec ipo i na sreću nije dobio. Koliko ja znam da su bebe zaštićene urođenim imunitetom do 6 mjeseci. Ona nije imala temperaturu. Obje su to lako preboljele. Puno je bolje kada su manji. Moj radni kolega je dobio od svoje djece pa je završio u bolnici na infektivnom.

(odgovor članu Ilhana RR)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: Vodene ospice
5.6.2009 16:57:45   
Ilhana RR
Evo vratila se iz doma zdravlja, jesu ospice i to su pri kraju kaze... nece joj jos dugo trajati...=)

rekla mi je samo da pazim da nebude cesala ali posto nije do sad nebi trebala ni sad...

evo i mama i svekrva kaze da se kod nas govori 3 dana se pojavljivajuj, tri dana miruju i onda tri dana se smacinjaju... nadam se da je tako...




_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

(odgovor članu ANNIAN)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: Vodene ospice
5.6.2009 17:18:21   
Visnja RR
draga iscitaj malo na netu...mislim da se ne smiju ni kvasiti...
to se jos zove pljuskavice ili varicele... pa malo progooglaj...
pusa dragoj tackastoj curici user posted image

< Poruku je uredio Visnja RR -- 5.6.2009 17:21:15 >


_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Ilhana RR)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: Vodene ospice
5.6.2009 17:20:50   
Visnja RR
evo ti jedan tekst:

Vodene kozice, ili kako mi rečemo varičele, su zarazna bolest pretežito dječje dobi koju uzrokuje virus Varicella-zoster, a do pojave bolesti dolazi u prvome kontaktu s virusom. U dječjoj dobi bolest je blaga, karakterizirana povišenom temperaturom i pojavom osipa po koži.
Prvi kontakt neimune osobe s virusom Varicella-zoster manifestira se kliničkom slikom vodenih kozica. Nakon preboljelih vodenih kozica (pa i blagih ili klinički neprepoznatih oblika bolesti) virus se zadržava u osjetilnim živcima leđne moždine, gdje može godinama mirovati. Herpes zoster nastaje nakon reaktivacije latentnoga virusa Varicella - zoster u starijoj životnoj dobi uslijed slabljenja imunološkoga sutava. Za razliku od vodenih kozica, koje se manifestiraju pojavom osipa po koži cijeloga tijela, kod herpesa zostera osip je lokaliziran na jednoj strani tijela. U području dermatoma perifernih završetaka osjetilnih živaca javlja se bol i mjehurići ispunjeni bistrim sadržajem. Bol je jače izražena kod herpesa zostera, kao i pojava tzv. postherpetičnih neuralgija, napose u starijoj životnoj dobi.

KAKO SE VIRUS VARICELLA-ZOSTER PRENOSI?
Virus se nalazi na sluznici gornjih dišnih putova, tako da je prisutan u nosno-ždrijelnome sekretu inficirane osobe. Virus se prenosi neposrednim kontaktom između dviju osoba pri govoru, kašljanju i kihanju, te rukama i predmetima (rjeđe jer je virus slabo otporan u vanjskoj sredini) zagađenim nosno-ždrijelnim iscjetkom inficirane osobe ili sadržajem tekućine iz mjehurića.

LIJEČENJE
Liječenje je simptomatsko. Radi ublažavanja svrbeža korisne su kupke od hipermangana (kalijev permanganat). Kupke se provode u mlakoj vodi s dodatkom nekoliko zrnaca hipermangana, tako da otopina bude blijedoružičasta. Lokalno se na zahvaćena mjesta može stavljati tekući puder s anastezijom. Kod jakoga svrbeža mogu se davati i antihistaminici na usta. Posebnu brigu treba posvetiti higijeni ruku i noktiju (nokte podrezati) kako bi se spriječila pojava sekundarnih bakterijskih infekcija.


Za snižavanje temperature treba koristiti paracetamol (Plicet, Lupocet), a uporabu acetilsalicilne kiseline u dječjoj dobi izbjegavati, naročito za vrijeme virusnih infekcija.
Samo kod težih, kompliciranih kliničkih manifestacija bolesti koristi se specifično antivirusno sredstvo aciklovir.


_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: Vodene ospice
5.6.2009 17:22:25   
Visnja RR
i jos:


Vodene kozice relativno su česta virusna zarazna bolest, a zahvaćaju uglavnom mlađu populaciju, rjeđe odrasle. Radi se o uglavnom dobroćudnoj bolesti, koja je u našim krajevima za inače zdravo dijete benigna bolest pa pobolijevanje ne izaziva veće zdravstvene probleme. Bolest se tek u iznimnim slučajevima komplicira, pa je stoga rijetko smrtonosna.
Mikrobiološki uzročnik
Uzročnik vodenih kozica je virus koji zajedno s virusom herpesa-zostera spada u skupinu herpesvirusa: herpes-virus-varicela-zoster.
Varicelle-zoster virus uzrokuje dvije različite bolesti: vodene kozice i herpes zoster. Dok su vodene kozice uglavnom bolest dječje dobi, herpes-zoster pogađa uglavnom stariju populaciju, s reaktivacijom latentnog virusa.
Uglavnom je samo čovjek osjetljiv na spomenuti virus. Virus se kod čovjeka u početnoj fazi bolest nalazi na sluznici dišnih putova, da bi kasnije prešao u krvotok, a na kraju se može izolirati tek iz promjena na koži
Način širenja bolesti
Izvor zaraze je bolesna osoba. Bolest se prenosi kapljicama, ali može i bliskim kontaktom. Vodene kozice su visoko kontagiozne, s postotkom javljanja u najmanje 90% među osjetljivim i sero-negativnim osobama. Najčešće su inficirana djeca između 5. i 9. godine starosti i oni čine 50% svih slučajeva bolesti.
Zaražena osoba postaje zarazna za druge oko sebe u zadnjim danima inkubacije. Pacijenti su infektivni otprilike 40 sati prije početka javljanja vezikuloznog osipa. Tada se virus nalazi u najvećem broju na sluznici dišnog sustava odakle se može kapljicama prenositi u okolinu. Kako virus ne nestaje u potpunosti iz tijela nakon pojave mjehurića na koži, infektivnost se i dalje nastavlja jer je virus, kako smo prije spomenuli, prisutan i u kožnim promjenama. Kada se mjehurići osuše, odnosno kada postaju kraste, tada više nisu zarazne.
Ljudi su općenito podložni infekciji varičelom. Stoga je bolest tako raširena, i rijetke su osobe koje žive u većim urbanim cjelinama koje je nisu preboljele.
Bolest vodenih kozica ostavlja trajni imunitet, pa su osobe koje su bolovale od te bolest zaštićene od ponovne infekcije. U opasnosti za zarazu varičelom jesu starije osobe koje dolaze iz ruralnih krajeva gdje dosta dugo nije bilo varičele.
Klinička slika
Inkubacija varičele traje obično oko 15 dana. Nakon toga se javlja klinička bolest koja se, prema kliničkoj slici i razvoju bolesti, može podijeliti u nekoliko faza.
Prva faza je tzv. prodromalni ili početni stadij bolesti. Uvodni stadij bolesti kod djece je slabije razvijen, gotovo pa da prolazi nezapaženo. Kod odraslih je ta faza bolesti izraženija. Smatra se da intenzitet faze prodroma odgovara težini bolesti. Teži simptomi odgovaraju i težem tijeku bolesti kod odraslih. U težoj varijanti početne faze varičele javljaju se neki opći, nespecifični simptomi infektivnih bolesti, poput visoke temperature, boli u cijelom tijelu, mučnina, povraćanje, a ponekad čak i početni osip koji je sličan promjenama u šarlaha. Ova faza bolesti traje 1-2 dana.
Druga faza je eruptivni stadij ili stadiji izbijanja osipa. Osnova karakteristika ovog stadija je izbijanje vezikuloznog osipa. Osip se javlja intenzivnije na trupu nego na udovima, ali ima ga i na licu, na vlasištu, na vratu, a zahvaća i sluznicu usta i ždrijela. Opasno je kada se promjene nalaze u grkljanu.
Eflorescencije se razvijaju relativno brzo mijenjajući svoj izgled u roku od nekoliko sati, od makule preko papule u vezikulu. Promjene na koži u obliku vezikule zadržavaju se nekoliko dana da bi na kraju prešle u kraste. Karakteristika osipa kod varičele je javljanje osipa u više mahova i to što ne izbija po nekom pravilnom redoslijedu. Stoga ćemo na koži zaražene osobe imati promjene različitog evolutivnog stadija (istovremeno mogu biti prisutne vezikule i isušene kraste). Na sluznicama se mogu javiti promjene tipa ulceracija. Pojavu osipa prati povišenje temperature i vrlo često svrbež kože. Kod varicele ne postoji prepoznatljiv uzorak kretanja temperature jer svako izbijanje novog osipa izaziva porast temperature.
Osip izbija tijekom 4-5 dana, najkasnije do tjedan dana. Iza osipa ne ostaju ožiljci, osim u slučaju kada se razvije sekundarna bakterijska infekcija primarnih promjena.
Nakon faze izbijanja osipa nastupa treći stadij bolesti, tzv. stadij regresije. Ovaj stadij karakterizira nestajanje i slabljenje infektivnih simptoma te povlačenje osipa. Na površini tijela bit će prisutne zaostale promjene na koži koje su fazi nestajanja i povlačenja.
Bolest traje obično 7-10 dana.
Komplikacije bolesti
Prva skupina komplikacija mogla bi se definirati nezgodnim položajem promjena koje nastaju kod varičele. Tu se prije svega misli na promjene koje se razviju na oku ili na grkljanu. Promjene na oku mogu ugroziti zdravlje oka i stoga je potrebno daljnje specijalističko liječenje i praćenje od strane oftalmologa. Promjene na grkljanu mogu izazvati oticanje sluznice laringksa, a time i sužavanje dišnih putova, što može dovesti do gušenja. Stoga će nekada biti potrebno napraviti kirurški zahvat otvaranja dišnih putova na vratu (traheotomija).
Od ostalih lokalizacija mogu biti zahvaćena pluća kada se javlja varicelozna pneumonija, ili može biti pogođeno srce pa se razvija slika miokarditisa.
Druga skupina komplikacija može nastati zbog sekundarne bakterijske infekcije u tijeku vodenih kozica. Najčešće se radi o infekciji promjene na koži što može imati za posljedicu nastajanje dubljih ožiljaka koji ostaju i nakon ozdravljenja. Od ostalih komplikacija uzrokovanih bakterijama spominju se i upala srednjeg uha, čemu su naročito podložna mlađa djeca, a javljaju se i bakterijske pneumonije.
Treća skupina komplikacija odnosi se na zahvaćenost središnjeg živčanog sustava. Komplikacija se najčešće prezentira kao meningoencefalomijelitis, što označava zahvaćenost moždanih ovojnica, mozga i produžene moždine.
Kod novorođenčadi majki koje nisu preboljele varičelu, pa tako nisu mogle niti prenijeti imunitet na dijete, ova bolest je vrlo teška, ponekad i smrtonosna.
Teži oblik bolesti javlja se i kod osoba koje uzimaju bilo kakvu imunosupresivnu terapiju, najčešće se radi o kortikosteroidima.
Od drugih zaraznih bolesti, varicela se najčešće kombinira s šarlahom. Varičela u kombinaciji sa šarlahom češće naginje gnojenju promjena na koži.
Krvna slika
U nalazu krvne slike nalazimo leukopeniju, dakle smanjen broj bijelih krvnih stanica, ali s normalnim odnosima u diferencijalnoj krvnoj slici (DKK).
Dijagnoza
Dijagnoza se relativno lako postavlja na osnovi karakteristične kliničke slike i epidemioloških podataka. Dijagnozi može pomoći i nalaz krvi.
Liječenje
Kao i kod većine virusnih bolesti ni kod vodenih kozica ne postoji specifično etiološko liječenje koje bi bilo usmjereno na uzročnika. Stoga se terapija svodi na simptomatsko liječenje. To se uglavnom odnosi na sprječavanje sekundarnih infekcija variceloznih promjena na koži. Mjere kojima se sprječava inficiranje promjena jest odražavanje redovite higijene bolesnika, održavanje čiste posteljine, paziti da bolesnik ne češe kožu. Za ublažavanje svrbeža koriste se uglavnom magistralni pripravci, ali mogu se kod jačeg svrbeža propisivati i sedativi.
Kod sekundarnih gnojenja eflorescencija na koži mogu se dati antibiotici

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: Vodene ospice
5.6.2009 17:24:51   
Ilhana RR
hvala visnjice, procitam veceras kad Lamiju uspavam!

Pusa i vama dvijema od nas

_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: Vodene ospice
5.6.2009 17:34:45   
Dalila Sa
Ilhana  ja sam te ospice imala u osamnaestoj godini user posted image
Nisam ih bolovala ka sam bila mala pa mi prešlo os sestrine djece.
Meni su sedam dana iskakale,sedam dana stojale (sazrijevale) i sedam dana otpadale.Nesmiju se nipošto češati,niti kidati ostaju ožiljci,ja imam par ožiljaka,i nesmiju se kvasiti (nikako).Ja se sječam da nisam prvih deset dana ni ruke prala nego samo vlažnim maramicama brisala a jela samo escajgom.
I što je manje dijete lakše premoli,i imamanj ospica.
Kod moje sestre beba od tri mjeseca je imala,i samo tri male bubuljičice,nije ih ni osjetila,a dok starija curica od tri god puno teže ih je prebolila.
Eto toliko od mene,i nemoj se sekirarti,svako dijete prije il kasnije dobije te ospice,a bolje dok je manje.


_____________________________

06.01.2009.god. Ajnur

(odgovor članu Ilhana RR)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: Vodene ospice
5.6.2009 17:36:22   
Visnja RR
Nadam se da su te upozorili na mjesec dva snizenog imuniteta, i potrebu zastite od sunca..

I ako joj pravis kupku od hipermangana sto je ublazvajuce , nakon nje samo je lagano utapkaj peskirom... nemoj trljati ...
 
e bas mi je zao male mace user posted image

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Ilhana RR)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: Vodene ospice
5.6.2009 17:37:50   
Visnja RR
evo moja mama kaze da sam ih ja imala sa 6 mjeseci... al mi ostala dva oziljka pored koljena jer sam se ceskala... user posted image

_____________________________

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: Vodene ospice
5.6.2009 17:56:09   
Okarica
U  mojoj bližoj porodici svi su prebolovali vodene ospice osim mene. Mama ih je imala kao djevojka, a sestra kao mala curica. Ne kontam kako ih ja nisam dobila, a bila sam izložena tom virusu u školi. Sjećam se epidemije ospica kad pola razreda nije bilo u školi. Kako mogu provjeriti jesam li imuna na ovu bolest. Malo me prpa hvata jer Iris će ih, prije ili kasnije, dobiti i onda će biti veselo. Radi li se kod nas vakcinacija protiv ospica? Zna li neko?

_____________________________

Mamin najljepši cvijet
IRIS, 01.09.2008

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: Vodene ospice
5.6.2009 18:12:24   
mama_debeljuca
Draga Ilhana, moj Ahmo ih je upravo prebolio, tačnije danas je 18. dan od kako je prva izašla. Još uvijek se nisu sve krastice makle, moguće je da će i koji ožiljak ostati user posted image . Izlazile su mu 4 dana, prva 3 je imao temperaturu do 38,5, skidali je paracetamolom. 4. dan je bio najgori, čini mi se da su tada najviše izlazile a temp. je išla do 39,7 , skinuli je čepićem. Što se tiče kupanja, naš pedijatar mi je izričito zabranio da ga kvasimo, ali ja sam po netu čitala da je dozvoljeno, čak i obavezno radi sprječavanja sekundarne infekcije. Ja sam mog par puta okupala u blagom rastvoru hipermangana i pored toga što nam je pedijatar rekao suprotno user posted image
Pusa tvojoj princezici, želimo joj brzo ozdravljenje user posted image

< Poruku je uredio mama_debeljuca -- 5.6.2009 18:13:41 >


_____________________________

:-)

(odgovor članu Okarica)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: Vodene ospice
5.6.2009 19:32:56   
meme27
moja mala je imala vodene ospice ja sam je tusirala ali ne smije se kupati u kadi


_____________________________

mala dijeca piju mlijeko a velika piju krv

(odgovor članu mama_debeljuca)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: Vodene ospice
5.6.2009 20:31:48   
remzy
e bas mi je zao Lamijiceuser posted image
moja Lamija je bolovala vodene ospice ,i nema oziljaka ali ti da kod nje nebi bili oziljci nedaj joj da se cese i nemoj je kupati bar 6-9 dana,(tako je nama pedijatrica rekla za kupanje )
inkubacija traje 21 dan sto znaci da ih je ona pokupila prije 3 sedmice,ali brzo prode valjda 7 dana izadu ,zatim 7 se suse i 7dana nestaju posve,e ovako kazu dr ,dok moja mama npr kaze da to zna i krace biti...,ali kako god polako i ona ce to aBd brzo prebroditi

samo joj cuvaj lice da ga puno necese,zbog oziljaka,a zbog toga je ona tebi ovi dana bila nervozna ,jer sam na temi "bebe2008"citalada je nervozna i da ima turu

sretno
pusa

< Poruku je uredio remzy -- 5.6.2009 20:33:31 >


_____________________________

Lamija 07.08.2002god
Fatih 07.02.2006god
Ambera 12.08.2008god

(odgovor članu meme27)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: Vodene ospice
5.6.2009 20:41:14   
Ilhana RR

IZVORNA PORUKA: Visnja RR

Nadam se da su te upozorili na mjesec dva snizenog imuniteta, i potrebu zastite od sunca..

I ako joj pravis kupku od hipermangana sto je ublazvajuce , nakon nje samo je lagano utapkaj peskirom... nemoj trljati ...

e bas mi je zao male mace user posted image


Nije mi niko nista rekao, jos sam je pitala zato sto idemo za Bosnu kaze ona nema nikakvih problema jer njoj vec pocele da se krastice stvaraju a ima ih samo malo i to ispod brade.

Ona se necese nit ista, samo je temperatura zeza a i zubici joj u isto vrijeme, mislim da nije ni skontala za ospice =)


IZVORNA PORUKA: mama_debeljuca

Draga Ilhana, moj Ahmo ih je upravo prebolio, tačnije danas je 18. dan od kako je prva izašla. Još uvijek se nisu sve krastice makle, moguće je da će i koji ožiljak ostati user posted image . Izlazile su mu 4 dana, prva 3 je imao temperaturu do 38,5, skidali je paracetamolom. 4. dan je bio najgori, čini mi se da su tada najviše izlazile a temp. je išla do 39,7 , skinuli je čepićem. Što se tiče kupanja, naš pedijatar mi je izričito zabranio da ga kvasimo, ali ja sam po netu čitala da je dozvoljeno, čak i obavezno radi sprječavanja sekundarne infekcije. Ja sam mog par puta okupala u blagom rastvoru hipermangana i pored toga što nam je pedijatar rekao suprotno user posted image
Pusa tvojoj princezici, želimo joj brzo ozdravljenje user posted image


Rekla mi je kao sto sam vec spomenula da sto manja djeca sto bolje i bezbolnije podnose sve to tako da mi je drago da ce se rijestiti ovoga za sva vremena. Ja sam imala ospice sa 3-4 godine sjecam se, sjecam se kako sam voljela da sjedim na jamboliji jer sam mogla da se ceskam a da nekoristim ruke jer mi mama nije dala hehe... imam oziljak pored oka, isto ko da sam cigaru ugazila tu hehe...

Ona evo vec 4 dan kako ima temperaturu i 4 dan kako joj se pojavila prva ta tackica... sada ima vise, evo slikala sam pa da prebacim slike pa mozete vidjeti, uopste se neprimjete hehe



_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

(odgovor članu mama_debeljuca)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: Vodene ospice
5.6.2009 20:43:22   
mila81
Ilhana bas mi je zao lamijice, ti se nemoj sekirat, ja ti sa tim nisam jos deverala, al znam kako je majki, zato samo polako i to ce uskoro proci, zelim joj brz oporavak.Puuuuuuuuuuuuuuuuuusa 

_____________________________

Muhamed 01.08.2008.
Ajša 04.11.2009.

(odgovor članu remzy)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: Vodene ospice
5.6.2009 20:48:32   
Ilhana RR
evo slikica

user posted image

jedva mi dade da je uslikam...

_____________________________

~~~ Living the dream ~~~

* Lamija 6 maj 2008
* Vedad 20 decembar 2014

(odgovor članu mila81)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: Vodene ospice
5.6.2009 21:42:52   
almai
Sreca pa su joj samo tu izbacile pa ako ih i razcese ozuljci se nece vidjetiuser posted image .
Ja isto znam da se ospice nesmiju kvasiti i da se temperatura nesmije mijenjati.Sto znaci ako je djete na temperaturi od npr.20step.da takva temp. mora biti cijelo vrijeme dok ospice neprodu.


_____________________________

moja su djeca zlatna...
kad spavaju:))

(odgovor članu Ilhana RR)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: Vodene ospice
5.6.2009 22:39:30   
dinaa
E sta sam sve otkucala i izbaci meuser posted image

Bas mi je zao curice ali ne brini i to ce proci.I moja djevojcica je imala ospice kad joj je bilo osam mjeseci,preslo joj od brata.A kako vidim na slici Lamija nije puno izasuta,da ti je bilo vidjeti moju mrvicu tuga i zalost koliko ih je bilo u ustima,u oku izmedju prstica a u kosici moreeee.J je nisam uopste kvasila ni tusirala ni prala samo sam je po potrebi brisala vlaznim maramicama.Nama su u apoteci napravili neki tecni puder i tim sam je mazala na mjestu gdje se pojavi.Kod nje su vala trajale sve ukupno 12 dana od kad je prvaizasla pa dok su se pocele susiti.i ona je dva dana imala blago povisenu temp.do 37.8 i bila puuuuuuuuuno nervozna,a kako i ne bi.
Eto draga ne brini se vidis da je moja cura bila i mladja od Lamije kad ih je imala.
Pusa curici!
I jos da dodam nema ni jednog oziljka ustvari ima jedna mala tackica na kuku,valjda joj pelena zgulila krasticu.

< Poruku je uredio dinaa -- 5.6.2009 22:41:52 >


_____________________________

Moja djeca su moje najvece blago!!!

(odgovor članu almai)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: Vodene ospice
5.6.2009 22:53:41   
new mama
E draga Ilhana bas mi je zao Lamijice,dusa mala nadam se da ce brzo proci,samo je pazi koliko god mozes da se ne cese,meni je ostao oziljak na nosu i  ispod obrve nisu me mogli sprijecitiuser posted image user posted image
Velika pusa od Ajne i mene i zelimo Lamijici brz oporavakuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image


_____________________________

A&V ~moje sve na svijetu ~


(odgovor članu dinaa)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Šta da saznate...
пеперутка16

..da nosite trojke, šta bi uradili?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *