|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Mame Čekalicama
1.12.2009 20:31:40   
magnolija*
Meni je ova tema super user posted image
Mislim da niko ne treba da se nadje uvrijedjen.
Fino je kada jedna majka moze biti objektivna, realno sagledati situaciju i reci da je nekada umorna i iscrpljena, da joj je tesko sve "obaveze" uskladiti, da je majcinstvo najveca uloga njenog zivota, ali da je sve to samo jedan mali djelic njene neizmjerne srece koju joj njen user posted image pruza.

Ja, barem, volim vidjeti i drugu stranu medalje.


_____________________________

E. vole te mama i tata !!!

(odgovor članu Snjeguljica)
Neposredna veza do poruke: 51
   RE: Mame Čekalicama
12.12.2009 23:23:22   
Mara
Meni su rekli da previše uživam u majčinstvuuser posted image . Malecka plače a ja je ninam i hvalim kako ima super jaki glas, moja sestra ludi od buke i ne kuži kako mogu da budem tako mirna. Malena me popiša a ja presretna, i još joj velim : E kad bi me pokakila to bi bio dar-mar , odmah bi feštu pravili ( Bruna ima problema sa stolicom-kaki svako 10-ak dana). Nama je bilo doviljno 5 godina čekanja,oboje smo se nauživali dobrano. Izlazili, pijančevali, spavali na plaži, akcijanjeuser posted image je nam se , gluho bilo, malte ne i ogadilo user posted image . Prijatelji dolaze kad stignu do nas ili mi idemo vani, sve je podređenoj našoj bebani

_____________________________

L´amore basta a se stesso...

(odgovor članu magnolija*)
Neposredna veza do poruke: 52
   RE: Mame Čekalicama
10.2.2010 22:17:57   
malena27 RR
prenos postova sa duple teme:


Ako postoji već ovakva tema, izvinjavam se!
Ovo sam otvorila (iz lične koristi user posted image ) želeći da nama trudlicama , žene koje su također nekad bile trudilice a sad su mame ili trudnice, napišu svoja iskustva - kako su uspjele NAPOKON zatrudniti! Znači tema nije stavljena sa ostalima o savjetima za zatrudnjivanje , jer bih željela da pišu žene koje su se baš morale truditi da zatrudne a ne općenito o zatrudnjivanju!



Evo da vam se javim!
Ja sam bivsa trudilica, a sad napokon trudnica koja treba da postane mama za nekih 1,5 mj. Pokusavali smo 1,5 god.Recept za uspjeh kod mene bio je IVF.
Zelim svim trudiliicama da ubrzo postanu trudnice i mame!!!!



Ja sam se trudila oko 4 godine, i zatrudnila u mesecu kad sam imala toliko obaveza da cak i ne znam kako sam uspela zatrudneti. Desilo se kad sam digla ruke i prestala da se žderem. Dok su mi govorili da će biti tako, kolutala sam očima i govorila im da se mozak nekako i može isključiti, ali osećanja ne, i da kolko god se trudila da ne mislim, to ne izbija iz glave. Rešenje je ležalo u opterećenosti, i umor me je doveo do toga da u jednom trenutku kažem sebi: Ma, briga me više i za zatrudnjivanje, i za bebu, imamo dom u gradu, usvojićemo ga i gotovo! Već smo počeli i tu soluciju da razmatramo i, eto, desilo se. Znači, ako ne možete da prestanete da mislite, upišite neki težak fakultet, ili počnite nešto što vam psihički ne ostavlja sekundu vremena i nadam se, od srca, da ćete se jednog dana pitati - otkud vam beba user posted image



omanuh temu. neutesna, los ti je nik, uteha postoji, uvek. samo je do tebe želiš li je ili ne. nekada je saosećanje bilo vrlina i ljudi su jedni drugima pomagali, sad je sažaljenje sramota i niko više nikome ne pomaže. evo, ja ti poručujem: postoji milion i jedna lepa stvar koju ćeš doživeti dok ti se beba ne desi, iskoristi ih sve do jednu. ako ništa, idu praznici, plakaćemo posle zajedno.
trudilica (i bivša i ponovna)



evo i moja priča
više od 4 godine u braku, u početku smo bili totalno opušteni, nisam znala koji mi je dc
a da ne spominjem da smo se prije braka tako čuvali da sam mislila da ću se user posted image udati
i sad kad čujem da pričaju kako se neka user posted image udala, samo kažem da sam bogdo
nakon godinu dana smo počeli ciljati plodne dana, ali i dalje ništa i tek nakon 2 godine braka se odlučimo na detaljnije pretrage MM spermiogram, bris, spermokultura, uzv i sve što ide uz to
ja papa test (koji je u početku bio loš, bakterija, pa me zakočilo liječenje), cervikalni brisevi, hormoni
svi nalazi oki na kraju kad sam došla do laparoskopije, bila sam presretna user posted image
mislila sam da ću tu naći neki problem, jer me idiopatska neplodnost počela pravo mučiti, kad ne znaš gdje je problem i kako ga riješiti, međutim i to ok, jajovodi prohodni, materica ok
onda su počeli ciljani sa klomifenom user posted image 2x
to srećom ne traje dugo, inače bi mi totalno uništilo seksualni život
nakon toga napravila pauzu od pola godine i presretna kad mi je Godinjak predložio inseminaciju user posted image user posted image
prva sa klomifenom nije uspjela, druga dslaba reakcija na klomifen, pa dobila i gonale user posted image gadnije od klomifena
smatram se srećnom ženom jer mi je uspjela 2 inseminacija user posted image
malo odužih, ali šta ću, i moje pravljenjenje user posted image se odužilo
ako se nećete ljutiti, ja bih dala jedan savjet, ne treba dizati frku ako ne uspjeva nakon par mjeseci
ali ako prođe godina dana od pokušavanja, a nema user posted image , već je vrijeme da oboje urade detaljne nalaze



hodajući simptom,onog momenta kad se desi user posted image  nick će biti presretna,a sve do tad će biti neutješna i to se ne može promjeniti jer je istinit.

vjestica,evo i ja se spremam na laparoskopiju,a samo da kažem prvu godinu dana braka nit smo se čuvali a nit smo razmišljali o bebici,bilo je ono jednostavno ako se desi desi,međutim drugu godinu ja krenem na pretrage,ni sama više ne znam u čemu je bio problem,već treću godinu krenemo praviti kuću i ja odustanem od doktora,jednostavno nisam stigla dalje da idem,te godine mi beba nikad na um nije pala zbog svih obaveza oko kuće,kad smo je završili i uselili onda opet ista razmišljanja bebe nema.Četvrtu godinu krenemo oboje na pretrage,mm nalaz super a kod mene svi nalazi poprilično dobri (tako doktor Godinjak kaže),i evo slijedeće sedmice aBd na laparoskopiju pa ćemo vidjeti šta dalje.Možda sam promašila temu,ali reko samo da kažem kako su prošle ove 4 god. braka.


IZVORNA PORUKA: Mara
Pozzz trudilice, sve nesto citam i kazem e sad cu napisati pa opet smetnem, takva sam po prirodiuser posted image
Ja i MM smo u braku vec punih 5 i sitan kusur godina a nasa želja se ostvarila ljetos , po najvećem čelopeku na svijet je došla naša mala principessauser posted image . Malena sada ima 5 mjeseci a naš recept je Klomifen.
MM spermiogram: Superman- sve 5 .
Kod mene upale, bakterija : Ureaplasma urealitycum, lječenje. Hormoni, malo viška testosterona , manjak progesterona, malo pošundrani. Maternica nakva zavaljena, laparo + HSG, poluprohodan lijevi jajovod, desni začepljen skroz (ni kap kontrastnog nije prošla).
Ispočetka se i nismo baš puno sekirali jedno pola godineuser posted image jer smo probali prirodnjaka, dok nije došao moj Papa test i od tada sam prošla jedno 6 ginekologa + popratna publika . Čak smo išli i na gađanje datuma, dok nisam došla do folikulometrije i skontali da folikule pucaju tek 23 i 24 dan , a ne sredinom ciklusa. Uglavnom, bili smo naručeni za Inseminaciju te sam pila Klomifen 2 mjeseca, i na dan prije nego smo trebali na inseminaciju ja uradim test i šok! Plava crta na oba prozora user posted image
Kako nama tako i mojoj ginićki kad sam sutradan došla , radila betu a ono veliko do nebauser posted image
Moj savjet, prvo mužići na testove pa onda ženice i to sve po redu: Brisevi, hormoni, krv+urin. To sve dovesti u red pa onda dalje.
Kažu: samo se opusti i da je sve to u glavi, i bit će beba.  Ja kažem nema opuštanja nego treba samo akcijatiuser posted image .



Drage moje, i mene je tek nedavno nakon niza godina ogijalo malo sunce. Ja nisam puno cackala, cekala sam da se desi. Imala sam upale citav zivot. Slucajno sam cula za jedan caj i pila sam ga neko vrijeme. U zivotu mi bolji papa test poslije toga nije bio. Pokusajte. Djevojci i njenoj prijateljici koje su meni rekle za njega desilo se isto, da su nakon godina i godina postale mame user posted image Posto se caj narucuje vani a ja nisam nikoga imala samo sam zamolila da mi kazu sastav i sama sam to smuckala. Kupila sam istu gramazu sva 4 caj, pomijesala u veliku zdjelu i po jednu supenu kasiku na nekih pola l vode. Svaku vece. Ja sam jos stavljala kesicu brusnice u to jer nisam neki ljubitelj cajeva. Sastav vam je: neven, kunica, crni sljez i vrkuta. Molim vas pokusajte, ja sam sigurna da je meni pomogao. Pila sam neka 3 puta, tu dozu,  ali ti ne mogu tacno reci koliko je to trajalo jer je bilo prije vise od godinuuser posted image Mislim da ti ta jedna "tura" moze biti oko mjesec dana. Onda sam ja pravila pauzu nekih petnaestak dana i nastavljala. Molim te pogledaj malo o ovoj vrkuti, vidjeces kako je super bas za te ciste i sve to. Ja imam miom, u uterusu, cak se smanjio od tog caja sto je bilo nevjerovatno. Vrkuta se jos zove i Gospin plast. Ako si iz Sa imas ga u onoj maloj apoteci kod Katedrale i na AP, u B fazi u biljnoj apoteci



Evo, da se i ja malo ovde javim.....
Hm...ja sam poslije 3 godine ostala trudna. Mislim da je kljucno opustanje, u mjesecu kada sam ostala trudna sam bila u haosu, nisam ni mislila o trudnoci....kad, ono...heheh...plusic!
Vezano do prije trudnoce, kada sam bila trudilica....user posted image ...Imala sam vodenu cistu, koja se javljala svaka odprilike tri mjeseca na desnom jajniku i doktor mi je rekao da vjerovatno...nista od tog jajnika i da se oslonim na lijevi, medjutim kada sam ostala trudna na pregledu od 6 sedmica, rekao mi je jasno da je trudnoca krenula bas iz tog jajnika.....user posted image  I on je bio iznenadjen.user posted image
Ja samo mogu reci, da sam konstantno bila pod kontrolom, jedno pola godine, prije zatrudnjivanja sam pila caj od brusnice (oko 1 l dnevno), cisto radi ciscenja.....user posted image
Tako drage moje, zelim vam puno SRECE i mnogo plusica!!!!!






_____________________________

Beta 05.02.2010. 12,79
Beta 29.12.10. 557,93
Beta 31.12.10 1771,92
09.08.2011. rođen moj dunjaluk
Beta 09.06.15. <5
Beta 12.05.16. 504 i 16.06.16. spontani
27.01.17. vanmatericna

(odgovor članu Mara)
Neposredna veza do poruke: 53
   RE: Mame Čekalicama
3.3.2010 13:47:56   
babygirl
bezobrazno i bezobzirno mi je bila prva misao kad sam procitala post....
Ali, nemojte me odmah napadati, saslusajte molim vas i zasto. Hodajuci simptom, tema mi je nekako pogresno nazvana. Bila bi simpaticna i sve ono sto si zeljela da postignes da ima neki naziv u smislu : "Zenama koje kazu da im je rano :) " Ne znam kako da objasnim, ali zenama koje misle da nemaju problema s trudnocom, nego bas uzivaju u braku i ne zele jos da zatrudne, nego onako, da jos malo uzivaju u dvoje. I sama znas, dok si bila cekalica, kao sto sam ja sada (nakon nekoliko raznih zahvata) , iritiralo te upravo to sto si nabrojala, iritiralo te "Opusti se" , iritirali su te "dobronamjerni savjeti", cudotvorni cajevi, doktori kod kojih "se odmah zatrudni" i mame koje "nemaju slobode i kojima je tesko" i tako dalje da ne nabrajam :) mislim da me razumijes. Da si mi pisala prije godinu i pol (otkad se trudim - znam, nije predugo, ali uz razne komplikacije koje prodojoh jasno je da nece biti lako) , rekla bih isto, pusti me da jos uzivam sa svojim muzem. Ali , nakon operacije, HSG-a itd .... svaki dan je tu samo jedna misao.... Draga moja, razumijem te, ali vjeruj mi, cekalicama nije do razuzdanog seksa, do neobuzdanog sopinga, i kafe s prijateljicama  i tako dalje.... sjeti se .;) one zele samo jedno..... to nije sloboda, nego upravo suprotno. Ovoj drugoj grupi "kojima je rano", mozes temu namijeniti, slobodno :) nadam se da te nisam uvrijedila. Mene je tema privukla jer sam se u novom cekanju  nadala nekoj utjesnoj rijeci, nekoj temi "kako prebroditi cekanje i" ili ne znam vise ni ja cemu...... A dobila sam  - tus . Ne napadam te, samo te podsjecam. Razumijem da  su svakom njegovi problemi najveci:) samo molim da smislite neki "ljepsi" naziv teme , koji bi bolje odgovarao:) 

(odgovor članu vila_7)
Neposredna veza do poruke: 54
   RE: Mame Čekalicama
3.3.2010 14:01:49   
aazra
Drage moje, bila sam trudilica godinu dana ali tada još nisam znala za ovaj forum..
 
Godinu dana ništa pa ništa...Na kraju sam skupila hrabrost i sve ispričala doktorici koja je mene i mm poslala na pretrage, nakon toga pošto se vidjelo da je do mene dala mi klomifen.
Vec nakon prve tarpije ostala sam user posted image  i danas imam prekrasnog dječačića od 16 mjeseci....user posted image user posted image user posted image
 
Inače, kada smo se vjenčali prošle su dvije godine kada smo počeli raditi na bebi, prije nisam htjela ni da čujem. Mislila sam da je to jednostavno, ali poslije sam vidjela da nije..Toliko se čuvaš da ne zatrudniš, a kada baš to iz sveg srca želiš onda se ne dešava...Znam šta znači iščekivanje, lažni simptomi, neki isprazni savjeti tipa "opusti se", "kad bog da", itd..
 
Da ima božijeg slažem se, ali da smo čekali a da ništa nismo poduzeli sad bi još uvijek čekaliuser posted image .
 
Svim trudilicama poručujem da budu ustrajne i želim vam puuuuunouser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

< Poruku je uredio aazra -- 3.3.2010 14:03:14 >


_____________________________








(odgovor članu babygirl)
Neposredna veza do poruke: 55
   RE: Mame Čekalicama
3.3.2010 14:04:33   
malena27 RR
predlozite neki adekvatniji naziv, pa cemo isti izmijeniti  user posted image

< Poruku je uredio malena27 RR -- 3.3.2010 14:43:41 >


_____________________________

Beta 05.02.2010. 12,79
Beta 29.12.10. 557,93
Beta 31.12.10 1771,92
09.08.2011. rođen moj dunjaluk
Beta 09.06.15. <5
Beta 12.05.16. 504 i 16.06.16. spontani
27.01.17. vanmatericna

(odgovor članu babygirl)
Neposredna veza do poruke: 56
   RE: Mame Čekalicama
3.3.2010 14:24:00   
Starka
možda da se tema zove"Jadi mladog Vertera".user posted image

_____________________________


I IVF - menopur+gonal, nisam reagovala.
II IVF - klomifen+gonal, punkcija, nema jajnih stanica.
III ICSI femara,gonal-jedna jajna stanica,neoplođena.
IV AIH, beta 0
V ICSI-femara,vraćena dva embrija,beta 0

(odgovor članu malena27 RR)
Neposredna veza do poruke: 57
   RE: Mame Čekalicama
3.3.2010 14:34:45   
ledy blue
IZVORNA PORUKA: babygirl
Ali , nakon operacije, HSG-a itd .... svaki dan je tu samo jedna misao.... Draga moja, razumijem te, ali vjeruj mi, cekalicama nije do razuzdanog seksa, do neobuzdanog sopinga, i kafe s prijateljicama  i tako dalje....


Vjerovatno je mimo teme..al eto..
Mislim da se sa ovim nece sloziti dobar dio trudilica...
Meni je itekako stalo do razuzdanog sexa...kafica sa drustvom ..izlet..( shoping malo manje...valja stediti za MPO i IVF ) itd..ako bi se moj cijeli zivot sveo samo na misao o djetetu ..vjerovatno bih pukla ko lubenica..nakon ovoliko godina iscekivanja..
Naravno da iznad svega zelim user posted image ..ali rekla sam i stotinu puta..ako se to ne desi nece mi unistiti to zivot i uciniti ga bezvrijednim ...


_____________________________

Ona ne zna zbog cega je bas ona izabrana da bude vojnik te bitke. Ali zna da mora da se bori. Zato, pruzite joj ruku. I podrsku...

(odgovor članu babygirl)
Neposredna veza do poruke: 58
   RE: Mame Čekalicama
3.3.2010 14:47:44   
salmy
Zar je bitno  kako se tema zoveuser posted image user posted image user posted image bitno je da smo  tu kada trebamo jedna druguuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image meni je ovaj forum puno pomogao psihickiuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image a zenice su sve divne i iskrene!
Zato drage moje nemate razloga da budete tuzne, da izbjegavate shoping,razuzdani sex...... i sl! 
Kad sam uzivala u zivotu kao nikad do tad (u svakoj sitnici) desila seuser posted image

(odgovor članu ledy blue)
Neposredna veza do poruke: 59
   Podrška trudilicama od bivših trudilica
4.3.2010 12:47:13   
babygirl
lijepo . za tebe. vecini drugih trudilica nije tako. proset_aj forumom pa ce ti biti jasnije. i ne, nije mi se sveo zivot samo na misao zelim dijete, ali je tu stalno prisutna i pogotovo meni kao cekalici recenica ne godi "kako mi je tesko jer ja imam dijete". zaista. i to je ono sto sam htjela da kazem. kao sto je i vjestica  rekla uostalom. poenta je da to ne tjesi VECINU cekalica. a u dobre namjere  ni trenutka sumnjala nisam, zaista, i nadam se da se to i nece tako shvatiti. tema samo treba da bude namjenjena mozda, turdnicama, ili zenama kojima je rano, novim mamama user posted image i cuclama, pelenama, ne uslaku u prodavnicu jer je tesko s kolicima i slicno user posted image i sl. a cekalicama, nikako. to je ono sto mi je zaparalo "uho" i citavu pricu.  njima je dovoljno tesko u iscekivanju svega nabrojanog. otvaracu teme zelim jos jednom da kazem da su mi jasne namjere, samo, i sama se sjeca kako to boli, i ne kritikujem je za sve nabrojano , ni najmanje, nek'' se slobodno izjada za sve neprospavane noci .  user posted image

< Poruku je uredio malena27 RR -- 22.3.2010 13:03:11 >

(odgovor članu ledy blue)
Neposredna veza do poruke: 60
   RE: Podrška trudilicama od bivših trudilica
10.3.2010 18:00:57   
PlaviLav
Hodajuci simptom, slazem se sa tobom. ahahahaahaha svako vreme ima svoje dobre i lose strane. Evo, ja sam danas u onoj fazi kad sam tuzna i besna i stalno se pitam a zasto bas ja ??? Nekako, mislila sam da je sve to onako lako, da je napraviti bebu nesto normalno i obicno s cime se ne treba zamarati. Ali...uvek ono ali sto devojci srecu kvari. Iskreno, ne znam dokle cu izdrzati i da li cu izdrzati.

A vi bivse trudilice pisite nesto da nas nasmejete. Nekako mi je lakse da to cujem od vas.


Citajuci vas postove verujem da cuda postoje !user posted image

(odgovor članu hodajuci simptom)
Neposredna veza do poruke: 61
   RE: Podrška trudilicama od bivših trudilica
10.3.2010 19:39:11   
ledy blue
Evo nekako mi je bilo prikladno za ovu temu...llijepo receno...mozda ovaj tekst i ima na forumu,al ja ga nisam pronasla..pa eto....bas je opisano sve kako se vecina nas trudilaca osjeca!!


Moj put kroz trnje neplodnosti 14.06.2007. KAKO POMOCI NEKO U VASOJ PORODICI ILI NEKO OD PRIJATELJA                      IMA PROBLEMA SA SMANJENOM PLODNOSCU ?   Zelite da pomognete , ali ne znate kako ? Sta da kazete ? Sta da ne kazete ? Sta da uradite ?    Pismo je napisano od profesionalaca da bi pomogli prijateljima i porodici zena koje se bore sa neplodnoscu   ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- DA _______ ima problema da zatrudni .

_____ zna da je vi volite i da zelite da bude sretna , da bude opet "ona stara " . Ipak , u zadnje vrijeme ______ se osjeca izolirano , depresivno i potpuno opsjednuta idejom o svojoj bebi . Vi vjerovatno imate problema da shvatite tu svakodnevnu opsjednutost . ________ se nada , da cete Vi , citajuci ovo pismo , napisano od strane psihologa koji su se i licno i profesionalno sreli sa neplodnoscu , bolje razumjeti bol koji ona osjeca . Ovo pismo reci ce vam i kako mozete da joj pomognete .

NEKE CINJENICE O NEPLODNOSTI

Mozda ce Vas iznenaditi da jedna od sest zena ima problem da ostane u drugom stanju .Postoji toliko razloga zbog kojih je zaceti tesko : zacepljeni jajovodi ;hormonalni disbalans ; slab imunitet ; problemi sa spermatozoidima njenog supruga ; deformiteti uterusa ;deformiteti cervixa . To je samo par razloga . Sve ove prepreke su ili fizicke ili fizioloske , ne psiholoske . Jajovodi nisu postali neprohodni samo zato jer se zena "trudila previse da zatrudni " Antitjela nece prestati unistavati spermije samo ako " se opustimo " i spermatozoidi nece plivati brze ako ih posmatramo "pozitivno " .                               user posted image

"SAMO TI MISLIM DOBRO " SAVJETI
Kada neko do koga nam je stalo ima problem , normalno je da zelimo da mu pomognemo . Ako nista specijalno ne mozemo uraditi , bar cemo mu dati savjet .Cesto izvlacimo svoja licna iskustva ili iskustva ljudi koje poznajemo . Mozda se sjetite neke svoje prijateljice koja je imala problem da zacne , a onda su ona i njen suprug otisli na tropsko ostrvo i ona je "magicno zatrudnila " Naravno , predlozicete _________ da ode sa svojim muzem na odmor "Otidjite na odmor , opustite se, ne razmisljaj o tome i zatrudnices " ________ cijeni sto Vi zelite da joj pomognete, ali ona ne moze iskoristi Vas savjet za problem koji je fizioloski .Ne samo da ne moze iskoristiti vas savjet , sam savjet je veoma uznemiri . Takvim savjetima je bombarduju na svakom cosku . Zamislite koliko je frustrirajuce za ____ da slusa o drugim parovima koji su "magicno " zatrudnili onda kada su se prestali truditi . Zamislite koliko je frustrirajuce slusati o parovima koji su "magicno" zatrudnili kada su odustali od odlazaka doktoru i odlucili da usvoje . Za ________ sada vodjenje ljubavi i pravljenje djece nemaju puno zajednickog . Ne , nemozete ni da zamislite koliko je tesko truditi se da imas bebu i koliko je razarajuce svaki mjesec shvatiti da ni taj pokusaj nije uspio . To je pravi cirkus emocija kroz koji se prolazi svaki mjesec . Vas " dobronamjerni " savjet je pokusaj da se od ozbiljnog problema napravi "maciji kasalj " Minimizirajuci njen problem Vi u stvari minimizirate vrjednost njenih emocija . Normalno ____ je prilicno ljuta sto se njezini osjecaji i brige tako olako shvataju . Istina je : ne mozete pomoci konkretno . Najbolje sto mozete da uradite je da razumijete i podrzite .

STA MOZETE DA URADITE ZA ________

Mozete joj dati svoju podrsku . Ne kritikujte je za nesto sto jeste ili nije uradila. Mozete reci na primjer : "Stalo mi je do tebe . Nakon citanja ovog pisma bolje razumijem koliko tesko mora da ti je u stvari .Volio bih da mogu da pomognem . Zao mi je sto moras prolaziti kroz sve ovo .Ovdje sam da te slusam ako ti se prica i da placem sa tobom ako ti se place .Ovdje sam da te oraspolozim onda kada budes mislila da nema nade .Mozes pricati sa mnom. Mozes mi vjerovati .Ja te necu osudjivati .Ja ti necu davati nikakav savjet jer i ne znam kroz sta prolazis. Samo cu slusati i zagrliti te .Stalo mi je do tebe ."
Najvaznija stvar koju morate da shvatite je ta da je _________ veoma uznemirena i zabrinuta . Slusajte sta ima da vam kaze , ne zatvarajte oci pred njenim emocijama ,ne potcjenjujte njeno iskustvo . Ne podsjecajte je na price ostalih koji su "jednostavno ostale trudne " nakon sto su odustale . To ______ ne zvuci ohrabrujuce , to zvuci bolno i za nju jos vise porazavajuce . Nemojte se pretvarati da ce sve biti SUPER . Nemojte joj prodavati fraze " BICE STO JE SUDJENO " .Ako je to stvarno istina , cemu medicina uopste ??! Vasa spremnost da slusate , a ne da pomognete ima nevjerovatnu snagu da pomogne ______ . Zene koje se bore sa neplodnoscu osjecaju se odvojeno od ostatka ljudi . Osjecaju se izolirano , osudjivano i usamljeno .Vasa sposobnost da slusate i podrzite ____ na nacin na koji ona zeli da bude podrzana je najveci lijek protiv stresa koji ona sada prolazi .

PROBLEMATICNE SITUACIJE
Kao sto najobicnija prostorija moze predtavljati problem za slijepu osobu , tako je i svakodnevni zivot pun iskusenja za zenu koja ima problema sa plodnoscu . Iskusenja koja ne postoje za osobu koja imaju djecu .Ove situacije je konstantno podsjecaju na nesto za sta se ona boji da mozda nikada nece dozivjeti . ONA ide za praznike kod roditelja svoga supruga . Zena njegovog brata doji . Djeca trce na sve strane . Njena rodjaka ceka djete #3 . Muskarci gledaju nogomet dok zene sjede i pricaju o problemima koje im zadaju njihova djeca . Ona se osjeca izostavljeno , najblaze receno . 
Oov  je samo primjer svih praznika koji su narocito teski za ____ . Oni predstavljaju vrijeme koje prolazi . ONA se sjeca sta je sebi obecala proslog puta . Sljedece godine , u ovo vrijeme bit ce majka . Hoce li biti sin ili cerka , nije vazno , ali kako ce ih voljeti . I bice najbolja majka na svijetu . I naravno da je zahvalna bogu za sve dobro u njenom zivotu , ali kako da mu bude zahvalna za svu ovu bol kroz koju prolazi .
Najednostavnije aktivnosti , kao sto je na primjer setnja gradom , za NJU su polja puna izazova .Gledanje zene koja gura kolica sa bebom udara pravo u nerve .ONA je ispunjena zaviscu i tugom .  Kada vidi zenu koja je trudna , osjeti se mentalno isprebijana mislju : Zasto to nisam ja ? Zasto ja to ne zasluzujem ? Sta sa mnom ne valja ? ONA ne moze cak ni novine da procita ,a da ne vidi savrseno zdravu trudnicu kako reklamira neki djeciji proizvod ili male slatke bebice .
Na nekoj zabavi ili porodicnom okupljanju , neko uvijek upita " A sta vi cekate ? " ONA zeli da pobjegne vristeci odatle , ali ne moze . Ako pocne otvoreno da govori o svojoj borbi , pocinje da dobija "dobronamjerne " savjete -bas ono sto joj ne treba . " MA opusti seee , ne brini , desice se user posted image prije ili kasnije " Ili ... " Blago tebi , imas srece , sve bih dala da imam tvoju slobodu "  Ili ... ne znas ti kako boli porodjaj .  Ili.. "Bog odlucuje " ..."Nije mozda sudjeno " ... "A da usvojite " Ovo su komentari od kojih ONA pozeli da vristi na sav glas , pocupa svu kosu sa glave , sakrije se u neki cosak i isplace ..sama ..Zar stvarno mislite da se ona ne trudi opustiti ? Zar stvarno mislite da ona ne misli , ne zeli , ne moli se da se to desi "prije ili kasnije "  Zar stvarno mislite da se ne bi odrekla svoje slobode i svega sto ima -za bebu ?  Zar stvarno mislite da ju je briga za bol pri porodjaju ? Mislite da nije razmiljala o usvajanju , ali ipak mozda vjeruje da je "mozda sudjeno i da je bog odlucio da bude majka "  ............
      NA KRAJU user posted image
Zbog svega sto ______ prolazi ovog trenutka , molimo vas IMAJTE RAZUMJEVANJA . Molimo vas budite pazljivi sa rijecima . Ponekad ce biti depresivna . Ponekad ce biti ljuta . Ponekad ce biti placljiva .Ponekad zavidna . Ponekad ce biti psihicki iscrpljena . Ponekad ce biti fizicki iscrpljena .Ponekad ce sve emocije presusiti. Ponekad ce biti uplasena. Ali vise nikad nece biti "ona stara "
ONA ne zna kada ce njen problem biti rjesen , ni da li ce .Jednog dana , mozda , uspjece. Mozda prije , mozda kasnije .Jedino sto zna to je da mora da pokusa.To je jedino sto je odrzava .ONA ne zna zbog cega je bas ona izabrana da bude vojnik te bitke. Ali zna da mora da se bori. Zato , pruzite joj ruku .I podrsku . I razumjevanje . Saslusajte je . Bar dok ne postane MAMA . Poslije vise ne morate

< Poruku je uredio ledy blue -- 10.3.2010 19:42:36 >


_____________________________

Ona ne zna zbog cega je bas ona izabrana da bude vojnik te bitke. Ali zna da mora da se bori. Zato, pruzite joj ruku. I podrsku...

(odgovor članu PlaviLav)
Neposredna veza do poruke: 62
   RE: Podrška trudilicama od bivših trudilica
10.3.2010 20:32:56   
kasper
 Drage moje ,malo sam iscitala vase postove,podrzavam temu tj.hodajuci simptom
i sama sam bila cekalica nekih 2 godine,i volila sam cuti svakakve price,od majki,baki,trudnica i trudilica...
Nakon 2 spontana ljudi su me tjesili: strpi se bice,kud zurite,opusti te se itd. vjerujte da sam nocima plakala svom muzu u narucju,otecena docekivala zore...nije bilo toga sto me moglo  utjesiti nego one dvije crtice na testu...
Jednog dana dosla mi je kolegica koja vec pet godina pod raznoraznim terapijama moli Boga da ostane trudna i kaze meni Ti bar mozes da zaneses a ja nemogu ni to...tu sam shvatila da se nesmijem predati i nisam se predala jer sad imam svog pisonju od 6mj.
i vjerujte mi koliko god da volite TREBAM onih par minuta samo za sebe
TREBAM i kaficu sa svojim jaranicama na miru bez ljuljanj i placa,
sve mi to treba da napunim baterije i da nastavim dalje sa vojim djetetom u nove pohode i saznanja...user posted image
a svo ovo sto meni TREBA mm mi uspije dati i na tom sam mu zahvalna do nebauser posted image



_____________________________

**** ĐorĐe-26.08.2009.****
****31.08.2013.-dolazi nam nasa princeza****

(odgovor članu ledy blue)
Neposredna veza do poruke: 63
   RE: Podrška trudilicama od bivših trudilica
10.3.2010 21:19:23   
ivana st
Ledy blue super je ovaj tekst koji si stavila user posted image , davno sam ga već jednom pročitala i kao da sam i sama puno toga ispisala.Ovaj dio O problematičnim trenucima živim svakoi dan,mjesec,godinu... Naučila sam se i nosit sa raznim upitima,pogledima,savjetima,i ne rasplačem se tako često kao prije.ali uvijek ostaje ista želja i kad slavim rođendan,Božić, Novu, god. braka, moja želja je uvijek ista, ja samo želim svoju bebu user posted image .Kad god čujem da je netko zatrudnio ili kad vidim prije kako guraju kolica, stisne me oko srca, ali mi to daje i snagu da se borim i vjerujem da ću i ja biti bivša trudilica.



_____________________________

Per aspera ad astra
2011 je stiglo naše sunce
2012 čekamo još jednu srećicu

(odgovor članu kasper)
Neposredna veza do poruke: 64
   RE: Podrška trudilicama od bivših trudilica
10.3.2010 21:22:35   
milenium
bićeš ivana ,no sikirikiuser posted image (možda kad se najmanje nadaš)
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image za sve trudiliceuser posted image

(odgovor članu ivana st)
Neposredna veza do poruke: 65
   RE: Podrška trudilicama od bivših trudilica
10.3.2010 21:23:58   
ivana st
user posted image user posted image user posted image

< Poruku je uredio malena27 RR -- 22.3.2010 13:04:20 >


_____________________________

Per aspera ad astra
2011 je stiglo naše sunce
2012 čekamo još jednu srećicu

(odgovor članu milenium)
Neposredna veza do poruke: 66
   RE: Podrška trudilicama od bivših trudilica
22.3.2010 12:33:46   
babygirl
lady blue, tekst je odlican i primjeren . citala sam ga ranije ali , neka, da se podsjetimo user posted image user posted image

(odgovor članu ivana st)
Neposredna veza do poruke: 67
   RE: Podrška trudilicama od bivših trudilica
20.11.2010 15:32:57   
malena27 RR
prenos postova:

IZVORNA PORUKA: docc

Drage moje trudilice...  Zelim Vam ispricati sta se dogodilo jednoj mojoj poznanici

Naime, nakon sto se udala jako je zeljela   godine su prolazile, ali nazalost nije bilo.  Nakon sto su potpuno izgubili nadu da ce imati  bebu,plod njihove ljubavi, beba je nasla putic do njihovih srca     Nakon 25 godina braka prijateljica je saznala da je trudna... u njenoj 43 godini prva trudnoca, prirodnim putem i to saznala tek kada je bila u 4 mjesecu.... Sada ta mala curica ima 3 godine i vole je najvise na svijetu...  trenutno ocekuju drugu    trudnoca je rizicna, ali kao sto vidite sve je moguce...


Tako da vam porucujem da budite strpljive i ne gubite nadu, jer najmanje kada budete ocekivale ona ce vam dotrcati u zagrljaj... 



IZVORNA PORUKA: luna77

drago mi je zbog tvoje frendice.napisi nam malo vise jeli prije toga pokusala neko liječenje ili je jednostavno čekala


IZVORNA PORUKA: docc

Pokusavali su vise puta neke hormonske terapije itd  Nikad nije uspijevalo.  Bilo mi je receno da je u pitanju totalni sterilitet kod oba partnera  i na kraju su uspjeli prirodnim putem, ne kad su oni htjeli nego kad je bebica htjela






_____________________________

Beta 05.02.2010. 12,79
Beta 29.12.10. 557,93
Beta 31.12.10 1771,92
09.08.2011. rođen moj dunjaluk
Beta 09.06.15. <5
Beta 12.05.16. 504 i 16.06.16. spontani
27.01.17. vanmatericna

(odgovor članu babygirl)
Neposredna veza do poruke: 68
   RE: Podrška trudilicama od bivših trudilica
20.11.2010 15:52:22   
mina minka
ledy ovo je super, hvala ti za ovo sto si pstavilauser posted image

_____________________________

Šansa se uvijek pojavljuje u najnepovoljnijem trenutku

(odgovor članu malena27 RR)
Neposredna veza do poruke: 69
   RE: Podrška trudilicama od bivših trudilica
28.1.2011 11:36:26   
vjestica
evo mene ponovo na ovoj temi, kao bivša trudilica, a sada mama user posted image
i mogla bih potpisati Maru - ne fali mi ništa iz života prije djeteta, nahodala se, nauživala, ničeg nisam ostala željna, sad mogu u potpunosti da se posvetim i uživam sa svojom bebom user posted image
i zaista uživam i kad me popiški ikad se pokaki dozavrat i kad me bljucne kao sad user posted image
i ništa mi nije mrsko, ni dohvatati dudu, ni držati je jednom rukom, a drugom kucati/piti kafu/jesti/raditi nešto po kući
i kad mi neko kaže nemoj je navikavati na ruke, samo se nasmijem i kažem pa to mi je i cilj user posted image user posted image
sad mi fali jedino lijepo vrijeme da je izvedem u šetnju
a što se tiče toga da su mame nekad iscrpljene i umorne, pa bila sam iscrpljena i umorna i kao trudilica od pretraga i postupaka
porod boli, ali boli i oporavak nakon laparoskopije, punkcija, a da ne spominjem kako boli negativan test user posted image
kile, strije, celulit  nemam ih ništa više sad nakon poroda, nego što sm ih imala nakom klomifena, sad sam čak zadovoljnija nikad nisam imala bolje sise user posted image
istina, imam malo manje vremena za sebe, ali imala sad dovoljno dosad vremena za sebe, a sad hB to vrijeme puno ljepše iskoristim user posted image
od srca želim svim trudilicama da sve ovo što prije osjete i da konačno dočekaju da zagrle svoje dijete user posted image


_____________________________

Neplodnost je nasljedna. Ako Vaši roditelji nisu imali djece, najvjerovatnije ih ni Vi nećete imati.

(odgovor članu mina minka)
Neposredna veza do poruke: 70
   RE: Podrška trudilicama od bivših trudilica
28.1.2011 13:43:58   
balasgirl
Pročitah sve. Tema je lijepa i vjerujem da H.S. nije imala nikakve loše namjere, ustvari se i slažem s njom u potpunosti. "Krstareći" ovim forumom naiđe čovjek na svašta, ali iskreno najviše volim kada pročitam riječi podrške koje jedne drugima upućujemo.
Što se tiče teme, sve je ok, mogla bih svašta napisati. Znam kako je biti i na jednoj i na drugoj strani (oni koji me poznaju, znaju kroz šta sam prošla, pa da ne dužim o tom). I da, ostvarila sam se kao majka, nakon borbe sa sterilitetom, imam svoje "milione i dukate" u krevetiću, ali fali mi dosta toga. Ne, ne kukam, ne žalim se, ne zavidim nikome, vać prikazujem realno stanje. Fali mi da se ponekad osjetim ponovo onako nesputanom, da ne mislim ni na šta, gdje ću većeras otići, hoću li doći kući ili će se "zalomiti". Ne patetišem, ima toga već ionako podosta na ovom forumu, počev od onih koje istupiše jagodice uvjeravajući ostale kako su one najpametnije, najmjerodavnije za svaku temu, kako su samo one majke, a ostale nemajke jer tobože rade stvari koje se ne smiju (mislim na one koje se sablazne ako se dijete ne odgaja "po knjizi" i sl). Helem, želim da svakoj trudilici i onoj koja je na početku i onoj koja ima poduži staž uputim veliku podršku, znam da je svaka od njih istrajna, da je naučila da čeka. Često čitam temu TRUDNA SAM, obradujem se kad vidim da je neka zatrudnila, ali mi dan uljepša kada prepoznam neku svoju drugaricu-trudilicu i vidim da je ostvarila svoj cilj.
Evo dok mamine plave oke spavaju, ja ću na brzinu da još preletim po ostalim postovima (da, naučila sam se da sve obavljam kao Eustahije Brzić user posted image ).
Žene, uživajte u životu, u svakom danu, u svakom trenutku, volite sebe, svoje partnere....


I da, evo dok ovo tipkam, noge same ninaju, iako je krilo prazno user posted image .

Ljubim vas.


_____________________________

... pronašli su Ameri šifru za to: take it easy, lutko lijepa...


<3 Ali Khan <3

(odgovor članu vjestica)
Neposredna veza do poruke: 71
   RE: Podrška trudilicama od bivših trudilica
28.1.2011 22:06:19   
lamama
Vjesticeuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

uživaj sa svojom princezom, i želim da nama trudilicama poželim da što prije dođemo do majčinstvauser posted image , da imamo neprospavane noći zbog user posted image a ne zbog negativnog testa i noćima prolivenih suza poslije postupka IVF-a koji nije uspio, godina provedenih liječenjem i sate čekanja na klinici, operacija, uzimanja hormona, hiljada maraka potrošenih uzalud na postupke bez rezultata




_____________________________

dijagnoza sekundarni sterilitet, dvije vanmaterične, jedna trudnoća-plod se nije razvijao, odstranjen jajovod, drugi prohodan
1. IVF Mb -0
2. IVF Mb -0

(odgovor članu balasgirl)
Neposredna veza do poruke: 72
   RE: Podrška trudilicama od bivših trudilica
28.1.2011 22:13:17   
lamama
a sad hB to vrijeme puno ljepše iskoristim user posted image
od srca želim svim trudilicama da sve ovo što prije osjete i da konačno dočekaju da zagrle svoje dijete user posted image

user posted image user posted image user posted image user posted image ovo mi je natjeralo suze u očiuser posted image , i ja se nadam da ćemo uskoro to da dočekamo, sanjam ovo svake noći i molim Boga da to doživimuser posted image user posted image user posted image user posted image uskoro


_____________________________

dijagnoza sekundarni sterilitet, dvije vanmaterične, jedna trudnoća-plod se nije razvijao, odstranjen jajovod, drugi prohodan
1. IVF Mb -0
2. IVF Mb -0

(odgovor članu lamama)
Neposredna veza do poruke: 73
   RE: Podrška trudilicama od bivših trudilica
9.2.2011 11:56:34   
myself
drage moje trudilice u braku sam 6 godina (ja imam 32, a muz 33 godine) bez konkretno utvrdjenog problema, i pokusavam da zivim a da ne mislim samo na to kako su svi oko mene user posted image .
Svi imaju savjet vise (a nisu se trudili vise od mjesec dana), a ja savjet ni ne trazim (osim od mojih trudilica na ovom forumu). i dosadilo mi je da svima objasnjavam kako vec sve znam i kako nema potrebe da o tome razgovaramo.
nakon terapije klomifenom kod dr. godinjaka napravila sam vecu pazu, odmorila i popravila imunitet i psihicko stanje i planiram da nastavim dalju borbu za user posted image .
tesko mi je svaki put kad dobijem, ali je cudno kako svaki mjesec u meni nada prvo umre, pa se ponov rodi iznova.
s druge strane pokusavam da zivim zivot kao da je to sto nemam djecu najnormalnija stvar, jer da nije tako vjerovatno bih poludjela. imam predivnog muza koji me pazi kao malo vode na dlanu, ne opterecava i pruza mi beskrajnu ljubav i paznju. pa kako da ne zelim dijete sa tako divnom osobom (zajedno smo 14 godina) i dan danas mi se noge oduzmu kad dodje kuci  s posla i kad sa s njim nista mi ne nedostaje. svim silama nastojimo da u odnosima uzivamo (iako to nije uvijek tako lako).
boli me sto jos nemamo djecu, ali sam zahvalna dragom Bogu na svemu drugom sto mi je podario.
Pa iako na kraju sve ostane na pokusaju, ja cu i dalje misliti da sam najsretnija zena na svijetu.
Osjecaji mi se mijesaju. S jedne strane neizmjerna zelja da jednog dana ugledam user posted image , a sa druge zahvalnost na svemu drugom sto imam u zivotu.

(odgovor članu lamama)
Neposredna veza do poruke: 74
   RE: Podrška trudilicama od bivših trudilica
9.2.2011 12:16:23   
salmy
Kad se budes najmanje nadala ugledaces user posted image  nama su svi vozovi(pa i onu do podlugovauser posted image )prohujali........i totalno smo user posted image  izbrisali iz nasih zivota,ma jednostavno smo zivjeli samo nas dvoje( sipka i bubanj) i bilo nam je divno....krasno....ma odlicno! hodali tutnjali trosili......ma uzivali!! i eto kad nas je krenulo uzivanje.....doleti roda......i kako tad tako i danasuser posted image user posted image user posted image  
a nije mala stvar 14 godina....cekati je.......misa joj njenoguser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
Nego draga moja uzivaj i opusteno!!! bice kad bude SUDJENOuser posted image user posted image      

< Poruku je uredio malena27 RR -- 9.2.2011 12:28:39 >

(odgovor članu myself)
Neposredna veza do poruke: 75
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *