hanabanana
|
IZVORNA PORUKA: Bebaconi IZVORNA PORUKA: moon 234 Hvala, na pomoci, posto ja bas nisam 100% upucena u zakon, ali cu ga iscitati do sastanka... Ja skupljam jos prijedloge, ali evo poredala sam vec neke, molim za sugestije: 1. Redovna mjesecna isplata porodiljske naknade i djecijeg dodatka, a najkasnije do 10. u mjesecu 2. Isplata zaostalih naknada do 31.03.2014. (Smatrala sam realnijim datumom nego kraj ovog mjeseca, mozda i grijesim) 3. Ponovno uvođenje tzv.13-e naknade 4. Isplata jednokratne pomoci za opremu novorođencadi u svim Opstinama 5. Da duzina porodiljskog odsustva nije regulisana kolektivnim ugovorom kompanije, nego drzavnim zakonom, koji bi trebao da zeni omoguci minimalno 1. godinu placenog odsustva sa radnog mjesta( posto svaki privatnik iskoristava rupe u zakonu I uslovljava zene da se vrate ranije na posao - ili ce ostati bez istog ) 6. Da se zenama u radnom odnosu isplacuje ostatak place ,a ne da budu na neplacenom odsustvu ( jer vecina firmi zene nakon poroda brise sa platne liste - jedina primanja su im naknade ) 7. Povećanje naknade obavezno i ujednačavanje, a ne da jedan mjesec dobijemo 490, a drugi 447 KM, to je velika razlika. 8. Povecanje nadoknada za 2 ili 3, 4 dijete pogotovo za blizance il trojke. 9. Izjednacavanje naknade zaposlenim i nezaposlenim majkama. 10. Obavezna zastita trudnica od diskriminacije na radnom mjestu u smislu zastita od otkaza za vrijeme trudnickog bolovanja i porodiljskog odsustva odlicno ja radim u javnom sektoru, nemam punu platu, vec naknadu plus razliku do prosjecne plate u Federaciji. T o nije vazno, sve smo obespravljene. Ministru Bandicu sigurno ne kasni plata. Ko ide kod Konakovica? Možeš ove tačke komotno svesti na dvije, naime jedna je sastavni dio druge itd da ne nabrajam. Naime, recite mu samo da prepišu zakon o zaštiti materinstva i djece iz REpublike Srpske i mirna Bosna. Nije tačno da je dužina porodiljskog bolovanja regulisana kolektivnim ugovorom, kolektivni ugovor može jedino dati više prava nego što je dao zakon, nikako ne može ići ispod zakonskog minimuma. Znači, niko nema pravo da vas uslovljava da se vratite na posao nakon 3 ili 6 mjeseci. Zakonom je jasno definisano da je porodiljsko godinu dana neprekidno. Medjutim, izmjenom zakona po kojem je dato poslodavcu na volju da li će ili ne isplaćivati nešto na ime naknade za platu za vrijeme porodiljskog je nešto sasvim drugo. I to treba promijeniti, to ne smije biti volja poslodavca. Zato kažem, samo mu recite da prekopiraju zakon u Republici Srpskoj. Očekivati 13 naknadu je više nego bezobrazno. Zašto bi je dobili?! Dajte mi jedan dobar razlog?! Isto tako mislim da ne trebaju sve porodilje jednokratnu pomoć za opremu. Kome treba, neka se isplati.
|