|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 4 5 [6]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Policistični jajnici i trudnoća
29.4.2009 15:25:05   
palčica
user posted image  hvala ti na lijepim željama, i ja se nadam user posted image

(odgovor članu gerberka)
Neposredna veza do poruke: 126
   RE: Policistični jajnici i trudnoća
20.6.2009 20:06:41   
anela89
i ja imam policisticne jajnike i uradila sam hormone i dva su mi povisena....progesteron i prolactin.....i sad ne znam sta cu ???

(odgovor članu medolino)
Neposredna veza do poruke: 127
   RE: Policistični jajnici i trudnoća
9.7.2009 21:51:30   
sally79
Cure,
probajte vidjeti sa lijecnikom da nemate C.A.H congenital adrenal hyperplasia. Bas je ove sedmice bio clanak o tome u NY Timesu da zbog CAH djevojkama pocesto pogresno dijagnosticiraju PCOS a kasnije ne mogu zatrudniti jer je to CAH a doktori ni u klinikama za lijecenje neplodnosti ne prepoznaju. Lijeci se vrlo lako - deksametazonom [dexamethasone].

http://www.nytimes.com/2009/07/07/health/07endo.html?_r=1&em

(odgovor članu anela89)
Neposredna veza do poruke: 128
   RE: Policistični jajnici i trudnoća
9.7.2009 22:41:45   
delfin
sally pošto si ti to vjerovatno "dobro" prostudirala, bi li mogla ukratko objasniti. Preletila sam članak, i neke simptome imam a neke ne. tesstosteron je ok. Ali kod mene nikad nisu rekli da su policistični nego nalik na microstičniuser posted image

_____________________________

16.05.2010 Napokon je stigla naša najveća sreća- mamino sunce :)
19.08.2011 stigla je i mamina princeza :)

(odgovor članu sally79)
Neposredna veza do poruke: 129
   RE: Policistični jajnici i trudnoća
10.7.2009 0:54:02   
sally79
IZVORNA PORUKA: delfin

sally pošto si ti to vjerovatno "dobro" prostudirala, bi li mogla ukratko objasniti. Preletila sam članak, i neke simptome imam a neke ne. tesstosteron je ok. Ali kod mene nikad nisu rekli da su policistični nego nalik na microstičniuser posted image



Ja sam slucajno danas naisla na clanak ali evo mogu ukratko:

Stanje je neklasicna urodjena adrenalna hiperplazija ili CAH - nedostatak hormona koji dovodi do pretjerane produkcije androgena. Kod zena moze ometati ovulaciju; kod muskaraca moze uzrokovati nizak broj spermica (sperm count). Pored toga, moze dovesti do niskog rasta, neugodnog mirisa tijela, akni, neregularnih menstruacija kao i pretjeranog rasta dlaka sto se zove hirzutizam. (Gdja Citrone, koja sada ima 38 godina, je takodjer imala neke od ovih simptoma).

"Tretman je tako jeftin i lagan", kaze dr Maria New, profesor pedijatrije i ljudske genetike na medicinskom fakultetu Mount Sinai koja se smatra vodecim autoritetom za C.A.H.


Dijagnoza se bazira na testu krvi na visoke nivoe hormona zvanog 17-hidroksiprogesteron - genetski test takodje postoji - a tretman ukljucuje male doze steroida deksametazona. Moze da ponisti mnoge simptome u periodu od 3 mjeseca do dvije i po godine.

U tezem obliku, klasicni CAH, pretjerana proizvodnja androgena moze da uzrokuje nejasne genitalije kod djevojcica. U neklasicnom obliku, visak androgena je manji  i simptomi su blazi ili nepostojeci.
Ne svi centri za plodnost testiraju na ovu bolest, ili testiraju na nju tek ako su ostali tretmani iskusani. Neki akuseri ne znaju za bolest i njen uticaj na plodnost, rekao je Dr. Zev Rosenwaks, direktor Centra za reproduktivnu medicinu na njujorskoj bolnici Presbyterian-Weill Cornell.

Dr. Jamie Grifo, direktor reproduktivne endokrinologije na medicinskom fakultetu New York Univerziteta, rekao je da testira pacijente na ovu bolest ako ne mogu ovulirati i ako ne reaguju na lijekove koji poticu ovulaciju.

“Mislim da se ovo cesto propusta" rekao je. "Ne mislim da je ovo najucestaliji problem ali je ucestaliji nego sto ljudi misle".
Simptomi kao neregularne menstruacije, akne i hirzutizam mogu da oponasaju simptome sindroma policisticnih jajnika PCOS. Zaista, jedna studija je sugerirala da 10 posto zena sta PCOS sindromom imaju blagi CAH. Dr. Rosenwaks kaze da testira zene na CAH ako imaju PCOS, ali mnogi centri ne testiraju.

Kod mladjih pacijenata, bolest se cesto pogresno pripisuje prijevremenom pubertetu. "Mnogo izvjestaja pokazuje da se godine pocetka puberteta smanjuju, pa mnogo doktora simptome pripisuje ranom pubertetu kaze Suzanne Levy, v.d. izvrsnog direktora fondacije Cares, organizacije za istrazivanje i zagovaranje za ljude sa CAH-om.  Gdji Citrone, su naprimjer, prvo rekli da ima visok testosteron. "Dok sam odrastala, nikad se nisam osjecala kao djevojka ili zena, rekla je, dodajuci - pogresno su me dijagnosticirali 15 godina" Na kraju, nakon sto je dobila pravu dijagnozu, prepisali su joj deksametazon. Sada ima redovne menstruacije, mnogi od njenih simptoma su se povukli, i receno joj je da ce najvjerovatnije moci imati djecu ako to odluci.
“Ali sada imamo dvoje,” rekla je, “pa nam je dosta.” Terri, koja je zamolila da se njeno prezime ne koristi radi zastite privatnosti, je primjetila da njena sestogodisnja djevojcica ima plave dlake pod pazuhom. Na godisnjem pregledu sa 7 godina, pedijatar je takodjer primjetio naznake pubicnih dlaka i iako je mislio da je to prijevremeni pubertet, poslala je djevojcicu endokrinologu. Nakon nekoliko mjeseci, uspostavljena je dijagnoza neklasicnog CAHa. Doktori su se neckali da koriste steroide iz brige za dugorocne ucinke, ali nakon godinu i pol njene kosti su pocele da prebrzo rastu, i jos simptoma se nakupilo: rast dlaka, veoma masna kosa i jak neugodan miris tijela. Nakon toga joj je data mala doza steroida.

Ubrzani rast kostiju karakteristican kod djece koja imaju CAH ne traje dugo pa mogu zavrsiti sa abnormalno niskim rastom. “Ova djeca su najvisa u svom razredu kaze Dr New “ali onda prestaju rasti sa 7 ili 8 godina.”     Kao protumjera, nekoj djeci se daju hormone zvani glukokortikoidi; drugi primaju hormone za rast ili lijekove koji usporavaju pocetak puberteta, kada kosti prestaju rasti. Ali ovaj tretman se smatra eksperimentalnim, kaze dr Phyllis W Speiser, sef pedijatrijske endokrinologije na djecijoj bolnici Schneider u New Hyde Park, New York. Mnogi tinejdzeri sa teskim slucajem akni ili hirzutizma, posebice oni koji nisu ranije imali simptome bolesti, budu pogresno dijagnosticirani. Dadnu im se lijekovi ili skupi tretmani uklanjanja dlaka prije nego sto se testiraju na CAH ili se upute endokrinologu. Dijagnoza mora doci prije tretmana kaze dr Speiser.   Gdja Citrone, koja se podvrgla skupim tretmanima za plodnost, kaze da je umirena saznanjem sta se desavalo u njenom tijelu. Mogu vam reci, osjecala sam se ljutom primjenjenom  - ali doktor koji je postavio pravu dijagnozu mi je spasio zivot.



*** Napominjem, po mom razumijevanju ne ispoljavaju se svi simptomi. Ako postoji nekoliko simptoma ja bih trazila testiranje ako je dostupno. U svakom slucaju provjeriti sa svojim doktorom da li nesto sto je prije tretirano kao PCOS moze ustvari da bude CAH i ako jeste onda terapija.



(odgovor članu delfin)
Neposredna veza do poruke: 130
   RE: Policistični jajnici i trudnoća
10.7.2009 10:28:33   
mama mami
i ja bih svima preporučila macinu travu za bilo kakve probleme ženske prirode, jer je stvarno jako ljekovita i djelotvorna, najbitnije je usrajati u pijenju i biti uporan

(odgovor članu medolino)
Neposredna veza do poruke: 131
   RE: Policistični jajnici i trudnoća
10.7.2009 10:35:03   
bebana27
ja vam imam jedan jajnik policistican pila sam macinu travu i ostala sam nakon 11 mjeseci trudna to je najbolji lijek za zenu

_____________________________

20.09.2009 sam postala najsretnija osoba na svijetu jer sam u zagrljaj dobila svoga sina....Vole te mama i tata
06.09.2010 god.dobili smo prvi zubic sedam dana kasnije i drugi zubic
13.09.2011 rodio se drugi sin Adem

(odgovor članu mama mami)
Neposredna veza do poruke: 132
   RE: Policistični jajnici i trudnoća
10.7.2009 14:55:31   
delfin
hvala na iscrpnim odgovoru, ali mislim da to hvala Bogu nemam, bar prema simptomima.

_____________________________

16.05.2010 Napokon je stigla naša najveća sreća- mamino sunce :)
19.08.2011 stigla je i mamina princeza :)

(odgovor članu bebana27)
Neposredna veza do poruke: 133
   RE: Policistični jajnici i trudnoća
12.7.2009 10:09:39   
PlisaniMeda
POzdrav svim devojkama na forumu!!
Ovako,moj problem je sledeci....vec dva puta mi se u poslednjih god i po dana deshavalo da mi menstruacija zaksni i po par meseci a da onda najpre dobijem jak sekret i krvarenje koje i po mesec dana ne staje....Odlazila sam na preglede,radila hormone,pila pilule za kontracepciju...ali se problem uvek wracao...na kraju se uvek nametao zakljuchak da je sve na nervnoj bazi(zbog ispita,stresova itd).
Danas sam bila kod ginekologa,jedne nove doktorke u nashem gradu koja mi je zaista ulila poverenje....uradila mi je pregled i UZ vaginalnom sondom....i evo nalaza:

d.g Mnorhgia prolongata N 91,1 Obs Endometritis

UZ:Uterus u RVF 3,8cm x 4,6cm homogene gradje i glatke teksture.

Endpmetrijum u sekretiornoj fazi vel. 0,6cm

D.o Stromalne gradje 2,9cm x 2,2cm sa vidljivim prednjachecim folikulom 0,8cm x 0,5cm i nekoliko rubnih folikula u samoj stromi.

L.o stromalne gradje 2,1 cm x 1,2cm

Duglasov prostor prazan,

Dala mi je 6 gentamicin inekcija i kapi metil-ergometril... tri dana(1 x po 20 kapi).

Objasnila mi je da imam policistichne jajnike shto mi nikada josh niko nije rekao iako me je puno lekara pregledalo...i pri pregledu je videla da imam blago zavaljenu matericu(shto me takodje jako plashi,jer ne znam koliko je to ozbiljno,s'obzirom da zelim bebu u skorije vreme),i verovatno neku upalu...pa mi je zbog toga dala inekcije..
Josh mi je rekla da ce mi dati da tri meseca pijem YAZZ tablete...kako bi malo normalizovala ciklus(koji mi je celoga zivota neuredan),
A kada mi je videla hormonske nalaze,rekla mi je da postoji disbalans ali ne tako ozbiljan i da ce ga ove tablete srediti...

Ja sam htela vas owde da pitam koliko je sve ovo ozbiljno....Inache sam u braku wec godinu dana i planiram uskoro poraditi i na potomstvu a sve ovo me sada jako plashi.....moze li to biti prepreka mojoj eventualnoj trudnoci u buducnosti....?Ako neko ima slichnih iskustava....pishite mi....user posted image veliki pozdrav!!

(odgovor članu delfin)
Neposredna veza do poruke: 134
   RE: Policistični jajnici i trudnoća
11.8.2009 11:25:43   
garica87
cao drage moje... imala sam prije mozda mjesec dana jedan mali problemcic: zabolilo na desnoj strani stomaka, i otisla sam u bolnicu zato sto sam mislila da je slijepo crijevo.. doktorica mi je rekla da je to ustvari pukla cista oko 20mm, i da me zato ziga stomak.. ujedno mi je uradila test trudnoce koji je blago pokazao user posted image , ali nazalost nije bila user posted image .. jel mi moze jedna od vas bojasniti kako to moze biti, jeli to zbog te ciste, ili je to mozda bio folikul koji nije uspijo??? hvala unaprijed :)

_____________________________

Ko ceka, taj doceka...

(odgovor članu PlisaniMeda)
Neposredna veza do poruke: 135
   RE: Policistični jajnici i trudnoća
20.8.2009 6:42:34   
Vedica
prijenos posta

IZVORNA PORUKA: zabrinuta24
cao svima                                                                                                                       trazeci adekvatno objasnjenje naisla sam na ovaj sajt i ucinio mi se veoma zanimljivim pa sam resila uclaniti se i pokusati od vas, drage moje, dobiti odgovor!  na oba jajnika imam vise od 10 folikula u preseku,sto po doktorovim recima nije ni malo dobro... dao mi je savet manje nervoze i ako nista ne uradimo za par meseci onda cemo probati nekom hormonskom terapijom. inace bio mi je prvi vaginalni UZ i nimalo nije bilo prijatno          ako moze neko od vas da mi detaljno objasni sta tacno znaci moja dijagnoza bila bih zahvalnaaaa!




_____________________________

***************************
Quien con fe sabe esperar, ve al fin la suerte llegar!

(odgovor članu garica87)
Neposredna veza do poruke: 136
   RE: Policistični jajnici i trudnoća
20.8.2009 17:23:25   
zabrinuta24
ja nisam dobila dijagnozu policisticnih jajnika ali pogledajte ove dimenzije desni jajnik 34x21x30 a levi je 30x22x29 oba jajnika su sa vise od 10 folikula u preseku. trenutno sam bez terapije ali mislim da ovako nema sanse da ostanem trudna! koliko su ti cajevi efikasni ...macin ili hajducka trava? kako se piju? caj nista nece da mi skodi zar ne? mogu bar da pokusam za ova dva meseca,hormonska terapija mi ne gine u svakom slucaju ako ne ostanem trudna uskoro user posted image user posted image

(odgovor članu gerberka)
Neposredna veza do poruke: 137
   RE: Policistični jajnici i trudnoća
7.9.2009 11:26:46   
sanjica
Pozdrav drage forumasice. Samo sam htjela da vas ohrabrim i da vam kazem da PCOS uopce i nije tako nesavladiva prepreka za user posted image . Ja sam imala isto PCOS i sada imam djevojcicu od 15 mjeseci.Dobila sam je nakon 6 god. braka. Lijecila sam se klomifenom, progesteron- inijekcije, pregnil, menopur...   , ovulaciju imala nakon stimulacija svim ovim hormonima. Na kraju sam pokusala sa gluforminom (to su tablete koje piju dijabeticari) uz preporuku mog ginekol. i naravno kontrole, pila ih 6 mjeseci, ovulacija se regulirala i kao sto sam već napisala, sada imam dijete. Od klomifena mi je endometrij znao biti pravo tanak, cak za vrijeme ovulcije 4mm, tako da sam pila caj vrkutu 2 solje dnevno, tako da se poslije endometrij popravio. Čaj vrkutu preporučujem svima koji imaju problema sa zatrudnjivanjem. Puno pozzz i  sretno!!!!

(odgovor članu zabrinuta24)
Neposredna veza do poruke: 138
   RE: Policistični jajnici i trudnoća
7.9.2009 12:26:52   
Zoe
sanjice poslala sam ti pp

_____________________________

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.
Mudar čovjek s podjednakom mirnoćom prima pohvale i podnosi uvrede.
Naša mala slatka krofnica Farah došla mami i taji 30.04.10...a pahuljica Asli se pridružila 05.12.11.

(odgovor članu sanjica)
Neposredna veza do poruke: 139
   RE: Policistični jajnici i trudnoća
7.9.2009 12:57:07   
sanjica
Ok. Procitala sam i odgovorila sam ti. Samo mi potvrdi da li si dobila moj odgovor. Ako ne da ponovno posaljem. Pozzz

(odgovor članu Zoe)
Neposredna veza do poruke: 140
   RE: Policistični jajnici i trudnoća
7.9.2009 13:26:37   
Zoe
Nažalost nema odgovora, ako ti nije problem poslati ponovo molim teuser posted image
LP

_____________________________

Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.
Mudar čovjek s podjednakom mirnoćom prima pohvale i podnosi uvrede.
Naša mala slatka krofnica Farah došla mami i taji 30.04.10...a pahuljica Asli se pridružila 05.12.11.

(odgovor članu sanjica)
Neposredna veza do poruke: 141
   RE: Policistični jajnici i trudnoća
2.10.2009 15:56:38   
jellena_28
cao,ako zelis mogu ti nesto vise reci o caju ocajnica koji i sama pijem,i veruj mi ima efekta

(odgovor članu zabrinuta24)
Neposredna veza do poruke: 142
   RE: Policistični jajnici i trudnoća
19.10.2009 16:16:57   
lana2006
Cao svima! I ja imam policisticne jajnike. To mi je od povisenog muskog hormona, on mi je od pogresnog rada nadbubrezne zlijezde. A na sve to je i posljedica usporen rad stitine zlijezde. Za stitnu zlijezdu sam dobila tablete koje pijem vec 10 mjeseci i to je sad ok. A sad tri sedmice pijem jos i Dexamethason koji ce mi sniziti muske hormone. Zbog muskog hormona jajne celije ne mogu sazrijeti i onda se skupljaju u jajniku i zato jajnici postaju uvecani. Uz Dex. cu dobiti i Klomifen koji ce pomoci sazrijevanje. Policisticni jajnici su samo posljedica,uzrok su hormoni. Samo kad su hormoni u redu moze doci do trudnoce. Neki cajevi mogu pomoci sa hormonima ali svaka zena reaguje drugacije na to jer svaka ima drugaciji odnos hormona. Zato treba biti pazljiv sa cajevima, ne treba nista na svoju ruku.

(odgovor članu jellena_28)
Neposredna veza do poruke: 143
   RE: Policistični jajnici i trudnoća
28.10.2010 0:43:13   
aamp
Nova sam pa prvo pozdrav svima. Draga ne brini se i meni i mojoj seki su utvrdeni policisticni jajnici, ja se nikad nisam lijecila ali nju je dr stavio na terapiju. Naravno za to sam doznala tek kad sam pokusala ostat trudna. Otprilike godinu i po moj muzic i ja smo upirali ko ludi i nista. I tako nakon 1ipo god pojavio se +user posted image . Moj mali veliki medo Marko. Negdi 6 mjeseci nakon poroda otisla sam na pregled kod druge ginekologice i ona me je isto napomenula da imam policisticne jajnike i da kad budemo htjeli 2. bebaca da cu morat na hormonsku terapiju. 1. mengu dobila sam 11.mjeseci nakon poroda (dojila sam) i ja predlozim muzu da se ne stitimo pa kad upali upali. Mislila sam opet cemo cekat godinu dvije ako nista i hormoni dolaze u obzir. Ali nu cuda druga menga nije dosla. Ja sam ostala user posted image  i opet jedan mali +. otpade sve ono moje da ce mi bebaci bit po 3 godine razlike minimum ali sreca sreca user posted image  i dosla je na svijet moja priceza Petra. A 3. user posted image  iznenadenje raste u meni jer uz policisticne jajnike i zastitu naslo je put. Ne brini terapija postoji a postoji i milion nas koje smo ostale trudne sa tom dijagnozom

(odgovor članu medolino)
Neposredna veza do poruke: 144
   RE: Policistični jajnici i trudnoća
29.10.2010 11:03:45   
lule
bok cure, molim vas pomoc, nova sam ovdje,
ovo mi je nalaz kojeg ne razumijem,
Uterus u avf 59*30 mm, endometriji -6mm, trolinski.
Ljevi jajnik 39*23mm Desni jajnik 39*22mm oba polifolikularni. malo sam guglala i shvatila da polifolikularni ne trebaju ljecenje, al danas sam bila u drugog doktora koji mi je rekao da su policisticni, sto me jako prepalo, jer zelim djete uskoro. iako mi je redovan ciklus, nikad nisu kasnile duze od dva dana, nisam pretila,nemam dlaka niti akni, cak je sve obrnuto. dali da odem kod drugog doktora? sta da radim po pitanju toga?
preplasena..

(odgovor članu malena27 RR)
Neposredna veza do poruke: 145
   RE: Policistični jajnici i trudnoća
29.10.2010 12:27:51   
lule
cure oprostite neznam bas radit sa ovim pa uopce neznam dali vidite moju poruku..
user posted image user posted image

(odgovor članu lule)
Neposredna veza do poruke: 146
   RE: Policistični jajnici i trudnoća
9.1.2011 16:42:49   
ale1981
Prvo pozdrav svima!
Imam par pitanja u vezi Dufastona=Dabrostona! Imam policistične jajnike i zelim ostati trudna, pa mi je gin rekla da ih pijem 2mj radi uređenja ciklusa-od 15 dana ciklusa, narednih deset dana po 2 tablete-to sam popila i čekam menstuaciju, koja je trebala doći 5.1. ali nije- nemam nikakvih simptoma trudnoće! Pa me zanima dal je istina da Dabroston ima produženi djelovanje, pa sam trebala dobiti ili sam možda trudna?

_____________________________

Ja 32, dragi 33 godina i jako, jako želimo našu prvu bebicu!
ja: visok testosteron (PCOS)
on: asthenozoospermia

(odgovor članu lule)
Neposredna veza do poruke: 147
   RE: Policistični jajnici i trudnoća
9.1.2011 17:49:46   
mala75
ale, i ja sam poslije dabrostona, koji sam pila nakon inseminacije, imala produženi ciklus i još pomislila da sam user posted image , ali ništa od toga. user posted image je kasnila čitavih sedam dana i onda totalno razočarenje. tako da ti je veoma moguće da je on prouzrokovao kašnjenje ako već test ne pokazujeuser posted image . sretno!!!!!!!!!!

(odgovor članu ale1981)
Neposredna veza do poruke: 148
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  2 3 4 5 [6]
Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 4 5 [6]
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *