|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  7 8 [9] 10 11   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Tvrda stolica kod bebe
2.2.2011 10:27:21   
HanaBana
draga puma zao mi je ljepotice jer znamo kako je i njoj a i tebi. Imali smo taj problem sa hanom prije pola godine. Probali smo sve sirupe iz apoteke za regulisanje stolice ali nam nisu bas pomogli. Vidjecu kuci kako se zovu sirupi jer ih jos uvjek imam, probali smo i sa zasecerenom kamilicom i kompotom od sljiva, am nema sta nismo radili, ali nista. Osim sto je imala tvrdu stolicu imala je zatvor oko 7 dana, pa smo je vodili i dr oni mislili da ta neka resica na cmaru je navodno izrazena pa je to boli pa nece da kaki, ali to je bila samo pretpostavka, uputili nas hirurgu aliu mi nismo isli HB.
Onda smo joj uveli SENSIA jogurt i od tada nemamo vise problema. U pocetku je korstila 3-4 jogurta na dan a sada je to samo jednom dnevno.
Drzimo fige da nam ljepotica sto prije ode u WC i kaki bez problema.


_____________________________

Hana 26/06/07- mamina najbolja prijateljica

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 201
   RE: Tvrda stolica kod bebe
2.2.2011 10:50:30   
puma
IZVORNA PORUKA: new mama

cak sam ja zvala i apoteku jednu noc jer je to bila muka zivauser posted image ,pa mi je teta rekla da ima neki sirup koji omeksava stolicu pa ne znam da vidis sa pedijatrom da ti to da,ako bas nista drugo ne pomazeuser posted image


da li su mislili na ricinus sirup?

IZVORNA PORUKA: Gracanka

Pokušaj i sa kompotom od jabuka.



ne ide user posted image user posted image user posted image

IZVORNA PORUKA: HanaBana

Onda smo joj uveli SENSIA jogurt i od tada nemamo vise problema. U pocetku je korstila 3-4 jogurta na dan a sada je to samo jednom dnevno.
Drzimo fige da nam ljepotica sto prije ode u WC i kaki bez problema.



eh ovo nisam probala a voli sensiu pa probam i to... user posted image

(odgovor članu new mama)
Neposredna veza do poruke: 202
   RE: Tvrda stolica kod bebe
2.2.2011 10:57:48   
new mama
Vjeruj da se ne mogu sjetiti nazivauser posted image ,mislim da je taj sto ti kazes ali nisam sigurna,a zaboravila sam ti napisati kupi z bregov jogurt probiotic za regulaciju stolice meni drugarica rekla da kupim njenoj djevojcici pravo pomogaouser posted image to su ti vocni okusiuser posted image

< Poruku je uredio new mama -- 2.2.2011 10:58:30 >


_____________________________

A&V ~moje sve na svijetu ~


(odgovor članu puma)
Neposredna veza do poruke: 203
   RE: Tvrda stolica kod bebe
2.2.2011 13:32:40   
MilaJovovic
Moja cura je stara 3,5mjeseca i ima redovnu stolicu od kako se rodila, doji.. al u zadnje vrijeme je probudi se oko 5h ujutoro stenje, ono bas zalosno, vidim da se napreze, place...ja je raspremim, kad malo kakila i to tvrdo..A preko dana ima 2-3stolice normalne.
Ne znam sta se desava:-(, u cemu je problem, ja pazim na ishranu, preko dana ima normalne stolice????

(odgovor članu puma)
Neposredna veza do poruke: 204
   RE: Tvrda stolica kod bebe
2.2.2011 14:21:44   
Malenaoduvijek
IZVORNA PORUKA: Mya_81 RR

Bebacha, evo pronašla sam post od Idine mame koja je to pisala na ovoj temi

IZVORNA PORUKA: Idina mama

Preporucujem mlijecni secer. Vec sam pisala o tome. Imam izuzetno dobro iskustvo s tim. Kupi se u apoteci ili bolje snabdijevenoj radnji sa djecijom hranom. Umijesa se u bebin obrok. Npr. 2 x 5 ml. Moze i vise. stolica odmah postaje tako lijepo kasasta. Moze se davati duze vrijeme. Nije to nikakav lijek. Mlijecni i vocni seceri. Naravno, prije nego sto se pocne, moze se pitati ljekara za savjet. Narocito bebama sa alergijama treba oprezno i po savjetu ljekara davati. Samo neka je ljekar dobro informisan i obrazovan, sirokih pogleda, spreman da prihvati novo, ... (K'o ga nadje, nek se javi )




ovaj mlijecni secer se daje u njemackoj kod operacija, posebno slijepo crijevo kada stolica ne smije biti tvrda a i porodiljama

_____________________________

Ne pokusavaj me shvatiti samo me voli!

(odgovor članu Mya_81 RR)
Neposredna veza do poruke: 205
   RE: Tvrda stolica kod bebe
2.2.2011 21:50:18   
puma
evo samo da vas obavijestim da mi se dijete "istreslo"... user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image stavila sam joj opet cepic od sapuna i to joj je pomoglo...

sele, nema smokvi ni na mapi... user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image tako da nisam mogla spraviti repacat... ali hvala Bogu pa je evo olaksala se...

(odgovor članu Malenaoduvijek)
Neposredna veza do poruke: 206
   RE: Tvrda stolica kod bebe
3.2.2011 10:30:57   
HanaBana
jeeeeeeeeeeeeeeeeuser posted image user posted image user posted image user posted image puma mi smo Hani davali sirup od smokve ima kupiti u apoteci mada to njoj nije pomoglo. Jucer sam trazila sirupe ali ocito sma ja to pobacala samo se ne mogu sjetiti kadauser posted image user posted image user posted image luda glava, sigurno veliko ciscenje dohakalouser posted image user posted image

_____________________________

Hana 26/06/07- mamina najbolja prijateljica

(odgovor članu puma)
Neposredna veza do poruke: 207
   RE: Tvrda stolica
8.3.2011 0:34:02   
lili1905
Drage moje evo moje zlato je imalo situacija kada primjetim da je stolica tvrdja u tom slucaju sam pravila kasicu od 1 banane i jedne jabuke , sve se skuha , izmiksa i daje. Inace primjetila sam da od slanih kupovnih kasica desi se tvrda stolica zato sam davala pola teglice povrca +meso (od 250g) pa nakon 2h skuhanu bananu i jabuku , pa kasnije ostatak teglice, naravno isao je i aptamil. A za caj je bio ostatak tekucine iz jabuka i banana . Jako je fino , probajte. Radi se o bebi od 6 mjeseci.

(odgovor članu lavić Simba)
Neposredna veza do poruke: 208
   RE: Tvrda stolica
9.3.2011 14:29:48   
SOKI
Mojoj bebici je 2 mjeseca, kaki svakih 4-5 dana i tad se mucimo i po sat vremena dok izbaci. Stolica joj je malo cvrsca i bas je boli kad izbacuje . Ne znam kako da joj pomognem, dr. kaze da pustim sve je to normalno al ne mogu da je gledam kako se muci. Dojim je. Ako neko zna kako da joj pomognem molim da mi se javi

(odgovor članu lili1905)
Neposredna veza do poruke: 209
   RE: Tvrda stolica
10.3.2011 16:22:59   
Malenaoduvijek
posto je dojis probaj joj masirati stomacic u smjeru kazaljke na satu mozda joj bude malo lakse.steta bi bilo da joj dajes caj kada samo doji ali probaj sa masazom.



a mene interesuje da li je neko iz sa kupovao negdje mlijecni secer, moje starije dijete ima stvarno tvrdu stolicu, bas se muci pa bi mi trebao ovaj secer da mu stavim u caj da mu olaksam


_____________________________

Ne pokusavaj me shvatiti samo me voli!

(odgovor članu SOKI)
Neposredna veza do poruke: 210
   RE: Tvrda stolica
12.3.2011 9:58:48   
selma_yo
Malo sam upala u razgovor, nisam uspjela sve procitati, ali moja curica (14 mj.) ima slican problem. Vec skoro dva mjeseca se mucimo. ne kaki po 5, 6 pa cak i 8 dana. a stolica je uzasno tvrda. bas se namuci.jednom joj je cak iskocio i hemoroid.
u pocetku sam ja grijesila jer voli puno da jede i kad god vivi keks ili kolkac hoce, a meni zao da joj ne tam. i tako... dok nije pocelo...
svasta sam probala izbaciti odnosno ubaciti u ishranu. davala sam joj i zasecerenu kamilicu i nakon nje uvijek kaki poslije par sati, ali opet tvrdo. cula sam da kamilica samo podstice na olaksanje, ali n omeksa.
juce sam joj pocela davati sensiu i kuhati kompot od suhih sljiva. i juce je dvaput kakila i nije bilo toliko tvrdouser posted image user posted image
inace joj pored toga dajem samo puru sa jogurtom i spinat, supice, nista tesko.
nadam se da cemo ovo prebroditi uskoro.

(odgovor članu Malenaoduvijek)
Neposredna veza do poruke: 211
   RE: Tvrda stolica
12.3.2011 9:59:45   
selma_yo
"ZATVOR" KOD DECE


"Zatvor" ili kako se medicinski kaže konstipacija je vrlo čest frustrirajući problem kod dece. Obično se definiše kao prolazak tvrde i suve stolice ili bolno pražnjenje posle nekoliko dana.

Ona je zajednički problem odojčadi i dece. Većina dece sa konstipacijom su zdrava Konistencija i broj stolica varira u zavisnosti od doba i od deteta do deteta.

Odojčad se naprežu i stenju i mogu se prazniti na 2-3 dana , ali ako je stolica meka i prolazi bez problema, to nije konstipacija, već se stolica pojavljuje neredovno. Tek kad postane tvrda i bolna, govorimo o konstipaciji. Naprezanje je normalna pojava, ali plač pri napinjanju može biti znak konstipacije.

Takođe treba imati u vidu da se mnoga odojčad na prirodnoj ishrani prazne jednom nedeljno pa i ređe, jer se majčino mleko kompletno svari. Stolica se sastoji od male količine neabsorbovanih proteina od usirenog mleka i velike količine crevne sekrecije, uglavnom služi i naravno mnogo bučnih gasova. Odojčad na mlečnoj formuli imalu više ostataka u debelom crevu i prava konstipacija kod odojčadi na veštačkom mleku je mnogo češća.

Znači da je dete konstipirano su kad novorodenče nema stolicu svakog dana i teško je se oslobađa.

Takođe, kad je stolica tvrda i suva ( tvrda, zrnasta kao šljunak ) , a pražnjenje praćeno bolom. Beba koja ima "zatvor" savija noge prema trbuhu stenjući i grimasirajući, a stolica je po površini išarana žilicama krvi. Cesto su prisutni abdominalna nadutost, grčevi i bol, a apetit je uglavnom smanjen.

UZROCI KONSTIPACIJE


Normalno kad se svari, hrana se kreće preme crevima, voda i hranljivi sastojci se absorbuju, a otpadni materijal postaje stolica. Da bi se formirala meka stolica voda se vraća u taj materijal, mišići završnog creva i rektuma se kontrahuju i opuštaju da bi izbacili stolicu.

Loša funkcija svake komponente ovog mehanizma: ili suviše malo vode ili loši mišićni pokreti uzrokuju konstipaciju. Biti "začepljen" tvrdom stolicom je vrlo neugodno. Konstipacija može postati stalni problem. Tvrda stolica može usloviti lošu pasažu, dete je zadržava u crevima, što duže ostaje u crevima slabiji je tonus mišića. Tako stvrdnuta stolica prolazeći kroz uzani rektum često proizvodi fisure i stolica biva prošarana krvlju. Beba očekuje bol i zadržava stolicu, što ovu čini tvrđom i bolnijom za prolaženje. To bebu plaši i ona ne želi da prazni crava.

Razlozi za nastanak konstipacije u uzrastu odojčeta mogu biti nova hrana i mleko ( prelazak sa dojenja ili adaptiranog mleka na kravlje) ili prevelika količina kravljeg mleka ili premalo vode.

Takođe, kad je dete uznemireno, njegove intestinalne funkcije su uznemirene što može izazvati konstipaciju ili dijareju. Možda ne pije dovoljno tečnosti ili razblaženog soka ili ne uzima dovoljno vlakana.

ISHRANA ODOJČADI KOJA IMAJU "ZATVOR"


Odojčadi treba ponuditi:
više tečnosti
više vlakana ( žitarice u prvoj i drugoj godini)
kad dođe vreme za uvodenje povrća, izabrati ono sa dosta ostataka ( grašak , brokoli, pasulj, tikvica, paradajz)
sok bogat sorbitolom, nerastvorljivim šećerom, koji privlači vodu i tako čini masu stolice (od šljive ili kompot od suvih šljiva, kajsija, bresaka ). Količina soka u prvoj godini trebalo bi da iznosi 120 ml.
pire od šljiva
odojčetu dati češće manje količine adaptiranog mleka
kod uvođenja žitarica, umesto pirinča uvesti kukuruz
Ako je konstipacija izrazito uporna, upotrebiti u dogovoru sa pedijatrom glicerolske supozitorije, ne češće nego na nekoliko dana

KONSTIPACIJA KOD MALOG DETETA


Predstavlja jedan od najneprijatnijih problema.

Često je emocionalno uslovljeno kod dece u drugoj i trećoj godini koja prolaze kroz negativnu fazu , pa se tako protive i pražnjenju.

Neka deca suviše jedu hranu bogatu mastima i siromašnu vlaknima (grickalice, gusti sokovi), takode piju malo tečnosti.

Manjak fizičke aktivnosti ( gledanje TV, igrice) ponekad pogorša već i onako loše uspostavljene navike pražnjenja.

Mnoga deca ovog uzrasta su prezaposlena i ne reaguju na signal ili ga ignorišu ako su zauzeta igrom. Što ga duže ignorišu, više se vode iz stolice aprorbuje i ona postaje cvršća, pa dete ulazi u začarani krug gde je defeka-cija sve teža i konstipacija se pogoršava.

Dijagnoza "zatvora" kod deteta ovog uzrasta postavlja se:
na osnovu podataka koliko se dete često prazni
dali se dete žali ili ima bol prilikom defekacije
da li steže zube, savija noge, crveni u licu kad pokušava da se oslobodi stolice da bi izbeglo neprijatnosti
iz čega se sastoji ishrana
da li je bilo nekih stresnih dogadaja u poslednje vreme
koliko često mala količina tečne ili meke stolice uprlja rublje

TRETMAN KONSTIPACIJE KOD MALOG DETETA

Poželjno je da dete obeduje svakog dana u isto vreme.
Nekoliko puta dnevno trebalo bi da ide u toalet, naročito posle doručka.
Podsetiti ga da ide kad oseti napone.
Kruške, šljive, kajsije, breskve, banane imaju laksativni efekat.
Banana ima veliku vrednost kod konstipacije, jer normalizuje crevnu funkciju. Njena korist kod konstipacije zasnovana je na pektinu koji apsorbuje vodu i tako čini masu koja pokreće creva.
Lisnato povrće, kupus, šargarepa, sveže i sušeno voće ( šljive, smokve, urme, grožđe) sadrže prirodnu formu celuloze.
Teže povrće ( celer npr. ) ima više vlakana. Da bi koristi od vlakana bile kompletne vrlo je važno piti dovoljne kolicine vode da se pomogne prolazak stolice kroz creva. Ponuditi voće i povrće sa krupnijom strukturom, integralni hleb, žitarice krompir.
Hrana koja podmazuju digestivni trakt: spanać, banana, susam, med, kruška, šljiva, breskva, kajsija, jabuka, orasi, badem, proizvodi od soje, cvekla.
Hrana koja pospešuje kretanje creva: kupus, grašak, kokos, špargla
Hrana koja potpomaže crevnu floru: mlečni proizvodi, acidofilni napici (koji pomažu da se obnovi biokultura među njima Laktobacilus bifidus, bulgaricus) Svi oni nalaze se u komercijalnim proizvodima, jogurtu, kefiru...
Mineralna voda koja sadrži magnezijum.
Čorba od povrća takode sadrži dosta vlakana, a i povećava unos tečnosti.
Preparati B kompleksa.
Čaj od belog sleza.
Neki medikamenti kao metilceluloza ili slabo absorbovani produkt šećera, laktuloza, koja privlači vodu i tako čini masu stolice.
Fizičke vežbe.
Roditelji bi trebalo da imaju pozitivan stav, da nauče dete da prepozna znake koji prethode crevnom pražnjenju i prepoznaju prirodni poziv. Vrlo je bitno privoleti dete na to.
Dete treba da zna da je pražnjenje creva isto tako važno kao pranje zuba i spavanje.
I ako je konstipacija hronično stanje, nju je teško tretirati, jer teško i bolno pražnjenje nije nešto sa čime će se dete naučiti da živi. Postepeno, podesnom ishranom i eventualnim medikamentnim intervencijama, dete će imati redovno pražnjenje.

(odgovor članu selma_yo)
Neposredna veza do poruke: 212
   RE: Tvrda stolica kod bebe
24.5.2011 16:08:53   
Ljubicica_
Bebi je 3 mjeseca, i hranimo ga samo dohranom (hippo) jer mlijeka nemam. Vec dva dana ima tvrdu stolicu, place neprestano... davali smo mu caja od kamilice, masirali stomacic...ali ne pomaze. user posted image  Da li je moguce da je to zbog do0hrane ili?

Moja svekrva bi ga stalno vodila doktoru....

(odgovor članu nely)
Neposredna veza do poruke: 213
   RE: Tvrda stolica kod bebe
31.5.2011 17:57:55   
maja78 RR
Prenos postova:


IZVORNA PORUKA: Black Pearl

Moja beba je stara 3 mjeseca, ima tvrdu stolicu. Plače i jauče cijelo vrijeme. uradila sam joj klistir od sapuna i pomoglo je, ispraznila se malo..ali još uvijek na njoj primjetim da nije dovoljno. Šta mi savjetujete za tvrdu stolicu??? Hvala unaprijed :)


IZVORNA PORUKA: sanela.asja

Hiip kamilica to je mojoj pomagalo...Nemoj je naviknuti na sapun ili toplomjer onda ces morati stalno ako je dohranjujes najbolje otici ljekaru i obratiti se za savjet za neku drugu dohranu moja je pila hiumanu i imala tvrdu stolicu kad smo presli na Nan regulisala se..


IZVORNA PORUKA: Amela83

I mi smo imali problem sa tvrdom stolicom, ali smo to prevazišli, hvala Bogu.user posted image Mom A je pomogao sok od jabuke 100% + voćni jogurt Sensia (tečni). Inače, isprobali smo svašta na prirodnoj bazi (izbjegavam lijekove u širokom luku :D ) ali nam je jedino ovo bilo efikasno.


IZVORNA PORUKA: MicoTico

S obzirom da je beba mala, najbolje caj Hipp za probavu (kamilica, anis, komorac u kombinaciji)- nama pomoglo.
Kasnije, kad krene beba sa dohranom, nama je pomagala kasica od kruske ili sljive.


IZVORNA PORUKA: emma.L

Nama je savjetovano da toplomjer u guzu nipošto ne stavljamo jer crijeva onda samo reagiraju na mehanički podražaj. Dakle, već nakon par puta može se bebi zeznuti rad crijeva i još i kontraefekat dobiti. Hipp čaj, postoje i sirupi, ali ja bih se odlučila za slađu kamilicu sa par zrna komorača. Ili kod liječnika po savjet.




_____________________________

"Svi mi živimo pod istim nebom, ali nemamo isti horizont." - Konrad Hermann Josef Adenauer

(odgovor članu Ljubicica_)
Neposredna veza do poruke: 214
   RE: Tvrda stolica kod bebe
1.6.2011 9:24:07   
mišur

BlackPearl,

je li ti beba doji ili pije AD mlijeko?
Ako doji, probaj ti pojesti nešto od hrane koja se lakše vari-kompote, šljive, kruške, puru, jogurta. I , naravno, Hipp čaj od anisa i komorača! Uz masažu stomačića i vježbice sa nogicama kao da vozi biciklo!
Ako ne doji, već pije AD mlijeko, imaš posebno HiPP sa probioticima za bebe koje imaju problema sa zatvorom i tvrdom stolicom. Nama je pomoglo, jer je Ana uvijek imala baš tvrdu stolicu. I ja sam negdje pročitala još jedan savjet, a to je da možeš staviiti mjesricu manje kad praviš adaptirano, da bude manje masno i teško za stomačić!

(odgovor članu maja78 RR)
Neposredna veza do poruke: 215
   RE: Tvrda stolica kod bebe
9.7.2011 18:32:11   
Milito
Bok,evo i mene,nešto sam pročitala ali ipak nisam našla odgovor za moj slučaj. Beba ima 1mj. i 9 dana nažalost sam ostala bez mlijeka pa ga moram hranit ad.mlijekom krenuli smo s Nan1,super je napredova ali problem je bio u rijetkoj i tvrdoj  stolici,pa smo po preporuci pedijatra provali s hipp probiotik i opet ista stvaruser posted image . a provali smo sve,masaže cajeve s secerom bez secera,sve,sve i nistauser posted image ,ne znam dali da opet minjam mlijeko i koliko dugo treba bebi da se navikne na mlijekouser posted image user posted image . Ne znam dali da opet mijenjam mlijeko ili još da pricekam(10 dana vec je na hipp-u)???

(odgovor članu mišur)
Neposredna veza do poruke: 216
   RE: Tvrda stolica kod bebe
6.8.2011 12:28:44   
pudlica
Zdravo majke,evo da vam se i ja pridruzim sa svojim iskustvom.Naime,moja beba je od drugog mjeseca zivota imala problem sa stolicom,rijetko je kakila i imala je tvrdu stolicu.Zasecerena kamilica,suve sljive,jabuke nisu bas pomagale.Na preporuku djecijeg hirurga kupili smo sirup Portalak,i super je pomogao.On ne izaziva stolicu,sto je jako bitno,vec samo omeksava stolicu.Kosta oko 12-13 KM,ali je predobar.Koristili smo ga dva puta dnevno nekih 10-ak dana,poslije samo po potrebi.Svima preporucujem taj sirup.

(odgovor članu Milito)
Neposredna veza do poruke: 217
   RE: Tvrda stolica kod bebe
22.8.2011 1:12:59   
treciputmama
evo i mene sa problemom tvrde stolice koji vucemo vec vise od godinu dana....maleni je napunio dvije godine 07.07., a od nicanja zubi, kad vecina djece imaju proliv , on je poceo deverat sa tvrdom stolicom...to traje i danas kad su mu zubi vec davno nikli....kaki svakih 2-3 dana, nekad i vise...to je svaki put bolno iskustvo, place, jadan se sav saznoji...vodili smo ga doktoru vise puta, sve uredu, cak smo ga vodili i na hirurgiju da mu doktor preko cmara pregleda crijevo, da mozda nema kakvog ostecenja pa ga to boli, ali nista....sve uredu a on i dalje svaki put place....pa cak i kad je stolica meksa, mada je vecinom tvrda...doktori kazu da je to strah pa zbog toga place...ali vecinom mu je stolica bas tvrda pogotovo kad tek krene kakica...poslije je malo mekse...ne znam sta da radimo...znate kako je tesko svaki purt slusat njegov plac i napinjati se s njim zajedno .....sta da radimo kako bi smeksali stolicu...jedno vrijeme nam je pomagao kivi, ali s njim se nesmije pretjerivati...a i nakon odredjenog vremena imam utisak da ni on ne pomaze...slabo jede, pije puno sokova....da li je to??? nadam se da ce nesto od onoga sto mi predlozite da probamo i htjeti jesti....

_____________________________

10.10.2005. rodila se moja ljepotica- nasa prva sreca
07.07.2009. obradovani smo po drugi put- stigao je jedan momak....
18.07.2011. jos jedna ljepotica se pridruzila sretnoj porodici...

eto...jedna veeeeelika sretna porodica, hvala Allahu dz.s

(odgovor članu pudlica)
Neposredna veza do poruke: 218
   RE: Tvrda stolica kod bebe
26.9.2011 23:36:58   
selebriti
Je li moguća tvrda stolica pri uvođenju kravljeg mlijeka???

Bebi je 12 mjeseci...

_____________________________

Life begins at the end of your comfort zone

(odgovor članu treciputmama)
Neposredna veza do poruke: 219
   RE: Tvrda stolica kod bebe
26.9.2011 23:44:47   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: selebriti

Je li moguća tvrda stolica pri uvođenju kravljeg mlijeka???

Bebi je 12 mjeseci...


da...
često djeca imaju tvrdu stolicu pri uviđenju kravljeg mlijeka.

eh sada neko kaže smanji količinu dnevnog unosa mlijeka...
a neko da u startu uvođenja rzrijediš sa porkuhalom vodom...

naime najtačniji je podatak da kada dijete ima proljev mi ne trebamo davati mlijeko...što bi bio zaključak d amlijeko ne zatvara...
ali pri uvođenju kravljeg mlijeka koje ima veliki postotak masti stavraju s etzv. mliječni sapuni koji stolicu stvrdnu...

zato kravlje mlijeko pri uvođenju najprije daj pomješano s a1/3 prokuhale vode da vidiš dal je tada stolica bolja i doks e dijete adaptira na te masnoće

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu selebriti)
Neposredna veza do poruke: 220
   RE: Tvrda stolica kod bebe
26.9.2011 23:53:05   
selebriti
IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: selebriti

Je li moguća tvrda stolica pri uvođenju kravljeg mlijeka???

Bebi je 12 mjeseci...


da...
često djeca imaju tvrdu stolicu pri uviđenju kravljeg mlijeka.

eh sada neko kaže smanji količinu dnevnog unosa mlijeka...
a neko da u startu uvođenja rzrijediš sa porkuhalom vodom...

naime najtačniji je podatak da kada dijete ima proljev mi ne trebamo davati mlijeko...što bi bio zaključak d amlijeko ne zatvara...
ali pri uvođenju kravljeg mlijeka koje ima veliki postotak masti stavraju s etzv. mliječni sapuni koji stolicu stvrdnu...

zato kravlje mlijeko pri uvođenju najprije daj pomješano s a1/3 prokuhale vode da vidiš dal je tada stolica bolja i doks e dijete adaptira na te masnoće


Baš smo se bili prepali. Nismo razblaživali, ... ona je još uvijek na AD-u, ... od sutra prelazimo na trojku, .. ali smo joj polako i tetrapak uveli. Miješamo sa onim žitaricama iz DM-a, ... sa rižom, dala sam joj malo i na flašicu, svidjelo joj se, ... A nisam ni mogla zamislit da ce je onako zatvorit. Pokusat cu malo razblazit i baš postepeno uvodit, .. ne mora svaki dan, svakako ima AD, a voli i sve mliječne proizvode. Nadam se a će se brzo regulisati, jer se baš pati.

_____________________________

Life begins at the end of your comfort zone

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 221
   RE: Tvrda stolica kod bebe
26.9.2011 23:59:07   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: selebriti

IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: selebriti

Je li moguća tvrda stolica pri uvođenju kravljeg mlijeka???

Bebi je 12 mjeseci...


da...
često djeca imaju tvrdu stolicu pri uviđenju kravljeg mlijeka.

eh sada neko kaže smanji količinu dnevnog unosa mlijeka...
a neko da u startu uvođenja rzrijediš sa porkuhalom vodom...

naime najtačniji je podatak da kada dijete ima proljev mi ne trebamo davati mlijeko...što bi bio zaključak d amlijeko ne zatvara...
ali pri uvođenju kravljeg mlijeka koje ima veliki postotak masti stavraju s etzv. mliječni sapuni koji stolicu stvrdnu...

zato kravlje mlijeko pri uvođenju najprije daj pomješano s a1/3 prokuhale vode da vidiš dal je tada stolica bolja i doks e dijete adaptira na te masnoće


Baš smo se bili prepali. Nismo razblaživali, ... ona je još uvijek na AD-u, ... od sutra prelazimo na trojku, .. ali smo joj polako i tetrapak uveli. Miješamo sa onim žitaricama iz DM-a, ... sa rižom, dala sam joj malo i na flašicu, svidjelo joj se, ... A nisam ni mogla zamislit da ce je onako zatvorit. Pokusat cu malo razblazit i baš postepeno uvodit, .. ne mora svaki dan, svakako ima AD, a voli i sve mliječne proizvode. Nadam se a će se brzo regulisati, jer se baš pati.


eh i za početka nemoj mješati sa nekim zatvarajućim namjernicama tipa riža (keksolino itd)...i to može biti uzrok što je tvrda...polako na Ad ste još...malo razblaži i dja čisto naporsto dok navikne...ustabili će s eto...sretnouser posted image

_____________________________

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu selebriti)
Neposredna veza do poruke: 222
   RE: Tvrda stolica kod bebe
27.9.2011 0:03:49   
selebriti
IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: selebriti

IZVORNA PORUKA: Hanady RR


IZVORNA PORUKA: selebriti

Je li moguća tvrda stolica pri uvođenju kravljeg mlijeka???

Bebi je 12 mjeseci...


da...
često djeca imaju tvrdu stolicu pri uviđenju kravljeg mlijeka.

eh sada neko kaže smanji količinu dnevnog unosa mlijeka...
a neko da u startu uvođenja rzrijediš sa porkuhalom vodom...

naime najtačniji je podatak da kada dijete ima proljev mi ne trebamo davati mlijeko...što bi bio zaključak d amlijeko ne zatvara...
ali pri uvođenju kravljeg mlijeka koje ima veliki postotak masti stavraju s etzv. mliječni sapuni koji stolicu stvrdnu...

zato kravlje mlijeko pri uvođenju najprije daj pomješano s a1/3 prokuhale vode da vidiš dal je tada stolica bolja i doks e dijete adaptira na te masnoće


Baš smo se bili prepali. Nismo razblaživali, ... ona je još uvijek na AD-u, ... od sutra prelazimo na trojku, .. ali smo joj polako i tetrapak uveli. Miješamo sa onim žitaricama iz DM-a, ... sa rižom, dala sam joj malo i na flašicu, svidjelo joj se, ... A nisam ni mogla zamislit da ce je onako zatvorit. Pokusat cu malo razblazit i baš postepeno uvodit, .. ne mora svaki dan, svakako ima AD, a voli i sve mliječne proizvode. Nadam se a će se brzo regulisati, jer se baš pati.


eh i za početka nemoj mješati sa nekim zatvarajućim namjernicama tipa riža (keksolino itd)...i to može biti uzrok što je tvrda...polako na Ad ste još...malo razblaži i dja čisto naporsto dok navikne...ustabili će s eto...sretnouser posted image


Ukljucili smo kašicu od šljive, da pravi balans, ... user posted image

Hvala, valjda će se brzo navići.

_____________________________

Life begins at the end of your comfort zone

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 223
   RE: Tvrda stolica kod bebe
28.9.2011 10:37:52   
malena27 RR
jutro!
moja beba stara 50 dana zadnjih par dana non stop place i skontali smo da ga muci stolica, napinje se i stenje, cak je od umora od napinjanja dobio i podocnjake, pa sam mu jutros olaksala komadicem sapuna i bukvalno je prvo izasao tvrdi dio pa onda normalna stolica....
sta da radim? iskljucivo ga hranim hippovom formulom i dajem mu i komorac.
koliko mu kolicinski moram davati komoraca dnevno?
da mu mijenjam hranu?



_____________________________

Beta 05.02.2010. 12,79
Beta 29.12.10. 557,93
Beta 31.12.10 1771,92
09.08.2011. rođen moj dunjaluk
Beta 09.06.15. <5
Beta 12.05.16. 504 i 16.06.16. spontani
27.01.17. vanmatericna

(odgovor članu selebriti)
Neposredna veza do poruke: 224
   RE: Tvrda stolica kod bebe
28.9.2011 10:45:02   
mamabb
IZVORNA PORUKA: malena27 RR

jutro!
moja beba stara 50 dana zadnjih par dana non stop place i skontali smo da ga muci stolica, napinje se i stenje, cak je od umora od napinjanja dobio i podocnjake, pa sam mu jutros olaksala komadicem sapuna i bukvalno je prvo izasao tvrdi dio pa onda normalna stolica....
sta da radim? iskljucivo ga hranim hippovom formulom i dajem mu i komorac.
koliko mu kolicinski moram davati komoraca dnevno?
da mu mijenjam hranu?




Ja bih kod pedijatra po savjet. Mala je beba da bi isprobavala neke druge varijante.


_____________________________

04.12.2008.

(odgovor članu malena27 RR)
Neposredna veza do poruke: 225
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  7 8 [9] 10 11   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  7 8 [9] 10 11   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *