Lejla Ka
|
IZVORNA PORUKA: mea29 IZVORNA PORUKA: Lejla Ka To se ni slučano ne radi tako! Tako se ne porađa! Zaboraviš mamu i muža, misliš na sebe i bebu. Zaboraviš i doktora, ni on ti ne treba, sestre te neće dirati. Druge žene staviš na ignor. Dok je pauza između trudova opustiš se, misliš na neko lijepo drago mjesto, zamišljaš da ti je toplo i lijepo. Kad krene trud radiš s njim, namještaš se kako ti tjelo zahtjeva, dišeš kako ti odgovara, mumljaš, pušeš, šta god ti se radi. Ako možeš šetaš, ako ti godi legneš. Tjelo će ti pokazivati šta da radiš, a ti sve drugo isključiš i samo ga slušaš. Strah sve blokira, strah proizvodi adrenalin i usporava porod jer strah je signal tijelu da okolina nije sigurna za dolazak bebe, tijelo zadržava porod. A doktori onda ulijeću da kažu tvom tijelu da ono ne zna roditi, i da će oni njega natjerati da rodi. Znači, tvoje tijelo zna roditi bebu, važno je da ga pustiš i slušaš. Tijelo to radi instinktivno, svi procesi u njemu se dešavaju savršeno usklađeno i instinktivno, ne treba ih ometati strahom jer nema razloga za strah. Stalno se koncentrišeš da poništiš negativna djelovanja iz okoline, stalno se trudiš vratiti u svoj sigurni mali zamišljeni svijet. A to će ti najbolje ići ako što duže ostaneš kod svoje kuće, jer bolnica slomi i najači duh, što si tamo kraće i porod će kraće trajati. kakav lijep umirujuci post...bas ti hvala..ja sam ovo copy&paste na sigurno mjesto...pa ako slucajno zapandem u "krizu" da procitam ponovo...sad sam nekako kao preporođena, cudno ali tako djeluje, bas ulijeva snagu i odjednom sam sigurnija da cu ja to moci zato jos jednom hvala od srca Naravno da ćeš moći, takva si rođena. Žensko tijelo je konstruisano da rodi bebu. Ništa ti ne trebaš svjesno da znaš. Zapravo je to svjesno najčešće problem. Porod je duboko instinktivan proces, zato treba svijest staviti na pauzu, a posvetiti se podsvjesnom maksimalno moguće. Svjesno se treba samo opuštati. To možeš vježbati kao pripremu. Nađi na netu tehnike opuštanja, pa vježbaj. Vježbaj vizualizaciju ugodnog okruženja, zamišljaj trudove kao valove na koje se penješ kako se trud pojačava, i spuštaš kako jenjava. I dobra je ideja da to imaš negdje kad upadneš u "krizu" da se podsjetiš, ja sam čitavu literaturu nosila u porodilište , i dijelila drugim trudnicama pred porodom. Zapamti, nemoj se osjećati usamljeno, jer ti zapravo i treba da rodiš "sama". Najbolje što mogu da se brinu o tebi je da te puste na miru da odradiš svoj posao, i da te povremeno prekontrolišu. A naravno, šta god ti se učini nejasno ili sumnjivo prijavi sestri.