Lejla Ka
|
IZVORNA PORUKA: Skvo RR ja nisam uspjela uspostaviti dojenje nakon 20 dana..privatno sam placala svaki dan patronaznu da dolazi..i da mi pomogne..ali nisam uspjela..vi za vi gornje price moja mama nije dojila... uma je vukla, ali bezuspjesno...dakle imala i zelju i motiv i mislila da to mogu, ali nisam uspjela i nisam spavala, i plakala i namjestala se i placala zenu i sve oko sebe nervirala i bebu drzala u nekim trenutcima gladnu.. i na kraju sam 20 dana odustala... Dojenje nikad nije bilo "stavi bebu na dojku i sve će to ići samo" (kao što sam ja, na žalost, mislila prvi put) samo je prije okruženje u kojem su žene majke živjele bilo drugačije. Prije kad nije bilo formule prehraniti dojenče čija majka nije mogla da doji (a to su tad stvarno bili teški razlozi) je bio veliki problem, i radili su se svakakvi trikovi. Najbolje je bilo kad se moglo dijete dati drugoj dojilji i to je bila najnormalnija situacija. Sve ostale manje probleme se prevazilazilo zato jer su žene iz okoline imale slične probleme i iskustvo, i znale su kako pomoći novopečenoj majci. Današnji je problem u tome što je u generaciji naših majki stopa dojenja veoma niska, a ta generacija je naučena da doji prema "PRO formula" savjetima. Danas kad se mlada majka suoči pa i sa normalnom fazom kroz koju dojenje prolazi najčešće ne zna kome da se obrati za pomoć. Moja mama je dojila i bila apsolutno pro dojeća i pružala mi je svaku vrstu podrške, ali ona nije iskusila ništa od problema u kojima sam se ja našla i nije mi znala pomoći konkretnim savjetom. I svekrva je dojila, ali ni ona nije imala neko problematično iskustvo. A naše zdravstveno osoblje (čast rijetkim izuzetcima) o dojenju nauči na faxu ono što se, kažem učilo u "pro formula" eri. Ja sam uvjerena da je veoma mali broj majki koje svjesno ne žele da doje iz nekih "ispraznih" razloga. Jer kad rodite dijete, i one koje su mislile da će radije hraniti bebu flašicom da bi mogle ići na redovne kozmetičke tretmane promjene prioritete (dramatizujem naravno ). Samo je sredina koja zna veoma malo o dojenju, i to su često pogrešne činjenice veoma pogubna za samopouzdanje porodilje koja se instinktivno boji za opstanak svoje novorođene bebe. I da, dese se tu i spletovi okolnosti u kojima uz sav naš trud, htjenje, samopuzdanje i znanje, uz svu podršku i adekvatnu pomoć dojenje ne profunkcioniše. Bitno je da se potrudimo, da damo sve od sebe, da ne pokleknemo na prvu, da znamo da je to jedna od stvari za koju se vrijedi nasekirati, žrtvovati, istrpiti. Jer ako i tad ne uspije, znamo da smo dali sve od sebe i da nije bilo do nas.