Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 14:39:44
24a trudna
Ova tema bas za mene. Ja sam vec dobila informaciju od generalnog da ce mi biti placeno 100% od place, al fazon je taj sto se moram vrattıtı na posao najkasnıje posle 6 mjesecı jer obavljam takav posao da ne mogu nacı zamjenu, pa ce se kao strpıtı za to vrıjeme al da bıh sacuvala posao prınudjena sam ostavıtı bebu nakon 6 mjesecı nekom na cuvanje. Zalosno, al sta mogu:(
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 14:42:56
babilon
JelenaT hahahaha cuj jednokratna pomoc i cvijece hahahaah, joj sto me nasmija ;))) eto pripada centru cura, bice joj drago za cvijece hhahahaha i to od gradonacelnika, fino ce ga osusiti i ostaviti ya uspomenu i dugo sjecanje ;)))
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 14:44:09
mea29
IZVORNA PORUKA: jelenaT
Mea Trinaesta za zaposlene majke je 200 i nesto KM, a za nezaposlene 360. Zaposlene majke ce je dobiti ako iskoriste punu godinu porodiljskog. U slucaju da se ranije vrate na posao nece dobiti. Nezaposlene majke dobijaju 12mjeseci 120KM od kantona, a u slucaju da nemaju auto, registrovano na sebi ili suprugu i da ukupna primanja domacinstva u kome majka zivi ne prelaze 600KM dobijaju i pomoc u sokovima i mlijeku uz potvrdu da se doilje i dijete moze ostvariti djeciji doplatak. U slucaju da imaju auto, imaju primanja veca od 600KM onda dobijaju 120KM 12 mjeseci i kao trinaestu naknadu 360KM ali samo na cetiri sarajevske opstine... Stari Grad, Novi Grad, Novo Sarajevo i Centar.
Ja govorim o naknadi od Grada "Program pomoći porodiljama/majkama sa djecom je prvi program novčane pomoći iz sredstava Grada Sarajeva namijenjen ovoj grupi stanovništva. U tekućoj godini ovim programom obuhvaćene su žene nastanjene na području četiri gradske općine. Procedura za ostvarivanje prava za ovaj vid pomoći je jednostavna – naime, nije porebno podnositi zahtjev za dobivanje pomoći porodiljama. Najveća vrijednost ovog programa 6-mjesečna podrška porodicama koje nemaju stalno prihode niti imovinu koja bi im omogućila da zadovolje osnovne životne potrebe"... općine dostavljalju spiskove porodilja, Grad obrađuje i u uplaćuje mjesecne naknade a iznos zavisi od socijalnog statusa....
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 14:44:25
Sensia
IZVORNA PORUKA: Ivanaiva1
IZVORNA PORUKA: Sensia
IZVORNA PORUKA: mea29
i kod mene je isto kao kod sensie...kanton uplacuje negdje oko 400 km, a razliku do pune plate uplacuje firma...to zavisi od firme...iako je u vecini drzavnih institucija ovako, moja drugarica u ministarstvu odbrane BiH prije dvije godine dobijala je samo naknadu od kantona, a od ministarstva nista...
Mea to je bilo upravo prije ovoga zakona u 10. mjesecu sad sve žene u državnim institucijama dobijaju godinu dana 100 plaće to sam provjerila, jedino me zanima da li i pored toga imaju pravo na naknadu iz kantona
Ivo ne znam odakle ti to al me ti malo zbuni moja sestra radi u jednoj banci i rodila je u novembru 2010. od tada prima 400 i nesto KM od kantona a razliku do plate joj placa banka (ali samo 6 mjeseci) sada je samo na kantonu
Sensia to sam dana s provjerila, ja ne znam da li ti sestra radi u državnoj banci, koja je samo jedna sve ostale su poluprivatne bar koliko ja znam. Danas sam s kolegom pričala i čovjek mi je rekao da mi pripada 100 posto moje netto plaće, e sad kažem ti ne znam da li i od kantona dobivam nešto u tom slučaju
Radi u 100% privatnoj banci . a jesi li ti sa prebivalistem u RS-u a radis u federaciji, jer u tom slucaju imas 100% od firme? Ako nije previse privatno pitanje
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 14:44:33
Anoniman
Babilon ma i na kraju kad se dobije ova trinaesta fino dobijes kovertu sa cestitkom, cijelo pismo i svojerucni potpis gradonacelnika . Ja kad sam popunjavala Aninu radosnicu i sad ima kao nalijepite pisma sto ste dobili kao cestitku za rodjenje, ja reko ja jedino pismo dobila od gradonacelnika ima njegovo da nalijepim
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 14:46:27
Anoniman
Mea napisala sam ti gore po kom osnovu dobijas od grada...ako nemas auto registrovano na sebi i ako su svaukupna primanja domacinstva manja od 600KM. Porodila sam se prije godinu i cetiri mjeseca i bila sam nezaposlena, znam koja je procedura.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 14:51:14
Ivanaiva1
IZVORNA PORUKA: mea29
i kod mene je isto kao kod sensie...kanton uplacuje negdje oko 400 km, a razliku do pune plate uplacuje firma...to zavisi od firme...iako je u vecini drzavnih institucija ovako, moja drugarica u ministarstvu odbrane BiH prije dvije godine dobijala je samo naknadu od kantona, a od ministarstva nista...
Mea to je bilo upravo prije ovoga zakona u 10. mjesecu sad sve žene u državnim institucijama dobijaju godinu dana 100 plaće to sam provjerila, jedino me zanima da li i pored toga imaju pravo na naknadu iz kantona
Ivo ne znam odakle ti to al me ti malo zbuni moja sestra radi u jednoj banci i rodila je u novembru 2010. od tada prima 400 i nesto KM od kantona a razliku do plate joj placa banka (ali samo 6 mjeseci) sada je samo na kantonu
Sensia to sam dana s provjerila, ja ne znam da li ti sestra radi u državnoj banci, koja je samo jedna sve ostale su poluprivatne bar koliko ja znam. Danas sam s kolegom pričala i čovjek mi je rekao da mi pripada 100 posto moje netto plaće, e sad kažem ti ne znam da li i od kantona dobivam nešto u tom slučaju
Radi u 100% privatnoj banci . a jesi li ti sa prebivalistem u RS-u a radis u federaciji, jer u tom slucaju imas 100% od firme? Ako nije previse privatno pitanje
ma Mea kakvi previše osobno, u Federaciji, radim u državnoj firmi i zato sam se raspitala koja su mi prava :-D
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 15:02:39
Hannica
Sto vas krenula prica o naknadama. Nego,zna li iko,kad vec pricamo o tome,da li u Zenici postoji ikakva pomoc za nezaposlene majke,djeciji doplatak i sl? Nesto kontam,sad kad budem imala trje djece,aBd,trebala bi i ja te doplatke sredjivat,markica po markica...
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 15:08:36
Ivanaiva1
IZVORNA PORUKA: Hannica
Sto vas krenula prica o naknadama. Nego,zna li iko,kad vec pricamo o tome,da li u Zenici postoji ikakva pomoc za nezaposlene majke,djeciji doplatak i sl? Nesto kontam,sad kad budem imala trje djece,aBd,trebala bi i ja te doplatke sredjivat,markica po markica...
Ti da živiš bilo gjde van naših granica bi imala enromne naknade, npr u Hrvatskoj po svakom drugom djetetu dobivaš 1000 HRK naknade, o Zapadnim zemljama da ne govorimo, nazoveš socijalno pa pitaš
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 15:08:58
Sensia
IZVORNA PORUKA: Hannica
Pravo na naknadu plaće za vrijeme porodiljskog odsustva ostvaruje žena-zaposlenik sa područja Zeničko-dobojskog kantona, koja je prije početka korištenja porodiljskog odsustva ostvarila radni staž u neprekidnom trajanju od najmanje šest mjeseci. Osnovicu za naknadu plaće čini prosječna plaća koju je žena-zaposlenica ostvarila u periodu od šest mjeseci prije početka korištenja prodiljskog odsustva. Visina naknade plaće utvrđuje se u iznosu od 80% od osnovice za naknadu. Ovako utvrđena naknada plaće ne može biti veća od prosječne plaće na području Kantona u mjesecu koji prethodi početku korištenja porodiljskog odsustva, odnosno ne može biti manja od 150 KM mjesečno. Naknada plaće isplaćuje se samo za vrijeme korištenja porodiljskog odsustva, što znači da ukoliko počnete raditi prije navršenih godinu dana djeteta, pravo na naknadu gubite.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 15:10:22
Sensia
IZVORNA PORUKA: palachinken
Ne znam Hannice, nazovi socijalno pa pitaj. Moguće da ima neka jednokratna pomoć.
Vlada Zeničko-dobojskog kantona je donijela i Odluku o utvrđivanju prava na novčanu pomoć porodiljima koje nisu u radnom odnosu ("Službene novine Zeničko-dobojskog kantona" beroj 11/02), kojom je utvrđeno da pravo na novčanu pomoć ostvaruju i porodilje koje nisu u radnom odnosu pod uslovom da imaju prijavljeno prebivalište, odnosno boravište na području Zeničko-dobojskog kantona, šest mjeseci prije porođaja i da mjesečni prihod od domaćinstva ostvaren u periodu od šest mjeseci koja prethode mjesecu u kome je podnesen zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć, ne prelazi iznos od 50% od posljednje objavljene netto plaće Kantona. Novčana naknada se isplaćuje u vidu jednokratne pomoći u iznosu od 150 KM po svakom rođenom djetetu.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 15:11:05
Anoniman
Hannice nazovi i provjeri, kod nas se to regulise u opstini. koliko god da je markica kad te sleduje uzmi, ne poklanja ti niko vec te to sleduje. Meni kad su rekli da treba papirologija da se izvadi kontala sam ko ce to, necu ni ganjati... posle kontam ne uzimam ni od koga sleduje me, nisu neke pare ali ako nsita pocasticemo se dobrim ruckom od tih para. i tako sam za dan sve zavrsila i godinu dana dobijala 120KM i plus 360Km jednom, kad se sabere nije mala svota. Jos kod nas fini ciko u opstini i govori mi posto imamo i na meni i na mm auto, kao prevedite ga na nekoga i nek mm donese ako moze potvrdu da ima manju platu od 600KM, toliko stvarno nisam htjela da cigancim, ali lijepo od cike koji hoce da pomogne.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 15:13:57
Hannica
Eh draga Ivanaiva,da zivim bilo gdje drugo vjerovatno ne bi ni bila nezaposlena..... Fakat nam je ova drzava sr e. Raspitat cu se malo,od sada pa na dalje i u buduce uzimam sve sto se moze uzeti pa i kad bi morala pokucat na hiljadu vrata.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 15:16:06
Sensia
Mene zadevera sad ovih 6 mjeseci, jer sam zadnju platu dobila za april...znači nemam zadnjih 6 mjeseci uvezano platu. Ili može bilo kojih 6 mjeseci
ma ja mislim da ti onu uzmu zadnjih 6 mjeseci koje si stvarno primila bez obzira koliko ti plata kasni, samo je bitno da si u radnom odnosu. imas li koga pitati?
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 15:16:59
Anoniman
Ja kazem hvala Bogu nisam hljeba jela od tih 120KM, ali ima majkih kojima to i te kako treba za osnovne potrebe. Niko ne poklanja vec te to sleduje pa zasto ne uzeti, iskoristiti sve od ove nase drzave ovakve kakva jeste nazalost. Ja se sjecam da sam jedan mjesec bas izracunala da je meni za pelene i adaptirano mlijeko trebalo 130KM kad je Ana bila manja, znaci ta naknada aman namiri to. A u sa sve sto treba je par papira izvaditi i odnijeti i predati, posle postar na vrata peMziju donosi
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 15:17:42
Bebica11
IZVORNA PORUKA: jelenaT
Hannice nazovi i provjeri, kod nas se to regulise u opstini. koliko god da je markica kad te sleduje uzmi, ne poklanja ti niko vec te to sleduje. Meni kad su rekli da treba papirologija da se izvadi kontala sam ko ce to, necu ni ganjati... posle kontam ne uzimam ni od koga sleduje me, nisu neke pare ali ako nsita pocasticemo se dobrim ruckom od tih para. i tako sam za dan sve zavrsila i godinu dana dobijala 120KM i plus 360Km jednom, kad se sabere nije mala svota. Jos kod nas fini ciko u opstini i govori mi posto imamo i na meni i na mm auto, kao prevedite ga na nekoga i nek mm donese ako moze potvrdu da ima manju platu od 600KM, toliko stvarno nisam htjela da cigancim, ali lijepo od cike koji hoce da pomogne.
jelenaT, sta moze sve nezaposlena zena u KS izganjati? Ja sam pocela kod jednog privatnika u Agenciji i rintacila GODINU DANA i nisam bila prijavljena a usput zavrsavala master. Hajde bilo mi je bitno ZBOG ISKUSTVA i taman kad je trebao da me prijavi ja zabebim i po belaju na strogo mirovanje i lezanje, i sad sam cula da su primili neku zenskicu, nit je radila tu, niti ima iskustva, i jos ce je prijaviti, tako da je bas nepravedno ispalo al eto...sreca mm radi i ima pofinu platu, auto nam je na firmi mog oca, nije ni na jednom od nas
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 15:19:33
Hannica
Ne znam Hannice, nazovi socijalno pa pitaj. Moguće da ima neka jednokratna pomoć.
Vlada Zeničko-dobojskog kantona je donijela i Odluku o utvrđivanju prava na novčanu pomoć porodiljima koje nisu u radnom odnosu ("Službene novine Zeničko-dobojskog kantona" beroj 11/02), kojom je utvrđeno da pravo na novčanu pomoć ostvaruju i porodilje koje nisu u radnom odnosu pod uslovom da imaju prijavljeno prebivalište, odnosno boravište na području Zeničko-dobojskog kantona, šest mjeseci prije porođaja i da mjesečni prihod od domaćinstva ostvaren u periodu od šest mjeseci koja prethode mjesecu u kome je podnesen zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć, ne prelazi iznos od 50% od posljednje objavljene netto plaće Kantona. Novčana naknada se isplaćuje u vidu jednokratne pomoći u iznosu od 150 KM po svakom rođenom djetetu.
Ovih markiranih problema neJmam. Nemamo nikakvih novcanih primanja,moj co'ek radi na "crno". E vala su se pretrgali s ovih 150 KM,taman da kupim zastitnu injekciju poslije poroda jer sam RH- i pocastim gospon Doktora i njegov tim. Ali nema veze,ako bude i to,uzet cu.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 15:19:58
Sensia
Nazvat cu socijalno u ponedeljak, danas ne rade više, hem petak, hem prošlo tri.
majke mi nesto razmisljam ne znam moze li covjek da prebaci prebivaliste u npr sa kanton gdje je zagarantovano tih nekih 450 KM? al onda problem oko zdravstvenog???? da je kako prevariti ovaj sistem glupi diskriminatorni