|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  645 646 [647] 648 649   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Razgovori u ocekivanju bebe
17.6.2011 14:09:37   
vila_7
ja sam od socijalnog dobivala 50 % plate (koja je na banci minimalac) , a od firme 0 !!!!
to je za PORODILJSKI a ne za bolovanje

SBK kanton

< Poruku je uredio helena_7 -- 17.6.2011 14:10:37 >

Život je prekratak ili predug da bih dopustila sebi luksuz da loše živim

(odgovor članu Ivanaiva1)
Neposredna veza do poruke: 16151
17.6.2011 14:09:52   
DIJAMANT
IZVORNA PORUKA: Anica1

Vidim piset_e o firmama, platama, pauzama , radnim kolegicama... user posted image UH kod mene star kolektiv pravo, sve pred penziju, ne mozes covjeka natjerati na neke novine, najradje bi oni masinu za kucanje umjesto racunara  pa da udaraju po njoj user posted image

Kako je kod vas regulisano po pitanju isplacivanja na porodiljskom u firmama? Jel vam firma doplacuje razliku od onoga sto cete primati od Kantona do vase plate? Kod nas to nema u Pravilniku o radu pa ne znam kako ce funkcionisati, a posto je star kolektiv nismo imali slucajeva porodiljskog, pa sam ja pokusni kunic user posted image

Moguce da mi bude samo naknada od Kantona user posted image

Ja sam trenutno na trudničkom bolovanju i imam pravo na 100%- tnu plaću. Međutim, kada si na bolovanju preko 42 dana, onda firma refundira isplaćenu plaću od Socijalnog. Ali, može se desiti da firma i socijalno ne obračunavaju plaću baš na isti način, tako da se može desiti da dođe do malog odstupanja kao (firma mi siplaćuje 100 %  ali na način kako to obračunava Socijalno, jer od njih refundiraju novac). Uglavnom, nije strašno odstupanje, ipak radi se o punoj plaći.

A što se tiče porodiljskog odsustva, to će isplaćivati samo Socijalno. Imaš pravo na 80% svoje plaće, ali pod uslovom da tih 80% ne prelazi maximum propisan u tvom kantonu. (Npr. imaš pl. 1000 KM, Socijalno bi trebalo isplatiti 800KM, ali ako macimum u kantonu iznosi manje od tog iznosa i ti ćeš primati manji iznos. Ta klauzula stoji u Zakonu.) U ZDK  je max. oko 600 KM mislim.
Firma bi mogla, ako hoće i da ti isplati razliku do tvoje 100% plaće.(JA za takve slučajeve još nisam čulauser posted image )

(odgovor članu Anica1)
Neposredna veza do poruke: 16152
17.6.2011 14:10:34   
Sensia
IZVORNA PORUKA: Ivanaiva1

Ja znam da su neke moje prijateljice dobijale naknade od Kantona, a firma im je uplacivala razliku od tog iznosa do plate. Ali to je vjerovatno zavisno od firmeuser posted image

ja znam da do prošle godine 10. mjeseca žene u federaciji koje rade u državnim firmma od poslodavca nisu dobivale ništa a žene u RS-u 100 % plaće,
međutim prošle godien su to morali promjeniti jer je diskriminacija, tako da mislim da sad dobivaju i ove u FBIH 100 %

Pitanjeje da li i u tom slučaju dobijaju išta od kantona, dali to iko zna?

U kantonu Sarajevo se prima od kantona onih 400 KM to znam sigurno, a sad od firme do firme je koliko ce biti uplaceno pored toga

< Poruku je uredio Sensia -- 17.6.2011 14:13:12 >

Moja duša 23.10.2011.

Neposredna veza do poruke: 16153
17.6.2011 14:11:06   
vila_7
trebala sam se preseliti onda u SA user posted image

Život je prekratak ili predug da bih dopustila sebi luksuz da loše živim

(odgovor članu Sensia)
Neposredna veza do poruke: 16154
17.6.2011 14:11:56   
mea29
i kod mene je isto kao kod sensie...kanton uplacuje negdje oko 400 km, a razliku do pune plate uplacuje firma...to zavisi od firme...iako je u vecini drzavnih institucija ovako, moja drugarica u ministarstvu odbrane BiH prije dvije godine dobijala je samo naknadu od kantona, a od ministarstva nista...

Sunce mamino 24.10.2011.g

(odgovor članu Sensia)
Neposredna veza do poruke: 16155
17.6.2011 14:14:53   
palachinken
Ja se necu ukljucivati u ovu raspravu, meni se više isplati da ne radim uopšte user posted image user posted image user posted image

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

(odgovor članu mea29)
Neposredna veza do poruke: 16156
17.6.2011 14:15:01   
Ivanaiva1
IZVORNA PORUKA: mea29

i kod mene je isto kao kod sensie...kanton uplacuje negdje oko 400 km, a razliku do pune plate uplacuje firma...to zavisi od firme...iako je u vecini drzavnih institucija ovako, moja drugarica u ministarstvu odbrane BiH prije dvije godine dobijala je samo naknadu od kantona, a od ministarstva nista...

Mea to je bilo upravo prije ovoga zakona u 10. mjesecu sad sve žene u državnim institucijama dobijaju godinu dana 100 plaće to sam provjerila, jedino me zanima da li i pored toga imaju pravo na naknadu iz kantona

(odgovor članu mea29)
Neposredna veza do poruke: 16157
17.6.2011 14:15:14   
Anoniman
Posto sam ja zaposlena u vlastitoj firmi, kanton ti uplacuje od 400-480KM, zavisi koji mjesec, tj donosi ti postar na vrata, a razliku do novembra prosle godine firma je po sopstvenom nahodjenju mogla isplacivati, a od novembra je duzna. Sad kako ce firma isplacivati sve zavisi od regulative firme. Tako je meni bar knjigovodja rekla.

(odgovor članu mea29)
  Neposredna veza do poruke: 16158
17.6.2011 14:18:06   
mea29

Mea to je bilo upravo prije ovoga zakona u 10. mjesecu sad sve žene u državnim institucijama dobijaju godinu dana 100 plaće to sam provjerila, jedino me zanima da li i pored toga imaju pravo na naknadu iz kantona

uf ovo bi bilo predobro, da bi bilo istinito...nema sanse... da dobijemo i punu platu i nadoknadu...ma kakvi sve ukupno cemo imati cijelu platu pa hajde i to je nesto za razliku kako je kod privatnika....

Neposredna veza do poruke: 16159
17.6.2011 14:21:08   
Anoniman
Sad sam vam napisala...kanton daje od 400 do 480KM zavisi koji mjesec, a razliku firma uplacuje. Maksimum punu platu mozete dobiti, vise ne user posted image

(odgovor članu mea29)
  Neposredna veza do poruke: 16160
17.6.2011 14:21:39   
babilon
evo prijateljica moja ce ostati bez posla slijedeci mjesec, radila 3mj, oticice odmah na biro da se prijavi ybog zdravstvenog, hoce li ona ista primati od kantona, ako si nezaposlen ili nista?

Istina postoji! Izmisljati se moze samo laz.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 16161
17.6.2011 14:22:39   
Anoniman
Ako si nezaposlen primas 120KM i naknadu trinaestu od grada u visini od 360KM

(odgovor članu babilon)
  Neposredna veza do poruke: 16162
17.6.2011 14:26:20   
Sensia

Ivo ne znam odakle ti to al me ti malo zbuni user posted image  moja sestra radi u jednoj banci i rodila je u novembru 2010. od tada prima 400 i nesto KM od kantona a razliku do plate joj placa banka (ali samo 6 mjeseci) sada je samo na kantonu user posted image user posted image

Moja duša 23.10.2011.

Neposredna veza do poruke: 16163
17.6.2011 14:26:31   
mea29
IZVORNA PORUKA: jelenaT

Ako si nezaposlen primas 120KM i naknadu trinaestu od grada u visini od 360KM

trinaestu platu od grada dobijaju i zaposlene mame user posted image   a nezaposlene mame cijelu godinu dobijaju pomoc, a iznos zavisi od socijalnog statusa, broja djece i slicno....uz redovnu naknadu od Kantona u iznosu od 120 KM...

< Poruku je uredio mea29 -- 17.6.2011 14:29:27 >

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 16164
17.6.2011 14:30:24   
Sensia
IZVORNA PORUKA: palachinken

Ja se necu ukljucivati u ovu raspravu, meni se više isplati da ne radim uopšte user posted image user posted image user posted image

Takve firme tj direktore treba na robiju. moja kuma je iz Zenice i cini mi se da mi je rekla da vi nemate nista od kantona a da ce se njoj uplacivati 70% od prosjecne plate u ZE-DO a ona ima ratu kredita tako da ce dobiti zena 0KM. To je stvarno za svaku osudu.

Ja stvarno trebam biti presrecna (bez obzira na stav moje sefice) jer radim u firmi u kojoj su porodiljska prava max zasticena. Al i da nisu niko nam ovu srecu ne moze umanjiti, muz radi hvala Bogu pa snasli bi se sa jednom platom, samo nek je zdravlja! 

Moja duša 23.10.2011.

(odgovor članu palachinken)
Neposredna veza do poruke: 16165
17.6.2011 14:30:38   
DIJAMANT
Prošle godine je ponuđen novi Zakon o radu koji do danas nije usvojen.
Vi vjerovatno govorite o propisima svog Kantona (kad govorite o OBAVEZI poslodavca da isplati razliku do 100% plaće).

< Poruku je uredio DIJAMANT -- 17.6.2011 14:32:01 >

(odgovor članu mea29)
Neposredna veza do poruke: 16166
17.6.2011 14:31:12   
Anoniman
Mea Trinaesta za zaposlene majke je 200 i nesto KM, a za nezaposlene 360. Zaposlene majke ce je dobiti ako iskoriste punu godinu porodiljskog. U slucaju da se ranije vrate na posao nece dobiti. Nezaposlene majke dobijaju 12mjeseci 120KM od kantona, a u slucaju da nemaju auto, registrovano na sebi ili suprugu i da ukupna primanja domacinstva u kome majka zivi ne prelaze 600KM dobijaju i pomoc u sokovima i mlijeku uz potvrdu da se doilje i dijete moze ostvariti djeciji doplatak. U slucaju da imaju auto, imaju primanja veca od 600KM onda dobijaju 120KM 12 mjeseci i kao trinaestu naknadu 360KM ali samo na cetiri sarajevske opstine... Stari Grad, Novi Grad, Novo Sarajevo i Centar.

(odgovor članu mea29)
  Neposredna veza do poruke: 16167
17.6.2011 14:31:50   
Anica1
IZVORNA PORUKA: Sensia

Vidim piset_e o firmama, platama, pauzama , radnim kolegicama... user posted image UH kod mene star kolektiv pravo, sve pred penziju, ne mozes covjeka natjerati na neke novine, najradje bi oni masinu za kucanje umjesto racunara  pa da udaraju po njoj user posted image

Kako je kod vas regulisano po pitanju isplacivanja na porodiljskom u firmama? Jel vam firma doplacuje razliku od onoga sto cete primati od Kantona do vase plate? Kod nas to nema u Pravilniku o radu pa ne znam kako ce funkcionisati, a posto je star kolektiv nismo imali slucajeva porodiljskog, pa sam ja pokusni kunic user posted image

Moguce da mi bude samo naknada od Kantona user posted image

Kod mene je porodiljski godina dana hB, plata ce mi biti ista tj. primanja od Kantona i onda firma razliku, tu sam imala srecu al da ima dignutih noseva i lazne srece zbog moje srece toga ima na pretek. Al to mi je manje bitno, ja znam da nista napola ostavit necu niti sam nekoga prevarila.

Idem ako Bog da cistog obraza, jos da mi je magistrirati prije nego ovo pile izlezem user posted image user posted image user posted image user posted image  uh sto bi to bilo extra ljubi mama
p.s. evo pijem cijeđenu i stavrno se lupila nekoliko puta user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Sta te briga za te "lazno srecne", ti uzivaj i misli samo na svoje pile malouser posted image

(odgovor članu Sensia)
Neposredna veza do poruke: 16168
17.6.2011 14:32:49   
babilon
E vala da zante da cete joj uljepsati dan, znaci primace 120KM svaki mjesec, plus 13. Č))) ko bi rekao da ce tako biti ;)))

(odgovor članu DIJAMANT)
Neposredna veza do poruke: 16169
17.6.2011 14:34:38   
babilon
JelenaT evo rekla je da imas kafu i kolac po svom izboru od nje ;)))))

(odgovor članu babilon)
Neposredna veza do poruke: 16170
17.6.2011 14:35:55   
Anoniman
Babilon to ja znam jer sam u prvoj trudnoci bila nezaposlena i onda kad je curici mojoj bilo nekih 8mjeseci otvorili smo firmu, savjetovali su me da sacekam da isprimam sve to pa tek onda da se prijavim. Tako da sam ja u februaru primila 12. naknadu u iznosu od 120KM, posle toga od grada 360KM i posle toga sam zaposlena, tako da cu sada dobijati kao zaposlena. Tako da sam upucena i u jedno i u drugo jer sam taze i nezaposlena i zaposlena trudnica user posted image

< Poruku je uredio jelenaT -- 17.6.2011 14:36:33 >

(odgovor članu babilon)
  Neposredna veza do poruke: 16171
17.6.2011 14:36:48   
Anica1
Kod mene je porodiljsko isto godinu dana, ali moracu se boriti za ovu razliku da mi firma uplacuje user posted image Ma moram smuntati direktora, nema mi druge user posted image

(odgovor članu Anica1)
Neposredna veza do poruke: 16172
17.6.2011 14:37:05   
Ivanaiva1

Ivo ne znam odakle ti to al me ti malo zbuni user posted image  moja sestra radi u jednoj banci i rodila je u novembru 2010. od tada prima 400 i nesto KM od kantona a razliku do plate joj placa banka (ali samo 6 mjeseci) sada je samo na kantonu user posted image user posted image

Sensia to sam dana s provjerila, ja ne znam da li ti sestra radi u državnoj banci, koja je samo jedna sve ostale su poluprivatne bar koliko ja znam. Danas sam s kolegom pričala i čovjek mi je rekao da mi pripada 100 posto moje netto  plaće, e sad kažem ti ne znam da li i od kantona dobivam nešto u tom slučaju

(odgovor članu Sensia)
Neposredna veza do poruke: 16173
17.6.2011 14:37:15   
Anoniman
Da i zaboravila sam ako si u opstini centar dobijas i jednokratnu pomoc od Gradonacelnika i cvijece kad se porodis user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 16174
17.6.2011 14:38:35   
palachinken

IZVORNA PORUKA: palachinken

Takve firme tj direktore treba na robiju. moja kuma je iz Zenice i cini mi se da mi je rekla da vi nemate nista od kantona a da ce se njoj uplacivati 70% od prosjecne plate u ZE-DO a ona ima ratu kredita tako da ce dobiti zena 0KM. To je stvarno za svaku osudu.

Ja stvarno trebam biti presrecna (bez obzira na stav moje sefice) jer radim u firmi u kojoj su porodiljska prava max zasticena. Al i da nisu niko nam ovu srecu ne moze umanjiti, muz radi hvala Bogu pa snasli bi se sa jednom platom, samo nek je zdravlja! 

Kod nas je 80% plate na koju smo prijavljeni (ovo ja govorim za privatni sektor) i onda socijalno sebi uzme 10% recesivnog poreza. E to cu tek da se gombam i svađam, jer mi tih 10% nigdje ne piše, ni u kakvom zakonu ili odredbi. Maksimalna naknada je 680km, a minimalna oko 320, za nas sretnike sto smo prijavljeni na minimalac. I niko ništa ne nadoknadjuje ili slično, nema te neke 13.e nadoknade, nego i ova kasni 3 mjeseca.

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

(odgovor članu Sensia)
Neposredna veza do poruke: 16175
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  645 646 [647] 648 649   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  645 646 [647] 648 649   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Mama dječaka.
пеперутка16

Jeste li stavili penis/skrotum/kurac svog dječaka licem prema gore prije nego što ste ga povili? I ako jeste, zašto?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *