Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 15:21:44
Anoniman
Bebice jesi li na birou? Ako si na birou potrebno je da doneses potvrdu sa biroa, otpusnu listu iz bolnice i rodni list djeteta, cipsovu prijavu i uvjerenje o slobodnom kretanju i sve to odneses u opstinu. Tim osiguravas sebi dvanaest mjeseci 120KM i 360KM kao trinaesti mjesec naknadu od grada. Posto mm kazes ima dobru platu, ako je na cijelu nju prijavljen to je to sto mozes dobiti bez obzira sto nemate auto na sebi, a ako je prijavljen na manje od 600KM onda mozes ostvariti pomoc u hrani i sokovima i djeciji doplatak. Samo ovu papirologiju vadis i predajes posle poroda, rok je 60dana od datuma rodjenja bebe.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 15:22:49
Sensia
Hannice ti si moj heroj!!!!!! ja sam ovo iskopala sa neta al svakako tri provjeri u socijalnom jer sam sigurna da na trece dijete ako Bog da imas jos nesto dodatno
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 15:26:55
Bebica11
IZVORNA PORUKA: jelenaT
Bebice jesi li na birou? Ako si na birou potrebno je da doneses potvrdu sa biroa, otpusnu listu iz bolnice i rodni list djeteta, cipsovu prijavu i uvjerenje o slobodnom kretanju i sve to odneses u opstinu. Tim osiguravas sebi dvanaest mjeseci 120KM i 360KM kao trinaesti mjesec naknadu od grada. Posto mm kazes ima dobru platu, ako je na cijelu nju prijavljen to je to sto mozes dobiti bez obzira sto nemate auto na sebi, a ako je prijavljen na manje od 600KM onda mozes ostvariti pomoc u hrani i sokovima i djeciji doplatak. Samo ovu papirologiju vadis i predajes posle poroda, rok je 60dana od datuma rodjenja bebe.
Ok hvala JelenaT, nisam jos na birou, jer sam redovna na Master studiju , i bas zato cu se potruditi da odbranim rad do kraja trudnoce i da se prijavim na biro
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 15:27:01
Anoniman
Palachinken prvih nekih mjesec dana ja sam mjenjala pelene na 2-2,5 sata, a nocu moja preporuka ne mjenjajte pelenu jer dijete se rashladi i razbudi i onda posle treba opet uspavati i stice naviku da se budi u ta doba. ja sam samo prvih dana ako bi se ukakila u noci presvlacila, posle ni to, samo pred spavanje veliki sloj kremice na guzu da se ne zalijepi. vec posle beba rijedje mokri i kaki i onda rijedje mijenjas pelenu, ali kako beba raste veci broj pelena i nosi i samim tim manji broj pelena u paketu dodje, tako da ti na isto dodje otprilike pelene i prvi i peti mjesec npr bebinog zivota. Otprilike na same pelene ako zelis da redovno dijete presvlacis ode nekih 60-70KM, bar je meni tako, a ja sam bas cesto presvlacila je. Koristila sam babylove pelene, najisplativije su, a na stranu to meni su i najbolje jer jedine nisu nikad propustile, nikad dijete se nije mokro probusilo, a eko su razgradive.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 15:27:18
Nenci
jelenaT Mi smo dobro, ja radim, njega mama cuva Pravi je vragolan i nestasko, svasta zna i sto treba i sto ne treba Nas malo muce zubici ali nije strasno
Joj te injekcije, ljubimo je punooo i da brzo prodje A tebi se primaklo, ako, ako
Svim sto lakse vrijeme iscekivanja zelim !
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 15:28:03
Anoniman
Bebice ako nisi na biro onda mozes potvrdu iz skole o redovnom skolovanju ili potvrdu iz zavoda za zaposljavanje da nisi nigdje zaposlena, tako ne brini ne mogu da te zeznu da ti ne daju naknadu.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 15:31:26
mea29
i meni je mama savjetovala da bebu ne presvalicm po noci i bas mi je drago sto je jelena to spomenula jer vec ima iskustva..nekima kad sam to rekla zgrazale su se kako cu pustiti mokro dijete da spava...a mama kaze da je bebi toplo tako i da je gore ako se rashladi, brzo se prehladi a i ta navika za budjenjam se javlja...onako kaze nahranis oko 12 i to u snu ako mozes i do ujutro si mirna...dobro sve je to individualno ali meni je to dobar savjet...
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 15:33:40
Anoniman
I ja sam iz pocetka presvlacila, a mama i sveki mi govorile nemoj, pa kad sam shvatila sta radim i bebi i sebi prestala sam. Pogotovo sadasnje pelene nisu to tetra da je dijete mokro, one upiju i guza bude suva, a i pelenu kad pritisnes ona izgleda suva i ako je unutra puna i teska.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 15:35:56
Anoniman
Kod mene nije dojila i samim tim imala je mali broj stolica koje su bile bas rijetke nocu, ne znam da li sam od kad se rodila nasla ujutru pet ukakanih pelena, tako da mozda meni je lako bilo en presvlaciti je jer nije nocu kakila.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 15:36:23
palachinken
I namjeravala sam tako, preko noci jednu jednokratnu, a preko dana po potrebi. A vjeruj da sam mislila kako će mi makar 150-200 ići na pelene, ovo je dobra vijest
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 15:39:23
Sensia
IZVORNA PORUKA: palachinken
I namjeravala sam tako, preko noci jednu jednokratnu, a preko dana po potrebi. A vjeruj da sam mislila kako će mi makar 150-200 ići na pelene, ovo je dobra vijest
I vise nego dobra ja sam isto mislila garant preko 150 KM
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 15:53:34
Sensia
Evo i ja se spremam vala cu 5 minuta ukrasti, jedva cekam kucici svojoj odoh kuci pravit blitvu sa krompirom. po ovakvoj sparini ne mozes nista drugo nego trave lagane
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 15:56:34
babilon
joj ja jos 1h na poslu... buuuu
curice, lijep vikend vam zelim, ako se ne nakacim za vrijeme vikenda da vas pozdravim, zelim svima da se odmaraju, bez problema i da uzivate maximalno i da ne dobijete nakilazi ni grama .)
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 16:02:18
Gift
IZVORNA PORUKA: sanela.asja
Gift sad se mozes malo opustiti,nagradi sama [b]sebe jednim sladoledom
ne smijem dobit vise ni grama..
cure hvala vam...e bas sam lijepo odspavala, valjda sam psihicki bila preopterecena pa onda i nenaspavana.. dobili smo i slikicu klikera mada ja opet nista nisam vidjela odnosno prepoznala
< Poruku je uredio Gift -- 17.6.2011 16:03:01 >
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 16:05:41
animagical
gdje ste zene ja isla po nalaze, nisu mi bas kakvi...idem veceras u bolnicu na kontrolu (u dezuru) jedva cekam da vidim bebana, da vidimo koliko je pile poraslo sta ima kod vas? neke pobjegose kuci, neke jos rade...a gdje su ove besposlene joj moram se depilirati
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 16:08:47
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: jelenaT
Kod mene nije dojila i samim tim imala je mali broj stolica koje su bile bas rijetke nocu, ne znam da li sam od kad se rodila nasla ujutru pet ukakanih pelena, tako da mozda meni je lako bilo en presvlaciti je jer nije nocu kakila.
Bez obzira na dojenje. Ja jedno nisam dojila, jedno jesam i kakili su u noči samo u prvih mjesec maksimalno, kasnije nisu. I presvlačila sam noću samo taj prvi period i kad se ukaki. Kad su bili stariji nisam presvlačila ni kad se ukaki jer je to zaista bilo rijetko.
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 16:14:28
Ivanaiva1
IZVORNA PORUKA: Sensia
IZVORNA PORUKA: palachinken
Nazvat cu socijalno u ponedeljak, danas ne rade više, hem petak, hem prošlo tri.
majke mi nesto razmisljam ne znam moze li covjek da prebaci prebivaliste u npr sa kanton gdje je zagarantovano tih nekih 450 KM? al onda problem oko zdravstvenog???? da je kako prevariti ovaj sistem glupi diskriminatorni
možeš se ti prijaviti u drugi kanton, ali vučeš i zdravstveno i sve sa sobom i pretpostavljam da moraš biti dostupna poštaru na adresiu na kojoj se prijaviš, u.. ni kantoni i u..,ana pravila jedna država sto zakona nigdje veze
RE: Razgovori u ocekivanju bebe 17.6.2011 16:19:33
animagical
IZVORNA PORUKA: Skvo RR
IZVORNA PORUKA: animagical
ma koga?
Cak su i mene u dilemu stavili..iako znam da je krajem mjeseca..ali kontam mozda je lupila sakom od sto i odpirila prema jadranu.
joj bi to dobro bilo, al sipak... ipak imam jos jedan ispitni rok krajem juna i pocetkom jula a zatim slijedi veliko finalo-krecenje...e onda se mozda i izbanjam.. moja skvo, ovo ti je ne lipsi magarce do zelene trave... uh odoh sad kod Masica a krv mi se...zgusnula jel ne znam kako da docaram...ako me stavi na heparin sipak od mog mora...pitala divanovica, ne da ciko vise aspirina kaze puno mi i ovo i to do 34 sedmice, dalje nista...a aptt samo pada uh dodjoh s mora samo da se pozalim