|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 4 [5] 6   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: heparinska trudnoca
3.6.2013 0:19:48   
Mya_81 RR

IZVORNA PORUKA: dajana4

dali znas mozda broj tel da vidim dal se treba naruciti. od koliko rade il sto vec.. nije mi jasno kako to da ima samo zagreb, znas li mozda imal u nekom dr.gradu np rjeka, split nesto blize .. ako ne sta cu morat cu da idem za zagreb...


Ja sam njih nasla na netu, pokusavan pronaci i nesto blize, ali nisam uspjela.
Mozda da ove kontaktiras, pa da pitas gdje blize u Hr ima da se uradi, pretpostavljam da bi trebali znati.
Evo kontakt s njihove stranice
http://genos.hr/hr/kontakt/

_____________________________

Najvažnija stvar koju će naučiti s godinama je da ne postoji nijedan način da se bude savršena majka i milion načina da se bude dobra majka.

Ljubav, 25.06.2009.

(odgovor članu dajana4)
Neposredna veza do poruke: 101
   RE: heparinska trudnoca
10.6.2013 5:38:21   
dajana4
hvala mya kontaktirala sam ih,, ne moram ici u zagreb da radim taj gen..oni ce mi poslati stapic da ja sama sebi uradim bris koji njima saljem zajedno sa jos 80 km uplacenim za tu vrstu pretrage...

(odgovor članu Mya_81 RR)
Neposredna veza do poruke: 102
   RE: heparinska trudnoca
2.7.2013 15:14:30   
Encha
Ćao cure,

pridružujem se mutanticama :-) Mutacije MTHFR i Faktor II Protrombin... Hematolog je mišljenja da trebam na clexane od ustanovljenja trudnoće.

Clexane, hvala puno na uputamauser posted image

Ja k'o ja, iščitala pola interneta, i želim vam cure skrenuti pažnju na MTHFR mutaciju, kod koje je značajno onesposobljen metabolizam folata. Folna kiselina (sitentički oblik folata) koju sve uzimamo i znamo zbog čega, mora se reducirati na bioraspoloživu formu da bi je organizam iskoristio i pravilno odradio proces metilacije i čitav niz procesa je vezan uz ovaj. Kod ove mutacije se ne stvara odgovarajući enzim da bi se pravilno završio čitav proces (od 40-70% je umanjena sposobnost metilacije), što nas izlaže većem riziku od posljedica nedostatka folata. Dodatno, velike količine neiskorištene folne kiseline se tako talože i mogu nanijeti samo više štete. Između ostalog se posljedično povećava nivo homocisteina što prestavlja kardiovaskularni rizik. Nama ustvari trebaju bioraspoloživi oblici B vit (methylfolat umjesto folne kiseline, B12 - methylcobalamin umjesto cyanocobalamina, B6 - P5P umjesto pyridoxin HCL). Puno više informacija na http://mthfr.net/ 

(odgovor članu dajana4)
Neposredna veza do poruke: 103
   RE: heparinska trudnoca
8.7.2013 20:03:17   
malen@89
Joooj encha pa meni tek sad nista nije jasno,ja imam heterozigotne mutacije na tom genu,i ginekolog mi ukljucio folnu kiselinu 2x1prije trudnoce,i u trudnoci nastaviti,a hematolog potvrdio i dodao jas i vit.B12 i B-complex i clexane 0,2 kad zatrudnim,koliko sam ja njega skontala kod mene su u pitanju blaze mutacije,kao gore je kad su homozigotne ako znate sta o tome pisite...

(odgovor članu Encha)
Neposredna veza do poruke: 104
   RE: heparinska trudnoca
9.7.2013 11:52:35   
lavsaturn
Pisala sam o svojim problemima na temi dr.Sibincic i o sioforu, pa sam odlucila i ovdje da vas pitam za savjet i misljenje.
Imala sam do sada pet trudnoca ( spontani u 4 ned., u 20 ned., u 7 ned., vanmatericna-odstranjen desni jajnik i jajovod i prije 15 dana u 11 ned.Ova zadnja trudnoca ostvarena vantjelesnom )Borba za potomstvo traje 9,5 godina.
Nije mi problem ostati trudna, iako imam PCOS i imam viiiiisssssak kg.Desava mi se to da kada ostanem trudna odma od 4 ned.pocnem krvariti i plod odlazi spontano ( i trudnoca od 20 ned.je bila zestoka borba, krvarenje, mirovanje, pa opet dani za laganu set_nju i tako sve u krug, a na kraju je krvarenje pobijedilo, krenuo porod i to je to.Odbili uraditi PH), a kod zadnje trudnoce utvrdjeno je da sam pozitivna na trombofiliju-MTHFR heterozigot.I ovaj put sam posla krvariti uoci bete, propisu mi progesteron, Folna, aspirin 100, vitamin C, vitamin B6 i B12, utrogestan u pocetku 3 X 2, poslije 2X2, hematolog propise inekcije Fragmina 2X1, poslije 15 dana ginekolog propise Fraxiparin 1X1, aspirin 100, strogo mirovanje i sve je bilo uredno i sve se razvijalo u pravom smjeru, tj. plod se razvijao i srcana radnja bila vidljiva.Medjutim kad sam dosla na kontrolu u 11 ned. trudnoce utvrdjeno da je plod zamro.Nezna se zasto, uradjena odma kiretaza isti dan, a odbijena sam na trazenje da se uradi PH.
M su prije bile neredovne, u tri mjeseca dobiti ili nedobiti, a poslije svakog spontanog imam koliko toliko redovne ( 30-40 dana ).Posto imam jedan jajnik imam i s njim problema.Prosle godine nije bilo mjeseca a da nisam imala cistu.Zbog posljedice vanmatericne mi je predlozena vantjelesna, pa je ova zadnja trudnoca ostvarena na taj nacin.Zbog godina i zbog problema koje imam sa trudnocama predlazu mi da vec nakon 6 mjeseci krenem u ljubavni pohod zatrudnjivanja.A meni to bas nesjeda jer neznam uzrok gubljenja ploda.
Otisla sam i do endokrinologa, cisto informativno i po savjet.Naredio da moram smrsati, dao savjete za dijetu.Predlozio da uradim OGTT i inzulinsku rezistenciju, posto u porodici imam dijabeticare ( niko me do sada na to nije upucivao )Imam jak donji stomak ( ogroman slauf ), kaze da se hormoni tu gomilaju i mnogo drugih stvari.Na kontrolu svom ginekologu narucena tek iduci Pon.
Izvini te na ovako dugom postu.

LEVA

Poslala sam ti PP

< Poruku je uredio lavsaturn -- 9.7.2013 11:58:36 >

(odgovor članu malen@89)
Neposredna veza do poruke: 105
   RE: heparinska trudnoca
9.7.2013 13:01:19   
Encha
lavsaturn, jako mi je žao što prolaziš to sve tako dugo vremena... Svakako uradi pretrage na inzulinsku rezistenciju, jer to je povezano s PCOS. Inzulinska rezistencija može biti uzrokom hormonskog disbalansa tj. povišenog estrogena i manjka progesterona, i uzrokom slabije implantacije embrija. Nadalje, kako su ti rekli, hormoni se pohranjuju u masnom tkivu, tako da višak kilograma može pridonijeti problemu.

Ja sam prve dvije trudnoće izgubila u 5. sedmici spontanim krvarenjem, a treću u 8/9 sedmici (missed ab). Sva tri puta sam počela krvariti čini mi se i prije testa na trudnoću, s tim da sam treći put stavljena na progesteron (tablete, vaginalete, injekcije) i aspirin, sve se smirilo i krenulo dobrim putem do kontrolnog pregleda kada srce više nije kucalo... Za sljedeću trudnoću hematolog je savjetovao heparin, i dodao da se pobačaji mogu desiti i na heparinu. Kako mjerim bazalnu temperaturu, već sam skužila da imam problem s lutealnom fazom, traje najduže 10 dana tako da se jajašce moguće ne može dobro implantirati. Ja sam gotovo sve nalaze radila samoinicijativno, između ostalog planiram uraditi i te testove na inzulinsku rezistenciju, tek da nešto ne propustim. 
A ti, kad si išla na potpomognutu oplodnju, zar ti oni nisu savjetovali sve ove testove? Gdje si išla? Da li si provjerila hormone štitne?

Meni zaista nije jasno ko određuje kada će se raditi PHD ploda, ali u tvom slučaju prosto ne mogu da vjerujem nakon toliko puta da se mogao naći neko tako pametan da kaže ne!

malen@89 - MTHFR homozigot jeste teža mutacija, tako da mi s heterozigotom možemo koliko već više folne iskoristiti, a ne čudi me i ne očekujem da ovdje neko od doktora pokaže interes za novija istraživanja. Ja sam hematologu nešto natuknula, ali odustala.

(odgovor članu lavsaturn)
Neposredna veza do poruke: 106
   RE: heparinska trudnoca
9.7.2013 13:54:08   
lavsaturn
I ja prokrvarim prije testa na trudnocu, a prvi put sam otisla i endokrinologu prosle sedmice, zadao mi je zadatak da mjerim bazalnu tem.Samo neupita ga da li trebam poceti odma ili trebam cekati prvu cica macu, jer imala sam kiretazu 24.06.A isto tako je misljenja, da ako bi se moji nalazi pokazali dobri, da bi mogla pokusati zatrudniti prirodnim putem.
Kod vanmatericne mi se desilo to da sam imala krvarenje u trbusnoj duplji pa mi je objasnjeno da je jajnik ostao ucauren jer je lezao u krvi, pa mi je zato predlozena vantjelesna, koju sam uradila u Banja Luci, kod Sibincicke.ET bio 26.04.2013.godine.A sto se tice nalaza oni me uputili da uradim nalaz stitne, nalaze hormona 3 DC i trombofilije i dr. briseve
Uradila sam stitnu i status hormona koji je bio uredan.Prije toga radjen TORCH, kariotip i mnogo drugih briseva.
Sad trebam otici hematologu+uraditi OGTT i inzulin.
Moj ginekolog je na uputnici trazio da se uradi PH, ali ovi nasi u Doboju kazu ni u svjetu se to neradi, da moj ginekolog nema pojma.
Mislim da je doktoru bio cilj mene samo da se rijesi, ali ne i da mi pomogne.Nema veze ide zivot dalje.


< Poruku je uredio lavsaturn -- 9.7.2013 14:00:10 >

(odgovor članu Encha)
Neposredna veza do poruke: 107
   RE: heparinska trudnoca
9.7.2013 14:14:47   
Encha
ne moraš čekati, možeš odmah početi mjeriti temperaturu ako te zanima kada ćeš ovulirati jer ćeš onda znati kada otprilike trebaš dobiti... možeš upisivati online www.fertilityfriend.com

(odgovor članu lavsaturn)
Neposredna veza do poruke: 108
   RE: heparinska trudnoca
9.7.2013 14:37:26   
lavsaturn
Encha

Hvala mila!
Dao mi je vec gotove tabele endokrinolog i objasnio sta i kako trebam raditi.I te tabele trebam kasnije njemu odnijeti.Trebam pratiti najmanje tri mjeseca da bi se dobila nekakva slika mog jajnika.

(odgovor članu Mya_81 RR)
Neposredna veza do poruke: 109
   RE: heparinska trudnoca
19.7.2013 15:54:50   
dajana4
zdravo svima.. ja sam nakon 2 spontana, mrtvorodenog djeteta, ponovo sretana i nesretna.. sretna jer sam ugledala II crtice , trudna i nesretna jer me strah jako jako.. nakon svega sto mi se izdesavalo ne znam.. nakon silnih pretraga pronadeno je da ima trombofiliju i da moram biti na clexanu , sto upravo i jesam. idem vec 2 dan na bocanje i vjeruj pecka me.. no za ono sto zelim nema cjene i nema boli te sto ne bih prosla.. zato sretno mi i vama takode

(odgovor članu lavsaturn)
Neposredna veza do poruke: 110
   RE: heparinska trudnoca
21.7.2013 14:11:14   
malen@89
user posted image user posted image user posted image cestitam draga tebi i tvome muzeku, uzrok ste pronasli,sad samo opusteno i abd user posted image zdrava i lijepa ce za koji mjesec .

(odgovor članu dajana4)
Neposredna veza do poruke: 111
   RE: heparinska trudnoca
22.7.2013 15:27:41   
clexane
Encha, nema na cemu. drago mi je da sam mogla pomoci.

dajana4, cestitam! sad je vrijeme da zabravis na sve sto je ranije bilo i opustis se, samo ces tako pomoci svojoj bebici.
Vrlo brzo ce ti postati normalno bosti se, a i na bol se naviknes. sve u svemu nije tako strasnO :)

Ja sam se opasno priblizila danu D. carski zakazan za iducu sedmicu - jedva cekam.

zelim vam svima puno srece i snage da izdrzite sve i naravno da dobijete svoje user posted image


(odgovor članu malen@89)
Neposredna veza do poruke: 112
   RE: heparinska trudnoca
23.7.2013 8:41:52   
Encha
Clexane, puno sreće želim, lavovski si to izguralauser posted image  navijamo za tebe i bebicu user posted image

(odgovor članu clexane)
Neposredna veza do poruke: 113
   RE: heparinska trudnoca
23.8.2013 14:07:40   
miks
Moze li se desiti da ako imate spontani u 12 sedmici moze problem biti sa trombofilijom?
Ja hocu a vadim nalaze a ne znam sta od trombofilije se vadi....ne znam da li mi rebaju svi ti neki nalazi ili samo neki za pocetak?

(odgovor članu Encha)
Neposredna veza do poruke: 114
   RE: heparinska trudnoca
19.12.2013 12:07:38   
Zebrica84
Pozdrav heparinkama:)
i ja sam jedna od vas.
Nakon dva spontana oko 8-9 nedelje i komentara ginekologa da nikakve pretrage ne trebam, nisam znala sta dalje. Promjenila sam ginekologa, i uspjela na Paprikovcu stupiti u kontakt sa dr.Ecim-Zlojutro. Poslala me na sve moguce pretrage Torch, antitjela stitne zlijezde, Coombs-ov test, razne faktore zgrusavanja krvi i genetska ispitivanja oko zgrusavanja...
Svi nalazi su u redu osim PAI 1 gena. Tj utvrdjena mi je blaza mutacija na tom genu. A to + dva spontana= heparin.
Hematolog me poslao na vadjenje jos 4 dodatna nalaza oko zgrusavanja krvi, al u svakom slucaju ukljucuje heparin nakon + na testu.

(odgovor članu miks)
Neposredna veza do poruke: 115
   RE: heparinska trudnoca
19.12.2013 12:11:04   
Zebrica84

IZVORNA PORUKA: sseka

Leva ma i ..ja se vodim pod visoko rizicnom trudnocom..i bas sam se borila da ako Bog da, da i do kraja bude sve u redu.. ginekolog mi je rekao da bi on na CR..ali da ce zatraziti misljenje od mog hematologa..meni uopste nije bitno samo da bude sve u redu sa bebom a i samnom dabome...ako treba platit carski platit cu ga....jer vidim da bi ginekolog moj volio nna carski..vidjet cemo....dat ce Bog da bude sve u redu..imamo jos malouser posted image user posted image



sseka kako je tvoja trudnoca zavrsila?
Nadamo se da si zauzeta bebicom pa nas ne posjecujes.
Podjeli s nama svoje iskustvo poroda sa heparinskom trudnocom
Kakvo je stanje u Gradiskoj bolnici, i ja sam imala iskustva s njima?

(odgovor članu sseka)
Neposredna veza do poruke: 116
   RE: heparinska trudnoca
23.1.2014 23:09:22   
miks
ko te vodio...hematolog?

IZVORNA PORUKA: Zebrica84

Pozdrav heparinkama:)
i ja sam jedna od vas.
Nakon dva spontana oko 8-9 nedelje i komentara ginekologa da nikakve pretrage ne trebam, nisam znala sta dalje. Promjenila sam ginekologa, i uspjela na Paprikovcu stupiti u kontakt sa dr.Ecim-Zlojutro. Poslala me na sve moguce pretrage Torch, antitjela stitne zlijezde, Coombs-ov test, razne faktore zgrusavanja krvi i genetska ispitivanja oko zgrusavanja...
Svi nalazi su u redu osim PAI 1 gena. Tj utvrdjena mi je blaza mutacija na tom genu. A to + dva spontana= heparin.
Hematolog me poslao na vadjenje jos 4 dodatna nalaza oko zgrusavanja krvi, al u svakom slucaju ukljucuje heparin nakon + na testu.



(odgovor članu Zebrica84)
Neposredna veza do poruke: 117
   RE: heparinska trudnoca
14.6.2014 18:06:55   
sseka
evo mene evo....user posted image user posted image user posted image user posted image rodila sam prije 11 mjeseci sina uz pomoc heprina Boguhvaal zivog,zdravog..rodila sam prirodnim putem za nekih 4 sata je prod kreno i zavrsio super!!radim vec na drugoj bebi i opet uz pomoc heprina,sad sam samo dobila volju jacu..moj dom zdravlja srbac MI NIJE NABAVLJAO INEKCIJE ja sam sve i jednu kupila...saznala sam da su mi oni duzni to nabavljati ja sam spremna do suda ici sa njima..jer stalno vicu natalitet u padu a sve zivo naplacuju....fragmin heprin 5000iu ce mi trebati opet..heprainke porodila sam se 4 dana prije termina,nije to nista..user posted image ali rodila sam..i opet cu ako Bog da samo sam sam trenutno u procesu pravljanjauser posted image user posted image user posted image bebe..

(odgovor članu miks)
Neposredna veza do poruke: 118
   RE: heparinska trudnoca
14.6.2014 22:50:45   
sseka
mene je dr.ECim porodila i ona je bas uposznata sa nama heprainkama,kad sam joj uplaa u ruke nema ocu necuuser posted image i jos bolje..porod je prosao super zahvaljujuci njoj!!1

(odgovor članu sseka)
Neposredna veza do poruke: 119
   RE: heparinska trudnoca
9.1.2015 19:14:09   
Bina_90
Cure mozel jedno malo pitanje moram uradit D-dimer nalaz gdje se to radi dali u mikrobiologhi ili biohemiji i koliko vremena se ceka nalaz ? imam problema sa trombofoliom i trudna sam 10 sedmica i na clexane sam i ja. hvala vam

(odgovor članu sseka)
Neposredna veza do poruke: 120
   RE: heparinska trudnoca
23.1.2015 12:09:11   
Carobno jutro

Mrtva temauser posted image

DA podignemuser posted image

Ima li neka da je koristila clexan u trudnoci? Ja sam pocela prije dva dana i nesto me strah...user posted image

(odgovor članu sseka)
Neposredna veza do poruke: 121
   RE: heparinska trudnoca
23.1.2015 13:33:35   
mimi_2in1
carobno jutro ja nemam iskustva jos, al prekucala sam temu uzduz i poprijeko, pa cini se da uglavnom sve protekne oke...

ja ponekad uletim da vidim ima li sta novo a temi.. kao sto rekoh nisam se javljala, nemam iskustva...no aBd ako budem opet nekad trudna bit cu heparinska trudnica. nakon prvog poroda dobila trombozu desne noge, i prosli put pitam dr sta u slucaju druge trudnoce, kaze cim saznas dodjes ovdje i pocinjemo sa inekcijama heparina (buni me sto je rekao clexan ne moze..a meni to isto user posted image ) clexan sam primala nakon dijagnoze 2 sedmice uz strogo mirovanje, i onda presla na tablete. pitala trebam li raditi pretrage za mutacije kaze ne, jedna tromboza znaci automatski pokrivenost tokom trudnoce i nakon... do duse rekao je da je 2 godine neki minimum da cekamo, sto vise budemo cekali manje su sanse da se tromboza ponovi...

brinem se iskreno kako ce to sve bit, ta trudnoca sa razrijeđenom krvi, kolika su zastita te inecije..tj ko mi garantuje da opet nece biti isti scenarij...ne daj Boze.....al eto procitala sam temu uzduz i poprijeko pa vidim ima bebica rodjednih i sve hB dobro.

_____________________________

Pile moje, pace moje malo....lafce moje :) 05.10.2013

(odgovor članu Carobno jutro)
Neposredna veza do poruke: 122
   RE: heparinska trudnoca
23.1.2015 13:53:22   
Carobno jutro

mimi, ja sam evo tek odredjen broj dana na clexanu. Nije strasno, ne boliuser posted image Evo iscitah i ja temu uzduz i poprijeko. U mene je malo i losija krvna slika inace. Pa sad ni sama ne znam kako ce i sta ce se desavati. Javljat cu ti urednouser posted image .
Napala sam na sve i svasta i sto se tice ishrane jer ja imam odredjenu mutaciju...pa cemo vidjeti.

Bit sve ok aBduser posted image

(odgovor članu mimi_2in1)
Neposredna veza do poruke: 123
   RE: heparinska trudnoca
23.1.2015 14:05:35   
mimi_2in1
to sa krvnom slikom ne znam jel povezano sa lijekovima za razrijedivenj al ja sam svoju popravila tek kad su me skinuli sa terapije. do duse meni je stvarno zeljezo bilo zakucano na dno samo..to mislim da je od poroda, i u T sam imala onako jedva preko granice.pa mi doktori gore na angiologiji nisu dali da uzimam totema ampule dok se INR nije ustalio, nisam smjela spinat, nista zeleno..pa ima i do toga. od srca ti zelim da popravis krvnu sliku i da cijela T prodje super.

jel sama dajes boce ili ides u DZ? jel jednom dnevno ili? meni je stomak bio ko jastuce za igle..nemam blage ocu moc sama..
pa eto kad stignes pisi, mene sve zivo interesuje, a nemam koga da pitam..doktori vala nigdje veze.

kao sto rece bit ce sve oke, kad udjem i idim da se fakat zenice regularno porode nakon svega..bude mi lakse user posted image

_____________________________

Pile moje, pace moje malo....lafce moje :) 05.10.2013

(odgovor članu Carobno jutro)
Neposredna veza do poruke: 124
   RE: heparinska trudnoca
23.1.2015 14:12:09   
Carobno jutro

Prvi put sam isla da mi sestra da inekciju. Drugi put isla da ja pred njom dam sama sebi. Ne boli vjeruj, nije strasno. Dajem ih u stomak. Tanla, mala iglica i ne osjetis je. Jedino poslije malkice pecka ali stvarno nista strasno.
Jednom dnevno dajem sebi clexan. A doktori ko doktori, jedan kaze ovako, drugi onako. Uglavnom sam trazis i istrazujes. Samo se nadam da cu sad izgurati..ne znam ni samauser posted image

(odgovor članu mimi_2in1)
Neposredna veza do poruke: 125
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  2 3 4 [5] 6   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 4 [5] 6   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *