manjari
|
Eh, evo mene frisko sa poroda s Planom poroda Evo kako smo mi to napravili: Opca bolnica “Abdulah Nakas” Sarajevo Odjel za akuserstvo i neonatologiju PLAN PORODA Prije poroda Informirana sam o razlicitim metodama induciranja porodjaja i ne zelim da se porod inducira, osim u slucaju da je od trenutka pucanja vodenjaka proslo previse vremena. -Pod uslovom da moj porodjaj protice normalno i bez komplikacija, zelim se slobodno kretati za vrijeme trudova. -Zelim koristiti kadu za porodjaj u vodi i porodjajni stolcic. -Informirana sam o epiziotomiji i zelim je imati samo ako ljekar procijeni da je neophodna -U slucaju epiziotomije, zelim primiti onu kolicinu anestetika koja ce biti dovoljna za sto bezbolnije sivanje. Nakon poroda -Zelim odmah pokusati dojiti svoju bebu. -Zelim da mi se beba donese u sto kracem roku nakon poroda. -Želim isključivo dojiti svoje dijete (isključivo dojenje znači da se djetetu ne daje nikakva tekućina osim majčinog mlijeka). Izjava: U ovom planu poroda naveli smo naše želje. Prije ispunjavanja plana smo se educirali i spremni smo aktivno sudjelovati u porođaju kako bi naše želje bile ispunjene u što većoj mjeri. Svjesni smo da se porođaj može zakomplicirati i da će u tom slučaju ljekar i babica donijeti potrebne odluke. Unaprijed hvala na Vašoj saradnji u provođenju našeg plana porođaja. Mjesto i datum Potpis majke Potpis oca Fino stavila sve na papir sto sam smatrala da mi je bitno, muz i ja se potpisali i kad sam dosla u porodiliste (Opca bolnica), predala sestri koja me je primila i ponizno je zamolila da procita. Hvala Bogu sve je proslo dobro, ali mislim da je Emma.L bila potpuno u pravu, u smislu-sta trazis-to ces i dobiti. A moras dobro znati sta hoces, a sta ne. Sestra dodje s injekcijom Spazmexa, ja pitam sta mi to zelite dati, ona kaze, ma znate samo jedna injekcija da vam malo smeksa grlic, ja kazem, hvala, ali ne zelim da se porod inducira na bilo koji nacin, ona kaze ok postujem vasu zelju. ILi posto sam se porodila u vodi, svako malo sam im prisjedala sa pitanjima: koliko vam treba da napunite kadu, kad muz moze doci, dr. je rekao da sam dovoljno otvorena, hocete biti ljubazni da pocnete puniti kadu, muz je pred vratima moze li sad uci (sreca da to upitah jer sam se porodila 5 min nakon sto je usao)..... Ili kad se beba rodila, nakon 2h svako malo sam zvala sestre da dodju da idem na tusiranje jer zelim sto prije da dobijem bebu. Kad je sestra vratila bebu sa presvlacenja, a beba bljucnula ad. mlijeko, e onda sam poludila i rekla im da je moja molba bila da iskljucivo dojim i da nisu imali pravo da mu dadnu ad, prije nego sto me pitaju. Elem, tu sam im se svega nagovorila, da oni nisu baby friendly bolnica, da se ne trude dovoljno da prvorotke poticu na dojenje.... Ta sestra mi se poslije izvinjavala i rekla kako bebe dehidriraju, pa poslije one budu krive.... Uglavnom, niti se ko ibretio, niti ismijavao. Vrijedilo je pokusati!!!!!!
|