|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   neophodne pretrage i nalazi nakon spontanog p...
22.2.2009 15:40:43   
mamy Sabina
Evo cure moje drage,tema na kojo možemo razmjenjivati i dopunjavati vlastita iskustva.
Pišite o pretragama koje su vaši doktori predlagali da uradite ili ste uradile nakon spontanog pobačaja.
Tema je postavljena da bi se do nekih informacija lakše došlo,jer puno toga smo pisale u svojevrsnoj
,,čekaonici " za nas nakon spontanog.

Počeću jauser posted image
Polako vadim nalaze i radim neophodne pretrage
bris cerviksa,papu,test na Chamidiu Trachomatis, urea i mikoplasmu,
te laboratrijsku obradu sa imunološkom obradom,
kako mi budu prispjevali rezultati pretraga tako ću vas i obavještavati

Potrudit ću se da nađem neke tekstove koji bi svima nama mogli olakšati
strku kroz labirint dijagnoza i pretragauser posted image

< Poruku je uredio mamy2 -- 22.2.2009 15:42:18 >


_____________________________

Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živjeti?


Neposredna veza do poruke: 1
   RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontan...
22.2.2009 16:29:31   
nikita
Ja sam radila sljedece pretrage nakon spontanog :
- krvi nalaz i urin
- hormoni stitnajce
- klamidija
- mikroplazma i ureoplazma
- crviksa bris
- papa test

HB sve je bio u redu, sretno zene moje !


_____________________________

Boze hvala ti na ovom najljepsem daru...
EI 16.11.2009.

(odgovor članu mamy Sabina)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontan...
23.2.2009 2:36:46   
Aquarius
Evo Herke se javljaju prve.user posted image
Ja sam jos u fazi vađenja nalaza. Do sad sam radila sljedeće:
-nalaze krvi ( pored uobičajenih, hormone, zgrušavanje krvi.. ne sjećam se svega),
-PAPA,
-OGTT (test tolerancije na glukozu).

Trebam sad jos uraditi:
-bris cerviksa,
-ponoviti OGTT,
-regulisati hormone stitnjace jer mi je hormonalni nalaz pokazaoda imam povisen TSH.

A onda cemo vidjeti sta dalje.

(odgovor članu nikita)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontan...
23.2.2009 17:04:52   
mamy Sabina
evo malo podataka o nalazima i pretragama nakon spontanog


OGTT-test pod opterećenjem glukozom

Oralni glukoza tolerans test se izvodi ujutro. Pacijent treba 3 dana prije izvođenja testa uzimati hranu bogatu ugljkohidratima ( više od 250g na dan ). 4 dana prije izvođenja testa pacijent ne smije (u dogovoru s liječnikom) uzimati lijekove koji utječu na metabolizam glukoza. 12 sati prije izvođenja testa pacijent ne smije ništa jesti, pušiti, niti se fizički opterećivati. 30 minuta prije izvođenja testa pacijent treba mirovati. Uzeti prvi uzorak krvi i dati pacijentu 75 grama glukoze u oko 300 mL vode. Djeci se daje 1.5 grama glukoze na kg tjelesne mase, ali maksimalno 75 grama. Istovremeno s uzimanjem krvi uzima se i uzorak urina za analizu glukoze i ketonskih tijela ( pozitivni rezultati su kontraindikacija za izvođenje testa). Tokom testa pacijent mora mirovati, ne smije ništa jesti niti pušiti. Nakon 120 minuta ponovo se uzima krv za analizu.

Papa test

Papa test je test probiranja (screening test) kojim se uzima obrisak rodničkog dijela vrata maternice, rodnice i kanala vrata maternice, a služi za otkrivanje upale, uzročnika infekcije, abnormalnosti stanica i zloćudnih promjena. Test se još naziva i VCE obrisak (vagina-cervix-endometrij). Povijest
Metodu bojanja stanica je prije pedesetak godina otkrio američki znanstvenik grčkog podrijetla Papanicolau, po kojem je i nastao naziv PAPA test. Prva klasifikacija nalaza bila je Papanicolauova numerička klasifikacija objavljena 1954. godine. Izvođenje testa
Papa test se izvodi jednostavno, brzo i bezbolno. Dok žena leži na ginekološkom stolu, liječnik u rodnicu uvodi speculum. Test se sastoji u uzimanju obriska unutarnjih genitalnih organa: drvenom špatulom se uzima obrisak blagim struganjem sa stražnjeg svoda rodnice kao i rodničkog dijela vrata maternice, a pomoću drvenog štapića omotanog vatom iz kanala vrata maternice. Obrisak sa špatule i štapića razmaže se na predmetno stakalce i nakon toga uroni u alkohol radi fiksiranja stanica. Nakon toga se u citološkom laboratoriju (laboratoriju za stanice) obavlja specijalno bojanje uzorka te se obojani uzorak na stakalcu promatra pod mikroskopom i traže se abnormalnosti stanica.

Tko se testira
Papa test radi se ženama koje nemaju simptoma karcinoma niti nalaze koje ukazuju na njegovo postojanje. Test se preporučuje ženama koje su seksualno aktivne ili su dosegle dob od 18 godina. Ukoliko se PAPA kontrola obavlja jednom godišnje smanjuje se rizik umiranja od raka vrata maternice za 90 posto. Optimalna je PAPA-kontrola na 6 mjeseci, obavezna jednom godišnje. Kada je najbolje vrijeme za test?
Test se provodi kada žena nema menstruaciju, najbolje je 10-20 dana nakon prvog dana zadnje menstruacije, dakle oko sredine ciklusa. Otprilike dva dana prije Papa testa žena treba izbjegavati tuširanje rodnice ili umetanje vaginalnih lijekova, spermicidnih pjena, krema ili želea (osim po preporuci liječnika). To je potrebno jer navedeni postupci mogu isprati ili sakriti promijenjene stanice. Točnost Papa testa
Točnost PAPA testa je oko 75 do 80 posto, u kombinaciji s drugim metodama (kolposkopija i histologija) točnost raste do 95 posto. Kakav može biti nalaz
U skladu s aktualnom klasifikacijom, nalaz se može opisati kao:
- uredan
- bez promjena stanica, ali uz upalne promjene i možda vidljive uzročnike upale
- abnormalan nalaz Što znače abnormalni rezultati
Liječnik često pacijentici rezultat nalaza zna opisati jednostavno kao abnormalan. Međutim, što to znači? Pacijentice su često zabrinute jer odmah pomišljaju na karcinom.
Stanice na površini vrata maternice i rodnice mogu biti abnormalne, a da nisu karcinomske. Abnormalna stanja ne postaju uvijek zloćudna, iako je za neke od njih veća vjerojatnost da će se razviti u tom smjeru.
Abnormalni rezultati obriska vrata maternice se mogu opisati s nekoliko naziva:
Displazija je naziv za promjene koje nisu karcinomske, ali se mogu razviti u karcinom. Displazija podrazumijeva promjene stanica vrata maternice, prije svega jezgara u izgledu, obliku, veličini i intenzitetu obojenosti, kao i smetnje u 'sazrijevanju' epitela. Stanice pod mikroskopom izgledaju promijenjene, ali ne šire se u okolno zdravo tkivo. Razlikuju se tri tipa displazije, blaga, umjerena i teška, ovisno o izgledu stanice pod mikroskopom, odnosno stupnju abnormalnosti. Displazije su prisutne u oko 2 - 5% žena. Njihov maligni potencijal (prijelaz u karcinom) iznosi 10-15%, a ako se radi o CIS 30 - 50%.
Cervikalna intraepitelna neoplazija - CIN
Cervix je vrat maternice, epitel površinski sloj stanica, a neoplazija je novotvorina (abnormalan rast stanica). CIN je dakle novotvorina površinskih stanica vrata maternice. CIN se dijeli u tri stupnja (I - III) kojima se označava debljina zahvaćenosti epitela.
Skvamozna intraepitelna lezija - SIL
Riječ skvamozno odnosi se na tanke stanice na vanjskoj površini vrata maternice. Lezija je oštećenje, a odnosi se na abnormalno tkivo. Intraepitelna lezija znači da su promjene lokalizirane samo u površinskom sloju stanica. SIL se dijeli u dvije kategorije - niski i visoki stupanj. Niski stupanj znači rane promjene veličine, oblika i broja stanice, dok visoki stupanj podrazumijeva pre-kancerozne stanice koje se jako razlikuju od normalnih. U engleskoj terminologiji ove se dvije promjene nazivaju LSIL (low SIL) i HSIL (high SIL).
Atipične skvamozne, onosno glandularne stanice neodređenoga značenja
(ASCUS i AGCUS - atypical squamous /glandular/ cells of undetermined significance)
Ovi se izrazi koriste za opisivanje slučajeva u kojima nije moguće postaviti dijagnozu (zbog, npr. loše tehničke pripreme, jake upalne ili degenerativne promjene na stanicama) pa se nalaz opisuje kao netipične skvamozne ili glandularne (žljezdane) stanice neodređenog značenja (engl. ASCUS i AGCUS). Ove abnormalnosti ne ispunjavaju kriterije za CIN, SIL ili displaziju. Kod prosječno 5-10 % pacijentica nakon daljnjih pretraga se otkriva SIL visokog stupnja ili, rijetko, invazivni karcinom.
Carcinoma in situ
Ovaj izraz podrazumijeva nalaz karcinomskih stanica u površinskom dijelu staničnog sloja, koje se nisu proširile u dublje tkivo.
Karcinom vrata maternice (cervikalni karcinom; invazivni cervikalni karcinom) nastaje daljnjim širenjem karcinomskih stanica dublje u maternično tkivo ili u druga tkiva i organe. Abnormalne promjene stanica stidnice i rodnice nazivaju se VIN - vulvarna intraepitelna neoplazija i VaIN - vaginalna intraepitelna neoplazija nalik su onima na vratu maternice. Problem je dijagnosticiranje planocelularnog karcinoma stidnice jer su njegove stanice slične normalnim rožnatim stanicama stidnice. Klasifikacija nalaza
Promjene epitelnih (površinskih) stanica oduvijek su se pokušavale klasificirati u stupnjeve. Papanicolau klasifikacija iz 1954. je numerička, bez predviđanja histološke dijagnoze:
Papa I - uredan nalaz
Papa II - netipične upalne promjene
Papa III - displazija: blaga, srednje teška ili teška
Papa IV - carcinoma in situ
Papa V - sumnja na invazivni karcinom Dvadesetak godina kasnije javljaju se promjene ove klasifikacije koje uključuju opisnu dijagnozu. Klasifikacija citoloških nalaza vrata maternice "Zagreb 1990" modifikacija je Bethesda sustava iz 1988 "The Bethesda System 1988" sukladna našem zdravstvenom zakonodavstvu i prihvaćena je kao jedinstvena klasifikacija za Hrvatsku 1991. godine:
Displazija lakog stupnja
(dysplasia levis; cervikalna intraepitelna neoplazija - CIN I; skvamozna intraepitelna lezija - SIL niskog stupnja)
Ovaj je stupanj najblaži oblik displazije; promjene koje se vide u PAPA testu su slabo izražene, citoplazma stanica je uredna, a jezgre blago povećane, nepravilnog oblika, jače obojane. Jezgra zauzima više od trećine površine stanice. Kod lake displazije može se, prema iskustvu, očekivati spontanu povlačenje u oko 70% slučajeva unutar 1 godine.
Displazija srednje teškoga stupnja
(dysplasia media; CIN II, SIL visokoga stupnja)
Srednje teška displazija iskazuje se promjenama površnih i dubokih stanica do 2/3 debljine epitela, pri čemu je sloj bazalnih stanica jasno proširen s većim brojem mitoza, kao i većim brojem stanica s netipičnim jezgrama, odnosno netipičnog izgleda. Jezgra zauzima polovinu površine stanice.
Displazija teškoga stupnja
(dysplasia gravis et carcinoma in situ; CIN III; SIL visokog stupnja)
Kod teške displazije zahvaćeno je promjenama više od 2/3 debljine epitela. U PAPA testu se stanice kojima je promijenjena jezgra nalaze u svim slojevima stanica.
Kod karcinoma 'in situ' - CIS promjene jezgre se nalaze na svim slojevima stanica, a znaci normalne građe epitela kao i sazrijevanje stanica u potpunosti nedostaju. Razlika prema invazivnom karcinomu je histološke naravi - očuvana je naime 'bazalna membrana', membrana koja razdvaja epitel i vezivno tkivo s krvnim i limfnim žilama koje se nalazi ispod epitela. Uzroci nastanka abnormalnih promjena
Danas je gotovo sigurno kako se čimbenici koji uzrokuju abnormalnosti stanica i mogući razvoj karcinoma prenose spolnim putem. Više njih smatra se odgovornim, ili barem suodgovornim, a među njima su sperma, parazit Trichomonas vaginalis, bakterija Chlamydia trachomatis, herpes simplex virus (HSV) te humani papilomavirus (HPV). Istraživanja pokazuju kako od svih tih čimbenika humani papilomavirus (HPV) ima značajnu ulogu u nastanku promjena. Kako se HPV prenosi uglavnom spolnim putem, rizik se povećava s većim brojem partnera. Žene koje su rano počele seksualnu aktivnost, koje su imale mnogo partnera ili čiji je partner imao veći broj partnerica pod povećanim su rizikom.

_____________________________

Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živjeti?



(odgovor članu Aquarius)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontan...
23.2.2009 17:21:11   
Malaja
Mamy2 user posted image user posted image
Baš sam se jutros pitala za taj OGTT test user posted image  Kod nas u Sa to ne rade user posted image
Što se tiče nalaza ja sam  nakon prvog spontanog radila TORCH, bris cerviksa i vagine na gardnerella, chlamidia, gonorrhoae, trichomonas i candida i na kraju mycoplasma.
A vidjećemo šta će mi doktor reći šta bih trebala sada nakon drugog. ABd u Martu na kontrolu user posted image  

< Poruku je uredio Malaja -- 23.2.2009 17:22:03 >


_____________________________

Strpljen-spašen!
___________________________________________________

Majkini balončići prvi put zaigrali u stomi 28.09.2009

Naša ljubičica stigla na svijet 18.03. najljepši dan u maminom i tatinom životu!

(odgovor članu mamy Sabina)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontan...
23.2.2009 17:21:43   
mamy Sabina
Mikoplazma i ureaplazma



user posted image Kod simptomatskih infekcija urogenitalnog trakta - infekcija urogenitalnog sustava praćenih kliničkim simptomima, izolirane su tri vrste uzročnika iz ove skupine: Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum i Mycoplasma genitalium. Zajednička karakteristika svih mikroorganizama iz skupine mikoplazmi i ureaplazmi je nedostatak stanične stijenke tipične za bakterije. Odlikuju se velikom antigenskom različitošću uz mnoštvo serotipova. Nije jasno mogu li mikoplazme same izazvati upalu rodnice, jer se vrlo često nalaze u pratnji drugih prije svega bakterijskih infekcija. Nakon liječenja ovih bakterijskih infekcija - primarne infekcije, iščezavaju i mikoplazme bez ikakovog dodatnog specijalnog liječenja.
user posted image Ukoliko mikoplazme iz bilo kojih razloga dospiju u maternicu ili jajovode, mogu izazvati upalnu bolest zdjelice (PID) s razvitkom ožiljkastih promjena u maloj zdjelici, apscesa ili neprohodnosti jajovoda. U oko 25% pacijentica s adneksitisom (upala jajovoda i jajnika) izolira se Mycoplasma hominis. Ukoliko je pozitivan nalaz u obrisku vrata maternice, ovaj postotak se penje i na 40%. Mikoplazme se izoliraju kod manje od 1%, i ureaplazme kod manje od 5% djevojaka koje nisu imale spolni kontakt. Naseljavanje genitalnog trakta mikoplazmama počinje obično nakon puberteta, i sasvim je ovisno o seksualnoj aktivnosti. Nakon stupanja u spolne odnose učestalost nalaza mikoplazmi u genitalnom traktu djevojaka raste na 17%, i ureaplazmi do 75%. Nije sasvim jasna uloga mikoplazmi u nastanku neplodnosti muškaraca, dok se kod žena osim značaja u okviru PID, raspravlja njihova uloga i u nastanku spontanog pobačaja.

user posted image Simptomi: Ukoliko se radi o asimptomatskim infekcijama, kod kojih je tek neznatno pojačan vaginalni iscjedak, mikoplazme se najčešće izoliraju iz obriska rodnice, dok se rijetko nalaze u obrisku vrata maternice ili u uretri. Suprotno gotovo saprofitnom ponašanju mikoplazmi u rodnici i djelomično vratu maternice, naseljavanje maternice, jajovoda, odnosno širenje mikoplazmatske infekcije u malu zdjelicu oslikava njihov puni patogeni značaj. Simptomi koji se pri tome javljaju nisu specifični, a obuhvaćaju bolove ili napetost u donjem dijelu trbuha, pojačani iscjedak iz rodnice, bolove kod spolnog odnosa. Mogu se javiti mučnina i povraćanje, povišena tjelesna temperatura, nepravilna krvarenja, kao i smetnje od strane mokraćnih putova. Izgleda da je kod žena patogenija Mycoplasma hominis, dok kod muškaraca više problema izaziva Ureaplasma urealyticum. Dijagnoza se postavlja na osnovu izolacije uzročnika iz obriska vrata maternice i/ili uretre, u odgovarajućim kulturama.

user posted image Liječenje: Ukoliko se radi o pratećoj infekciji, nije potrebno specijalno liječenje. Samo ukoliko su mikoplazme jedini uzročnici infekcije provodi se medikamentozno liječenje. Lijekovi izbora su tetraciklini (Doxycyclin) kroz 10 - 14 dana koji su učinkoviti kod svih vrsta mikoplazmi. U terapiji infekcije s Mycoplasma hominis na raspolaganju stoje još linkomicin (Lincocin) i clindamicin (Dalacin), dok je u liječenju Ureaplasma urealyticum djelotvoran i eritromycin (Eritromicin). Ciprofloksacin (Ciprobay, Ciprinol) ima učinak kod obje vrste uzročnika.

user posted image Alternativne mogućnosti: Za seksualno aktivnu osobu ne postoji apsolutno sigurni način kako izbjeći spolno prenosive bolesti. Sve što narušava pH i bakterijsku ravnotežu rodnice može dovesti do infekcije. Imunološka funkcija ovisi i o tome kako i koliko se sigurnim i zaštićenim osjećamo u svijetu općenito tijekom života, ili određenog životnog razdoblja. Otuda je nužno obratiti pozornost ne samo na zdravu prehranu, nego i na uravnotežen dnevni ritam aktivnosti i odmora, redukciju stresa i emocionalnu stabilnost. Koristite dobre multivitaminsko-mineralne dodatke prehrani. Izbjegavajte kemijske iritanse, tampone, usku odjeću, hulahopke, tanga gaćice. Održavajte vaginalnu sluznicu zdravom uz siguran i zaštićni spolni odnos. Pridržavajte se pravila o uporabi kondoma: Porazgovarati o toj temi prije nego što se vaš partner uzbudi.


_____________________________

Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živjeti?



(odgovor članu Malaja)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontan...
23.2.2009 17:28:34   
mamy Sabina
Malaja OGTT  test je test  koji se radi pod opterećenjem glukozom,u principu se ne radi ni kod nas,Aquarius je radila jer je dr. posumnjao da postoje određene indikacije za to.Mislim da ga možeš uradititi ako želišuser posted image

_____________________________

Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živjeti?



(odgovor članu mamy Sabina)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontan...
23.2.2009 17:32:46   
mamy Sabina
Hlamidija
Chlamydia trachomatis
Chlamydia trachomatis: Hlamidija je mikroorganizam koji prouzrokuje jednu od najucestalijih zapaljenjskih polnih bolesti. Prisutna je kod 4-12% odraslih zena i cak 9-25% adolescenata. Od mnogobrojnih tipova hlamidija, samo se infekcije sa serotipovima D-K ubrajaju u polno prenosive bolesti. Tipovi A-C izazivaju ocnu bolest trachom, a tipovi L1-L3 venericnu bolest lymphogranuloma venereum (LGV). Infektivna forma ovog mikroba je metabolicki inaktivna i naziva se elementarno telesce. Ulaskom u celiju iz infektivne forme nastaje metabolicki aktivna forma - retikularno telesce, velicine oko 1 µm. Ovo su neke od karakteristika koje hlamidiju cine slicnu virusima (intracelularna transformacija i intracelularni parazitizam). Retikularna telesca se razmnozavaju intenzivno 2 dana i potom se ponovno pretvaraju u elementarna telesca. Prskanjem inficirane celije, nova elementarna telasca inficiraju nove (zdrave) celije pa se infekcija siri. Ukoliko ne dodje do prskanja celije, hlamidija moze u ovom obliku perzistirati u genitalnom traktu godinama ne izazivajuci nikakove simptome. Van celije, hlamidija je veoma neotporna, ali ipak moze opstati izvesno vreme na prljavim rukama, peskiru ili nekom drugom predmetu, pa je prenosenje hlamidije neseksualnim putem moguce. Osim toga, prenos infekcije je moguc i za vreme porodjaja  - sa majke na dete ili autoinfekcijom (genitalno - okularni prenos). Hlamidija se najsce prenosi spermom, vaginalnim sekretom i krvlju. Ovo je moguce tokom oralnog, vaginalnog ili analnog seksualnog kontakta. Zbog rasirenog promiskuiteta, samo se u SAD-u svake godine zarazi oko 4 miliona osoba, sto predstavlja finansijsko opterecenje za osiguravajuca drustva od oko 2 milijarde dolara godisnje.
Hlamidija uzrokuje niz bolesti poput uretralnog sindroma kod zena, mukopurulentnog cervicitisa, zapaljenja male karlice, nespecificnog uretritisa kod muskaraca, epididymitisa, Reiterovog sindroma, proktitisa, neonatalnog konjunktivitisa, neonatalne pneumonije i lymhogranuloma venereuma. Jedna od opasnijih posledica infekcije hlamidijom je neplodnost zena, vanmaternicna trudnoca ili ponovljeni spontani pobacaji. Neplodnost ili vanmatericne trudnoce mogu biti posredovne zapaljenjem i ostecenjem jajovoda, "losim" kvalitetom cervikalne sluzi (komporomitovanjem pokretljivost spermatozoida), dok su spontani pobacaji i prevremeni porodjaji posredovani aktivacijom NK celija, njihovom povecanom agresivnoscu prema posteljici kao i povecanom sekrecijom proinflamatornih Th1 citokina od strane NK celija i ostalih imunskih celija decidue.
Simptomi: Kod muskaraca se infekcija hlamidijom manifestuje vrlo blagim simptomima (iscedak svetle boje, neobican osecaj u mokracnoj cevi ili u donjem delu trbuha) koji su slabo izrazeni i nejasni, pa najcesce prolaze neprimeceni ili se zanemaruju, dok se kod 50% muskaraca bolest razvija bez bilo kakvih simptoma. Kod 30-50% zena infekcija hlamidijom se manifestuje zapaljenjem grlica materice. Tipicna simptomatologija podrazumeva pojacani vaginalni sekret zuckaste boje, guste i lepljive konzistencije, urethritis (upala mokracnog kanala) sa smetnjama prilikom mokrenja u vidu peckanja, bolova i ucestalog mokrenja. Mukopurulentni cervicitis je gnojna upala grlica materice. Simptomi upale grlica materice su vaginalni sekret koji moze, ali i ne mora biti pracen neprijatnim mirisom, sive, bele ili zute boje, nenormalno vaginalno krvarenje nakon penetracije, izmedju menstruacija ili nakon menopauze, bolna penetracija i bol u vagini. U slucaju sirenja upale na jajovode i jajnike nastaje zapaljenjska bolest male karlice (PID) s bolovima i napetoscu u donjem delu trbuha, pojacanim vaginalnim sekretom, bolovima prilikom odnosa koji mogu biti praceni osecajem mucnine ili povracanjem, nepravilnim krvarenjima. Telesna temperatura ne mora biti povisena. Prirodna posledica nelecene infekcije je neprohodnost jajovoda, odnosno neplodnost (u oko 10% slucajeva) i povecani rizik za vanmatericnu trudnocu. Redja komplikacija infekcije hlamidijom je perihepatitis sa stvaranjem priraslica u okolini jetre (Fitz-Hugh-Curtis Syndrom) i peritonealnim izlivom. LGV je polno prenosiva bolest uzrokovana hlamidijom kada mikrobi ulaze u organizam kroz sitne povrede na kozi ili na sluznici i sire se u regionalne limfne cvorove u kojima nastaju nakupine gnoja. Kod nelecenih infekcija, moze doci do sirenja upalnog procesa na okolno tkivo.  Cetiri nedelje nakon polnog kontakta javlja se bezbolni ulkus na vagini, a cesta je i temperatura, glavobolja, bolovi u misicima. U tom ranom stadijumu bolest cesto ostaje neprepoznata. Nakon nekoliko nedelja povecavaju se limfni cvorovi. Zahvaceni limfni cvorovi se povecavaju, gnoje i gnoj izlazi kroz brojne kanale (fistule). Tada se osim temperature, glavobolje, osipa i upale jetre, moze javiti i upala mozga i mozdanih ovojnica (meningoencefalitis). Limfni cvorovi zarastaju oziljcima, ali infekcija moze dugo trajati i uzrokovati opsezna razaranja tkiva.
Infekcija hlamidijom moze da bude jedan od okultnih razloga steriliteta kod zena. Priraslice na jajovodima i fimbrijalnom aparatu jajovoda su veoma nezne tako da najcesce ne uticu znacajno na anatomiju unutrsnjih polnih organa. Sve ovo doprinosi otezanom dijagnostikovanju zapaljenja jajovoda uzrokovanim hlamidijom. Ultrazvucni pregledi u ovom slucaju ne daju znacajne podatke. Medjutim, lapatroskopski pregled i laparoskopska adhezioliza priraslica predstavlja suverenu metodu lecenja ocog problema. Na prikazanim slikama mozete videti  priraslice prouzrokovane infekcijom kao i sam zivotni ciklus hlamidije.
Konjunktivitis Ili upala ocnih kapaka se moze javiti kod seksualno aktivnih osoba kao komplikacija genitalne infekcije hlamidijom. Osim toga, hlamidija moze uzrokovati konjunktivitis cija je karakteristika sluzavo-gnojni sekret iz oka, otok ocnih kapaka i upala roznjace (keratitis). U hronicnim slucajevima mogu nastati ociljci na roznjaci, ali se slepilo retko razvija. Veruje se da je glavni put prenosenja hlamidije u ovom slucaju samoinficiranje (najcesce rukama) ili kupanje u bazenu.
 

Dijagnoza Infekcije hlamidijom se postavlja iz brisa grlica materice ili uretre postupcima imuno-hromatografije, imuno-fluorescentnim testom, u celijskoj kulturi (McCoy celije), DNA amplifikacijom ili brzim testovima na anti-hlamidijska antitela. Postoji veliki broj brzih testova za detekciju anti-hlamidijskih antitela koji pokazuju razliciti stepen pouzdanosti (osetljivosti). Kod nas su u glavnom u opticaju testovi uvezeni iz Rusije, Kine, Bugarske ili Koreje, mada se mogu naci i testovi iz tzv. zapadno-evropskih zemalja. Po pravilu testovi iz razvijenih (zapadnih) zemalja su vrlo osetljivi i pouzdani sto je veoma vazno za otklanjanje zabune oko "pozitivnih" ili "negativnih" briseva. I ovde vazi stara narodna: ako neznas sta je dobro - pitaj sta je skupo.
Lecenje: Hlamidija je osjetljiva na antibiotike kao sto su tetraciklini, ciprofloxacin, klaritromicin tokom 10-14 dana i azitromycin u jednokratnoj dozi od 1 g (single shot). U trudnoci se ordinira eritromycin. Jednom izlecena infekcija ne znaci i zastitu od bolesti u buducnosti, jer se infekcijom ne stece otpornost na hlamidiju. Po pravilu treba leciti oba partnera.


_____________________________

Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živjeti?



(odgovor članu mamy Sabina)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontan...
23.2.2009 17:57:41   
mamy Sabina
TORCH test

analiza pomoću tzv. TORCH panela zapravo je testiranje krvnog uzorka trudnica koje su imale npr. jedan ili više sponatnih prekida trudnoće, kojom se dokazuje prisustvo antitijela u serumu na grupu zaraznih bolesti bolesti posebno opasnih za trudnice jer mogu izazvati oštećenje i bolest ploda, prekide trudnoće, te bolesti i trajna oštećenja zdravlja kod novorođenčeta. Torch panel uključuje slijedeće testove na antitijela Ig M i IgG klase: toksoplazmoza, rubeola, citomegalovirus i herpes simplex virus. Ukoliko se kod trudnice dokaže neka od ovih zaraznih bolesti, daljnji postupci u smislu liječenja, dijagnostike i preventivnih mjera zaštite za slijedeću trudnoću zavise rezultatima ispitivanja.


_____________________________

Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živjeti?



(odgovor članu mamy Sabina)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontan...
24.2.2009 14:12:17   
Happy
Ja sam nakon spontanog radila:
TORCH
Clmidija
Listerija
Papa
bris cerviksa (je li se tako kaže user posted image )

HVala Bogu sve je OK, mada u urinu ima dosta bakterija, rekla mio da pijem UVIN 5 dana pa da provjerim.... PAPA II grupa zbog upalnih procesa, alli nije ništa...
Eh sada nisam radila te hormone štitnjače, možda bih i to trebala da uradimuser posted image

Pozdrav svima i sretno


_____________________________

Gospodaru moj,
kad ja zaboravim Tebe,
nemoj Ti zaboraviti mene.


Naš dječak je došao 04.01.2010.

(odgovor članu mamy Sabina)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontan...
24.2.2009 14:14:46   
Happy
Ah, da... krv i urinuser posted image

_____________________________

Gospodaru moj,
kad ja zaboravim Tebe,
nemoj Ti zaboraviti mene.


Naš dječak je došao 04.01.2010.

(odgovor članu Happy)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontan...
27.2.2009 0:13:47   
Aquarius
IZVORNA PORUKA: mamy2

Malaja OGTT  test je test  koji se radi pod opterećenjem glukozom,u principu se ne radi ni kod nas,Aquarius je radila jer je dr. posumnjao da postoje određene indikacije za to.Mislim da ga možeš uradititi ako želišuser posted image

Da, upravo tako. Na svim nalazima mi je šećer bio blizu gornje granice (nalazi rađeni ujutro, nakon barem 10 sati posta). Razina šećera u krvi bi se trebala normalizovati dva sata poslije jela. Ali kod nekih osoba ima odstupanja. Dakle to nije klasični dijabetis, ali nije ni normalno stanje. Pošto glukoza prolazi kroz placentu, postoji mogućnost da veće količine glukoze  koje se zadržavaju duže vrijeme u krvi jednostavno laički rečeno uguše plod i dovedu do spontanog pobačaja. A pošto ja imam i viška kilograma, dakle samim tim spadam u rizičnu skupinu, doktor je posumnjao da je to možda uzrok spontanim pobačajima.

(odgovor članu mamy Sabina)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontan...
27.2.2009 16:20:37   
mea 1983
meni traze da uradim elisa test na clamidiju trachomatis

jel iko imao iskustva s tim ???
radili su mi briseve na bakterije tj bris cerviksa i vagine
al su obavezno trazili da uradim taj test



_____________________________

trudimo se i valjda cemo biti nagradjeni

(odgovor članu Aquarius)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontan...
27.2.2009 19:51:46   
mamy Sabina
Evo jedan teks koji se meni učinio zanimljivim

Dijagnostika i praćenje intrauterinih infekcija


_____________________________

Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živjeti?



(odgovor članu mea 1983)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontan...
27.2.2009 21:38:02   
mamy Sabina
IZVORNA PORUKA: mea 1983

meni traze da uradim elisa test na clamidiju trachomatis

jel iko imao iskustva s tim ???
radili su mi briseve na bakterije tj bris cerviksa i vagine
al su obavezno trazili da uradim taj test





evo nesto o tome sa linka Pliva zdravlje





1097. Imam 28 god. i dva spontana pobačaja koja su se dogodila u razmaku od godinu dana. Poslije prvog (kolovoz/2000)moj ginekolog nije pridavao neku važnost uzroku tog pobačaja (12 tjedana trudnoce) tumačeći "to se događa". Sljedeća trudnoća (lipanj/2001) opet je završila tragično u 9-om tjednu. Nakon toga izvršila sam analizu krvi i cervikalnog brisa i nalaz na krv je bio pozitivan na Chlamydiu igM ,dok je cerv.bris negativan. Moj muž je napravio iste pretrage i njegovi nalazi su svi negativni. Kako je to moguće ako je bolest spolno prenosiva? Koji test treba uzeti kao vjerodostojni, test krvi ili ELISA TEST ZA DETEKCIJU ANTIGENA? Uzimali smo oboje terapiju nalaz brisa je negativan. Planiram opet trudnoću i prije svega bi htjela obaviti sve pretrage (a i moj muž) koje mi preporučite da se vise ne bi dogodilo isto.
Inače nikad nisam imala nikakve simptome koji bi ukazivali na Chlamydiu.
  user posted image Nakon terapije potrebno je napraviti bris cerviksa i bris uretre na Chlamydiu (što ste Vi već napravili i nalaz je negativan tj. uredan) Test iz krvi ne mora značiti sada prisutnu infekciju već dokazuje prisutnost antitijela što znači kontakt ili jednom prije prisutnu infekciju. To ne znači da je bakterija u krvi. Infekcija Chlamyidiom može biti vrlo podmukla bez simptoma, a može napraviti ozbiljna oštećenja u tijelu osobito oštetiti jajovode. S obzirom da ste već bili trudni vjerojatno kod Vas nije došlo do oštećenja jajovoda.
user posted image 07.03.2002. Prim dr Nada Vagić spec. ginekolog  


_____________________________

Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živjeti?



(odgovor članu mea 1983)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontan...
2.3.2009 21:43:58   
Aquarius
Nisam znala gdje ovo da stavim, nadam se da nisam pogriješila što objavljujem ovdje.

UTICAJ PSIHOGENOG STRESA NA RANI GUBITAK TRUDNOCE Psihogeni stres je skoro uvek udruzen sa pobacajem, bilo da se radi o stresu kao inicijalnom faktoru, potencirajucem ili pratecem faktoru pobacaja. Snazan psihogeni stres, poput gubitka clana porodice ili velike nacinalne katastrofe moze dovesti do pobacaja cak i kod dotada naizgled psihicki, emocionalno i fizicki stabilnih i zdravih osoba. Osim toga, drugi faktori pobacaja mogu biti visestruko potencirani psihogenim stresom bez obzira na to da li je on vezan za strah od gubitka trudnoce ili potice iz drugih izvora (16,17). Psihotestovi zena sa rekurentnim spontanim pobacajima su pokazali slabu emocionalnu kontrolu, jak osecaj krivice i prenaglasenu potrebu za zastitom. Nagonski poremecaji ili poremecaji misljenja u smislu postojanja ideja o vezi materinstva i trudnoce sa "prljavim radnjma" takodje mogu znacajno generisati stres i strah od ishoda trudnoce (16,18). Janerich i sar. (19) navode rezultate svoje studeje o incidenci spontanih pobacaja u regionima pogodjenim poplavama. Njihova studija je pokazala da je ucesce spontanih pobacaja u godini poplava bilo za 30% vece u odnosu na godine pre i posle poplava (19). Molekularno-bioloska istrazivanja su dokazala vezu izmedju stresa, slobodnih radikala i pobacaja. Naime, kod pacijentkinja kod kojih se trudnoca zavrsila pobacajem zbog inicijalnih stresogenih faktora, ili se jak stres javio kao posledica pobacaja, ustanovljene su neobicno visoke koncentracije slobodnih radikala u krvi (20). Podaci o slobodnim radikalima kao znacajnim abortogenim agensima pruzaju sanaznu podrsku autorima koji se zalazu za primenu preventivne antioksidnsne terapije kao sto je vitamin E u slucajevima preteceg pobacaja.

Uzeto sa :
http://www.medicacentar.info/Neuro_endokrino_imunologija.htm
Tu imaj jos dosta interesantnih tekstova o toksoplazmi, klamidiji, mikroplazmi, ureaplazmi, histeroskopiji, spermogramu, i jos toga.


(odgovor članu mamy Sabina)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontan...
3.3.2009 20:50:00   
mamy Sabina
Svojim pretragama pridruzujem i hormone štitnjače,user posted image
Informacija za cure iz Hercegovine TORCH se radi u mikrobiološkom labosu na
Bijelom Brijegu.




_____________________________

Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živjeti?



(odgovor članu Aquarius)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontan...
3.3.2009 20:55:50   
nikita
E mamy hvala na informaciji, ako bude zatrebalouser posted image
Jesi isla ti nositi one nalaze na B.B sto si govorila?


_____________________________

Boze hvala ti na ovom najljepsem daru...
EI 16.11.2009.

(odgovor članu mamy Sabina)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontan...
3.3.2009 20:58:43   
mamy Sabina
Nisam ih ja nosila,Bog dao mojoj Jasni iz patohistoloskog u Brankovcu lijepo zdravlje,ona mi poslala
sluzbeno od njih.user posted image
Brisove uzela u Brankovcu,papu rade oni,cervikalni bris moze u Sjevernom logoru isto mikrobioloski labos,
al posto mi trebaju  i urea i mikoplasma,te TORCH  sve je poslato na B.Brijeg,



_____________________________

Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živjeti?



(odgovor članu nikita)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontan...
3.3.2009 21:00:16   
nikita
Aha,super ,kad su ti rekli da su gotovi nalazi, znaci gotova si s vadenjem nalaza?

_____________________________

Boze hvala ti na ovom najljepsem daru...
EI 16.11.2009.

(odgovor članu mamy Sabina)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontan...
3.3.2009 21:01:39   
mamy Sabina
Jos hormone stitnjace,i hlamidiju onaj Elisa test iz krvi,naravno ako brisevi budu ok necu ga ni radititiuser posted image .

_____________________________

Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živjeti?



(odgovor članu nikita)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontan...
3.3.2009 21:05:32   
mamy Sabina
Aquarius je ostavila zaista koristan link,pa me malo strah da ga ne zagubimo među postovima
Sadrzi mali milon podataka,nama medenim jako koristnih

evo ga

http://www.medicacentar.info/Neuro_endokrino_imunologija.htm


< Poruku je uredio mamy RR -- 3.3.2009 21:19:01 >


_____________________________

Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živjeti?



(odgovor članu mamy Sabina)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontan...
3.3.2009 21:13:02   
nikita
nece da otvori tu stranicu user posted image
Aha ,super ,nek si se rijesila bit ce to dobrouser posted image
Hoces li onda i ti u akciju ako nalazi budu u redu ?user posted image


_____________________________

Boze hvala ti na ovom najljepsem daru...
EI 16.11.2009.

(odgovor članu mamy Sabina)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontan...
3.3.2009 21:21:36   
mamy Sabina
Da dočekam te nalaze uredne nadam se,izvadim spiralu i action aBduser posted image

Nego niki,pijes li ti folnu?
Ako nisi uzmi je obavezno,znas da se preporuca i onim zenama koje planiraju trudnocu,a u trudnoci je od
ogromnog znacaja da se uzima u prvom tromjesecju.


_____________________________

Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živjeti?



(odgovor članu nikita)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: neophodne pretrage i nalazi nakon spontan...
3.3.2009 21:27:00   
nikita
Ne pijem nista mamy,pila sam prenatal al prestala sam jer se "ubijam" vocem pa ne zelim dobiti vitaminozuuser posted image
Kupit cu je i citala sam da treba piti folnu 3mj prije trudnoce!
Aj bas mi je drago da ces u akciju, iskreno se nadam da ce nalazi biti ok i da ces brzo dobiti prinovuuser posted image


_____________________________

Boze hvala ti na ovom najljepsem daru...
EI 16.11.2009.

(odgovor članu mamy Sabina)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *