|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Šarlah
19.12.2010 22:41:42   
M kao Mama
Joj, žene mene uhvatiola panika, pojavio se šarlah, a moja L bolesna, ima neke siptome, noćas smo bili u Hitnoj i tek sada mi zvoni u glavi da sam ja brinula da nije upala pluća, a vidi sad ovo.

Dr se čudi kako joj je grlo i dalje grozno crveno ikao je već tri puna dana na zinatu. Mislim da ću do jutra objeliti.

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 26
   RE: Šarlah
19.12.2010 22:45:15   
R&T@
Koji su simptomi sarlaha????
Koje ona ima???

Meni je teta rekla da jedan djecak u vrticu ima sarlah.

_____________________________

“One su male, ali su velike, odnosno, hoću reći, nisu više male, ali su dosta velike da ne budu male“... One su T&R...

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 27
   RE: Šarlah
19.12.2010 22:48:48   
Anoniman
Mama Alma je li ima osipa po prevojima, obicno prvo se pojavi iza koljena na prevoju, to je simptom koji uporedo ide sa temperaturom. To sto zinat ne djeluje nemoj da se brines, pogotovo ako je antibiotik dat bez antibiograma.

(odgovor članu R&T@)
  Neposredna veza do poruke: 28
   RE: Šarlah
19.12.2010 22:54:42   
R&T@
I ja se zabrinuh...
Sve do veceras sam mislila da je to bezazlena djecija bolest...
Kad procitah postove na prvoj stranici, uh...user posted image





_____________________________

“One su male, ali su velike, odnosno, hoću reći, nisu više male, ali su dosta velike da ne budu male“... One su T&R...

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 29
   RE: Šarlah
19.12.2010 22:57:08   
M kao Mama
Jelena antibiogram i ja??????, pojasni ljubi te

na osip nisam uopte obračala pažnju, sad ću pogledati, strah me da je ne probudim,


(odgovor članu R&T@)
Neposredna veza do poruke: 30
   RE: Šarlah
19.12.2010 22:59:01   
M kao Mama
Čini mi se da nema osipa na nogama, ali ima po licu sitne, sitne tačkice. Joj, majko mila, stvarno pa imal išta da me može zaobiči.

(odgovor članu M kao Mama)
Neposredna veza do poruke: 31
   RE: Šarlah
19.12.2010 23:03:35   
Anoniman
Kad je doktor propisao antibiotike, koliko skontah propisao je za grlo, je li radjen bris grla, ako ej radjen bris i nalaz nije bio dobar onda se radi antibiogram, pomocu koga se vidi na koji lijek reaguje izazivac upale, a na koji ne. Ako niej radjen bris uopste ne mora da znaci da joj zinat odgovara. Osip kod sarlaha je isto kao da je npr pritisnuo neko lego kockicu na prevoj, to je vise kao krvni podliv u kruzicima, koji u svojim fazama se "susi" i pocinje da peruta, ali znaci bukvalno izgleda kao da je dijete stavilo npr ispod koljena lego kockicu i stiskalo nogom i onda se stvorili kruzni krvni podlivi. Ti podliv u nekoj ranoj fazi su uvijek po prevojima, kao sto rekoh obicno ide odozdo prema gore i u slucaju da dijete oboli od sarlaha, sve sto nize se zaustavi osip to je bolje, jer npr ako se pojavi iza koljena moze da izazove reumatsku groznicu, prepone moze poremecaj organa koji su u toj blizini, pazuh srca itd...
Nadam se da sam pomogla

(odgovor članu M kao Mama)
  Neposredna veza do poruke: 32
   RE: Šarlah
19.12.2010 23:04:16   
Anoniman
Alma kod šarlaha NIKAD, ali bas NIKAD nema osip po licu...

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 33
   RE: Šarlah
19.12.2010 23:10:18   
M kao Mama
E, moja jelena hvala ti puno, počnem čitati tvoj post, pa onda pogledam iz kjeg evropskog grada pišeš,kad ono u potpisu Sarajevo, ako nije problem gdje ti dijete vodiš dr. Ja idem u Saraj polje i dole je bris misaona imenica, zinat joj je prije odgovarao, tako da sam i dalje zabrinuta. Čekamo sutra pa budemo vidjeli ima li tačkica. Hvala puno na iscrpnom odgovoru

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 34
   RE: Šarlah
19.12.2010 23:17:41   
Anoniman
Mama Alma svugdje u Sarajevu je bris misaona imenica nazalost, ali ja kad je moja mala bila bolesna sam fino pitala doktoricu da joj urade bris grla i nosa prije antibiotika (ali tu se stvara jedan problem u nasoj 'ebenoj zemlji, rezultate brisa smo cekali od cetvrtka do ponedjeljka, a zna se da za zasijavanje i ocitavanje brisa maximalno treba 48h), bez pogovora dr Vuković u Omer Maslićje napisala uputnicu za bris grla i nosa i samo je tuzno dodala, da su doktori ograniceni koliko mjesecno smiju napisati uputnica i recepatauser posted image . Ako ti tvoja doktorica ne da uputnicu za bris, fino odes privatno i uradis bris grla i nosa za 20km koji sutradan bude gotov. 

(odgovor članu M kao Mama)
  Neposredna veza do poruke: 35
   RE: Šarlah
19.12.2010 23:22:43   
M kao Mama
Super hvala za info, nije do dr. već d hitnosti, konketno sa dr. sam se čula u srijedu i rekla mi je da pokučamo bez dolaska u DZ, jer je hao svugdje, no znajući moju L i njeno grlo, u četvrtak smo morali kod nje, čekali smo puni sat vremena svi zajedno i bolesni i zdravi i roditelji, mislim ništa novo. To je bilo u drugoj smjeni i nisam više smjela da riskiram i da odgađam odlazak dr.


(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 36
   RE: Šarlah
19.12.2010 23:22:56   
dinaa
E joj Alma bas mi je zao plavusice sto je bolesna,a kod sarlaha treba obratiti paznju na jezik jer je u tom slucaju jezik malinast to sam cula od ped.kad sam ja jednom sumnjala na sarlah kod starijeg djeteta ali srecom nije bio,a evo i na prvoj stranici to isto pise.Nadam se da ipak kod tvoje L.nije sarlah.
Saljemo joj pusicu i neka brzo ozdravi.

_____________________________

Moja djeca su moje najvece blago!!!

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 37
   RE: Šarlah
19.12.2010 23:26:13   
Anoniman
Obicno je iz pocetka oko usta blijedilo, pa je jezik oblozen, pa tek posle par dana malinas.

Razumijem te u potpunosti Alma, ali moj savjet ti je da uradis bris da budes mirna.
Ljubi malenu curicu, bice ona dobrouser posted image

(odgovor članu dinaa)
  Neposredna veza do poruke: 38
   RE: Šarlah
20.12.2010 0:07:16   
M kao Mama
Ma, kako da uradim bris sada kada je pod antibiotikom, laički neću imati pravu sliku, a možda i griješim, a to malinast jezik, kako to izgleda, kod nje je jezik već dugo, ima više od godinu sigurno čudan, ja sam prvo mislila da se opržila, znate kako jeono jezik sa onim malim bubuljičicama pesvučen, e kod nje na sredini baš kao plik, ali nije ispupčen, i to se nekada povuče, pa se opet vrati i tako, ja to povezujem sa nekim nedostatkom, jer ona i voće i povrće ljuti neprijatelji

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 39
   RE: Šarlah
20.12.2010 0:15:19   
Anoniman
Mislila sam ubuduce bris da uradis, da budes mirna. Malinicast jezik koliko ja znam bude i izgleda i boje maline.
A promjene na jeziku znaju biti i zbog nedostatka B vitamina.

(odgovor članu M kao Mama)
  Neposredna veza do poruke: 40
   RE: Šarlah
20.12.2010 0:32:30   
mamma mumi
Sarlah je akutno infektivno oboljenje koje se karakterise naglim pocetkom, povisenom temperturom,grloboljom, nekada i povracanjem i pojavom sitnozrnaste ospe po kozi koja je suha,kao najezena, a nakandno se javlja ljustenje koze na dlanovim i tabanima,pa se tako sa sigurnoscu retrogradno moze potvrditi dijagnoza.Uzrocnik je beta hemoliticki streptokok gr A koji luci eritrogeni toxin.Najcesce se bolest javlja zimi, a prenosi kontaktom. Jednom prelezani sarlah se nejavlja niada vise, jer ostavlja solidan imunitet, ali posto ima dosta podvrsta beta hemolitickog st.gr A moze se opet dobiti infekcija sa ovim uzrocnikom ali tada nikada nema osipa, vec je samo upala grla.Ospa izbija prvo na vratu,pa trup, pa ekstremiteti i traje najvise 2-5 dana.Tipicno se osip javlja na vanjskim stranama grudnog kosa, u predjelu gacica"pa se zove osip koji se stidi". Nema ga na licu, dlanovima, tabanima.Koza lica intenzivno crvena, a oko usana izrazito blijeda.Grlo plameno crveno,a malinast jezik se javlja oko 4 dana.Preporucuje se prije antibiotika uzeti bris guse i nosa, lijecenje najbolje pencillinom 10 dana. 3 sedmice nakon prelezane bolesti 1x sedmicno kontrolisati urin: jer se moze javiti glomerulonefritis, kao posljedica imunoloskog reagovanja, kao i uraditi reuma testove.ako se na vrijeme zapocne sa terapijom i adekvatno tretira nije uopste opasna bolest.Moze se i od najbanalnije prehlade svasta iskomplicirati.

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 41
   RE: Šarlah
20.12.2010 10:28:57   
dinaa
Alma kako je L. je li bolje jutros?

_____________________________

Moja djeca su moje najvece blago!!!

(odgovor članu mamma mumi)
Neposredna veza do poruke: 42
   RE: Šarlah
30.8.2011 22:43:25   
d.dita
Trebalo bi mi par savjeta vezano za šarlah!
Moj sin je od juče na xiclavu zbog upale grla. Sinoć sam mu skidala temp. ibuprofenom i stavljala sam mu senf na tabane. U toku noći počne češati tabane, ja kontala ostalo senfa pa mu opet prebrišem temeljito nogice. Jutros vidim osip sličan šarlahu po tabanima pa sve do članaka i ručicama. Dam mu flonidan i namažem fenistilom. Odvedem ga posle podne kod dr. i kaže dr. da sumnja da je šarlah i da bi mu ona uključila pencilin ali da nema danas u apotekama. Njemu se još malo pokazalo  na guzi, nema na prsima, ima i par crvenih tačkica po licu. Kod moje tetke djeca su imala šarlah i jako dobro znam kako je to njima napredovalo, da su pili i flonidan a meni rekla dr da ne dajem, da im je krenulo od prsa pa dalje, nisu imali osip po dlanovima, itd. Njemu se  povisila temp. pa sam mu dala sirup i opet se počeo češkati. Kontam preći na paracetamol. Je li kod vaše djece tako bilo, da li je to šarlah, je su li se češali samo povremeno ili kostantno, trebam li možda sutra otići kod svoje dr???

(odgovor članu dinaa)
Neposredna veza do poruke: 43
   RE: Šarlah
30.8.2011 22:54:12   
madam x
Kao prvo, trebaš otići kod dr., bolje otići i bez veze nego propustiti otići, a trebala si.
Moja kćerka je imala šarlah, imala je blagi osip po cijelom tijelu, kao šmirgl-papir na dodir, kao blago naježena koža. Nalaz je pokazao prisustvo streptokoke, pila je antibiotik, Ospen, mislim.Popila je dvije terapije. Imala je jajo upaljeno grlo i jagodičast jezik, obrazi su joj bili jako crveni.Pojačan osip je bio između nogu. Flonidan nije pila nikako. Sve je prošlo bez komplikacija, hB.

(odgovor članu d.dita)
Neposredna veza do poruke: 44
   RE: Šarlah
31.8.2011 23:48:38   
d.dita
Hvala, zinanina!
Posle neprospavane noći odemo jutros kod dr i kaže nam da mu je šarlah i prepiše 10 pencilina. Ja se nikako nisam mogla pomiriti sa tom dijagnozom, pošto sam se sretala sa šarlahom,  i pošalju nas na infektivno. Gore nam specijalista kaže da sam u pravu i da nije šarlah nego oboljenje koje se zove: Bolest tabana, šaka i usne šupljine. Sa infektivnog nas upute kožnom i taj specijalista se složio sa dijagnozom, dali nam razne kremice, flonidan, da nastavuimo sa xiclavom i nipošto pencilin. A u domu zdravlja nam dvije dr rekle da je šarlah! Uglavnom moj sinčo spava kao top, puno mu je bolje hB!

(odgovor članu madam x)
Neposredna veza do poruke: 45
   RE: Šarlah
31.1.2013 21:45:22   
mamma mumi
Drage moje neznam da li znate, ali je epidemija sarlaha ponovo u vrticima u Sarajevu. Meni u mom vrticu gdje ide T niko to nije rekao. Inace djete odvedem 3 dana, a potom kuci jer se razboli i tako vec mjesec dana. U petakuri prosli mi se sin zali da ga bole ruke, stomak, dobije temperaturu do 39 st i povrati u mlazu 2x, ostle tegobe negirao. Prelezao 1 dan, a potom vikend preskako po kuci, zdrav ko dren. U poned. odvedem ga u vrtic ,pitam ima li bolesne djece kaze vaspitacica nema, mada sam ja vidjela dvoje djece koja su slinava, kašlju. U pon. uvece okupam sina, i primjetim osip na vratu, usnice mu karminaste, ipslazi mi jezik malinas, pregledam ostale dijelove tijela nema osipa, kontam mozda od brisanja, jer se nakon sat osip jedva primjetio vise kao crvena kozana prelazu vrata ka prsistu. Meni djavo mira neda, ja utorak uradim bris guse.U medjuvremenu nosic curi, i pojave mu se ragade, tacnije jedna na uglu usana, i ispucale usne.Isao u vric, poslije vrtica primjetim na licu i nosu dvije piknicno, a posto on stalno dira nos, pomislim da je neku infekciju fasovao.Pitam opet u vrticu ima li ko bolestan, jok kazu. Danas ga nisam poslala u vrtic, jer sam ga odvela kod prijateljice koja je dermatolog koja potvrdi da je najvjerovatnije stafilokok iz nosa, a ta ragada kao gljivicno. Medjutim danas popodne nalaz brisa guse: Streptococcus beta haemolyticus gr A- sto znaci da je sarlah u pitanju, da su te piknice ili stafilokok ili streptokok, a on dobar, nema temperature, fino jede.Planiram sutra nazvati vrtic i saoptiti za bris, jer mislim da to treba radi druge djece, mada je ocigledno, neko zdravi kliconosa bio u vrticu. Najgore mi je sto imam malu bebu od 10 mj. Sutra cu mu ukljuciti antibiotik, jer je takva baja i bojim se komplikacija. Pricu sam podijelila sa vama , da vidite da sarlah nemora imati klasicnu sliku, moze kod djece upravo poceti povracanjem, da insistirate na brisevima.

(odgovor članu d.dita)
Neposredna veza do poruke: 46
   RE: Šarlah
1.2.2013 9:32:44   
Skvo RR
A u koji vrtic ide..?

I uma je imala sarlah..i evo pije drugu dozu antibiotika, nikako da se baje rijesimo.user posted image

_____________________________

Sa one strane ideje o dobrim i lošim djelima,
postoji jedno polje. Tamo ćemo se naći

(odgovor članu mamma mumi)
Neposredna veza do poruke: 47
   RE: Šarlah
1.2.2013 12:41:52   
hanabanana
I u S. vrtiću je bilo šarlaha i pljuskavica.
Neki dan su im radili dezinfekciju.
S. nije dobila ni šarlah ni pljuske.
Pljuskavice nije dobila ni kada ih je Hana imala prije par godina.
Sad nas ubjedjuju da ih je morala imati a da mi nismo primjetili. user posted image
Šta ima nismo primjetili.

(odgovor članu Skvo RR)
Neposredna veza do poruke: 48
   RE: Šarlah
2.2.2013 9:22:02   
almondray

IZVORNA PORUKA: mamma mumi

Drage moje neznam da li znate, ali je epidemija sarlaha ponovo u vrticima u Sarajevu. Meni u mom vrticu gdje ide T niko to nije rekao. Inace djete odvedem 3 dana, a potom kuci jer se razboli i tako vec mjesec dana. U petakuri prosli mi se sin zali da ga bole ruke, stomak, dobije temperaturu do 39 st i povrati u mlazu 2x, ostle tegobe negirao. Prelezao 1 dan, a potom vikend preskako po kuci, zdrav ko dren. U poned. odvedem ga u vrtic ,pitam ima li bolesne djece kaze vaspitacica nema, mada sam ja vidjela dvoje djece koja su slinava, kašlju. U pon. uvece okupam sina, i primjetim osip na vratu, usnice mu karminaste, ipslazi mi jezik malinas, pregledam ostale dijelove tijela nema osipa, kontam mozda od brisanja, jer se nakon sat osip jedva primjetio vise kao crvena kozana prelazu vrata ka prsistu. Meni djavo mira neda, ja utorak uradim bris guse.U medjuvremenu nosic curi, i pojave mu se ragade, tacnije jedna na uglu usana, i ispucale usne.Isao u vric, poslije vrtica primjetim na licu i nosu dvije piknicno, a posto on stalno dira nos, pomislim da je neku infekciju fasovao.Pitam opet u vrticu ima li ko bolestan, jok kazu. Danas ga nisam poslala u vrtic, jer sam ga odvela kod prijateljice koja je dermatolog koja potvrdi da je najvjerovatnije stafilokok iz nosa, a ta ragada kao gljivicno. Medjutim danas popodne nalaz brisa guse: Streptococcus beta haemolyticus gr A- sto znaci da je sarlah u pitanju, da su te piknice ili stafilokok ili streptokok, a on dobar, nema temperature, fino jede.Planiram sutra nazvati vrtic i saoptiti za bris, jer mislim da to treba radi druge djece, mada je ocigledno, neko zdravi kliconosa bio u vrticu. Najgore mi je sto imam malu bebu od 10 mj. Sutra cu mu ukljuciti antibiotik, jer je takva baja i bojim se komplikacija. Pricu sam podijelila sa vama , da vidite da sarlah nemora imati klasicnu sliku, moze kod djece upravo poceti povracanjem, da insistirate na brisevima.


I moj stariji je prije 2 sedmice prebolovao sarlah. Jedan dan ture , i dva puta povratio. Osip imao samo između nogu. Posle se tu koža ogulila i to je to.Nikakvih posebnih tegoba, vidljivih.
Pio ospen sirup 10 dana, bilo je ili to ili injek.pencilina. Sad kad je kao prošlo radi neke nalaze svake sedmice.Zašto ? Zna li neko? Ima valjda neke veze sa reumatskom groznicom.

(odgovor članu mamma mumi)
Neposredna veza do poruke: 49
   RE: Šarlah
22.3.2013 14:20:14   
emirita
Moja curica u srijedu ujutro probudila se kenkava i nervozna,pipnem je ko blago vrela,kontam haj tek je iz krpa. krenula je spremat za vrtic,dijete i dalje toplo,izmjerim temp 36,8. i taj dan je ostavim kuci, temp je u roku od dva sata skocila na 38.5,nije htjela nista jesti. umedjuremenu sam joj dala panadol baby i spala joj je temp. poslije rucka u roku od 10 min je sve povratila,temp opet skocila,ja opet sirup i tako cijelu noc. ujutro kad se probudila sva je bila istackana po prsima,ledjima i licu,juce je cijeli dan opet imala temp,a osip se prosirio i na nogice,a lice joj je bilo najcrvenije. tako da sam je jutros odvela doktoru,pregledao je,kaze jako upaljeno grlo, bez kaslja i curenja nosica. pita za povracnje,kaze jezik joj je istackan,ppretpostavlja da je sarlah,dao nam ospen i uputnicu za bris. bris ce biti u srijedu,a do tada da se popije prva doza ospena,pa na kontrolu.
toliko od nas o sarlahu,ako uopste i bude sarlah user posted image . haj valjda ne pijemo bezveze antibiotike,koji btw uopste nije ni na esencijalnoj listi. jedna doza je 19 KM,a trebaju dvije. al haj nema veze,sve za zdravlje nasih pilica.

(odgovor članu almondray)
Neposredna veza do poruke: 50
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2]
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2]
Idi na:








Anketa

Nos.
пеперутка16

Kako čistite nos male djece?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *