|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Hodalica
14.1.2008 19:13:13   
jaca27
je li  po vama ok bebu staviti u hodalicu sa sest mjeseci?? planirala sam to uraditi, cisto jer je djetetu vise dosadilo lezanje, bilo bi joj zanimljivo, a uzimam u obzir i to da se visina hodalice moze podesavati, te se ne mora beba nuzno oslanjati na noge, samo dodiruje tlo prsticima.....sta znam, poznajem majke koje su to rano uradile, al nije naodmet se konsultovati i sa drugima........user posted image user posted image user posted image


< Poruku je uredio Hanady RR -- 3.6.2010 21:06:47 >
Revisions: 1 | Neposredna veza do poruke: 1
   RE: hodalica
14.1.2008 19:20:53   
enisa27
Ma neko kaze ne,neko da,svako ima svoje misljenje,...
Kao kazu da je bolje da se dijete samo nauci dizati,hodati,ustajati,oslanjati na noge i ostalo,medjutim ja sam svoju kcerkicu pocela stavljati rano u hodaljku,mada mi je doktor rekao da je  cvrsta i stabilna,tako da sam je stavljala.Trenutno je u hodalici,igra se,jos nije prohodala[10 mj.],mada je pocela da se pusta sama,hoce da hoda ali jos ju je strah
ma,polako,ako Bog da prohodace
Uglavnom mojoj nije naskodilo,ali nisu sva djeca ista,sve zavisi,pa majka moze da vidi da li to godi njenoj bebi ili ne,a ako podjes da je stavljas ,pomalo ispocetka,ne ostavljaj je previse, ,dok se sama ne nauci
pozdrav

(odgovor članu jaca27)
Neposredna veza do poruke: 2
   RE: hodalica
14.1.2008 19:31:47   
laracroft
A kako znas da joj nije naskodilo???Mozda ce probleme osjecati za trideset godina,a mozda nikada.Doktori su jednoglasni kada su u pitanju hodalice i slicna pomagala NE NE i NE.Na nasem trzistu postoje i drugi proizvodi  kojima se dijete moze zabaviti kao npr.ogradica ili guralica.Ja sam PROTIV hodalica i slicnih pomagala.

_____________________________

Adian 01.02.2007

(odgovor članu enisa27)
Neposredna veza do poruke: 3
   RE: hodalica
14.1.2008 19:42:59   
jaca27
ja za to stvarno nisam znala, valjda jer su sve koje poznajem koristile hodalicu.....doduse vecina smatra kao od 8 mj. radi odupiranja na nozice...ti ces se laro onda sokirati kad cujes da poznajem jednu mamu koja je sa 5 mj stavila svoju bebu.............user posted image user posted image user posted image user posted image ma sta jednu, vise njih..user posted image user posted image

(odgovor članu laracroft)
Neposredna veza do poruke: 4
   RE: hodalica
14.1.2008 19:48:28   
laracroft
Svako neka radi sa svojim djetetom sta zeli i sto se mene tice neka ga stavi i sa mjesec dana u hodalicu.Ja svoje dijete nisam nikada,niti bih.Svako dijete samo zna kada je spremno da sjedi,puze ili hoda i ne treba mu nikakvo forsiranje.Ja ne znam da je ijedno dijete ranije prohodalo radi upotrebe hodalice i ne moze me niko ubijediti da je dijete eto bas trazilo da ide u hodalicu.Ima mama koje rade mnogo stvari na stetu svog djeteta,pa tako u 21. stoljecu jos djeci mute brasno sa vodom i daju umjesto formule predvidjene za njihov uzrast,a nije stvar lose materijalne situacije.

_____________________________

Adian 01.02.2007

(odgovor članu jaca27)
Neposredna veza do poruke: 5
   RE: hodalica
14.1.2008 19:52:56   
laracroft
Nije stvar nedostatka informacija jer postoji mali milon casopisa predvidjenih za mame i bebe,internet,televizija,savjetovaliste,pedijatri....Ja bih zakonom uvela da je obavezno prije poroda zavrsiti kurs za trudnice i ta potvrda bi bila preduvjet za dobijanje uputnice za bolnicu.Mozda zvuci preambiciozno,ali nije neostvarivo.

_____________________________

Adian 01.02.2007

(odgovor članu laracroft)
Neposredna veza do poruke: 6
   RE: hodalica
14.1.2008 20:55:23   
Ivona
Nemam licnog iskustva kada su u pitanju hodalice i druga pomagala,ali znam da te ogradice mogu uzrokovati ozbiljne deformitete stopala.
Naime,mog malog rodjaka su roditelji stavljali u tu ogradicu,kako bi se igrao,a da se ne povrijedi...Medjutim,pod njegovom tezinom se pod savijao(blago i neprimjetno) i vremenom su mu se iskrivili skocni zglobovi.Vec pet godina nosi ortopedske uloske i cipele.

(odgovor članu laracroft)
Neposredna veza do poruke: 7
   RE: hodalica
14.1.2008 21:22:01   
imran
ja sam svoga sina stavljala u hodalicu sa 6 mj. cisto da ja malo odmorim ruke jer je bio potezak, namjestala sam hodalicu tako da on cijelim tabanom stane na podlogu, nas dr.kukolj savjetuje da se oblace cipele kad stavljas dijete u hodalicu (licno sam ga pitala), poslije par mjeseci kad sam primjetila da se gura samo s jednom nogom ukinula sam hodalicu. licno smatram da nema nikakvih problema sto se tice hodalice. pozdrav

(odgovor članu jaca27)
Neposredna veza do poruke: 8
   RE: hodalica
14.1.2008 21:37:28   
laracroft
Slazem se da postoji mogucnost,ali mi imamo ogradicu koja ima jako cvrstu podlogu a i Adian nema neku kilazu,tako da...Meni je ogradica  spas i jedino mjesto gdje ga mogu spustiti.

_____________________________

Adian 01.02.2007

(odgovor članu Ivona)
Neposredna veza do poruke: 9
   RE: hodalica
15.1.2008 0:44:11   
Suncica*
Moja Lorena je u setalici od 7 meseci i mislim da joj nista ne fali.
Svako ima pravo na svoje misljenje, ali ipak smatram da je setalica velika pomoc kako roditeljima, tako i velika zabava za bebu..

(odgovor članu laracroft)
Neposredna veza do poruke: 10
   RE: hodalica
15.1.2008 8:40:04   
Blue rose RR
Znate šta, moje LIČNO mišljenje po koje sam se i ja povodila, jeste da nema ništa loše svoje dijete staviti u hodalicu od 6 mjeseci, ali ne po cijeli dan, nego po 15 minuta 1 ili 2 puta dnevno.
Neko reče da dijete ništa ne zna, nego mu roditelj daje ovo ili uskraćuje ono, ali ma hajde...lezite vi 9-10 mjeseci na jednom mjestu...aha, dosadilo bi zar ne?!

A što se tiče kurseva, slažem se, ali ne za trudnice...nego za roditeljstvo uopšte. Laro, nisam mislila ništa loše, nego ozbiljno mislim da bi svaki bračni par trebao da ide u predroditeljsko savjetovalište, da bi stručne osobe mogle da vide da li su to dvoje ljudi zreli za odgoj svoga djeteta.

Znam da je to nemoguće, ali bi se određen broj roditelja trebao prestati pitati zašto nam je društvo ovako kakvo jeste-nakaradno.

(odgovor članu Suncica*)
Neposredna veza do poruke: 11
   RE: hodalica
15.1.2008 10:20:57   
hanabanana
Gavrankapetanović je u jednom svom interwieu rekao da bi hodalice zabranio zakonom da to može, ali ne može.

Mi nismo imali hodalicu, dijete se samo počne dizati na noge kada je za to spremno.
Moja Hana je sama šetala oko namještaja od devetog mjeseca, mi nismo ništa forsirali. Od šestog mjeseca smo imali deku na podu, i tamo smo se igrale i uživale.
Nije ležala, učila je sama ustajati, sjediti, puzati. Kada je propuzala, svijet je bio njen.

Štetan uticaj hodalica se manifestuje tek u kasnijoj  životnoj dobi - spušten kuk, iskrivljeno stopalo,  kriva kičma, pogrešan položaj tijela...itd itd itd.

(odgovor članu Blue rose RR)
Neposredna veza do poruke: 12
   RE: hodalica
15.1.2008 10:50:59   
travnicanka
E mi danasnje mame jos malo pa cemo djeci zabraniti i disati svjez vazduh da se nebi prehladili!
Ja se slazem da je ok citati i siriti svoje znanje,te po internetu ici u potragu za raznim informacijama,ali mislim da nebi sve te informacije trebali uzimati tek tako.....strucnjaci misle da ne treba i ja cu se drzati toga.
Pa kako su mame dosad zivjele i odgajale nas....pa evo nas nista nam ne fali!!!
Ako bi se drzali svega sto oni ne preporucuju e pa onda to nije samo hodalica...ima tu jos puno drugi stvari koje nam kao i hodalica pomazu u odrastanju i brizi oko djeteta.
Zasto koristimo jednokratne pelene ni one se nisu pokazale bas perfektne....pa koristimo ih zato sto nam je lakse i sto pratimo te neke danasnje novitete.
Moja Ajla  je kratko koristila,i onda je propuzala i nije vise htjela,a Adi je stao svega dva-tri puta i jednostavno nece,lakse mu je puzati.Obadvoje sam pocela stavljati sa navrsenih 6 mjeseci.
Pozdrav svima!!

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 13
   RE: hodalica
15.1.2008 11:00:12   
Nadi
Moja Kiki ima 9 mjeseci i još je nisam stavljala u hodalicu niti mislim da je kupujem.
Mislim da se bebe mogu zabaviti i na milion drugih načina. Imaće vremena da hodaju i da trčimo za njima.
Ona kako je počela da sjedi uživa naprosto u tom položaju i mogla bi se stalno igrati sa kockicama, zvečkama, nekad je dovoljna i obična šarena traka ili salveta (samo da nije sama).
Neki pedijatri se čude što se još ne oslanja na noge sama a neki kažu da je još rano. Ma svako dijete ima svoju priču.

(odgovor članu travnicanka)
Neposredna veza do poruke: 14
   RE: hodalica
15.1.2008 11:11:44   
hanabanana
Upravo tako nadi....sem toga hodalice nisu napravljene da bi pomogle djeci, nego da bi dale komociju mamama.
Recimo, u Kanadi je zabranjeno i reklamiranje hodalice.



(odgovor članu Nadi)
Neposredna veza do poruke: 15
   RE: hodalica
15.1.2008 11:25:47   
travnicanka
Cuda bozijeg da nam nisi clanak predocila o tim strogim zabranama!!!

Pa zasto svom djetetu nisi prala i peglala fine pamucne pelene koje su napravljene od tako zdravih materijala...kad si tako brizna majka!!!! Mislim najlakse je sjesti za kompjuter otvoriti zeljenu stranicu i praviti se pametan!!!!!
Ako je ista mamama pomoglo i dalo komociju e onda su to definitivno pampers pelene i koristimo ih bez rijeci....rijetke su mame koje su stavljale pamucne pelene!!!
Sad ispade hodalica samo pomoc mami....e razmisljanja boze dragi!!!!

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 16
   RE: hodalica
15.1.2008 11:32:56   
hanabanana
Travničanko, u čemu je tvoj problem???

Što se mene tiče mogla si svoje dijete stavljati u hodalicu od rodjenja, ne interesuje me. Daj mi se malo skini s vrata, ili barem probaj argumentovano da mi odgovaraš, mani me mahalskih naklapanja.

Na kraju krajeva, nisam se ni obraćala tebi.

(odgovor članu travnicanka)
Neposredna veza do poruke: 17
   RE: hodalica
15.1.2008 11:51:25   
travnicanka
Ma da su tvoja naklapanja makar mahalska...... lakse bih te akceptirala!!!!!
Daj prestani vise da kontriras.....to sto ti procitas na internetu to mi vec znamo i imamo internet!!!!!

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 18
   RE: hodalica
15.1.2008 11:54:41   
Suncica*
Meni setalica nije dala komociju, nego sam ja dala komociju svojoj bebi i njenoj setalici. I kengur je kazu stetan, ali ja sam svoju Lorenu redovno nosila u njemu. Pa joj bas nista ne fali, cak sta vise ta joj je setalica otvorila nove vidike, jer je po prirodi jako znatizeljna. Mogla je da ide sa svojom mamom, da bude u mom prisustvu dok obavljam neki od kucnih poslova i da se ne oseca usamljeno. Ja nikada nista nisam uradila na svoju ruku, uvek sam se konsultovala sa Loreninom pedijatricom i zena nije imala ni jednu rec protiv mojih odluka.
Eto toliko od mene..

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 19
   RE: hodalica
15.1.2008 11:55:37   
Suncica*
I zamolila bi vas da smirite strasti..

Lep pozdrav,
Suncica RR


(odgovor članu Suncica*)
Neposredna veza do poruke: 20
   RE: hodalica
15.1.2008 12:01:50   
kiša
user posted image user posted image user posted image    Tako je sefice i bilo je vrijeme za time out!
Pozz.....
Kako si ti jutros?

(odgovor članu Suncica*)
Neposredna veza do poruke: 21
   RE: hodalica
15.1.2008 12:07:00   
hanabanana

I kengur je kazu stetan, ali ja sam svoju Lorenu redovno nosila u njemu.



Kengur je preporučljiv, upravo zbog položaja nogica koje dijete ima. user posted image

http://www.ergovita.hr/DesktopDefault.aspx?tabId=71&ArticleID=47

Zaboravila sam reći da je dr. Gavrankapetanović ortoped, a ne pedijatar.

(odgovor članu Suncica*)
Neposredna veza do poruke: 22
   RE: hodalica
15.1.2008 12:11:11   
Suncica*
Eto vidis. A ljudi su se zgrazavali nad tim kada ja svoje dete donesem u kenguru kod pedijatra. Narodu nikada ugoditi. Jos nam je moja mama kupila neki extra skup, anatomski, sa cetiri polozaja..A uz to je super prakticna stvar. Ovako sa kolicima, ajde sklopi, ajde rasklopi. Ja i Lorena smo stalno negde isle, pa dok ja objasnim taxisti kako se kolica rasklope, dodje mi da vristim. Jos je super, pogotovo zimi, beba je zasticena i greje je toplina moga tela. Svakome bi preporucila..


(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 23
   RE: hodalica
15.1.2008 12:17:00   
hanabanana
Ja sam gledala na NG dokumentarac koji je govorio o deformitetu udova kod djece. Ono što je najinteresantnije jeste da djeca Afrika ( najsiromašnijeg kontinenta ) uopšte nemaju ili imaju u zanemarivom postotku problmm sa deformitetom stopala ili kukova. Proučavajući ljekari su dali odgovor zašto je to tako:
- majke Afirke djecu nose u naramcima, u maramama, kod nas danas popularno zvano sling, to je najbolji položaj za kukove djeteta ( slično je i sa kengurom, jer u kakvom su položaju kukovi kada dijete nosimo u kenguru - široko povijanje user posted image )
- djeca hodaju bosa

Na stranu sada razlozi zbog kojeg djeca u Africi nemaju ni hranu koja bi zadovoljila osnovne dnevne potrebe, a kamo li sva čuda koja mi imamo za našu djecu.

(odgovor članu Suncica*)
Neposredna veza do poruke: 24
   RE: hodalica
15.1.2008 12:21:13   
Suncica*
Moja Lorena je bosa prohodala. Tako nam je savtovala doktorica, a srecom bilo je leto. I kada smo pre neki dan bili na pregledu stopala doktor je rekao da je sve u savrsenom redu. A decak od nasih prijatelja, je otkako je stao na nogice stalno u cipelicama i ima neki deformitet(necu da lupam, ne znam sta je)..
Valjda je sve to individualno, ali Lorena i sada ne trpi cak ni pape po kuci..

(odgovor članu hanabanana)
Neposredna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:








Anketa

Trudnoća.
пеперутка16

Koji dio trudnoće vam se najviše dopao ili najlakši?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *