|      
Želiš odustati?
Prije nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa posljedicama tog čina.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj lični računar ćemo namjestiti cookie, koji će nam omogućiti, da te tokom takmičenja (10. - 14.06.2013.) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti nesmetano korištenje portala, bez prikazivanja Ringerajinih stabala odnosno kontrole uz desnu ivicu ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, a bodove će izgubiti i Ringeraja. Nažalost, odustajanjem gubiš i pravo na osvojene nagrade.

Da l još želiš da odustaneš?
Želiš svoj lični kalendar?
PRIJAVI SE i primaćeš e-novosti sa korisnim, zanimljivim i zabavnim sadržajem na svoju e-adresu.

Mama u 16. tjednuNešto vas škaklja u stomačiću, osjećate leptiriće? Da li ste možda pomislili da je nježno golicanje po stomaku zapravo prvo kretanje vašeg mališana? Neke buduće mame, ponajprije one koje nisu prvi put trudne, mogu već sada osjetiti pokrete ploda. Kakav je to nevjerojatan osjećaj! A da vas ne prestrašimo, reći ćemo, posebno prvorotkinjama, da većina majki prve pokrete osjeti oko 20. sedmice trudnoće, a posve je normalno i ako se to desi tek kasnije, nakon 22.  sedmice trudnoće. To važi ponajprije za one mame koje imaju višak kilograma u rezervi. Stoga budite mirni i to zato što ćete prvi nježni pokret sigurno osjetiti dok budete mirovali. Oboružajte se velikom količinom strpljenja! Vjerujte! Vrijedi!
Da li se sjećate kad smo govorili o punom nosu?  U ovom periodu je za njega »kriva« trudnoća. Bol i osjećaj zatezanja u donjem dijelu stomaka možete pripisati rastućoj maternici. Pročitajte i poglavlje …
Ove sedmice je obično na redu novi ginekološki pregled. To bi trebao biti drugi ili treći pregled. U pravilu se ginekološki pregledi odvijaju u razmaku od 4 do 5 sedmica, u početnom periodu to može biti i duže, a prema kraju češće, dok se u zadnjem mjesecu odvijaju jednom sedmično. Ginekolog ili medicinska sestra provjeravaju krvni pritisak, tjelesnu težinu, slušaju otkucaje srca fetusa i opisuju trudničko stanje buduće mame. Ultrazvučne pretrage na ovom pregledu nema.

U 16. sedmici trudnoće se kod budućih mama kod kojih postoji sumnja na moguće hromozomske nepravilnosti ploda ili rijetke genetske bolesti i defekte ploda može uraditi pretraga koja se zove amniocenteza. To je invazivna metoda, dakle nije probirni test, a njen rezultat nije stopostotno tačan. Majkama kod kojih se osim starosne dobi od 37 godina ne utvrdi neka druga posebnost, svejedno preporučujemo amniocentezu koja je za njih besplatna. Sjećate se da se rizik od Downovog sindroma od 35. godine nadalje znatno povećava. Amniconetezu je moguće uraditi i po želji trudnice kada joj nije dovoljan nalaz probirnog testa, i ako je zahvat skup.

Amniocenteza je pretraga kod koje se kroz stomačnu stijenku trudnice  tankom iglom uzima uzorak plodne vode. Uvijek je provodi iskusan doktor pod nadzorom ultrazvučne sonde tako da se izbjegne plod. Oštećenja su dakle skoro nemoguća. Pretraga ne boli, zato je strah suvišan, iako je 3 dana nakon zahvata preporučljivo odmaranje, jer su u tom periodu moguće komplikacije. Najčešća komplikacija pretrage je abortus, iako je on veoma rijedak, oko jedan posto. Plodna voda se pregledava u posebnoj proceduri; iz odumrlih plodovih ćelija kože koje su plivale u plodnoj vodi pod posebnim uslovima se kreiraju rastuće ćelije pa se tako mogu pregledati svi plodovi hromozomi. Zdrav čovjek ima 46 hromozoma koji se sastoje od 23 para – polovica se dobiva od majke, a polovica od oca. Pretraga  otkriva i pol ploda, jer je jedan par hromozoma sastavljen od dva polna hromozoma, xx ili xy. Ako želite iznenađenje kod poroda, napomenite da vam na nalazu ne navedu pol. Nalaz je gotov nakon približno 2,5 sedmice tako da mama u 19. sedmici ima već konačan odgovor da li je sa plodom hromozomski sve u redu.


Pročitajte još


>>  Plod u 16. tjednu
>>  Tata u 16. tjednu

Anketa

forum
salmy

mislite li da je vrijeme da se uvede malo novina na forumu...nekako je zastario i pomalo klasican...trebalo bi nam malo adrenalina..neka injekcija da ga malo pogura...

Oznake